3 jednostavna načina čišćenja mikrotalasne pećnice

καθαρισμοσ φουρνου μικροκυματων

Ostaci od prethodnih obroka, hrana za bebe, kaša… ma šta da u mikrotalasnoj pećnici podgrevaš, gotovo da je neizbežno da u njoj sva ta hrana prska i proliva se. Srećom, uz pravi trik za čišćenje mikrotalasne pećnice ili možda dva, možeš da izbegneš sve te skorele masne naslage u njenoj unutrašnjosti (i sav onaj naporan rad kojI neizbežno ide uz to). Ako se pitaš kako da očistiš mikrotalasnu pećnicu , sve ono što je proliveno u njoj i sve te prateće mrlje, dovoljno je da primeniš neki od ova tri sasvim jednostavna postupka.

Kako da mikrotalasnu pećnicu očistiš pomoću soka od limuna

Sipajte vodu u šolju

Ako tražiš sasvim pouzdan način čišćenja mikrotalasne pećnice , uvek možeš da se osloniš na lako pristupačan limun. A u nastavku pokazujemo kako to i da učiniš:

 1. U šolju ili keramičku posudu nalij 150 ml vode.
 2. Prepolovi limun, a zatim u vodu u posudi iscedi limunov sok (u ovome mogu da ti pomognu i klinci).
 3. U posudu ubaci i polutke od isceđenog limuna, a zatim pusti mikrotalasnu pećnicu da pri najvišem stepenu snage radi oko dva minuta.
 4. Pari od limuna koja na ovaj način nastaje prepusti da u narednih pet minuta odradi najveći deo potrebnog posla.
 5. Sok od limuna jedan je od najboljih načina čišćenja mikrotalasne pećnice , a posebno njenih unutrašnjih delova. Prema tome, izvadi iz mikrotalasne pećnice rotirajući pladanj (ako postoji), a zatim ga pre sapunjanja dobro izribaj u sudoperi.
 6. Komadom navlaženog kuhinjskog ubrusa, koji ostaje otporan čak i kad se nakvasi, kao što je Zewa, obriši unutrašnje površine u mikrotalasnoj pećnici, vrata i njen spoljni deo.
 7. U slučaju skorelih naslaga, komad kuhinjskog ubrusa umoči u preostali sok od limuna, pa ove mrlje obriši još temeljnije.
 8. Komadom kuhinjskog ubrusa dobro prosuši unutrašnji i spoljni deo mikrotalasne pećnice, a zatim u nju vrati rotirajući pladanj.

Najbolji trik za čišćenje mikrotalasne pećnice , u periodima između dva detaljna čišćenja, sastoji se u izbegavanju nakupljanja skorelih naslaga. Pobrini se da svi članovi tvoje porodice komadom upijajućeg kuhinjskog ubrusa, kao što je Zewa. obrišu i upiju svu prolivenu hranu istoga časa kad ove fleke i nastanu.

Kako da očistiš mikrotalasnu pećnicu pomoću sirćeta

Nacedite polovinu limuna

Baš kao što se upotreba limuna smatra jednim od najboljih načina čišćenja mikrotalasne pećnice , slično bi se moglo reći i za sirće. Sad kada znaš kako da očistiš mikrotalasnu pećnicu parom od limuna, postupak korišćenjem sirćeta postaje i više nego jednostavan. Samo sledi ove korake:

 1. U posudu s približno 150 ml vode dodaj jednu supenu kašiku belog sirćeta.
 2. Kao i u prethodnom slučaju, pusti mikrotalasnu pećnicu da pri najvišem stepenu snage radi oko pet minuta.
 3. Sa unutrašnjih površina mikrotalasne pećnice navlaženim kuhinjskim ubrusom obriši sve razmekšane ostatke od hrane.
 4. Ako tokom postupka čišćenja nameravaš da koristiš sveobuhvatan pristup i poželiš da saznaš kako da mikrotalasnu pećnicu očistiš pomoću limuna i sirćeta , znaj da je i ovaj postupak sasvim jednostavan. U jednu supenu kašiku sirćeta dodaj sok iz polovine limuna i ponovi sve prethodno izložene korake.

Kako da očistiš mikrotalasnu pećnicu : čišćenje mrlja pomoću sode-bikarbone

Kriške limuna zagrejte u mikrotalasnoj rerni

Soda-bikarbona može se koristiti za čišćenje brojnih stvari u tvom domu, a njenim korišćenjem pri čišćenju mikrotalasne pećnice mogu se postići prava čuda. Osim toga, njenom upotrebom nastaje i dopadljiva šištava pena, u čijem će posmatranju klinci uživati, pa i njih uputi u ove korake ne bi li u potpunosti razumeli postupak čišćenja mikrotalasne pećnice. Došao je čas da isprobaš i ovaj trik za čišćenje mikrotalasne pećnice korišćenjem sode-bikarbone:

 1. Napravi pastu u srazmeri jednog dela vode i dvostruko veće količine sode-bikarbone.
 2. Dobijenu pastu nanesi na one površine koje je potrebno očistiti i ostavi je da ih potapa nekoliko minuta.
 3. Zatim uzmi komad kuhinjskog unrusa i dobro istrljaj sve razmekšane mrlje.

Sad kad znaš kako da mikrotalasnu pećnicu očistiš pomoću limuna i sirćeta , i koji su najbolji načini da se pomoću sode-bikarbone izboriš sa mrljama, na raspolaganju imaš tri različita pristupa koji će ti pomoći da tvoja mikrotalasna pećnica zablista u najboljem sjaju. A kad je reč o ostatku kuhinje …


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili