Kako da u proleće očistiš svoj dom: kompletan vodič

Prolećno Čišćenje

Proleće predstavlja savršeno doba da očistiš svu tu paučinu, središ tu fioku sa ko-jekakvim drangulijama i upustiš se u generalno čišćenje svog doma. I, naravno, ne-ma nikakave sumnje da je prolećno cakum-pakum čišćenje tvog doma jedan neiz-merno težak i zahtevan zadatak, pa će ti svaka pomoć sasvim dobro doći. Pusti glas-no svoju omiljenu muziku, odštampaj ovaj spisak korisnih predloga za prolećno čišćenje i prioni na posao!

1. Pre svega napravi svoj podsetnik za prolećno čišćenje

Generalno čišćenje kuće može biti prilično zamoran posao. Izradom podsetnika za prolećno čišćenje usresdsređuješ se na suštinu posla, a samo prolećno čišćenje grupisano je u celine koje nije tako teško obaviti. Za početak navedi sve prostorije u svom domu i za svaku od njih sačini spisak za prolećno čišćenje. Na primer:

Spisak za prolećno čišćenje spavaće sobe:

  • Odluči koju ćeš odeću pokloniti u humanitarne svrhe.
  • Prebriši police u plakaru.
  • Presloži i organizuj odeću u plakaru.

Uz svaki posao koji se obavlja upiši ime člana porodice tako da se tačno zna ko je odgovoran za koji zadatak.

2. Sačini spisak opreme za prolećno čišćenje

I pre nego što kreneš da već malo-pomalo štikliraš stavke na svom spisku, unapred prikupi svu opremu koja ti je potrebna za čišćenje. Tvoj spisak opreme za prolećno čišćenje može da obuhvati kese za smeće, gumene rukavice, sprejeve za čišćenje, kofu i zoger, sredstva za čišćenje vecea, papirne ubruse i sve drugo što ti može biti potrebno.

3. Kako se obavlja prolećno čišćenje: raščisti taj dar-mar po ormarima

Isprazni svoje ormare i fioke i dobro razgledaj čega sve tu ima. Sve to razvrstaj na tri gomile: ono što zadržavaš, ono što bacaš i ono što poklanjaš u humanitarne svrhe.

4. Očisti i prebriši unutrašnjost plakara

Sad kad su tvoji plakari ispražnjeni, a sve tvoje stvari razvrstane u uredne gomile, prva sledeća stavka sa podsetnika za prolećno čišćenje jeste čišćenje unutrašnjosti ormara i fioka. Dobro ih prebriši navlaženim kuhinjskim ubrusima.

Papirni ubrusi Zewa, čak i kad su navlaženi, dovoljno su izdržljivi da mogu da se koriste za brisanje, ceđenje i trljanje – što ih čini savršenim za čišćenje teško pristupačnih ćoškova u zadnjem delu ormara.

5. Kako da u proleće očistiš svoj dom: sve je u organizaciji

Prolećno čišćenje savršena je prilika za sasvim nov početak, za ponovno osmišljavan-je kako ćeš čuvati svoje stvari iznalaženje novih rešenja za njihovo odlaganje. Na primer, svoj pribor i stvarčice u kuhinji možda poželiš da organizuješ prema učestalosti njihovog korišćenja.

Jedan od omiljenih korisnih predloga za prolećno čišćenje jeste onaj u kome od kutija za papirne maramice, kutija za cipele, posuda i tegli praviš mesta za čuvanje raznih stvarčica. Zamoli svoju decu da iskažu maštovitost time što će ih ukrasiti i pokaži kako mogu da im posluže za čuvanje igračaka, školskog pribora i svih drugih sitnica.

6. Pre ponovnog vraćanja na police i u plakare, sve predmete dobro očisti

Predmeti koji se već dugo nalaze u plakaru u sebi mogu da nakupe ogromnu prašinu, pa će narušiti čistoću tvojih tek obrisanih polica. Stoga i njih prebriši i očisti pre nego što ih ponovo posložiš u ormare i police. U ovome i deca mogu da ti pomognu. Dok ona budu brisala i lickala sve te predmete, ti na miru možeš da obrišeš police.

7. Prolećno čišćenje kuhinje i kupatila

Sad je već došao trenutak da navučeš te gumene rukavice i malo se izmastiš. U ruke sve one sprejeve za čišćenje, pa lagano očisti svoju kuhinju, uključujući radne pov-ršine i površine stolova, a zatim očisti i svoje kupatilo, uključujući lavabo i kadu. I dok sve to obavljaš neka se tvoj dom dobro provetrava. Nakon što svaka površina gotovo da zablista, na samom kraju, navlaženim papirnim ubrusom prebriši ivice lajsni na kojima se zadržala već skorela prljavština i prašina.

8. Kako se obavlja prolećno čišćenje: podne površine ostavi za kraj

Do ovog časa tvoj dom je već uveliko cakum-pakum, a na podsetniku za prolećno čišćenje preostala je još samo jedna stavka: čišćenje podnih površina. Kofu i zoger u ruke, još malo pojačaj tu muziku i podijum je tvoj. A kad i to završiš, konačno možeš da podigneš sve četiri uvis. Doslovce – jer je tvojim podnim površinama potrebno neko vreme da se prosuše!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili