Kako da očistiš svoj omiljeni kožni trosed?

Kako da očistiš svoj omiljeni kožni trosed?

Među ostalim trosedima, kožni trosedi se svakako izdvajaju. Elegantni su i praktični, a ako i sâm/sama poseduješ jedan takav, sigurno ti služi na ponos. Međutim, čišćenje kožnog troseda – a naročito čišćenje troseda od bele kože – može delovati kao krajnje mukotrpan posao. Uvek će u svesti postojati određena sumnja: a šta ako upotrebim neki pogrešan preparat i potpuno ga uništim?

Većina proizvođača nameštaja savetuje da kožne trosede treba temeljno čistiti 2 do 4 puta godišnje – ponekad i znatno češće ako se stalno koriste. Srećom, i nije toliko teško naučiti kako da očistiš kožni trosed, bilo da je reč o njegovom temeljnom čišćenju i brisanju ili je u pitanju trenutno vanredno čišćenje komadom kuhinjskog ubrusa . U vodiču koji sledi saznaćeš sve ono što je potrebno da znaš.


Kako da očistiš kožni trosed: redovno održavanje

  1. Trosedi su načelno poput magneta za skupljanje raznih mrva (a najsitnije mrve gotovo su po pravilu u glavnoj ulozi). Da započneš čišćenje kožnog troseda, pre svega ga dobro usisaj usisivačem i to korišćenjem dodatka sa sasvim mekanom četkom tako ukloniš sve te mrvice koje su se nakupile u njegovim šupljinama i na prevojima. Usisavanje usisivačem je posebno važno kod čišćenja troseda od bele kože – jer ukoliko prašina i prljavština dospeju u samu kožu, umnogome će trosedu izmeniti boju.
  2. U nastavku ti je potrebno sredstvo za čišćenje. Jedno takvo sredstvo za čišćenje troseda od kože možeš i sâm/sama vrlo lako da napraviš mešanjem vode i belog sirćeta u jednakim srazmerama. U slučaju da koristiš neko namensko sredstvo za čišćenje, svakako, pre upotrebe pažljivo pročitaj uputstvo, izbegavajući da njegovim korišćenjem nehotice oštetiš svoj trosed.
  3. Da bi na trosed naneo/nanela sredstvo za čišćenje, uzmi neku mekanu tkaninu (često se preporučuje magična krpa), pa je prvo potopi u ovaj rastvor. Iscedi krpu tako da bude tek blago vlažna (nipošto natopljena rastvorom za čišćenje) i njome temeljno prebriši sve kožne površine, ispirući krpu povremeno u rastvoru za čišćenje.

I na kraju, trosed je potrebno prosušiti korišćenjem čistog peškira. I to bi bilo sve! Možeš da se izvališ na svoj omiljen trosed.

Trenutno čišćenje kožnog troseda: čišćenje u vanrednoj situaciji

Jasno je da se male nezgode uvek događaju: dok gledaš neki napeti horor, u nekom trenutku tanjir s hranom ti poskoči iz krila i deo hrane se prolije na trosed. Ili kad tvoj mališan pomisli da je Pikaso, pa flomasterima krene baš na trosedu da „stvara” svoje remek-delo. Nema razloga za paniku – sasvim je lako naučiti kako da ukloniš fleke sa kožnog troseda pre nego što se upiju u kožu. Evo nekoliko korisnih predloga koje možeš da isprobaš:

  • U slučaju da se neko od ukućana „umetnički zaneo” , tragove flomastera sa kože možeš da ukloniš tako što ćeš ugrožene površine naprskati lakom za kosu koji sadrži aerosol i odmah ih prebrisati komadom kuhinjskog ubrusa – odaberi onaj koji je dovoljno snažan za trljanje, kao što je Zewa. Većina ostalih fleka od mastila lako će se skinuti pomoću štapića za čišćenje ušiju potopljenog u hirurškom rastvoru.
  • Šta ako je proliveno nešto masno? Preko masne fleke nanesi malo sode-bikarbone i ona će upiti svu tu masnoću. Ostavi je da odstoji nekoliko sati, a zatim je obriši ili usisaj usisivačem.
  • Soda-bikarbona je sjajan izbor i kod čišćenje troseda od bele kože koji na sebi ima tamnu mrlju: pomešaj je u istoj srazmeri s limunovim sokom i napravi pastu, pa utrljaj ovu pastu u fleku i prepusti joj da u narednih 10 minuta odradi svoj posao. Zatim je obriši komadom snažnog i dobro upijajućeg kuhinjskog ubrusa.
  • Za čišćenje pojedinih vrsta kože mogu se koristiti vlažne maramice za bebe i sredstva za uklanjanje laka s noktiju u kojima nema acetona. Kao i u slučaju svakog drugog eksperimentalnog čišćenja, najbolje je da korišćeno sredstvo prvo isprobaš ne nakoj manjoj, ne previše uočljivoj površini, recimo u uglu na zadnjem delu troseda – time neće biti strašno ako se ispostavi da koža ne reaguje baš najbolje na odabrano sredstvo za čišćenje.

Kako bi se brzo pobrinuo/pobrinula za prolivenu hranu ili piće, neka ti rolna kuhinjskih ubrusa Zewa Smart Quick Pack in the living roombude uvek pri ruci. Time češ moći brzo da odreaguješ i pre nego što hrana ili tečnost stigne da se upije u materijal na kožnom trosedu.

Vlažne maramice i sredstva za uklanjanje laka s noktiju odlični su za saniranje malih fleka. Međutim, kad je reč o redovnom održavanju kožnog troseda, najbolje je da koristiš namenski proizvod predviđen za čišćenje kože. U svom uputstvu za korišćenje troseda, proizvođači nameštaja najčešće predlažu odgovarajuća sredstva za čišćenje i održavanje.

Upravo si upoznao/upoznala najbolji način da očistiš kožni trosed. Postupak je zaista veoma jednostavan, pa zašto ne bi pritrčao/pritrčala u pomoć i kad se prijateljima dogodi slična nevolja? Najbolje od svega: nakon što uspešno završiš čišćenje, sasvim zasluženo možeš da se izvališ na svom trosedu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili