Kako da brzo očistiš kuću – a dovoljno detaljno

Ilustrirani ljudi koji čiste kuću držeći krpu, kapuljaču i malo kuhinjskog papira

Vec dve nedelje unapred se raduješ cinjenici što u svom domu organizuješ veceru za svoje prijatelje, ali na samo dva sata pre nego što gosti zaista i dodu shvataš da tvoja kuca baš i nije u svom najboljem izdanju. I uvek je tako, zar ne? Ako si u potrazi za najbržim nacinom da ocistiš svoju kucu, na pravom si mestu: uz ovih 5 korisnih predloga za cišcenje kuce sav taj nered bice sreden za tili cas.

Preuzmi naš zabavan ilustrovani vodic koji ce ti pomoci da s lakocom organizuješ svoje misli (baš kao i sopstveni dom).

1. Sa cišcenjem kreni odozgo nadole

Želiš da saznaš kako da ocas posla ocistiš svoju kucu? Prvo što je važno napomenuti, kao i za sve drugo u životu, i za prašinu i garež važi zakon gravitacije. A ovo gomilanje prašine nadole i te kako ima veze kad svoju kucu sreduješ po ubrzanoj proceduri. Kao prvo, to znaci da ako je tvoj dom na više spratova, treba da kreneš od onog poslednjeg. U suprotnom, prašina sa sprata ce se sleci na niže spratove, pa ceš morati da sreduješ sve iz pocetka.

Osim toga, to znaci da prvo treba da prebrišeš površine nameštaja. Cak i ako razmišljaš o tome da samo ukljuciš usisivac ili da pometeš podove cetkom za cišcenje, treba da znaš da nije sva prašina samo i jedino na podu. Kreni od toga što ceš prebrisati stolove, fioke i radne površine, a tek onda se pozabavi podnim površinama.

Za brisanje masnih i prašnjavih površina koristi izdržljive upijajuce kuhinjske ubruse, kao što su Zewa, koji su prethodno navlaženi, jer ceš time skratiti vreme potrebno za ispiranje raznih krpa i sundera i sasvim lako ceš ocistiti prašinu i sa onih posebno nepristupacnih mesta.

2. Napravi podsetnik za cišcenje kuce

Kad si u žurbi ovo pomalo deluje kao krajnje sulud predlog, ali se zaista isplati izdvojiti svega pet minuta da na brzinu sastaviš podsetnik za cišcenje kuce. Zašto? Pre svega zato što neke od onih prostorija ili stvari koje cistiš i sreduješ kad na raspolaganju imaš znatno više vremena, u slucaju ove strategije brzopoteznog cišcenja kuce možda ipak možeš i da preskociš.

Koji su to poslovi najvažniji ako svoju kucu želiš da predstaviš u najlepšem svetlu i omoguciš gostima da se u njoj osecaju prijatno? Trebalo bi da se usredsrediš na prašinu, na uklanjanje nereda za raznih površina, na cišcenje podova i kupatila, uz dodatak nekoliko završnih poteza, poput onih da u svim delovima dnevne sobe i trpezarije budu dovoljne kolicine papirnih maramica Zewa. Glancanje kolekcije srebrnog escajga svakako je posao koji ostavljaš za neku drugu priliku.

3. Mudro stupi u akciju

Sad kad pred sobom imaš podsetnik za cišcenje kuce, promisli dobro koji je zaista i najbrži nacin da ocistiš svoju kucu. Kojim redom bi trebalo da sreduješ prostorije? Odakle da kreneš u svakoj od njih? Šta bi trebalo poslednje da obaviš, a šta je ono na šta si sasvim zaboravio/zaboravila? Trenuci izdvojeni da unapred promisliš o tome poštedece te nepotrebnog nerviranja kad samo cišcenje i sredivanje vec uzme maha.

Evo i primera: sredstvu za cišcenje unutrašnjosti klozetske šolje potrebno je neko vreme da pocne da deluje, stoga pre svakog zapocinjanja cišcenja kupatila, ovim sredstvom naprskaj unutrašnjost klozetske šolje. Zatim poprskaj i sve ostale površine na njoj i prebriši ih (krecuci od onih koje su prve isprskane), i time dovrši cišcenje klozetske šolje. Na samom kraju prebriši pod, i to krecuci od uvucenog dela kupatila prema ulaznim vratima.

4. Upamti ono najvažnije

U trenutku kad razmišljaš kako da ocas posla ocistiš svoju kucu, vrlo lako se dogada da usled onih krupnih poslova, potpuno izgubiš iz vida i važne sitnice. Neke od tih sitnica koje bi trebalo da imaš na umu su sledece:

  • Ciste peškire stavi na vidno mesto
  • Promeni posteljinu ako ce gosti prenociti u tvom domu
  • Detaljno usisaj trosed i sofe za sedenje
  • Proveri da li u kupatilu ima dovoljno toalet papira i vlažnih maramica Zewa.

5. Angažuj i pomocnike

Najbrži nacin da ocistiš svoju kucu svakako podrazumeva da u proces cišcenja ukljuciš i što veci broj pomocnika. I kao što stihovi one decje pesmice kažu: „kad se male ruke slože, sve se može, sve se može”, u posao ukljuci i svoje mališane i ostale clanove porodice. Neka ti podsetnik za cišcenje kuce pomogne u raspodeli zaduženja. Svako može da se pozabavi jednom prostorijom, a klincima dodeli bezbedna zaduženja, kao što su brisanje prašine i metenje.

I to bi bilo pet korisnih predloga za cišcenje kuce, medutim, tu je i jedan dodatni: svakako na trenutke uzmi predah, udahni dobro, izbistri glavu i reci sebi kako ti sasvim dobro ide. Ma, tvoja kuca ima da bude tip-top!

kako da brzo ocistite kucu

Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili