10 korisnih predloga za bezbedno čišćenje friteze

friteza čištění

Uštipci, pomfrit i pohovana piletina… pojedine vrste najukusnije hrane (ujedno i one koja je najpraktičnija za pripremanje) dolaze upravo iz friteze. Međutim, ako sprženi i nagoreli ostaci narušavaju ukus tvojih poslastica, krajnje je vreme da saznaš kako se pravilno čisti friteza. Potrebno ti je sasvim malo vremena da otkriješ koji je najbolji način da očistiš fritezu: sve njene unutrašnje i spoljne delove. U nastavku navodimo kako da očistiš fritezu u 10 jednostavnih koraka.


1. Pripremi svu potrebnu opremu za čišćenje

Pre nego što u potpunosti saznaš kako da očistiš fritezu, pogledajmo šta će ti sve biti potrebno za obavljanje ovog posla:

Šta je potrebno

 • deterdžent
 • posuda u koju ćeš preliti ulje
 • abrazivni sunđer
 • kuhinjski strugač ili lopatica
 • mekana četka
 • kuhinjski ubrusi Zewa

2. Mere opreza na samom početku

Kad je reč o čišćenju friteze, bezbednost je uvek na prvom mestu. Od suštinskog je značaja da preduzmeš sledeće korake:

 • isključi fritezu iz struje;
 • proveri da li je ulje u njoj u potpunosti hladno;
 • električne kablove uvij papirnim ubrusima kako bi ih zaštitio/zaštitila od kvašenja.

3. Kako da iz friteze odstraniš ulje

Nakon što je ulje u potpunosti hladno možeš da ga izliješ u neku posudu koja se hermetički zatvara. Ako ulje nameravaš da ponovo koristiš, proveri da nije užeglo ili da nije izmenilo svoju boju, a zatim ga ostavi na nekom hladnom mestu; u suprotnom, na bezbedan način se otarasi starog ulja.

4. Kako da očistiš mrežicu friteze

Izvadi mrežicu iz friteze i prvo je dobro isperi vrelom vodom i deterdžentom za pranje posuđa. Sada je došao trenutak za malo fizičkog rada! Žustrim pokretima kuhinjskim strugačem ili četkom sa mrežice sastruži i ukloni sve ostatke hrane, a zatim je dobro isperi i ostavi na polici za sušenje sudova da se prosuši.

5. Kako da ukloniš ostatke zagorele hrane i zaostalo ulje iz friteze

Za početak, ukloni svo zaostalo ulje u fritezi – superupijajući i snažni kuhinjski ubrusi Zewa kao poručeni su za ovaj zadatak – a zatim pređi na uklanjanje ostataka zagorele hrane. Neka ti pri ruci bude kuhinjski strugač ili lopatica. Vrlo je važno da i strugač i lopatica budu od plastike kako ne bi došlo do grebanja metala.

6. Kako da očistiš fritezu

Napuni posudu toplom sapunicom i postavi je u neposrednoj blizini friteze. Uzmi sunđer, potopi ga u sapunicu, pa zatim kružnim pokretima počni da ribaš fritezu. Na samom kraju, napuni fritezu vrelom vodom i ostavi vodu da u njoj odstoji oko 30 minuta kako bi se raskvasila sva eventualno zaostala garež.

7. Kako da očistiš filtere

U slučaju da filteri mogu da se izvade, sasvim je jednostavan način da očistiš filtere u fritezi – dovoljno je da ih izvadiš i potopiš u vrelu sapunicu, a zatim obrišeš kuhinjskim ubrusom. U suprotnom, na papirni ubrus nalij malo deterdženta za pranje sudova, pa ukloni sve zaostale masnoće i prljavštinu.

8. Završni radovi

I gotovo da smo stigli do samog kraja! Iz friteze prospi vrelu vodu, a onda je dobro isperi. I na kraju, neka se unutrašnjost friteze osuši prirodnim putem dok ti kuhinjskim ubrusom Zewa brišeš i glancaš njenu spoljašnjost.

9. Šta se sme, a šta se ne sme

 • nikada fritezu nemoj da čistiš dok je uključena u struju;
 • fritezu nikad ne potapaj u vodu;
 • ne dozvoli da voda dođe u kontakt sa električnim kablovima;
 • pre nego što ga izliješ iz friteze, uvek proveri da li je ulje u potpunosti rashlađeno.

10. Redovno održavanje

Kad je reč o redovnom održavanju, postoji nekoliko stvari koje će ti umnogome olakšati posao:

 • redovno čisti fritezu i njene delove;
 • pri kuvanju, papirnim ubrusom uvek odmah obriši sve tečnosti koje usled kuvanja dospevaju na spoljni deo friteze;
 • ako fritezu često koristiš, redovno menjaj ulje u njoj;
 • očisti četkom grejače kad iz friteze isprazniš ulje;
 • uvek poštuj uputstvo za korišćenje friteze.

Nakon što smo objasnili kako se pravilno čisti friteza možeš da se baciš na posao. A pošto sve odrasle osobe u kući savladaju postupak bezbednog čišćenja friteze, nema razloga da se u obavljanju ovog posla međusobno ne smenjujete. I uživajte u svojim poslasticama!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da ukloniš kamenac u svom domu – i to obaviš nežno

Želiš da saznaš kako da se rešiš kamenca, ali na sasvim nežan način? U ovom tekstu upoznaj tri sjajna prirodna načina za uklanjanje kamenca i to sa slavina, iz klozetske šolje, na labavou i u sudoperi

Cum Sa Indepartezi Calcarul

Kako da očistiš frižider – očas posla!

Saznaj kako da očistiš hladnjak , kako spolja tako i iznutra, obavljajući taj posao za tili čas, za nešto manje od 30 minuta. Klikni ovde ako si spreman/spremna za ovaj izazov!

καθαρισμοσ ψυγειου

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

Tvoj čajnik je pun kamenca? Nauči kako ukloniti kamenac iz svog najdražeg kućnog aparata uz naše savete za čišćenje kamenca na prirodan način.

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

3 jednostavna načina čišćenja mikrotalasne pećnice

Βρείτε εδώ τρεις απλές μεθόδους για τον καθαρισμό φούρνου μικροκυμάτων, όπως τον καθαρισμό φούρνου μικροκυμάτων με λεμόνι ἠ ξύδι. Κάντε κλικ για περισσότερα.

Човек слага тенджера с вода с лимонен в микровълновата фурна

Kako da u proleće očistiš svoj dom: kompletan vodič

Šta sve treba da se nađe na tvom podsetniku za prolećno čišćenje ? Pročitaj ovaj vodič i saznaj kako se obavlja prolećno čišćenje.

Prolećno Čišćenje

Kako da ukloniš kamenac iz svog omiljenog aparata za kafu i temeljno ga očistiš

Pročitaj tekst u nastavku i saznaj koji je jednostavan način za uklanjanje kamenca iz aparata za kafu pomoću sirćeta, kao i informacije o tome kako da očistiš aparat za kafu bez upotrebe sirćeta.

Curatarea Cafetierei