PDF

Kako se čisti mašina za pranje veša u 5 koraka

Kako Da Ocistite Masinu Za Pranje Vesa

Nijedan miris nije prijatniji i opojniji od onog koji potiče od tek opranog veša, međutim, šta onda ako taj oprani veš više ne odiše takvom svežinom? Zbog mašine za veš koja je prljava spolja i iznutra ne samo da će veš koji dolazi iz nje imati onaj miris ustajalosti, već prisutna prljavština skraćuje i njen životni vek. Možda to i nije neko veličanstveno znanje, međutim, poznavanje postupka čišćenja mašine za pranje veša zapravo je prilično značajno. U samo pet jednostavnih koraka, kroz naše korisne predloge za čišćenje mašine za pranje veša i krajnje zabavan ilustrovani vodič koji možeš preuzeti, tvoja mašina za pranje veša povratiće svoj stari sjaj, a veš koji dolazi iz nje onaj opojni miris za kojim toliko čezneš.

Pre nego što pređeš na korake u nastavku, a da bi sprečio nastanak bilo kakve eventualne štete, svakako proveri uputstvo za čišćenje koje daje proizvođač tvoje mašine za pranje veša.

1. Kako se čisti unutrašnjost mašine za pranje veša

Bez odgovarajućeg postupka čišćenja, unutrašnjost tvoje mašine za pranje veša vrlo lako može da poprimi onaj pomalo neprijatan miris. Stoga se prvi korak sastoji u tome da napraviš rastvor kojim ćeš se rešiti bilo kakve prljavštine, baš kao i pratećeg neprijatnog mirisa u njoj. Kojim sredstvom čistiti mašinu za pranje veša otkrivamo upravo ovde:

  • ¼ šolje sode bikarbone pomešane sa ¼ šolje vode
  • 2 šolje destilovanog belog sirćeta

Za početak, mešavinu sode bikarbone s vodom nalij u fioku za sipanje deterdženta (nešto kasnije ćemo pokazati kako se čisti fioka u mašini za pranje veša). U nastavku, sipaj sirće u bubanj ispražnjene mašine za veš i pusti je da odradi ceo ciklus pranja. Nakon što mašina završi ciklus, uzmi komad izdržljivog, prethodno navlaženog, kuhinjskog ubrusa da ukloniš svu zaostalu prljavštinu.

Kuhinjski ubrusi Zewa dovoljno su izdržljivi čak i kad se navlaže, ali su istovremeno i prilično rastegljivi, zbog čega su savršeni za brisanje nepristupačnih ćoškova i delova, kao što su fioka mašine, brojni dugmići na njoj i sve drugo što se nalazi u njenoj unutrašnjosti.

2. Kako se čiste spoljni delovi mašine za pranje veša

Pre nego što saznaš kako se čiste spoljni delovi mašine za pranje veša, potrebno je da mašinu isključiš sa električne mreže. Nakon toga za ovaj posao biće ti potrebno sledeće:

  • Gumene rukavice
  • Kofa
  • Sunđer
  • Topla voda i 50% destilovano belo sirće

Navuci gumene rukavice, ubaci sunđer u kofu, a zatim procedi suvišnu vodu. Detaljno očisti sve spoljne delove mašine za pranje veša, nastojeći da obuhvatiš i sve one uglove u kojima su se sigurno zavukli prljavština i buđ. Kuhinjskim ubrusom dobro prosuši sve prethodno obrisane delove i površine.

3. Kako se čiste vrata od mašine za pranje veša

Vrlo je važno da se ozbiljno pozabaviš gumenom zaptivkom oko vrata i u otvoru mašine za pranje veša, budući da je to mesto sa kojeg uobičajeno dopire taj nimalo privlačan miris. Pažljivo očisti sve navoje i nabore na gumenoj površini na vratima, koristeći po potrebi nešto od onog sirćetnog rastvora da obrišeš svu eventualno nakupljenu buđ. Na kraju sve očišćene površine i delove detaljno prosuši papirnim ubrusom.

4. Kako se čisti fioka u mašini za pranje veša i njeni delovi

U slučaju da je fioku moguće fizički izvući iz mašine, prvi korak je da je izvučeš i natopiš u rastvoru tople vode i nekog sredstva za pranje. I dok se fioka natapa u ovom rastvoru, u vodi istrljaj sve one delove na kojima se deterdžent stvrdnuo i zalepio na površini, sve dok ih u potpunosti ne ukloniš. Prema potrebi rastavi delove na fioci, i sa njih ukloni stvrdnuti deterdžent i nečistoće, a zatim sve dobro isperi, prosuši ubrusom, sastavi fioku i vrati je u otvor na mašini za veš. Ovaj deo je gotov!

5. Redovno održavanje i drugi korisni predlozi za čišćenje mašine za pranje veša

Jedan od najjednostavnih načina čišćenja mašine za pranje veša sastoji se u redovnom održavanju njene unutrašnjosti, spoljašnjosti i svih delova koji mogu da se izvade. Korisni predlozi za čišćenje mašine za pranje veša koje navodimo u nastavku pomoći će ti da se rešiš svih tih neprijatnih mirisa i očuvaš opojnu svežinu veša koja mami naša čula nakon njegovog pranja:

  • Redovno briši mašinu, a detaljno je očisti jednom mesečno
  • Detaljno je prosuši (a posebno u onim nepristupačnim uglovima)
  • Jednom mesečno u fioku mašine za veš nalij dve šolje belog destilovanog sirćeta i nakon toga uključi mašinu da odradi uobičajen ciklus pranja
  • Nemoj da škrtariš na deterdžentu – korišćenjem kvalitetnih proizvoda, ne samo da će tvoja mašina raditi efikasnije, već će tokom njenog rada zaostajati manje nepoželjnih produkata

Kod savladavanja tehnike čišćenja mašine za pranje veša, kroz održavanje njenih delova, unutrašnjosti i spoljašnjosti, sve se svodi na pravilan pristup. Poštujući ovih pet jednostavnih koraka, pretočenih u korisne predloge za čišćenje mašine za pranje veša, ne samo da ćeš se rešiti svih neprijatnih mirisa koji dolaze iz mašine, već će i tvoj veš povratiti onaj miris opojne svežine. Nema sumnje da ćeš mašini time produžiti i životni vek. I konačno, samo za mašinu koja je čista možemo biti spokojni da nam nakon pranja daje čist veš!

vodic za ciscenje masine za pranje vesa

Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili