Kako se čisti mašina za pranje veša u 5 koraka

Kako Da Ocistite Masinu Za Pranje Vesa

Nijedan miris nije prijatniji i opojniji od onog koji potice od tek opranog veša, medutim, šta onda ako taj oprani veš više ne odiše takvom svežinom? Zbog mašine za veš koja je prljava spolja i iznutra ne samo da ce veš koji dolazi iz nje imati onaj miris ustajalosti, vec prisutna prljavština skracuje i njen životni vek. Možda to i nije neko velicanstveno znanje, medutim, poznavanje postupka cišcenja mašine za pranje veša zapravo je prilicno znacajno. U samo pet jednostavnih koraka, kroz naše korisne predloge za cišcenje mašine za pranje veša i krajnje zabavan ilustrovani vodic koji možeš preuzeti, tvoja mašina za pranje veša povratice svoj stari sjaj, a veš koji dolazi iz nje onaj opojni miris za kojim toliko cezneš.

Pre nego što predeš na korake u nastavku, a da bi sprecio nastanak bilo kakve eventualne štete, svakako proveri uputstvo za cišcenje koje daje proizvodac tvoje mašine za pranje veša.

1. Kako se cisti unutrašnjost mašine za pranje veša

Bez odgovarajuceg postupka cišcenja, unutrašnjost tvoje mašine za pranje veša vrlo lako može da poprimi onaj pomalo neprijatan miris. Stoga se prvi korak sastoji u tome da napraviš rastvor kojim ceš se rešiti bilo kakve prljavštine, baš kao i prateceg neprijatnog mirisa u njoj. Kojim sredstvom cistiti mašinu za pranje veša otkrivamo upravo ovde:

  • ¼ šolje sode bikarbone pomešane sa ¼ šolje vode
  • 2 šolje destilovanog belog sirceta

Za pocetak, mešavinu sode bikarbone s vodom nalij u fioku za sipanje deterdženta (nešto kasnije cemo pokazati kako se cisti fioka u mašini za pranje veša). U nastavku, sipaj sirce u bubanj ispražnjene mašine za veš i pusti je da odradi ceo ciklus pranja. Nakon što mašina završi ciklus, uzmi komad izdržljivog, prethodno navlaženog, kuhinjskog ubrusa da ukloniš svu zaostalu prljavštinu.

Kuhinjski ubrusi Zewa dovoljno su izdržljivi cak i kad se navlaže, ali su istovremeno i prilicno rastegljivi, zbog cega su savršeni za brisanje nepristupacnih coškova i delova, kao što su fioka mašine, brojni dugmici na njoj i sve drugo što se nalazi u njenoj unutrašnjosti.

2. Kako se ciste spoljni delovi mašine za pranje veša

Pre nego što saznaš kako se ciste spoljni delovi mašine za pranje veša, potrebno je da mašinu iskljuciš sa elektricne mreže. Nakon toga za ovaj posao bice ti potrebno sledece:

  • Gumene rukavice
  • Kofa
  • Sunder
  • Topla voda i 50% destilovano belo sirce

Navuci gumene rukavice, ubaci sunder u kofu, a zatim procedi suvišnu vodu. Detaljno ocisti sve spoljne delove mašine za pranje veša, nastojeci da obuhvatiš i sve one uglove u kojima su se sigurno zavukli prljavština i bud. Kuhinjskim ubrusom dobro prosuši sve prethodno obrisane delove i površine.

3. Kako se ciste vrata od mašine za pranje veša

Vrlo je važno da se ozbiljno pozabaviš gumenom zaptivkom oko vrata i u otvoru mašine za pranje veša, buduci da je to mesto sa kojeg uobicajeno dopire taj nimalo privlacan miris. Pažljivo ocisti sve navoje i nabore na gumenoj površini na vratima, koristeci po potrebi nešto od onog sircetnog rastvora da obrišeš svu eventualno nakupljenu bud. Na kraju sve ocišcene površine i delove detaljno prosuši papirnim ubrusom.

4. Kako se cisti fioka u mašini za pranje veša i njeni delovi

U slucaju da je fioku moguce fizicki izvuci iz mašine, prvi korak je da je izvuceš i natopiš u rastvoru tople vode i nekog sredstva za pranje. I dok se fioka natapa u ovom rastvoru, u vodi istrljaj sve one delove na kojima se deterdžent stvrdnuo i zalepio na površini, sve dok ih u potpunosti ne ukloniš. Prema potrebi rastavi delove na fioci, i sa njih ukloni stvrdnuti deterdžent i necistoce, a zatim sve dobro isperi, prosuši ubrusom, sastavi fioku i vrati je u otvor na mašini za veš. Ovaj deo je gotov!

5. Redovno održavanje i drugi korisni predlozi za cišcenje mašine za pranje veša

Jedan od najjednostavnih nacina cišcenja mašine za pranje veša sastoji se u redovnom održavanju njene unutrašnjosti, spoljašnjosti i svih delova koji mogu da se izvade. Korisni predlozi za cišcenje mašine za pranje veša koje navodimo u nastavku pomoci ce ti da se rešiš svih tih neprijatnih mirisa i ocuvaš opojnu svežinu veša koja mami naša cula nakon njegovog pranja:

  • Redovno briši mašinu, a detaljno je ocisti jednom mesecno
  • Detaljno je prosuši (a posebno u onim nepristupacnim uglovima)
  • Jednom mesecno u fioku mašine za veš nalij dve šolje belog destilovanog sirceta i nakon toga ukljuci mašinu da odradi uobicajen ciklus pranja
  • Nemoj da škrtariš na deterdžentu – korišcenjem kvalitetnih proizvoda, ne samo da ce tvoja mašina raditi efikasnije, vec ce tokom njenog rada zaostajati manje nepoželjnih produkata

Kod savladavanja tehnike cišcenja mašine za pranje veša, kroz održavanje njenih delova, unutrašnjosti i spoljašnjosti, sve se svodi na pravilan pristup. Poštujuci ovih pet jednostavnih koraka, pretocenih u korisne predloge za cišcenje mašine za pranje veša, ne samo da ceš se rešiti svih neprijatnih mirisa koji dolaze iz mašine, vec ce i tvoj veš povratiti onaj miris opojne svežine. Nema sumnje da ceš mašini time produžiti i životni vek. I konacno, samo za mašinu koja je cista možemo biti spokojni da nam nakon pranja daje cist veš!

vodic-za-ciscenje-masine-za-pranje-vesa


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili