3 jednostavna načina čišćenja mikrotalasne pećnice

Човек слага тенджера с вода с лимонен в микровълновата фурна

Ostaci od prethodnih obroka, hrana za bebe, kaša… ma šta da u mikrotalasnoj pećnici podgrevaš, gotovo da je neizbežno da u njoj sva ta hrana ostavi mrlje. Srećom, uz pravi trik za čišćenje mikrotalasne pećnice ili možda dva, možeš da izbegneš sve te skorele masne naslage u njenoj unutrašnjosti (i sav onaj naporan rad kojI neizbežno ide uz to). Ako se pitaš kako očistiti mikrotalasnu pećnicu u sklopu svog generalnog plana čišćenja kuhinje, sve ono što je proliveno u njoj i sve te prateće mrlje, dovoljno je da primeniš neki od ova tri sasvim jednostavna postupka. 

 1. Kako očistiti mikrovalnu pećnicu limunovim sokom
 2.  Kako očistiti mikrotalasnu sa sirćetom
 3. Kako očistiti mikrovalnu pećnicu sodom bikarbonom 

Nikada se više ne plašite prolivanja u mikrotalasnoj pećnici ili eksplozije hrane! Zato što sa ova tri jednostavna alata za čišćenje mikrotalasne nećete morati da se pitate kako očistiti mikrotalasnu pećnicu. Da li smo spomenuli da je za svaku metodu potrebno manje od 10 minuta da biste dobili blistavu čistu mikrotalasnu pećnicu? I jedina stvar koja vam je potrebna za svaku je malo vode i sastojaka koje verovatno već imate po kući. Hajde da zaronimo u prvi pristup. 

Metoda 1: Kako da mikrotalasnu pećnicu očistiš pomoću soka od limuna 

Limun je jedna od najstarijih metoda čišćenja u knjigama. Ali čak i tako, mnogi ljudi nikada ne pomišljaju da koriste limun za uklanjanje mrlja i ostataka hrane iz mikrotalasnih pećnica. Postoji mnogo načina kako oprati  mikrotalasnu pećnicu, ali nikada ne možete pogrešiti sa limunom u blizini. Osim toga, potpuno je prirodan i bez pakovanja, tako da korišćenje limuna kao pomoćnog sredstva za čišćenje može da vam pomogne da smanjite otpad u svakodnevnom životu. 

Ako tražiš sasvim pouzdan način čišćenja mikrovalne, uvek možeš da se osloniš na lako pristupačan limun. A u nastavku pokazujemo kako to i da učiniš: 

 1. U šolju ili keramičku posudu nalij 150 ml vode. 
 2. Prepolovi limun, a zatim u vodu u posudi iscedi limunov sok (u ovome mogu da ti pomognu i klinci). 
 3. U posudu ubaci i polutke od isceđenog limuna, a zatim pusti mikrotalasnu pećnicu da pri najvišem stepenu snage radi oko dva minuta. 
 4. Pari od limuna koja na ovaj način nastaje prepusti da u narednih pet minuta odradi najveći deo potrebnog posla. 
 5. Sok od limuna jedan je od najboljih načina čišćenja mikrotalasne pećnice , a posebno njenih unutrašnjih delova. Prema tome, izvadi iz mikrotalasne pećnice rotirajući pladanj (ako postoji), a zatim ga pre sapunjanja dobro izribaj u sudoperi. 
 6. Komadom navlaženog kuhinjskog ubrusa, koji ostaje otporan čak i kad se nakvasi, kao što je Zewa, obriši unutrašnje površine u mikrotalasnoj pećnici, vrata i njen spoljni deo. 
 7. U slučaju skorelih naslaga, komad kuhinjskog ubrusa umoči u preostali sok od limuna, pa ove mrlje obriši još temeljnije. 
 8. Komadom kuhinjskog ubrusa dobro prosuši unutrašnji i spoljni deo mikrotalasne pećnice, a zatim u nju vrati rotirajući pladanj. 

I gotovo! Sada imate čistu mikrotalasnu pećnicu koja izgleda – i miriše – kao nova. 

Najbolji trik za čišćenje mikrotalasne pećnice , u periodima između dva detaljna čišćenja, sastoji se u izbegavanju nakupljanja skorelih naslaga. Pobrini se da svi članovi tvoje porodice komadom upijajućeg kuhinjskog ubrusa, kao što je Zewa. obrišu i upiju svu prolivenu hranu istoga časa kad ove fleke i nastanu.

Metoda 2:Kako da očistiš mikrotalasnu pećnicu pomoću sirćeta 

Baš kao što se upotreba limuna smatra jednim od najboljih načina čišćenja mikrotalasne pećnice, slično bi se moglo reći i za sirće. Sad kada znaš kako očistiti mikrovalnu parom od limuna, postupak korišćenjem sirćeta postaje i više nego jednostavan. Samo sledi ove korake: 

 1. U posudu s približno 150 ml vode dodaj jednu supenu kašiku belog sirćeta. 
 2. Kao i u prethodnom slučaju, pusti mikrotalasnu pećnicu da pri najvišem stepenu snage radi oko pet minuta. 
 3. Sa unutrašnjih površina mikrotalasne pećnice navlaženim kuhinjskim ubrusom kao što je Zewa Wisch & Weg obriši sve razmekšane ostatke od hrane. 
 4. Ako tokom postupka čišćenja nameravaš da koristiš sveobuhvatan pristup i poželiš da saznaš kako očistiti mikrotalasnu pećnicu pomoću limuna i sirćeta , znaj da je i ovaj postupak sasvim jednostavan. U jednu supenu kašiku sirćeta dodaj sok iz polovine limuna i ponovi sve prethodno izložene korake. 

Metoda 3: Kako da očistiš mikrotalasnu pećnicu pomoću sode-bikarbone 

Soda-bikarbona može se koristiti za čišćenje brojnih stvari u tvom domu, a njenim korišćenjem pri čišćenju mikrotalasne pećnice mogu se postići prava čuda. Osim toga, njenom upotrebom nastaje i dopadljiva šištava pena, u čijem će posmatranju klinci uživati, pa i njih uputi u ove korake ne bi li u potpunosti razumeli postupak kako očistiti mikrotalasnu pećnicu. Došao je čas da isprobaš i ovaj trik za čišćenje mikrotalasne pećnice korišćenjem sode-bikarbone: 

 1. Napravi pastu u srazmeri jednog dela vode i dvostruko veće količine sode-bikarbone. 
 2. Dobijenu pastu nanesi na one površine koje je potrebno očistiti i ostavi je da ih potapa nekoliko minuta. 
 3. Zatim uzmi komad kuhinjskog ubrusa kao što je Zewa Premium Original i dobro istrljaj sve razmekšane mrlje. 

Sad kad znaš kako očistiti mikrovalnu pećnicu očistiš pomoću limuna i sirćeta , i koji su najbolji načini da se pomoću sode-bikarbone izboriš sa mrljama. Na raspolaganju imaš tri različita pristupa koji će ti pomoći da tvoja mikrotalasna pećnica zablista u najboljem sjaju!  


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili