PDF

Kako da brzo očistiš kuću – a dovoljno detaljno

Saveti Za Ciscenje Kuce

Već dve nedelje unapred se raduješ činjenici što u svom domu organizuješ večeru za svoje prijatelje, ali na samo dva sata pre nego što gosti zaista i dođu shvataš da tvoja kuća baš i nije u svom najboljem izdanju. I uvek je tako, zar ne? Ako si u potrazi za najbržim načinom da očistiš svoju kuću, na pravom si mestu: uz ovih 5 korisnih predloga za čišćenje kuće sav taj nered biće sređen za tili čas.

Preuzmi naš zabavan ilustrovani vodič koji će ti pomoći da s lakoćom organizuješ svoje misli (baš kao i sopstveni dom).

1. Sa čišćenjem kreni odozgo nadole

Želiš da saznaš kako da očas posla očistiš svoju kuću? Prvo što je važno napomenuti, kao i za sve drugo u životu, i za prašinu i garež važi zakon gravitacije. A ovo gomilanje prašine nadole i te kako ima veze kad svoju kuću sređuješ po ubrzanoj proceduri. Kao prvo, to znači da ako je tvoj dom na više spratova, treba da kreneš od onog poslednjeg. U suprotnom, prašina sa sprata će se sleći na niže spratove, pa ćeš morati da sređuješ sve iz početka.

Osim toga, to znači da prvo treba da prebrišeš površine nameštaja. Čak i ako razmišljaš o tome da samo uključiš usisivač ili da pometeš podove četkom za čišćenje, treba da znaš da nije sva prašina samo i jedino na podu. Kreni od toga što ćeš prebrisati stolove, fioke i radne površine, a tek onda se pozabavi podnim površinama.

Za brisanje masnih i prašnjavih površina koristi izdržljive upijajuće kuhinjske ubruse, kao što su Zewa, koji su prethodno navlaženi, jer ćeš time skratiti vreme potrebno za ispiranje raznih krpa i sunđera i sasvim lako ćeš očistiti prašinu i sa onih posebno nepristupačnih mesta.

2. Napravi podsetnik za čišćenje kuće

Kad si u žurbi ovo pomalo deluje kao krajnje sulud predlog, ali se zaista isplati izdvojiti svega pet minuta da na brzinu sastaviš podsetnik za čišćenje kuće. Zašto? Pre svega zato što neke od onih prostorija ili stvari koje čistiš i sređuješ kad na raspolaganju imaš znatno više vremena, u slučaju ove strategije brzopoteznog čišćenja kuće možda ipak možeš i da preskočiš.

Koji su to poslovi najvažniji ako svoju kuću želiš da predstaviš u najlepšem svetlu i omogućiš gostima da se u njoj osećaju prijatno? Trebalo bi da se usredsrediš na prašinu, na uklanjanje nereda za raznih površina, na čišćenje podova i kupatila, uz dodatak nekoliko završnih poteza, poput onih da u svim delovima dnevne sobe i trpezarije budu dovoljne količine papirnih maramica Zewa. Glancanje kolekcije srebrnog escajga svakako je posao koji ostavljaš za neku drugu priliku.

3. Mudro stupi u akciju

Sad kad pred sobom imaš podsetnik za čišćenje kuće, promisli dobro koji je zaista i najbrži način da očistiš svoju kuću. Kojim redom bi trebalo da sređuješ prostorije? Odakle da kreneš u svakoj od njih? Šta bi trebalo poslednje da obaviš, a šta je ono na šta si sasvim zaboravio/zaboravila? Trenuci izdvojeni da unapred promisliš o tome poštedeće te nepotrebnog nerviranja kad samo čišćenje i sređivanje već uzme maha.

Evo i primera: sredstvu za čišćenje unutrašnjosti klozetske šolje potrebno je neko vreme da počne da deluje, stoga pre svakog započinjanja čišćenja kupatila, ovim sredstvom naprskaj unutrašnjost klozetske šolje. Zatim poprskaj i sve ostale površine na njoj i prebriši ih (krećući od onih koje su prve isprskane), i time dovrši čišćenje klozetske šolje. Na samom kraju prebriši pod, i to krećući od uvučenog dela kupatila prema ulaznim vratima.

4. Upamti ono najvažnije

U trenutku kad razmišljaš kako da očas posla očistiš svoju kuću, vrlo lako se događa da usled onih krupnih poslova, potpuno izgubiš iz vida i važne sitnice. Neke od tih sitnica koje bi trebalo da imaš na umu su sledeće:

  • Čiste peškire stavi na vidno mesto
  • Promeni posteljinu ako će gosti prenoćiti u tvom domu
  • Detaljno usisaj trosed i sofe za sedenje
  • Proveri da li u kupatilu ima dovoljno toalet papira i vlažnih maramica Zewa.

5. Angažuj i pomoćnike

Najbrži način da očistiš svoju kuću svakako podrazumeva da u proces čišćenja uključiš i što veći broj pomoćnika. I kao što stihovi one dečje pesmice kažu: „kad se male ruke slože, sve se može, sve se može”, u posao uključi i svoje mališane i ostale članove porodice. Neka ti podsetnik za čišćenje kuće pomogne u raspodeli zaduženja. Svako može da se pozabavi jednom prostorijom, a klincima dodeli bezbedna zaduženja, kao što su brisanje prašine i metenje.

I to bi bilo pet korisnih predloga za čišćenje kuće, međutim, tu je i jedan dodatni: svakako na trenutke uzmi predah, udahni dobro, izbistri glavu i reci sebi kako ti sasvim dobro ide. Ma, tvoja kuća ima da bude tip-top!

kako da brzo ocistite kucu

Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili