Kako skinuti lepak sa drveta i tvrdih površina

Kako skinuti lepak sa drveta i tvrdih površina

Nema ničeg lepšeg nego kada te ponese kreativni zanos prilikom izrade neke rukotvorine ili „uradi sam“ projekta – ali nered od lepka koji ostaje na nameštaju i podovima se može loše odraziti na tvoju inspiraciju.

Odgovor na pitanje kako skinuti lepak sa drveta, pločica i nameštaja leži u otkrivanju načina za temeljno ali nežno uklanjanje, bez oštećenja tvojih omiljenih površina. Ukoliko želiš da saznaš, na primer, kako skinuti super lepak sa stola, pogledaj naš vodič o tome kako skinuti lepak sa nameštaja i podnih površina od različitih materijala.

Lepak se može prosuti bilo gde. Neka ti zato uvek bude pri ruci pakovanje Zewa Premium ubrusa u zonama gde može doći do prosipanja, kako bi brzo rešio/rešila problem. Zewa Premium ubrus možeš brzo i lako uzeti jednom rukom, a divan dizajn pakovanja će prelepo izgledati u svakoj prostoriji.

Kako skinuti lepak sa stola

Ako želiš da znaš kako skinuti lepak sa stola, bez obzira da li je reč o drvenom radnom stolu, stolu od melamina ili pultu, potreban je nežan pristup. Čak i naizgled bezazlene supstance poput acetona za nokte mogu oštetiti površine. Papirni ubrus potopljen u vrelu vodu pomaže u omekšavanju i uklanjanju lepka sa radnog stola od melamina ili neke druge površine od plastike, a da pritom ne dođe do oštećenja.

Ako je drvena površina bez obrade, ponekad je bezbednije koristiti strugač ili čak izbrusiti fleku od lepka. Međutim, ovaj metod nije pogodan za većinu nameštaja od drveta. Ako si u potrazi za rešenjem kako skinuti lepak sa obrađene drvene površine, najsigurniji metod je da omekšaš lepak pomoću toplote:

  1. Potopi list Zewa premium papirnog ubrusa u vrelu vodu.
  2. Drži mokar ubrus preko osušenog lepka sve dok se lepak ne zagreje i omekša. Iscedi višak vode u sudoperu ili kofu, a novim ubrusom obriši omekšali lepak.
  3. Uporan lepak? Nežno istrljaj lepljivu površinu listom ubrusa prethodno namočenim u rastvoru vode i deterdženta za pranje posuđa.
  4. Sušenje. Kada budeš zadovoljan/zadovoljna sa rezultatima, uzmi suv, upijajući Zewa Premium papirni ubrus da posušiš površinu. Ako višak vode ostane na drvetu, to može dovesti do bubrenja i deformisanja njegovog oblika.

Zewa Premium kuhinjski ubrus je izuzetno snažan, čak i kad je mokar. Ova osobina ga čini savršenim za potapanje u vruću vodu za omekšavanje lepka. Možeš ga čak i iscediti nakon upotrebe i iskoristiti da skineš ostatke lepka.

Super lepak: skidanje lepka sa podnih površina

Metod sa vrućom vodom možeš primeniti i za skidanje lepka sa pločica sa delikatnijom završnom obradom i ostalih vrsta podnih obloga.

Međutim, na nekim površinama treba izbegavati korišćenje vrele vode. Na primer, kod čišćenja parketa ne želiš da kvalitetno drvo dođe u kontakt sa vodom. Zato, kada je u pitanju super lepak, skidanje lepka sa kvalitetnog drveta možeš obaviti i pomoću pegle:

  1. Prekrij osušeni lepak. Stavi papirni kuhinjski ubrus preko osušenog lepka i podesi peglu na temperaturu između niske i srednje jačine.
  2. Nežno peglaj. Stavi peglu preko ubrusa tako da zagreva lepak koji se nalazi ispod. Izbegavaj pomeranje pegle, jer bi to moglo da razmaže lepak na veću površinu.
  3. Stalno proveravaj. Podigni peglu svakih nekoliko sekundi kako ne bi progoreo papir i proveri kada je lepak otopljen.
  4. Opet proveri. Podigni i odvoji papirni ubrusod poda kada se lepak otopi. Novim listom ili čistim rubom istog ubrusa skini ostatke lepka što temeljnije možeš.
  5. Pokupi ostatke. Upotrebi novi, suvi list ubrusa da ispoliraš tragove lepka ako ih ima.

Ako ne znaš kako skinuti super lepak sa pločica od čvrstog materijala kao što je kamen, možeš upotrebiti nešto jače sredstvo poput acetona za nokte. Samo imaj na umu da su ova sredstva suviše gruba za većinu ostalih površina, naročito za one ofarbane ili sa sjajem.
Ako se dvoumiš, sa metodom blagog zagrevanja sigurno nećeš pogrešiti.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili