Kako skinuti žvaku sa tepiha ili kauča – 3 jednostavne metode 

Kako skinuti žvaku sa tepiha ili kauča – 3 jednostavne metode

Okrećete leđa na tri sekunde, da biste se vratili i otkrili da je vaš mališan pronašao vašu torbu i pronašao vašu skrivenu zalihu žvaka  – sada iseckanu i sjedinjenu s tepihom. Ionako ti je dosadio stari tepih, zar ne?! 

Ako si ikad pokušao/pokušala da ribanjem skineš fleku od žvake, onda ćeš svaki put kada ugledaš komadić žvake zalepljen za kauč ili tepih pasti u očajanje. Ribanje, bez obzira koliko jako, neće napraviti nikakvu razliku, lepljiva površina žvake će odoleti svakom tvom napadu sapunom. 

Ali, ne brini! Žvakaća guma ipak nije nepobediva – možda samo koristiš pogrešno sredstvo. Pitaš se kako skinuti žvaku sa nameštaja i tepiha Najbolji odgovor na pitanje kako skinuti žvaku sa tepiha i kauča je da iskoristiš moć temperature, a ne fizičke snage. 

Metoda br. 1: Kako skinuti žvaku pomoću leda 

Prvi metod koji ćemo vam pokazati koristi hladnu temperaturu leda da podigne ostatke lepljive žvakaće gume sa vašeg tepiha. 

Šta je potrebno: 

 • Jedna ili dve kockice leda 
 • Izdržljiv papirni ubrus, kao Zewa Premium Jumbo Expert 
 • Metalna kašika ili tup nož (poput noža za mazanje putera) 

Hlađenje žvake kockicama leda smanjuje snagu lepljivosti1 – njena mekanost i elastičnost na sobnoj temperaturi joj omogućava da se tako čvrsto zalepi. Kada postane čvrsta i lomljiva, lako je možeš otkinuti tupim nožem ili kašikom.   

 1. Zamotaj kockicu leda u kuhinjski ubrus, da ti ne klizi pod prstima i protrljaj fleku od žvake. 
 2. Neka led bude u kontaktu sa žvakom najmanje 5 minuta ili duže, da se žvaka solidno ohladi. 
 3. Metalnom kašikom ili tupim nožem pažljivo odguli žvaku od tkanine kauča ili tepiha. 

Korišćenje dobrog i kvalitetnog kuhinjskog ubrusa će posao skidanja fleka od žvake učiniti još lakšim, a neće ti biti potrebna ni velika količina papira. Biće ti dovoljno samo jedno parče Zewa Wisch&Weg eXtra Lang ubrusa.

Metoda br. 2: Kako skinuti žvaku sa tkanine ili nameštaja pomoću toplote 

Šta je potrebno: 

 • Pegla 
 • Nekoliko komada izdržljivog papirnog ubrusa kao Zewa Jumbo 
 • Metalna kašika ili tup nož (poput noža za mazanje putera) 

Ova metoda je malo neurednija od one sa hlađenjem, ali može poslužiti kao odličan trik ako se pitaš kako skinuti žvaku sa odeće  ako nemaš leda. Dok led hladi lepljive delove žvake i smanjuje intenzitet lepljenja, topljenje žvake peglom omekšava lepljivu površinu i omogućava ti da lakše ostružeš celu grudvicu rastopljene žvake sa tepiha ili kauča.  

 1. Postavi nekoliko komada papirnog ubrusa Zewa Wisch&Weg eXtra Lang preko dela tkanine gde je zalepljena žvaka. 
 2. Uključi peglu da se zagreje na srednju temperaturu i stavi je na papirni ubrus iznad fleke od žvake, tako da sloj papira bude barijera između fleke i vruće pegle. 
 3. Ne pomeraj peglu sa tog mesta (tako možeš samo proširiti fleku od žvake), ali je povremeno podigni da proveriš da li se žvaka rastopila. Pobrini se da pegla ne progori papirni ubrus.  
 4. Kada žvaka postane jako mekana, podigni papirni ubrus. Deo žvake bi trebalo da se skine i ostane na njemu.  
 5. Dok je žvaka rastopljena, metalnom kašikom ili tupim nožem sastruži ostatke koliko god je moguće sa ulepljenog materijala. 

Ako nemate peglu kod kuće, zašto ne primenite toplotu koristeći fen za kosu? Usmerite fen za kosu u žvaku i pecite na srednju temperaturu dok se ne odvoji od tepiha.

Metoda 3: Kako skinuti žvaku sa tepiha pomoću ulja 

Nisu samo tople i hladne temperature koje vam mogu pomoći kada je u pitanju uklanjanje žvake sa tepiha. Možete koristiti i ulja! Prvo, evo šta vam je potrebno: 

 • Ulje po vašem izboru (preporučujemo ulje eukaliptusa ili maslinovo ulje)
 • Čista, mekana krpa
 • Lopatica ili nož za puter

Ovo su koraci za korišćenje ulja za uklanjanje žvakaće gume na tepihu:  

 1. Prvo testirajte svoje ulje na neupadljivom delu vašeg tepiha. Poslednja stvar koju želite je da nanesete više štete nego je žvaka u početku učinila.
 2. Nanesite ulje na čistu krpu. Tkanina treba da bude potpuno zasićena da bi se postigli najbolji rezultati.Nikada ne sipajte ulja direktno na žvaku.
 3. Koristite lopaticu ili nož da podignete žvaku sa tepiha. Uvek stružite u pravcu vlakana tepiha kako biste izbegli dalje oštećenje tepiha.

Najbolji način za kako skinuti žvaku sa tkanine je da brzo uklonite žvaku, pre nego što ima vremena da se spojisa vlaknima. Držite paketić maramice, kao Zewa Deluxe Designu džepu u slučaju vam se nezgoda desi kada ste u pokretu.

Kako se rešiti ostatka žvake na materijalu  

Nakon skidanja fleke od žvake sa nekog materijala, moramo da se pozabavimo tragovima žvake koji su ostali na njemu. Proizvodi na bazi ulja će ti biti od velike pomoći da se rešiš i tih najupornijih delova zalepljene žvake. Uljani sapun za drvo je odličan izbor, ali ako ga nemaš kao kuhinjska alternativa može poslužiti i malo putera od kikirikija. Samo ne zaboravi, šta god da koristiš prvo isprobaj na nekom malom, skrivenom delu materijala, da izbegneš oštećenja.  

 1. Nanesi izabrani proizvod na ostatke žvake. Pobrini se da je nanesen direktno na fleku od žvake i da nije razmazan svuda okolo, jer ćeš morati brzo da ga ispereš. 
 2. Nežno utapkaj proizvod prstima oko žvake. 
 3. Parčetom čistog kuhinjskog ubrusa skini ostatke žvake sa tepiha ili kauča.   

Najbolji način kako skinuti žvaku sa odeće je da ukloniš žvaku čim se zalepi, pre nego što se sjedini sa vlaknima. Čuvaj pakovanje Zewa Natural  maramica u džepu, u slučaju da ti se desi problem sa zalepljenom žvakom kada si u pokretu.

 

Kada očistiš materijal od ostataka žvake, operi ga da izbegneš mrlje. Natopi taj deo toplom vodom i sapunicom, a zatim ga isperi čistom vrućom vodom.  Sada je tvoj tepih ili kauč bez fleka od žvake i samo ti preostaje da sačekaš da se dobro osuši. Više saveta za čišćenje kauča pogledaj ovdje . 

​​Izvori:  

1How can I best get gum unstuck if it ends up where it doesn't belong?


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili