Kako da očistiš frižider – očas posla!

καθαρισμοσ ψυγειου

Ako u porodici ima male dece, ponekad je vrlo teško pronaći dovoljno vremena za čišćenje frižidera. U pozadini je uvek prisutan taj osećaj da dok ti marljivo glancaš police u frižideru, tamo neko svojim crtežima ulepšava tapete u dnevnoj sobi. Ipak, najbolji je upravo onaj frižider koji je istovremeno i čist frižider , zato, za sve one roditelje koji robuju vremenom, evo kratkog uputstva kako da za tili čas očiste svoj frižider. Tridesetak minuta, da budemo sasvim precizni!

Kako da očistiš svoj frižider za tili čas: 4 zlatna pravila

Operacija Čist frižider predstavlja onu vrstu poduhvata u koji može biti uključena cela porodica, zato i neće biti potrebno više od pola sata čak i ako je u pitanju prilično zapušten frižider.

 • Najbolji trenutak da očistiš frižider  jeste onaj kad je on poluprazan. Biće znatno manje posla ako iz njega moraš da izvadiš minimalnu količinu namirnica. Posmatraj to i kao priliko da raščistiš sve one teglice s neobičnim sosevima koje si koristio/koristila samo jedanput, a u ovom trenutku samo zauzimaju korisno mesto.
 • Svog bračnog partnera, člana porodice ili nekog dobrog prijatelja zaduži da ti pomognu u ovom poduhvatu. Dok ti ribaš one delove frižidera koji mogu da se izvade, tvoj partner ili prijatelj mogu da se pozabave čišćenjem unutrašnjih površina, pa će time i trajanje sveukupnog posla biti prepolovljeno. I, svakako, ne zaboravi da i deci podeliš razna zaduženja – nije li ovo sjajna prilika da i sami upoznaju najrazličitije vrste namirnica i način na koji se one mogu organizovati u frižideru.
 • Za brzo brisanje unutrašnjih površina koristi kuhinjske ubruse. Nema potrebe da gubiš vreme i sve vreme kvasiš i ispiraš grube sunđere – dovoljno je svega nekoliko listova izrazito kvalitetnih, upijajućih kuhinjskih ubrusa (nama se dopadaju upravo Zewa) pa da sve možeš da obaviš za tili čas.

Koristi one kuhinjske ubruse koji ostaju otporni čak i kad se prilično navlaže. Kuhinjski ubrusi Zewa mogu da se cede, pri čemu odlično podnose i ribanje.

 • Čisti pomalo, ali dovoljno često. Period narednog opsežnog čišćenja frižidera produži time što ćeš svu prolivenu hranu ili fleke odmah obrisati kuhinjskim ubrusom, i postaraj se da makar jednom sedmično iz frižidera iskoristiš ili izbaciš sve ono za šta smatraš da će se ubrzo pokvariti ili će početi da hvata buđ.

Frižideri su projektovani tako da u njima sve vreme bude postojana temperatura, a to znači da troše znatno više električne energije ako vrata od frižidera ostanu otvorena ili ako iz njih izlazi rashlađen vazduh. Ako police u frižideru ne mogu da se izvade, dok čistiš frižider čini se razumnim da isključiš napajanje strujom.

Zanima te kako da očistiš frižider , a da taj posao bude obavljen za tili čas? Pravi je trenutak da počnemo.

Kako da očistiš hladnjak za svega 30 minuta

Prvo i osnovno, oprema koja ti je neophodna. Dakle, evo šta ti je sve potrebno da očistiš frižider :

Šta je potrebno

 • kuhinjski ubrusi Zewa
 • deterdžent za pranje
 • višenamenski kuhinjski sprej za čišćenje
 • žičani sunđer (sunđer sa abrazivom)
 • gumene rukavice

I eto nas, vreme je da podesiš tajmer! Otkrij kako da očistiš unutrašnjost frižidera sasvim brzo i detaljno, zabavljajući se pri tome sa ostalim članovima svoje porodice:

1. Izvadi sve što se nalazi u frižideru. I dok to radiš, istovremeno se otarasi i svih onih namirnica kojima je prošao rok trajanja.
2. Sve preostali namirnice iz frižidera smesti na kuhinjski sto. Zaduži klince da navlaženim kuhinjskim ubrusima prebrišu podnožja svih izmazanih tegli i posuda za hranu. Pomozi deci da hranu rasporede u sledeće grupe namirnica, objašnjavajući im razlike dok to rade, i pre nego što hranu smeste na neko mesto koje nije previše toplo.

 • Sirovo meso, riba i piletina. Nakon sređivanja frižidera, ove namirnice dolaze na sasvim donju policu.
 • Voće i povrće. Najbolje je smestiti ih u fioku ili pregradu odmah iznad mesa.
 • Neobično visoke boce i tegle. Upravo one zbog kojih te vađenje hrane iz frižidera ponekad malo podseća na igru Tetris. Ovakve namirnice običnu mogu da se smeste na svega nekoliko mesta u frižideru. Smesti ih u jednu grupu, tako da njih prve možeš i da vratiš u frižider.

Ako police iz frižidera mogu da se izvade, sad je pravi čas da to i učiniš. U plastične fioke i umetke za vrata nalij toplu vodu i deterdžent za pranje, pa sa njih dobro istrljaj svu prljavštinu. Dobro ih isperi u vodi i ostavi da se prirodno osuše dok ti čistiš unutrašnje površine u frižideru. Police i fioke nakon toga poprskaj višenamenskim kuhinjskim sprejom za čišćenje, a onda ih prebriši kuhinjskim ubrusima Zewa.

3. Višenamenskim kuhinjskim sprejom za čišćenje poprskaj i unutrašnje površine u frižderu. Zatim uzmi nekoliko listova kuhinjskih ubrusa (odaberi one koji su dovoljno čvrsti i kad se navlaže, kao što su Zewa, i koji ostaju otporni i pri žustrom ribanju), pa krećući odozgo nadole njima prebriši sve unutrašnje površine (uključujuči i unutrašnji deo vrata od frižidera). Uglovi u frižideru i nosači žičanih polica najpodložniji su prljanju, pa njima posveti i najveću pažnju.

4. Nakon što se police i fioke sasvim dobro prosuše, vrati ih na svoje mesto u frižideru, a odmah za njima i sve namirnice. Sav predviđen posao već je obavljen! Čestitamo ti na tome. Pred tobom je sad lep i čist frižider . A kad je reč o čišćenju pećnice …


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako se čisti mašina za pranje veša u 5 koraka

U ovih 5 jednostavnih koraka saznaj kojim sredstvom možeš da čistiš mašinu za pranje veša. Upoznaj neke od najboljih načina čišćenja mašine za pranje veša, kad je reč o njenim delovima, unutrašnjosti

Kako Da Ocistite Masinu Za Pranje Vesa

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

Tvoj čajnik je pun kamenca? Nauči kako ukloniti kamenac iz svog najdražeg kućnog aparata uz naše savete za čišćenje kamenca na prirodan način.

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

3 jednostavna načina čišćenja mikrotalasne pećnice

Uz ova tri saveta otkrij tajne čišćenja mikrotalasne pećnice, a i kako očistiti mikrotalasnu pećnicu limunom i sirćetom. Klikni ovde da doznaš više!

Човек слага тенджера с вода с лимонен в микровълновата фурна

Plan generalnog čišćenja kuhinje

Uz ovaj jednostavan plan saznaj kako da uz minimum napora očistiš kuhinju. U njemu dajemo korisne predloge za čišćenje kuhinje u čijoj realizaciji mogu učestvovati svi članovi porodice.

kitchen cleaning

5 trikova za brzo čišćenje kuće

Potrebni su ti brzi i jednostavni korisni predlozi za čišćenje kuće? U ovom tekstu ćeš saznati kako da očas posla očistiš svoju kuću. Klikni ovde i saznaj sve detalje o tome.

Ilustracija s plavom pozadinom i tri osobe koje obavljaju poslove čišćenja kućanstva.

10 korisnih predloga za bezbedno čišćenje friteze

Saznaj kako se pravilno čisti friteza na način koji je bezbedan i efikasan. Uz pomoć ovih 10 predloga otkrij koji je najbolji način da očistiš fritezu: sve njene unutrašnje i spoljne delove.

friteza čištění