Kako da ukloniš kamenac iz svog omiljenog aparata za kafu i temeljno ga očistiš

Curatarea Cafetierei

Kafa je moćno pogonsko sredstvo za obavljanje bilo kog posla, pri sportskim aktivnostima, pa čak i za obavljanje uloge običnog roditelja. Međutim, kad se s vremenom u aparat za kafu nataloži kamenac, tvoj omiljeni aparat za kafu počinje da poslužuje kafu koja je pomalo bljutavog ukusa ili na njemu izdajnički počnu da trepere crvene lampice. A to znači da je došao čas da otkriješ kako da ukloniš kamenac iz aparata za kafu i da ga tada temeljno očistiš. Srećom, za ovaj relativno jednostavan postupak potrebni su samo voda, belo sirće i svege nekoliko minuta tvog vremena.

1. Pripremi se za čišćenje aparata za kafu

Prvo i osnovno: pre svega, isprazni aparat za kafu. U slučaju aparata za filter kafu, zaostalu kafu baci u smeće, a zatim posudu isperi pod mlazom tople vode da se rešiš eventualnih zaostataka kafe. Ako imaš aparat za pravljenje espresa s delovima koji se odvajaju, svaki od njih skini sa aparata i dobro isperi.

2. Napravi sopstveno sredstvo za čišćenje aparata za kafu

Uklanjanje kamenca iz aparata za kafu pomoću sirćeta najjednostavniji je i najjeftiniji metod za uklanjanje kamenca u tvom uređaju za kafu. Razlog je u tome što je sirće smrtni neprijatelj za sve nataložene minerale. Da bi napravio/napravila sredstvo za čišćenje aparata za kafu, pomešaj pola litra destilisanog belog sirćeta s pola litra obične vode.

Ako želiš da saznaš kako da očistiš aparat za kafu bez upotrebe sirćeta, najbolje je da kupiš neko komercijalno sredstvo za uklanjanje kamenca. Ili umesto toga, možeš da pomešaš dve supene kašike limunske kiseline s jednim litrom tople vode.

Način čišćenja delova aparata za kafu može se razlikovati u zavisnosti od samog aparata, stoga, pre svakog uklanjanja kamenca, pažljivo pročitaj uputstvo za korišćenje koje si dobio/dobila uz svoj aparat za kafu. Aluminijumski kotlovi su osetljivi na sirće i limunsku kiselinu.

 3. Ulij sredstvo za čišćenje aparata za kafu u rezervoar za vodu

Neka sredstvo za čišćenje aparata za kafu prođe kroz aparat na isti način kao što prolazi i voda pri uobičajenom pravljenju kafe (ali ovoga puta bez kafe). Time će se u aparatu razbiti postojeći kamenac. Ako su i dalje uočljivi tragovi kamenca, komad superupijajućeg kuhinjskog ubrusa Zewa umoči u sirćetni rastvor i nanesi direktno na naslage kamenca. A da bi eliminisao/eliminisala ostatke sirćeta i njegov miris, pusti da aparat za kafu odradi još jedan ciklus, ovoga puta samo sa čistom vodom.

4. Kako da očistiš delove aparata za kafu

Ako u tvom aparatu za espreso postoji cevčica za paru ili za pravljenje pene od mleka, navlaženim kuhinjskim ubrusom Zewa obriši sve zaostatke sasušenog mleka. Kroz cevčicu za paru pusti čistu vodu da pročistiš unutrašnjost same cevčice.

Sada u potpunosti možeš da uživaš u aromama koje donosi tvoj sasvim čist aparat za kafu. Zato se sasvim zasluženo izvali na trosed i zamoli nekog od ukućana da ti napravi šoljicu sveže kafe.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili