Kako da ukloniš kamenac iz svog omiljenog aparata za kafu i temeljno ga očistiš

Curatarea Cafetierei

Kafa je moćno pogonsko sredstvo za obavljanje bilo kog posla, pri sportskim aktivnostima, pa čak i za obavljanje uloge običnog roditelja. Međutim, kad se s vremenom u aparat za kafu nataloži kamenac, tvoj omiljeni aparat za kafu počinje da poslužuje kafu koja je pomalo bljutavog ukusa ili na njemu izdajnički počnu da trepere crvene lampice. A to znači da je došao čas da otkriješ kako da ukloniš kamenac iz aparata za kafu i da ga tada temeljno očistiš. Srećom, za ovaj relativno jednostavan postupak potrebni su samo voda, belo sirće i svege nekoliko minuta tvog vremena.

1. Pripremi se za čišćenje aparata za kafu

Prvo i osnovno: pre svega, isprazni aparat za kafu. U slučaju aparata za filter kafu, zaostalu kafu baci u smeće, a zatim posudu isperi pod mlazom tople vode da se rešiš eventualnih zaostataka kafe. Ako imaš aparat za pravljenje espresa s delovima koji se odvajaju, svaki od njih skini sa aparata i dobro isperi.

2. Napravi sopstveno sredstvo za čišćenje aparata za kafu

Uklanjanje kamenca iz aparata za kafu pomoću sirćeta najjednostavniji je i najjeftiniji metod za uklanjanje kamenca u tvom uređaju za kafu. Razlog je u tome što je sirće smrtni neprijatelj za sve nataložene minerale. Da bi napravio/napravila sredstvo za čišćenje aparata za kafu, pomešaj pola litra destilisanog belog sirćeta s pola litra obične vode.

Ako želiš da saznaš kako da očistiš aparat za kafu bez upotrebe sirćeta, najbolje je da kupiš neko komercijalno sredstvo za uklanjanje kamenca. Ili umesto toga, možeš da pomešaš dve supene kašike limunske kiseline s jednim litrom tople vode.

Način čišćenja delova aparata za kafu može se razlikovati u zavisnosti od samog aparata, stoga, pre svakog uklanjanja kamenca, pažljivo pročitaj uputstvo za korišćenje koje si dobio/dobila uz svoj aparat za kafu. Aluminijumski kotlovi su osetljivi na sirće i limunsku kiselinu.

 3. Ulij sredstvo za čišćenje aparata za kafu u rezervoar za vodu

Neka sredstvo za čišćenje aparata za kafu prođe kroz aparat na isti način kao što prolazi i voda pri uobičajenom pravljenju kafe (ali ovoga puta bez kafe). Time će se u aparatu razbiti postojeći kamenac. Ako su i dalje uočljivi tragovi kamenca, komad superupijajućeg kuhinjskog ubrusa Zewa umoči u sirćetni rastvor i nanesi direktno na naslage kamenca. A da bi eliminisao/eliminisala ostatke sirćeta i njegov miris, pusti da aparat za kafu odradi još jedan ciklus, ovoga puta samo sa čistom vodom.

4. Kako da očistiš delove aparata za kafu

Ako u tvom aparatu za espreso postoji cevčica za paru ili za pravljenje pene od mleka, navlaženim kuhinjskim ubrusom Zewa obriši sve zaostatke sasušenog mleka. Kroz cevčicu za paru pusti čistu vodu da pročistiš unutrašnjost same cevčice.

Sada u potpunosti možeš da uživaš u aromama koje donosi tvoj sasvim čist aparat za kafu. Zato se sasvim zasluženo izvali na trosed i zamoli nekog od ukućana da ti napravi šoljicu sveže kafe.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da ukloniš kamenac u svom domu – i to obaviš nežno

Želiš da saznaš kako da se rešiš kamenca, ali na sasvim nežan način? U ovom tekstu upoznaj tri sjajna prirodna načina za uklanjanje kamenca i to sa slavina, iz klozetske šolje, na labavou i u sudoperi

Cum Sa Indepartezi Calcarul

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

Tvoj čajnik je pun kamenca? Nauči kako ukloniti kamenac iz svog najdražeg kućnog aparata uz naše savete za čišćenje kamenca na prirodan način.

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

Evo najboljeg načina za čišćenje aluminijuma

U nastavku pročitaj uputstvo po modelu korak po korak o tome kako da kod kuće uglancaš aluminijum, obuhvatajući i čišćenje aluminijumskih šerpi, sudopera i baštenskog nameštaja.

ъж в червена риза почиства алуминиев контейнер с жълта кърпа.

Čišćenje rerne: saveti kako očistiti rernu od tvrdokorne masnoće

Potrebni su ti korisni predlozi za čišćenje pećnice ? Pročitaj ovo uputstvo sačinjeno po modelu korak po korak i u njemu saznaj koji je najbolji način da očistiš pećnicu .

Mâini cu mănuși din cauciuc se sprijină de partea de sus a unui cuptor și cu o cârpă curăță cuptorul.

Kako da očistiš indukcionu ploču poput profesionalca

Klikni ovde i saznaj kako da očistiš delove ploče od nerđajućeg čelika , uz informacije o čišćenju električnih i indukcionih ploča – i savete o čišćenju ringli na ploči za kuvanje .

Kak Da Pochistim Indukcionen Kotlon

Kako da u proleće očistiš svoj dom: kompletan vodič

Šta sve treba da se nađe na tvom podsetniku za prolećno čišćenje ? Pročitaj ovaj vodič i saznaj kako se obavlja prolećno čišćenje.

Prolećno Čišćenje