Evo najboljeg načina za čišćenje aluminijuma

Evo najboljeg načina za čišćenje aluminijuma

Usled otisaka prstiju, potamnelih mesta i svih onih neizbežnih brljotina prouzrokovanih raznim sosevima, aluminijumske posude mogu izgledati pomalo sumorno i bez ikakvog sjaja. Ukažeš li im malo pažnje i brige ponovo će zasijati u svom punom sjaju. Naučiš li kako da pravilno očistiš aluminijum, svim tim voljenim posudama udahnućeš sasvim nov život. Ukoliko želiš da saznaš kako da očistiš aluminijumske šerpe ili samo da otkriješ kako da uglancaš predmete od aluminijuma, znaj da si na pravom mestu.

Kako da očistiš aluminijumsku sudoperu

Sudopere u kuhinji obavljaju prilično težak posao (gotovo podjednako težak kao što je i tvoj), usled čega mogu delovati krajnje sumorno i neprivlačno. Međutim, uz svega nekoliko praktičnih caka, vrlo lako ćeš im povratiti prvobitni sjaj. Ako tražiš najbolji način za čišćenje aluminijumske sudopere.

Šta je potrebno

 • limun
 • so
 • deterdžent za pranje sudova
 • sunđer
 • kuhinjski ubrusi Zewa

 Za početak, operi sudoperu deterdžentom za pranje sudova (ili drugim sredstvom za čišćenje aluminijuma po svom izboru) i dobro je izribaj sunđerom da se rešiš sve te neprivlačne prljavštine. U nastavku, prepolivi limun i jednu polovinu umoči u malo soli. Polutkom limuna natopljenom solju oribaj celu sudoperu, detaljno je isperi vodom, a zatim obriši kuhinjskim ubrusom kao što je Zewa, koji je podjednako otporan čak i kad se navlaži i koji uspeva da prodre i do najnepristupačnijih mesta.

Kako da očistiš aluminijumske šerpe, tiganje i ostali kuhinjski pribor

Čišćenje aluminijumskih šerpi i tiganja uz pomoć kiselog rastvora sjajan je način da im se povrati njihov prvobitni sjaj. 

Šta je potrebno

 • voda
 • 1 supena kašika soka od limuna ili belog sirćeta
 • žičani (abrazivni) sunđer za ribanje

 Nakon što iz aluminijumske posude ukloniš sve ostatke hrane, potrebnu količinu soka od limuna ili belog sirćeta pomešaj s dovoljno vode, pa stavi posudu na grejnu ploču da voda prokuva u narednih desetak minuta (zajedno sa ostalim kuhinjskim priborom, ako u šerpi ima dovoljno mesta). Nakon što se u šerpi voda zagreje, dovoljno je malo upornog ribanja žičanim (abrazivnim) sunđerom i sav posao biće dovršen. Želiš li da saznaš kako da ti predmeti od aluminijuma zasijaju? Za spoljne delove šerpe, uzmi neko blago polirajuće sredstvo i utrljaj ih suvim komadom kuhinjskog ubrusa sve dok ne dobiju željeni sjaj.

Kako da očistiš baštenski nameštaj i druge predmete od aluminijuma

Kad je reč o čišćenju aluminijuma u bašti, najvažnije je da to obaviš tokom dana koji nije ni previše topao, a ni suviše hladan. 

Šta je potrebno

 • žičani (abrazivni) sunđer
 • crevo
 • sirće
 • kofa
 • deterdžent

Nakon što spoljni nameštaj od aluminijuma dobro očistiš deterdžentom i toplom vodom, možeš da pristupiš mešanju sirćeta i vode kako bi napravio/napravila rastvor predviđen za poliranje. Pomešaj jednake količine vode i sirćeta, a zatim pomoću žičanog sunđera pređi na ribanje metalnih površina. I na kraju, crevom dobro isperi sav metalni nameštaj kako bi sa njega uklonio/uklonila sav zaostali rastvor sirćeta. I nakon što se nameštaj dobro prosuši, na njega možeš da naneseš neko sredstvo za poliranje (može da posluži čak i sredstvo za poliranje automobila) da dostigneš taj izuzetan sjaj.

Kako da kod kuće uglancaš aluminijum

Čišćenjem aluminijumskih šerpi, sudopera i metalnih delova baštenskog nameštaja donekle češ im povratiti prvobitni sjaj, međutim, ako želiš da doznaš kako da ti predmeti od aluminijuma zasijaju, potrebno je i malo glancanja. Kad je reč o manjim komadima dovoljno je da ih poprskaš namenskim sprejem za poliranje aluminijuma ili sa malo kalijum-bitartrata, pa neka klinci komadom kuhinjskog ubrusa obave završno poliranje. Kad je reč o znatno većim površinama ili aluminijumskim pločama, najbolje rezultate ćeš postići bafer turpijom – ali obavezno stavi zaštitne naočare.

Iako ovim korisnim predlozima pokazujemo kako da očistiš aluminijumske šerpe, sudopere i baštenski nameštaj, možeš ih primeniti i na bilo koju drugu aluminijumsku površinu. U kući imaš mnogo toga za čišćenje? Okupi sve članove porodice, pa se bacite na serijsko čišćenje predmeta od aluminijuma. Neće proći mnogo, a vaš dom će zasijati punim sjajem!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili