Kako da očistiš tepih: 3 korisna predloga koje svaki roditelj treba da zna

καθαρισμοσ χαλιων

Od „slučajnih nezgoda” u vreme kad su bebe, pa sve do raznih nestašluka kad malo odrastu, deca mogu biti (a često i jesu) uzrok prolivanja brojnih stvari po kućnom podu. Zato nam je, kao roditeljima, vrlo važno da znamo da uz svega nekoliko korisnih predloga za uklanjanje mrlja sa tepiha takav problem u potpunosti može biti rešen – ili makar delimično time što ćete na koliko-toliko očišćenom delu tepiha postaviti trosed da tu počasno boravi u narednih nekoliko godina.

Dakle: želiš da znaš kako da očistiš mrlje sa tepiha i da to obaviš sasvim uspešno? Na pravom si mestu.

3 korisna predloga za čišćenje tepiha za prezauzete roditelje

Tri korisna predloga koja navodimo u nastavku pomoći će ti da ove mrlje otkloniš kao profesionalac. Ali jedno upamti: tepih nipošto ne treba da čistiš sâm/sama! Nakon što klinci i klinceze dovoljno porastu, u meri da mogu da rukuju krpom, podstakni ih da i sami obrišu fleke koje su napravili na tepihu. Neka te ne iznenadi što će i takvih fleka u budućnosti biti sve manje i manje.

1. Uvek budi pripravan/pripravna za operaciju uklanjanja mrlja s tepiha

U porodicama u kojima ima dece, prolivanje hrane i pića gotovo da je neizbežno, pa je zato važno da kao roditelj uvek budeš pripravan/pripravna. Evo i spiska svega onoga što ti je neophodno za izvlačenje mrlja iz tepiha:

  • čiste krpe i kuhinjski ubrusi
  • boca s raspršivačem napunjena vodom
  • belo sirće
  • soda-bikarbona
  • omiljeno sredstvo za čišćenje tepiha, ako takvo uopšte postoji

Ovim se uspešno uklanja većina fleka koje u jednom domu mogu nastati tokom dana. Za sve drugo neka ti pri ruci bude usisivač i metlica.

2. Poziv upomoć za čišćenje fleka: deluj brzo

Najbolji način za ručno čišćenje tepiha sastoji se u tome da se flekama posvetiš čim one nastanu. Potrebno ti je nešto izrazito upijajuće, snažno i predviđeno za jednokratnu upotrebu, nešto poput kuhinjskih ubrusa Zewa, pa da njima nežno sakupiš sve krupne komade i upiješ svu prolivenu tečnost. Prolivenu hranu nemoj da trljaš i utapkavaš, jer ćeš time samo pojačati fleku, već prepusti kuhinjskom ubrusu da odradi svoj deo posla.

Nakon što je sva tečnost upijena, ukloni iskorišćeni ubrus, pa preko mrlje nanesi sodu-bikarbonu da i ona obavi svoj deo posla. Prah od sode-bikarbone možeš naknadno da ukloniš.

Za hranu i piće koji su proliveni u manjim količinama ponekad ne moraš da iskoristiš ceo list kuhinjskog ubrusa. Štedi papir koristeći proizvod Zewa Half Sheet – jako dobro upija, tako da i uz sasvim malo utrošenog papira možeš postići jako puno.

3. Poziv upomoć za čišćenje fleka: trenutno čišćenje uz osnovna sredstva u kući

A sada da se pobrinemo za ostatak fleke. Ma koliko se to neverovatnim činilo, najbolji način da trenutno očistiš tepih postiže se korišćenjem nečega što u svakoj kući postoji iz sasvim drugih razloga – a to je upravo pena za brijanje.

Evo kako da očistiš tepih:

  • saniraj fleku na osnovu postupka iz 2. koraka;
  • nakvasi ugroženo područje čistom vodom;
  • penu za brijanje nanesi na samu fleku, a zatim to mesto protrljaj čistom četkicom za zube (baš onom koja se nikome ne sviđa);
  • čistim i vlažnim sunđerom ili krpom obriši penu za brijanje; jasno je da nema potrebe da briješ tepih;
  • ostavi tepih da se osuši.

Koliko god da su fleke ozbiljne, ovaj postupak bi trebalo da bude sasvim dovoljan za izvlačenje mrlja iz tepiha. A šta ako u kući nemaš penu za brijanje? I dalje nije sve izgubljeno: napravi pastu od sode-bikarbone i vode ili umesto toga fleku potopi sa nekoliko kapi belog sirćeta. Ali, pre svega, pastu ili sirće isprobaj na nekom manjem delu tepiha čisto da se uveriš da oni nepoželjno ne deluju na boju samog tepiha.

I eto nas na samom kraju: šta god da su tvoji mališani naumili, na raspolaganju su ti tri korisna predloga koji će ti pomoći da svoj tepih sačuvaš u savršenom izdanju.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili