Kako da očistiš indukcionu ploču poput profesionalca

Kak Da Pochistim Indukcionen Kotlon

Električna/indukciona ploča u vreme obroka obično se nalazi u žiži zbivanja, pa joj je stoga potrebno posvetiti i podjednaku pažnju i kad je reč o održavanju. Svakako, najbolji način da očistiš ploču za kuvanje jeste u trenutku čim se ona isprlja. Međutim, da bi zaista i zablistala, ponekad je potrebno uložiti i malo više truda i rada.

Poduhvat Kako da očistiš indukcionu ploču , od čišćenje stakla indukcione ploče , pa sve do čišćenja ringli na ploči za kuvanje , uz naš jednostavan vodič postaje više nego lak.

Održavanje higijene ploče za kuvanje, između detaljnih čišćenja, i više je nego lako ako svi članovi porodice prebrišu njenu površinu odmah nakon korišćenja. Neka ti u blizini ploče za kuvanje uvek pri ruci bude rolna upijajućih kuhinjskih ubusa Zewa , tako da šef kuhinje, koji je na dužnosti tog dana, može da je koristi čim mu ustreba.

Kako da očistiš indukcionu ploču

Sasvim je lako naučiti kako da očistiš indukcionu ploču , tim pre što su ovakve ploče potpuno ravne i na njima nema teško pristupačnih mesta. Čak i kod skorelih mrlja od hrane, čišćenje stakla indukcione ploče može se obaviti za svega nekoliko minuta.

 1. Pre svega se uveri da je indukciona ploča potpuno hladna, a zatim komadom kuhinjskog ubrusa sa nje očisti sve mrvice, zaostalu masnoću i komadiće hrane.
 2. Površinu ploče isprskaj nekim neabraizvnim sredstvom za čišćenje ostavljajući da ono deluje nekoliko minuta. Pri korišćenju novih proizvoda za čišćenje dobro je da uvek proučiš uputstvo za upotrebu i sredstvo isprobaš na manjoj površini ploče.
 3. Navlaži vodom komad kuhinjskog ubrusa, pa zatim sa ploče obriši sredstvo za čišćenje i preostale ostatke od hrane.
 4. U slučaju skorelih fleka, nije loše da upotrebiš i plastični strugač. Obično se u uputstvu za korišćenje indukcione ploče navode i poželjna sredstva za njeno održavanje.
 5. I na kraju, suvim kuhinjskim ubrusom isuši i uglancaj površinu indukcione ploče.

Kako da očistiš delove grejne ploče od nerđajućeg čelika

 1. Sad kad znaš kako da očistiš indukcionu ploču , upoznajmo najbolji način za čišćenje delova grejne ploče od nerđajućeg čelika .
 2. Najbolji način za čišćenje delova grejne ploče od nerđajućeg čelika  sastoji se u tome da prvo ukloniš držače za tiganje i gorionike, tako što ćeš ih potopiti u sapunicu. Dok se ti zabavljaš sređivanjem svega ostalog, nije loše da klincima poveriš čišćenje ovih delova.
 3. Komadom upijajućeg kuhinjskog ubrusa obriši zaostale komadiće hrane i upij svu prisutnu masnoću.
 4. Zatim ploču poprskaj sredstvom za čišćenje ostavljajući ga da odradi svoj posao, na isti način kao i u slučaju čišćenja ringli na ploči za kuvanje  koje su od stakla.
 5. Ponovimo još jednom, za uklanjanje sredstva za čišćenje upotrebi neku neabrazivnu krpu, kojom možeš da ukloniš i uporne mrlje, a za pristup krajnje nepristupačnim uglovima ploče i njihovo ribanje upotrebi komad snažnog kuhinjskog ubrusa.
 6. Za uklanjanje naročito skorelih mrlja možeš da koristiš i mekanu četku.
 7. I na samom kraju, ukloni sve sastrugane delove hrane i sve konačno uglancaj komadom suvog kuhinjskog ubrusa.

Produži životni vek svojim sunđerima i krpama za pranje time što ćeš zaostalu masnoću s grejne ploče brisati kuhinjskim ubrusima. Uvek se odluči za izrazito upijajuće i snažne kuhinjske ubruse, kao što su Zewa, budući da su oni dovoljno snažni čak i kad se izmaste ili navlaže.

Kako da očistiš ringle na ploči za kuvanje koje rade na struju

Za čišćenje električnih grejnih ploča potreban je nešto žustriji pristup nego kad je reč o čišćenju stakla indukcione ploče ili delova od nerđajućeg čelika.

 1. Za početak, proveri da li su sve grejne površine u potpunosti hladne, pa ako ringle mogu da se uklone, onda to i učini. Potopi ih u sudoperu napunjenu sapunicom ili zamoli decu da ti pomognu u njihovom čišćenju.
 2. Komadom kuhinjskog ubrusa obriši svu zaostalu hranu, mrvice i skorelu masnoću.
 3. Kuhinjsko sredstvo za čišćenje poprskaj svuda po površini ploče i prepusti mu neko vreme da odradi svoj deo posla. U svakom slučaju, upoznaj se sa uputstvom za korišćenje sredstva za čišćenje. 
 4. Kad je reč o čišćenju ringli na ploči za kuvanje , uvek možeš da koristiš sunđer sa abrazivom (žičani sunđer), što umnogome olakšava uklanjanje svih sagorelih i ugljenisanih delova hrane.
 5. Odovarajućim sredstvom prebriši ringle i ostatak grejne ploče. 
 6. Na samom kraju, komadom kuhinjskog ubrusa isuši površinu ploče i vrati ringle u njihova ležišta. 

Pre nego što u praksi saznaš kako da očistiš indukcionu ploču , svakako je najvažnije da ovaj postupak primeniš na manjem delu njene površine. Ako se ispostavi da žičani sunđer ili sredstvo za čišćenje grebu ili oštećuju površinu ploče, trebalo bi da koristiš nešto blaža sredstva.

Ma koliko da se priprema obroka prethodno otela kontroli, izloženi saveti o tome kako da očistiš indukcionu ploču , delove grejne ploče od nerđajućeg čelika i električnu grejnu ploču pomoći će ti da s lakoćom ukloniš i one skorele i najupornije mrlje od hrane.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili