Kako da očistiš veoma prljavu pećnicu

Mâini cu mănuși din cauciuc se sprijină de partea de sus a unui cuptor și cu o cârpă curăță cuptorul.

Ako ono što pečeš u svojoj pećnici sve manje miriše kao „obrok od koga ti polazi voda na usta”, a sve više podseća na nešto sprženo i nagorelo, pravi je čas da zasučeš rukove i prioneš na njeno čišćenje. Čišćenje pećnice – a posebno u slučaju kad je ona veoma prljava – možda i nije jedan od najprivlačnijih poslova na svetu, ali, svakako, donosi ogromno zadovoljstvo ako se on obavi kako treba. Pri čemu ovaj deo „kako treba” ne znači da će ti oduzeti baš ceo vikend; obećavamo ti da postoji sasvim jednostavan način da očistiš pećnicu !

Od saveta u pogledu svega onoga što ti je potrebno za čišćenje pećnice , pa sve do objašnjenja kako da očistiš rešetke u pećnici , uz ove korisne predloge za čišćenje pećnice , potrebno je još samo malo timskog rada.

Kako da očistiš pećnicu : šta ti je sve potrebno

Prvo i osnovno: sve što ti treba na jednom mestu.

Šta je potrebno

  • gumene rukavice
  • deterdžent za pranje
  • kuhinjska četka ili nekoliko sunđera
  • sredstvo za čišćenje pećnice (a uz nešto vode i sode-bikarbone možeš da napraviš i sredstvo za čišćenje u sopstvenoj režiji)
  • soda-bikarbona (opciono)
  • kuhinjski ubrusi Zewa

1. Pripremi se za čišćenje pećnice

Kao prvo, proveri da li na tvom šporetu postoji program za automatsko čišćenje pećnice. U slučaju da postoji, postupi prema uputstvima proizvođača šporeta, pa nakon toga odmah pređi na 4. korak u ovom tekstu kako bi samo uglancao/uglancala svoju pećnicu.

U slučaju da takav program ne postoji, ubrzaj postupak čišćenja pećnice time što ćeš pripremne radnje odraditi već prethodno veče ili makar nekoliko časova pre samog čišćenja.

U sudoperu napunjenu vrelom vodom i s nešto deterdženta za pranje ubaci rešetke iz pećnice i plehove za pečenje i ostavi ih na tom mestu neko vreme da se dobro potope. U nastavku, unutrašnjost pećnice dobro naprskaj sredstvom za čišćenje pećnice, ne zaboravljajući da poprskaš i unutrašnji deo vrata od pećnice. Svakako pročitaj uputstvo za korišćenje sredstva za čišćenje pećnice. Najbolji način da očistiš pećnicu sastoji se u tome da sredstvu za čišćenje prepustiš da samo odradi svoj posao. Ukoliko s ribanjem unutrašnjih površina pećnice započneš pre nego što sredstvo za čišćenje razmekša svu tu prljavštinu nepotrebno ćeš produžiti vreme potrebno za ribanje.

2. Kako da očistiš rešetke u pećnici

I budući da je najteži deo posla već odrađen potapanjem rešetki u vreloj sapunici, sve što je dalje potrebno jeste da žičanim sunđerom sa rešetki skineš garež i nagorele ostatke hrane. Ne zaboravi da na ruke staviš gumene rukavice!

3. Kako da očistiš pećnicu : vrata i unutrašnje površine

Došao je čas za prvo brisanje pećnice. U slučaju da je sredstvo za čišćenje pravilno odradilo svoj posao u pećnici, prljavština bi trebalo da se skida s lakoćom.

Prvi sloj masnoće u pećnici obriši kuhinjskim ubrusom i time produži životni vek svojih sunđera izbegavajući istovremeno prenošenje masnoće na druge površine u kuhinji. Kuhinjski ubrusi Zewa predstavljaju savršen izbor budući da su veoma otporni na ribanje, nezavisno od činjenice koliko ih puta natapaš.

Korisni predlozi za čišćenje pećnice : brisanje vrata od pećnice

U ovom času si već na pola puta. Listom navlaženog kuhinjskog ubrusa obriši preostalu prljavšinu i speri sredstvo za čišćenje pećnice. U slučaju da je prljavštinu teško ukloniti, u pećnicu naprskaj još malo sredstva za čišćenje, pa ga ostavi da još neko vreme deluje, a zatim ponovi ceo postupak.

4. Završno brisanje pećnice

Sa nekoliko listova otpornih kuhinjskih ubrusa uglancaj i dobro osuši pećnicu. U ovom trenutku unutrašnje površine trebalo bi da su sasvim čiste, a na staklenom delu vrata ne bi trebalo da su preostali ikakvi tragovi masnoće. Dobro obavljen posao!

5. Vrati rešetke u pećnicu

Tvoji klinci su se do ovog časa sasvim sigurno silno zabavili upoznavanjem načina kako da očiste rešetke iz pećnice i plehove za pečenje, tako da bi svi ovi elementi do ovog časa trebalo već uveliko da blistaju. Dodatno uglancaj i prosuši rešetke, a zatim ih ponovo smesti u pećnicu.

I to bi, dakle, bilo to: sasvim jednostavan način da očistiš pećnicu . Prema tome, najbolji način da očistiš pećnicu sastoji se u tome da sredstvu za čišćenje prepustiš da odradi deo posla koji je najteži, dok se ti zabavljaš daleko lepšim stvarima. I što je najlepše od svega: nakon ovako detaljno obavljenog posla, o čišćenju pećnice nema razloga da brineš makar u nekoliko narednih meseci.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili