5 trikova za brzo čišćenje kuće 

Ilustracija s plavom pozadinom i tri osobe koje obavljaju poslove čišćenja kućanstva.

Već dve nedelje unapred se raduješ činjenici što u svom domu organizuješ večeru za svoje prijatelje, ali na samo dva sata pre nego što gosti zaista i dođu shvataš da tvoja kuća baš i nije u svom najboljem izdanju. I uvek je tako, zar ne? Bez obzira na događaj na koji ste zaboravili, ili ukoliko imate neočekivanog gosta, nije tako teško kao što mislite da brzo dovedete svoju kuću u red i spremite je za posetioce. 

Ako si u potrazi za najbržim načinom da očistiš svoju kuću, na pravom si mestu: uz naših 5 korisnih predloga za čišćenje kuće sav taj nered biće sređen za tili čas. Pogledaj kako srediti kuću, brzo i efikasno! 

Organizacija i plan su pola posla!

Ako želite da se užurbano bacite na čišćenje kuće, pogledajte naših 5 saveta za za brzo čišćenje kuće: 

 1. Brišite prašinu od vrha do dna
 2. Napravite listu za čišćenje kuće
 3. Radite pametno – ne samo naporno
 4. Podsetnite se na osnovne stvari
 5. Angažujte pomoć drugih

Sada znate šta ćemo prezentirati u ovom vodiču punom saveta za čišćenje kuće, počnimo! 

5 jednostavnih koraka za najbrže čišćenje kuće 

1. Sa čćenjem kreni odozgo nadole

Želiš da saznaš kako da očas posla očistiš svoju kuću? Prvo što je važno napomenuti, kao i za sve drugo u životu, i za prašinu i garež važi zakon gravitacije. A ovo gomilanje prašine nadole i te kako ima veze kad svoju kuću sređuješ po ubrzanoj proceduri.  

 • Kao prvo, to znači da ako je tvoj dom na više spratova, treba da kreneš od onog poslednjeg. U suprotnom, prašina sa sprata će se sleći na niže spratove, pa ćeš morati da sreduješ sve iz početka. 
 • Osim toga, to znači I da prvo treba da prebrišeš površine nameštaja. Čak i ako razmišljaš o tome da samo uključiš usisivač ili da pometeš podove četkom za čišćenje, treba da znaš da nije sva prašina samo i jedino na podu. Kreni od toga što ćeš prebrisati stolove, fioke i radne površine, a tek onda se pozabavi podnim površinama. 

Za brisanje masnih i prašnjavih površina koristi izdržljive upijajuće kuhinjske ubruse, kao što su   Zewa, koji su prethodno navlaženi, jer ćeš time skratiti vreme potrebno za ispiranje raznih krpa i sunđera i sasvim lako ćeš očistiti prašinu i sa onih posebno nepristupačnih mesta.

2. Napravi listu za čišćenje kuće

Kad si u žurbi ovo pomalo deluje kao krajnje sulud predlog, ali se zaista isplati izdvojiti svega pet minuta da na brzinu sastaviš listuza čišćenje kuće. Zašto? Pre svega zato što neke od onih prostorija ili stvari koje čistiš i sreduješ kad na raspolaganju imaš znatno više vremena, u slučaju ove strategije brzopoteznog čišćenja kuće možda ipak možeš i da preskočiš. 

Koji su to poslovi najvažniji ako svoju kuću želiš da predstaviš u najlepšem svetlu i omogućiš gostima da se u njoj osećaju prijatno?  Naravno, uredotočit ćes se na prostore gde će gosti boraviti. Probaj dodati sledeće korake na listu za čišćenje:  

 • Trebalo bi da se usredsrediš na uklanjanje nereda sa raznih površina,  
 • Na uklanjanje prašine. Ovde pogledaj par saveta o brisanju prašine tako da ti ništa ne promakne!  
 • Na čišćenje podova  
 • Na usisavanje tepiha. Ovde pogledaj par saveta o čišćenju tepiha. 
 • Na čišćenje kupatila. 

Ne zaboravi dodati nekoliko završnih poteza, poput onih da u svim delovima dnevne sobe i trpezarije budu dovoljne količine papirnih maramica Zewa. Glancanje kolekcije srebrnog escajga svakako je posao koji ostavljaš za neku drugu priliku.

3. Mudro stupi u akciju

Sad kad pred sobom imaš podsetnik za čišćenje kuće, promisli dobro koji je zaista i najbrži način da očistiš svoju kuću. Ovo su par stvari o kojima trebaš razmisliti kada razmišljaš o tome kako brzo srediti kuću: 

 • Kojim redom bi trebalo da sređuješ prostorije? U kojoj od njih će gosti provesti najviše vremena? 
 • Kojim prostorijama ne treba da se posvećuješ trenutno? 
 • Odakle da kreneš u svakoj od prostorija ?  
 • Šta bi trebalo poslednje da obaviš? 
 • Šta je ono na šta si sasvim zaboravio/zaboravila?  

Trenuci izdvojeni da unapred promisliš o tome poštedeće te nepotrebnog nerviranja kad samo čišćenje i sređivanje već uzme maha. Evo i jedan primer pravilnog razmišljanja i planiranja kada radiš po listi čišćenja kuće: 

 • Sredstvu za čišćenje toaleta potrebno je neko vreme da počne da deluje, stoga pre svakog započinjanja čišćenja kupatila, ovim sredstvom naprskaj unutrašnjost klozetske šolje. 
 • Zatim poprskaj i sve ostale površine na njoj i prebriši ih (krećući od onih koje su prve isprskane). 
 • Dovrši čišćenje klozetske šolje.  
 • Na samom kraju prebriši pod, i to krećući od uvučenog dela kupatila prema ulaznim vratima. 

Pametan rad nije samo spremanje kuće u pravom redosledu, već i osiguravanje da je vaša oprema za čišćenje organizovana i nadohvat ruke. Pripremite se za uspeh tako što ćete postaviti korpu ili posudu sa svim osnovnim stvarima za čišćenje. Nekoliko stvari koje će vam trebati u kutiji za čišćenje su: 

 • Sredstvo za čišćenje prašine 
 • Sredstvo za poliranje nameštaja 
 • Višenamensko sredstvo za čišćenje. Ovde pogledaj 6 potpuno prirodnih sredstava za čišćenje kuće! 
 • Krpe od mikrovlakana 
 • Sredstvo za čišćenje stakla 
 • Gumene rukavice 

4. Upamti ono najvažnije

U trenutku kad razmišljaš kako da očas posla očistiš svoju kuću, vrlo lako se događa da usled onih krupnih poslova, potpuno izgubiš iz vida i važne sitnice. Neke od tih sitnica koje bi trebalo da imaš na umu kada je u pitanju brzo čišćenje kuće su sledeće: 

 • Čiste peškire stavi na vidno mesto.To podrazumeva kuhinju I toalet (I spavaće sobe naravno ukoliko imate goste na noćenju). 
 • Promeni posteljinu. Naravno, ako će gosti prenoćiti u tvom domu. 
 • Detaljno usisaj trosed i sofe za sedenje. Ukoliko imaš vremena, usisaj I ispod troseda I sofe, kao I ispod jastuka. 
 • Proveri da li u kupatilu ima dovoljno toalet papira i vlažnih maramica Zewa.

5. Angažuj i pomoćnike

Najbrži način da očistiš svoju kuću svakako podrazumeva da u proces čišćenja uključiš i što veći broj pomoćnika. I kao što stihovi one dečje pesmice kažu: „kad se male ruke slože, sve se može, sve se može”, u posao uključi i svoje mališane i ostale članove porodice. Evo par načina kako uključiti ukućane u plan čišćenja: 

 • Neka ti podsetnik za čišćenje kuće pomogne u raspodeli zaduženja. 
 • Svako može da se pozabavi jednom prostorijom 
 • Klincima dodeli bezbedna zaduženja, kao što su brisanje prašine i metenje. 

I to bi bili naši trikovi za brzo čišćenje kuće, međutim, tu je i jedan dodatni: svakako na trenutke predahni, udahni dobro, izbistri glavu i reci sebi kako ti sasvim dobro ide. Ma, tvoja kuća ima da bude tip-top!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Plan generalnog čišćenja kuhinje

Uz ovaj jednostavan plan saznaj kako da uz minimum napora očistiš kuhinju. U njemu dajemo korisne predloge za čišćenje kuhinje u čijoj realizaciji mogu učestvovati svi članovi porodice.

kitchen cleaning

Kako da očistiš frižider – očas posla!

Saznaj kako da očistiš hladnjak , kako spolja tako i iznutra, obavljajući taj posao za tili čas, za nešto manje od 30 minuta. Klikni ovde ako si spreman/spremna za ovaj izazov!

καθαρισμοσ ψυγειου

Kako se čisti mašina za pranje veša u 5 koraka

U ovih 5 jednostavnih koraka saznaj kojim sredstvom možeš da čistiš mašinu za pranje veša. Upoznaj neke od najboljih načina čišćenja mašine za pranje veša, kad je reč o njenim delovima, unutrašnjosti

Kako Da Ocistite Masinu Za Pranje Vesa

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

Tvoj čajnik je pun kamenca? Nauči kako ukloniti kamenac iz svog najdražeg kućnog aparata uz naše savete za čišćenje kamenca na prirodan način.

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

6 potpuno prirodnih proizvoda za čišćenje (ali ne i za dezinfekciju) kuće

Klikni ovde i saznaj kako da napraviš prirodna sredstva za čišćenje i rastvore prirodnih dezinfekcionih sredstava za higijenu sopstvenog doma – i otkrij kako da ih koristiš efikasno.

6 potpuno prirodnih proizvoda za čišćenje (ali ne i za dezinfekciju) kuće

Kako da očistiš kupatilo za svega 30 minuta (ili u nešto kraćem roku)

Uz naše savete o čišćenju kupatila saznaj kako da očistiš kupatilo i to obaviš munjevitom brzinom. Samo sledi korake u planu koji ti nudimo i sređivanje kupatila biće gotovo za manje od 30 minuta.

Bad putzen