Kako da očistiš svoj omiljeni kožni trosed?

Kako da očistiš svoj omiljeni kožni trosed?

Svi volimo da provodimo vreme na svom trosedu – bilo da gledamo omiljenu TV emisiju ili igramo društvene igre sa porodicom ili prijateljima. Ali, povremeno moramo očistiti naš voljeni trosed. Hajde da vidimo kako da očistimo kožni trosed. Možda smo ga odabrali baš zato što smo mislili da će biti lakše obrisati neizbežna prosipanja i mrlje sa kože nego sa tkanine. Pametan potez. Ali, čak i kožni nameštaj treba povremeno temeljno očistiti.

Na svu sreću, čišćenje kožnog nameštaja (čak i bele kože) je dovoljno jednostavno kada pratiš naše savete. Možeš učiniti da tvoj trosed izgleda sjajno i novo kao i da bude čisto mesto za sedenje. 

U ovom članku ćemo podeliti najbolje savete za čišćenje kožnog nameštaja, uključujući: 

  • Tri jednostavna koraka za redovno održavanje.
  • Kako očistiti mrlje sa kožnog troseda

Nastavi da čitaš kako bi saznao/saznala sve što je potrebno o čišćenju kožnog troseda kako bi bilo više vremena za voljene, bez brige o eventualnim prosipanjima. 

Kako očistiti kožni trosed: redovno održavanje 

Baš kao što brinemo o sebi i onima oko sebe svakoga dana, tako je i redovno održavanje našeg troseda ključno kako bismo osigurali da ostane u dobrom stanju. Evo nekoliko saveta i trikova kako očistiti kožni nameštaj: 

  1. Trosedi su magneti za mrvice (naročito mrvice čipsa), pa da bismo počeli sa čišćenjem kožnog troseda, prelazimo najpre usisivačem koristeći mekani četkasti nastavak kako bismo osigurali da se sve mrvice uklone. Usisavanje je još važnije prilikom čišćenja belog kožnog nameštaja jer se sva ta prašina, mrvice, dlake i ljuspice kože mogu udružiti i učiniti belo sivim.
  2. Zatim nam je potrebno sredstvo za čišćenje. Sredstvo za čišćenje kožnog troseda možemo lako napraviti tako što ćemo pomešati u jednakoj srazmeri vodu i belo sirće. Ako koristimo komercijalno sredstvo za čišćenje kožnog nameštaja, moramo pažljivo pratiti uputstva proizvođaća kako bismo izbegli oštećenja kože.
  3. Kako bismo naneli sredstvo za čišćenje potrebna nam je mekša krpa (mikrofiber) koju ćemo umočiti u našu mešavinu. Iscedimo je tako da krpa ostane vlažna, ali ne i natopljena pa temeljno prebrišemo sve kožne površine, povremeno ispirajući krpu u sredstvu za čišćenje. 

Redovno usisavanje ne samo da brine o tvom trosedu, već ti i pomaže u brizi o svima oko tebe. Čišćenje prljavštine koja se skuplja po kući je lak način da zaštitiš svoje voljene od iritansa poput alergija na prašinu ili dlaku kućnih ljubimaca.

Na kraju, trebaće ti čist peškir da osušiš trosed kako bi se moglo udobno sedeti na njemu. Odmori se i uživaj u dobro obavljenom poslu. 

Čišćenje mrlja na kožnom trosedu

Jasno je da se male nezgode uvek događaju: dok gledaš neki napeti horor, u nekom trenutku tanjir s hranom ti poskoči iz krila i deo hrane se prospe na trosed. Ili kad tvoj mališan pomisli da je Pikaso, pa flomasterima krene baš na trosedu da „stvara” svoje remek-delo. Nema razloga za paniku – sasvim je lako naučiti kako da ukloniš fleke sa kožnog troseda pre nego što ih koža upije.  

Ako je neko napravio nered, podseti ga da je to u redu, nezgode se dešavaju. Ohrabri ga da pomogne - čišćenje kožnog troseda ne mora biti posao za jednu osobu, a naši jednostavni koraci za čišćenje kožnog nameštaja su dovoljno jednostavni čak i za decu!

Evo nekoliko korisnih predloga koje možeš da isprobaš: 

  • U slučaju da se neko od ukućana „umetnički zaneo”, tragove flomastera sa kože možeš da ukloniš tako što ćeš ugrožene površine naprskati lakom za kosu koji sadrži aerosol i odmah ih prebrisati komadom kuhinjskog ubrusa. Većina ostalih fleka od mastila lako će se skinuti pomoću štapića za čišćenje ušiju natopljenog u hirurškom rastvoru. Ne zaboravi da decu i kućne ljubimce treba držati dalje od bilo kakvih jakih hemikalija, kako tokom čišćenja troseda, tako i tokom sušenja. 

Odaberi kuhinjski ubrus koji je dovoljno čvrst za trljanje, poput Zewe. On je dovoljno upijajući da upije višak tečnosti i ukloni mrlje, bez potrebe za korišćenjem mnogo listova. Samo jedan list bi trebalo da bude dovoljan, što znači da možeš koristiti više a bacati manje!

  • Šta ako je proliveno nešto masno? Preko masne fleke nanesi malo sode-bikarbone i ona će upiti svu tu masnoću. Ostavi je da odstoji nekoliko sati, a zatim je obriši ili usisaj usisivačem. 
  • Soda-bikarbona je sjajan izbor i kod čišćenja troseda od bele kože koji na sebi ima tamnu mrlju - pomešaj je u istoj srazmeri s limunovim sokom i napravi pastu, pa utrljaj ovu pastu u fleku i ostavi da u narednih 10 minuta odradi svoj posao. Zatim je obriši komadom snažnog i dobro upijajućeg kuhinjskog ubrusa. 
  • Za čišćenje pojedinih vrsta kože mogu se koristiti vlažne maramice za bebe i sredstva za uklanjanje laka s noktiju u kojima nema acetona. Kao i u slučaju svakog drugog eksperimentalnog čišćenja, najbolje je da korišćeno sredstvo prvo isprobaš ne nakoj manjoj, ne previše uočljivoj površini, recimo u uglu na zadnjem delu troseda – time neće biti strašno ako se ispostavi da koža ne reaguje baš najbolje na odabrano sredstvo za čišćenje. 

Svi ti smešni filmovi zbog kojih prosipamo piće i one udobne užine na trosedu su potpuno vredni bilo kakvog čišćenja sofe koje će nakon toga biti potrebno. Te mrlje su tu nekoliko minuta, a sećanja mnogo duže. 

Dakle, tako se čisti kožni trosed. Možeš pretvoriti ove male akcije u redovne navike i uživaćeš u kvalitetnom vremenu provedenom na svom kožnom trosedu sa svojim voljenima još puno godina. A kako bolje da pokažeš porodici i prijateljima da ti je stalo do njih nego tako što ćeš provoditi vreme sa njima?


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili