Kako očistiti parket

Kako očistiti parket

Parket kao podna obloga izgleda fenomenalno kada se dobro održava, a uz malo nege možeš očuvati njegov elegantan izgled relativno lako. Redovno brisanje parketa obezbeđuje njegovo duže trajanje, pa duže ostaje centralno mesto sa stilom u tvom domu. Bilo da te interesuje čišćenje laminata ili želiš da osvežiš novu podnu oblogu, naš vodič ima rešenja za tebe. Da li si spreman/spremna da saznaš kako očistiti parket? Hajde da ti pokažemo!

1. Šta je potrebno uraditi pre nego što prioneš na brisanje parketa

Pre nego što započneš temeljno čišćenje ili brisanje parketa, potrebno je uraditi nekoliko stvari:

 • Prvo utvrdi od čega je napravljena tvoja podna obloga. Prebriši alkoholom malu površinu poda (deo koji će biti prekriven) i proveri rezultat krpom, maramicom ili pamučnom vatom. Ako se skine boja ili deluje lepljivo, to je lak ili šelak. Ako nema tragova, tvoja pod je od poliuretana.
 • Odaberi sredstvo za brisanje parketa. Kada saznaš od kog je materijala načinjen tvoj pod, možeš odabrati odgovarajuće sredstvo za brisanje parketa: sredstvo na bazi ulja za parkete sa lakom ili šelakom, a na bazi voska za poliuretan.
 • Posebno sredstvo za brisanje parketa nije uvek potrebno. Često ti je dovoljna samo topla voda, naročito ako redovno brišeš parket. Međutim, jako je važno imati pravi rastvor za dubinsko čišćenje. Samo uvek prvo obavi test na neupadljivoj površini poda.

2. Šta je potrebno za čišćenje laminata ili parketa

Pored odabira pravog sredstva za brisanje parketa, postoji mnogo drugih stvari koje treba da pripremiš pre nego što započneš brisanje parketa:

 • Metla, usisivač ili četka
 • Krpa i kofa tople vode
 • Alkoholno sirće
 • Snažan i izuzetno upijajući Zewa Premium kuhinjski ubrus

3. Kako očistiti parket korak po korak

Kada pripremiš sve što ti je potrebno, možeš prionuti na brisanje parketa. U ovom trenutku je potrebno da uključiš sve ukućane – zbog pomeranja nameštaja i pripremanja parketa za čišćenje. Ako pratiš ove korake vrlo brzo ćeš imati čist parket:

 1. Obriši prašinu, iščetkaj ili usisaj pod da ukloniš prljavštinu i ostatke – upotrebi dodatak za tvrdu površinu na usisivaču, ako ga imaš.
 2. Proveri da li je sve čisto i pokupi ostatke trunčica – one mogu ogrebati pod ako se ne uklone.
 3. Uzmi navlažen komad Zewa Premium kuhinjskog ubrusa da ukloniš prašinu i čestice koje su ostale u ćoškovima na podu.
 4. Uzmi svoju krpu za pod i prioni na brisanje parketa – za redovno brisanje portebno je samo malo tople vode, ali ako čistiš stari parket koji je mnogo zaprljan, za uporne fleke možeš dodati pola šolje sirćeta u toplu vodu. Obavezno iscedi krpu pre nego što kreneš sa brisanjem poda – ona mora biti mokra, ali ne suviše natopljena da kaplje voda. Prebriši višak vode odmah nakon pranja, da voda ne bi oštetila parket.
 5. Ako naiđeš na delove koje krpa ne može lepo da očisti, uzmi navlažen komad Zewa Premium kuhinjskog ubrusa da ih prebrišeš rukom.
 6. Ako to ne pomaže, uzmi sredstvo za brisanje parketa o kome smo već govorili – samo prvo testiraj površinu ako koristiš sirće ili poseban rastvor.
 7. Isperi pod čistom vodom i uzmi peškir ili Zewa Premium kuhinjski ubrus da ga potpuno osušiš. Neobrisana voda na podu će ostaviti tragove.

Snažan i upijajući Zewa Premium ubrus je sjajno rešenje za brisanje i skidanje tragova sa podova. Komadi ovog ubrusa su dovoljno veliki za tretiranje velikih površina, a sjajni su i za nezgodne ćoškove.

Sada kada znaš kako očistiti parket, možeš pustiti glasnu muziku i prionuti na posao! Redovno ih briši i tvoji podovi će uvek imati taj divan luksuzni izgled. Ne zaboravi da uključiš sve ukućane – uštedećete na vremenu i biti zadovoljni što ste posao dobro obavili kao tim.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili