Plan generalnog čišćenja kuhinje

kitchen cleaning

Tvoja kuhinja je stecište glavnih zbivanja u tvom domu, međutim, uz sve te brojne aktivnosti koje se odvijaju u njoj neminovno dolazi i obaveza redovnog čišćenja kuhinje. Reč je o mestu na kome svi članovi porodice vole da provode svoje vreme, pa prema tome nije jedino na mami i tati da brinu o njenoj čistoći i higijeni. U ovom vodiču pokazaćemo ti kako da očistiš kuhinju, imajući u vidu sve njene površine, ormariće i kuhinjski pod, uz brojne korisne predloge za čišćenje kuhinje kojima i tvoji mališani mogu biti uključeni u ceo proces čišćenja.

1. Za početak prikupi sva potrebna sredstva za čišćenje kuhinje

Pre nego što pristupiš čišćenju kuhinje, proveri da li na raspolaganju imaš sve što ti je neophodno. Potrebna su ti sredstva za čišćenje, zogeri, četke i kuhinjski ubrusi. Raščisti sve radne površine u kuhinji, a sudoperu napuni vrelom vodom, pa u njoj napravi sapunicu. Ovo je i sjajna prilika da pećnicu i grejnu ploču naprskaš sredstvom za čišćenje i njemu prepustiš da odradi svoj deo posla tok ti obavljaš sva ostala zaduženja.

2. Čišćenje u pravcu odozgo nadole

Jedan od najboljih korisnih predloga za čišćenje kuhinje sastojao bi se u tome da čišćenje kuhinje započneš od najviših delova kuhinje, lagano se spuštajući prema kuhinjskom podu. Metenjem i brisanjem najviših kuhinjskih ormarića prašina i prljavština lako dospevaju na donje površine, koje i tako nameravaš da na kraju očistiš, tako da se ovakav pristup čini sasvim opravdanim. Obriši svu vidljivu površinu, a zatim nekim univerzalnim sredstvom za čišćenje temeljno prebriši i očisti sve kuhinjske ormariće.

3. Kako da očistiš kuhinjske ormariće

U operaciji pod nazivom kako da očistiš kuhinjske ormariće od suštinskog je značaja da ti u pomoć priskoče i mališani. Isprazni sav sadržaj kuhinjskih ormarića. Sve ove stvari smesti na kuhinjski sto, pa svoje mališane zamoli da navlaženim kuhinjskim ubrusima prebrišu sve te izmašćene tegle, činije i posude. Za to vreme ti možeš da se u potpunosti posvetiš brisanju polica u ormarićima. 

Higijena kuhinje između dva generalna čišćenje najbolje se održava brisanjem mrlja u trenutku kad one i nastanu. Zato neka ti pri ruci uvek bude rolna kuhinjskih ubrusa, kao što su Zewa. Ovi ubrusi su izrazito upijajući, pa dobro dođu za brisanje prolivene hrane i napitaka.

 4. Očisti frižider

Došao je čas da očistiš frižider. Pobacaj sve one namirnice kojima je prošao rok trajanja, a preostali sadržaj iz frižidera rasporedi na kuhinjski sto (i u ovom slučaju mališani mogu da ti budu od velike koristi!). U međuvremenu, kuhinjskim ubrusima prebriši unutrašnje površine frižidera, police, fioke i unutrašnjost vrata, starajući se o tome da sve mrlje budu detaljno uklonjene pre nego što u frižider vratiš sve preostale namirnice.

5. Kako da očistiš kuhinjske površine

Jednom kad saznaš kako da očistiš kuhinjske površine, ceo postupak postaje sasvim brz i jednostavan. Važno je samo da pri ruci imaš sredstvo za čišćenje koje je podobno baš za čišćenje radnih površina u tvojoj kuhinji (savetujemo da sredstvo prvo isprobaš na nekoj maloj površini). Radne površine poprskaj ovim sredstvom, a zatim mekanim sunđerom ili komadom navlaženog kuhinjskog ubrusa kružnim pokretima ukloni svu prljavštinu. Prosto kô pasulj!

6. Očisti kuhinjske ormariće u donjem delu kuhinje

Došao je trenutak za čišćenje donjih kuhinjskih ormarića. Sledi isti postupak kao i za gornje ormariće, pa iz njih prebriši svu prašinu tako da padne na kuhinjski pod. Čini se gotovo savršenim da se u ovom času rešiš svih onih šerpi i tiganja koji su okrnjeni ili koje zapravo uopšte i ne koristiš.

7. Dovrši čišćenje grejne ploče i pečnice

U ovom času kad su kuhinjski ormarići, frižider i kuhinjske površine u potpunosti čisti, praktično je kraju privedeno i čišćenje kuhinje u celini – ostaje ti još samo da dovršiš čišćenje pećnice i grejne ploče. Sredstvo za čišćenje trebalo je da odradi onaj najteži deo posla, a tebi ostaje da spereš svu tu masnoću i prljavštinu, i zatim grejnu ploču i pećnicu dobro uglancaš. 

Prilikom uklanjanja veoma masnih naslaga ili skorelih fleka najbolje je da svoje sunđere poštediš time što ćeš umesto njih koristiti izdržljive kuhinjske ubruse. Kuhinjski ubrusi Zewa dovoljno su znažni za ribanje čak i onda kad se sasvim navlaže.

 8. Isprazni sudoperu

I evo nas gotovo na samom kraju. Pre nego što obrišeš i kuhinjski pod, isprazni vodu iz sudopere, a zatim sudoperu dobro izribaj. Slavine i unutrašnjost sudopere nakon toga dobro uglancaj.

9. Prebriši kuhinjski pod

Poslednji zadatak je da očistiš kuhinjski pod. Usisivačem ili metlom sakupi svu krupnu prljavštinu koja je popadala na pod tokom čišćenja kuhinje, a zatim pod prebriši odgovarajućim sredstvom za čišćenje podova.

Čišćenje kuhinje: koliko često je dovoljno?

Plan koji smo upravo izložili zapravo je plan generalnog čišćenja kuhinje. U nastavku dajemo predlog učestalosti obavljanja pojedinačnih poslova čišćenja kuhinje.

  • Svakodnevno. Brisanje radnih površina, ribanje sudopere i brisanje kuhinjskog poda.
  • Sedmično. Čišćenje frižidera, temeljno čišćenje poda, glancanje sudopere i ribanje grejne ploče.
  • Mesečno. Čišćenje pećnice, brisanje kuhinjskih ormarića i temeljno čišćenje frižidera.

Sad kad ti je poznato kako da očistiš kuhinju, uz pristup koji je krajnje organizovan, čitav ovaj postupak postaje neuporedivo jednostavniji – sve se svodi na raspodelu poslova i međusobno nadmetanje! Neka svi članovi porodice uzmu učešće u realizaciji ovih korisnih predloga za čišćenje kuhinje, pa će time svako čišćenje biti znatno brže i efikasnije.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

5 trikova za brzo čišćenje kuće

Potrebni su ti brzi i jednostavni korisni predlozi za čišćenje kuće? U ovom tekstu ćeš saznati kako da očas posla očistiš svoju kuću. Klikni ovde i saznaj sve detalje o tome.

Ilustracija s plavom pozadinom i tri osobe koje obavljaju poslove čišćenja kućanstva.

Kako skinuti lepak sa drveta i tvrdih površina

Posle zabavnih rukotvorina ostao je nered od lepka? Ovde možeš pročitati više o tome kako skinuti lepak sa drveta i kako skinuti lepak sa nameštaja.

Kako skinuti lepak sa drveta i tvrdih površina

Kako da očistiš tepih: 3 korisna predloga koje svaki roditelj treba da zna

U slučaju da imaš decu, neizbežno je da u nekom trenutku naučiš kako da očistiš mrlje sa tepiha. Klikni ovde i saznaj koji je najbolji način da trenutno očistiš tepih.

καθαρισμοσ χαλιων

Kako skinuti žvaku sa tepiha ili kauča – 3 jednostavne metode

Skidanje fleka od žvake sa tepiha i nameštaja ne bi trebalo da bude nemoguća misija. Pogledaj naš vodič o tome kako skinuti žvaku bez problema.

Kako skinuti žvaku sa tepiha ili kauča – 3 jednostavne metode

Kako skinuti fleku od kafe sa tepiha i nameštaja

Imaš mrlje od kafe na tepihu? Ili je pak tvoj problem skidanje fleka od kafe sa kauča? Tu je naš vodič za efikasno uklanjanje mrlja od kafe u tvom domu.

Kako skinuti fleku od kafe sa tepiha i nameštaja

Kako da očistiš keramičke pločice u kupatilu sve dok u potpunosti ne zablistaju

Želiš da znaš kako da očistiš keramičke pločice u kupatilu i povratiš im onaj prvobitni sjaj? U ovom vodiču ti pokazujemo kako da očistiš fuge i obaviš temeljno čišćenje poda sa keramičkim pločicama.

fürdőszoba csempe tisztítás hogyan