Čišćenje rerne: saveti kako očistiti rernu od tvrdokorne masnoće 

Mâini cu mănuși din cauciuc se sprijină de partea de sus a unui cuptor și cu o cârpă curăță cuptorul.

Ništa kao miris svežih kolačića u kuhinji. Ali, šta to gori? Ako ono što pečeš u svojoj rerni sve manje miriše kao „obrok od koga ti polazi voda na usta”, a sve više podseća na nešto sprženo i nagorelo, pravi je čas da zasučeš rukave i prioneš na njeno čišćenje. Čišćenje rerne – a posebno u slučaju kad je ona veoma prljava – možda i nije jedan od najprivlačnijih poslova na svetu, ali, svakako, donosi ogromno zadovoljstvo ako se on obavi kako treba. Pri čemu ovaj deo „kako treba” ne znači da će ti oduzeti baš ceo vikend; obećavamo ti da postoji sasvim jednostavan način da očistiš rernu! 

Od saveta u pogledu svega onoga što ti je potrebno za čišćenje rerne , pa sve do objašnjenja kako da očistiš rešetke u rerni , uz ove korisne predloge za čišćenje rerne, potrebno je još samo malo timskog rada. Takođe, čitaj dalje da saznaš kako održati rernu čistom tokom cele godine! 

Kako očistiti rernu : šta ti je sve potrebno 

Prvo i osnovno: sve što ti treba na jednom mestu. 

Šta je potrebno 

  • gumene rukavice 
  • deterdžent za pranje 
  • kuhinjska četka ili nekoliko sunđera 
  • sredstvo za čišćenje rerne (ako se pitaš kako očistiti rernu sa sodom bikarbonom, možeš napraviti I svoje sredstvo za čišćenje od sode) 
  • soda-bikarbona (opciono) 
  • kuhinjski ubrusi Zewa

Sa tim spremnin, evo kako očistiti rernu u 6 jednostavnih koraka: 

1. Pripremi se za čišćenje rerne 

Kao prvo, proveri da li na tvom šporetu postoji program za automatsko čišćenje rerne. U slučaju da postoji, postupi prema uputstvima proizvođača šporeta, pa nakon toga odmah pređi na 4. korak u ovom tekstu kako bi samo uglancao/uglancala svoju rernu. 

U slučaju da takav program ne postoji, ubrzaj postupak čišćenja rerne time što ćeš pripremne radnje odraditi već prethodno veče ili makar nekoliko časova pre samog čišćenja. 

U sudoperu napunjenu vrelom vodom i s nešto deterdženta za pranje ubaci rešetke iz rerne i plehove za pečenje i ostavi ih na tom mestu neko vreme da se dobro potope. U nastavku, unutrašnjost rerne dobro naprskaj sredstvom za čišćenje rerne, ne zaboravljajući da poprskaš i unutrašnji deo vrata od rerne. Svakako pročitaj uputstvo za korišćenje sredstva za čišćenje rerne.  

Najbolji način kako oribati rernu sastoji se u tome da sredstvu za čišćenje prepustiš da samo odradi svoj posao. ​Ako ​ribanje rerne ​je na prvom mestu ​pre nego što sredstvo za čišćenje razmekša svu tu prljavštinu nepotrebno ćeš produžiti vreme potrebno za ribanje. 

2. Kako očistiti rešetku od rerne 

I budući da je najteži deo posla već odrađen potapanjem rešetki u vreloj sapunici, sve što je dalje potrebno jeste da žičanim sunđerom sa rešetki skineš garež i nagorele ostatke hrane. Ne zaboravi da na ruke staviš gumene rukavice! 

3. Kako očistiti rernu: unutrašnje površine 

Došao je čas za prvo brisanje rerne. U slučaju da je sredstvo za čišćenje pravilno odradilo svoj posao u rerni, prljavština bi trebalo da se skida s lakoćom. Ne zaboravi i vrata, bitno je znati i kako očistiti staklo na rerni.  

Prvi sloj masnoće u rerni obriši kuhinjskim ubrusom i time produži životni vek svojih sunđera izbegavajući istovremeno prenošenje masnoće na druge površine u kuhinji. Kuhinjski ubrusi Zewa predstavljaju savršen izbor budući da su veoma otporni na ribanje, nezavisno od činjenice koliko ih puta natapaš.

4. Kako očistiti rernu: vrata 

U ovom času si već na pola puta. Listom navlaženog kuhinjskog ubrusa obriši preostalu prljavšinu i ​i​speri sredstvo za čišćenje rerne. U slučaju da je prljavštinu teško ukloniti, u rernu naprskaj još malo sredstva za čišćenje, pa ga ostavi da još neko vreme deluje, a zatim ponovi ceo postupak. 

5. Završno brisanje rerne 

Sa nekoliko listova otpornih kuhinjskih ubrusa uglancaj i dobro osuši rernu. U ovom trenutku unutrašnje površine trebalo bi da su sasvim čiste, a čišćenje stakla na rerni ne bi trebalo da je ostavilo ikakve tragove masnoće. Dobro obavljen posao! 

6. Vrati rešetke u rernu 

Tvoji klinci su se do ovog časa sasvim sigurno silno zabavili upoznavanjem načina kako očistiti rešetke od rerne i plehove za pečenje, tako da bi svi ovi elementi do ovog časa trebalo već uveliko da blistaju. Dodatno uglancaj i prosuši rešetke, a zatim ih ponovo smesti u rernu. 

I to bi, dakle, bilo to: sasvim jednostavan način kako očistiti rernu od ​tvrdokorne ​masnoće.  Sada kada znaš kako najbolje očistiti rernu, pogledajmo kako da rernu održiš čistom tokom cele godine. 

Kako održavati rernu čistom tokom cele godine 

Jednom kada vaša rerna ponovo zasija kao da je potpuno nova, zar ne bi bilo sjajno kada bi mogla tako izgledati tokom cele godine?! Dobra stvar je što može! Pratite ova 3 saveta da održite čistoću svoje rerne... 

Zapamtite obloge za rernu 

Olakšajte svoju svakodnevnicu i pripremite rernu tako što ćete je obložiti pouzdanim komadom folije ili ​obloge ​za rernu. To se lako čisti i dostupno je u većini prodavnica s kuhinjskim stvarima. Ovi praktični neprijanjajući listovi dolaze u raznim veličinama, za sve vrste rerni – i savršeni su za pekare koji vole da prepune svoje kalupe za torte! 

  Koristite kese za pečenje 

Kese za pečenje meso ili ribu će osigurati da nema prolivanja tokom kuvanja, pa možete zaboraviti na ribanje rerne. Dakle, sledeći put kad kuvate nedeljnu večeru s pečenjem ili pečenu ribu za letnju poslasticu, isprobajte jednu kesu. Ne zaboravite probušiti vrh kese viljuškom nekoliko puta i češće proveravajte meso. 

Očistite rernu nakon svake upotrebe 

Ovo može zvučati kao mnogo dodatnog posla u teoriji, ali kada steknete naviku čišćenja rerne nakon svake upotrebe, to će postati jedan mali deo vaše rutine. Osim toga, potrebno je samo par minuta ukoliko čistite svakodnevno. 

Kada završite s korišćenjem rerne, stavite posudu otpornu na toplotu s vodom u rernu i zagrevajte je na visokoj temperaturi 20 minuta, dok sedite i uživate u obroku. Ovo pomaže da se otpusti prljavština i masnoće unutar pećnice. Pustite da se rerna potpuno ohladi, pre nego što prebrišete unutrašnjost da biste uklonili svu prljavštinu. 

​​Prema tome, najbolji način da očistiš rernu sastoji se u tome da sredstvu za čišćenje prepustiš da odradi deo posla koji je najteži, dok se ti zabavljaš daleko lepšim stvarima. I što je najlepše od svega: nakon ovako detaljno obavljenog posla, nema razloga da brineš makar u nekoliko narednih meseci​ ​kako očistiti rernu od masnoće​​​.​​ 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da ukloniš kamenac u svom domu – i to obaviš nežno

Želiš da saznaš kako da se rešiš kamenca, ali na sasvim nežan način? U ovom tekstu upoznaj tri sjajna prirodna načina za uklanjanje kamenca i to sa slavina, iz klozetske šolje, na labavou i u sudoperi

Cum Sa Indepartezi Calcarul

Evo najboljeg načina za čišćenje aluminijuma

U nastavku pročitaj uputstvo po modelu korak po korak o tome kako da kod kuće uglancaš aluminijum, obuhvatajući i čišćenje aluminijumskih šerpi, sudopera i baštenskog nameštaja.

ъж в червена риза почиства алуминиев контейнер с жълта кърпа.

Kako da očistiš indukcionu ploču poput profesionalca

Klikni ovde i saznaj kako da očistiš delove ploče od nerđajućeg čelika , uz informacije o čišćenju električnih i indukcionih ploča – i savete o čišćenju ringli na ploči za kuvanje .

Kak Da Pochistim Indukcionen Kotlon

Kako da ukloniš kamenac iz svog omiljenog aparata za kafu i temeljno ga očistiš

Pročitaj tekst u nastavku i saznaj koji je jednostavan način za uklanjanje kamenca iz aparata za kafu pomoću sirćeta, kao i informacije o tome kako da očistiš aparat za kafu bez upotrebe sirćeta.

Curatarea Cafetierei

Kako da čistiš nerđajući čelik – ne ostavljajući pri tome nikakve pruge, mrlje ili ogrebotine

Uz ova sasvim jednostavna uputstva izložena po modelu korak po korak i informacije o sredstvima koja se koriste za pranje nerđajućeg čelika, saznaj kako da čistiš nerđajući čelik.

how to clean stainless steel

Kako da očistiš frižider – očas posla!

Saznaj kako da očistiš hladnjak , kako spolja tako i iznutra, obavljajući taj posao za tili čas, za nešto manje od 30 minuta. Klikni ovde ako si spreman/spremna za ovaj izazov!

καθαρισμοσ ψυγειου