Evo najboljeg načina za čišćenje aluminijuma 

ъж в червена риза почиства алуминиев контейнер с жълта кърпа.

Usled otisaka prstiju, potamnelih mesta i svih onih neizbežnih brljotina prouzrokovanih raznim umacima, aluminijumske posude mogu izgledati pomalo sumorno i bez ikakvog sjaja. Ukažeš li im malo pažnje, ponovo će zasijati u svom punom sjaju.  

Ako znate kako vratiti sjaj aluminiju, on može da dobije potpuno novi život, koliko god da je korišten. Bez obzira da li želite da znate kako očistiti tiganj spolja, kako skinuti oksidaciju sa aluminijuma ili kako ispolirati aluminijum, na pravom ste mestu. U ovom članku ćemo istražiti sledeće: 

 1. Kako očistiti aluminijumske sudopere 
 2. Kako očistiti aluminijumske šerpe, tiganje i pribor 
 3. Kako očistiti aluminijumski baštenski nameštaj i pribor 
 4. Kako očistiti oksidaciju aluminijuma 
 5. Kako polirati aluminijum kod kuće 

Kada isprobavate novu domaću metodu čišćenja aluminijuma, obavezno je prvo testirajte na maloj, neupadljivoj površini, kako biste bili sigurni da nema štetnih efekata.

Bez daljeg odlaganja, hajde da pogledamo ovih pet različitih metoda čišćenja kada se radi o aluminijumu! 

1. Kako očistiti aluminijumske sudopere       

Sudopere u kuhinji obavljaju prilično težak posao (gotovo podjednako težak kao što je i tvoj), usled čega mogu delovati krajnje sumorno i neprivlačno. Međutim, uz svega nekoliko praktičnih trikova, vrlo lako ćeš im povratiti prvobitni sjaj.  

Šta je potrebno 

Kako očistiti aluminijske sudopere: 

 1. ​​​​​​​​Za početak, operi sudoperu deterdžentom za pranje sudova (ili drugim sredstvom za čišćenje aluminijuma po svom izboru) i dobro je izribaj sunđerom da se rešiš sve te neprivlačne prljavštine.  
 2. Zatim starom četkicom za zube i deterdžentom za suđe možes lepo očistiti oko odvoda.
 3. U nastavku, prepolivi limun i jednu polovinu umoči u malo soli. Limunska kiselina je idealan sastojak za čišćenje aluminijuma.1  
 4. Polutkom limuna natopljenom solju oribaj celi sudoper. 
 5. Sudpper detaljno isperi vodom, a zatim obriši kuhinjskim ubrusom kao što je​​Zewa Wisch&Weg eXtra Lang, koji je podjednako otporan čak i kad se navlaži i koji uspeva da prodre unajnepristupačnijih mesta.

Za vaše sudopere od nehrđajućeg čelika, pogledajte naš ​​vodič za uspešno čišćenje! 

2. Kako da očistiš aluminijumske šerpe, tiganje i ostali kuhinjski pribor 

Kako očistiti zagorelo posuđe? Čišćenje aluminijumskih šerpi i tiganja uz pomoć kiselog rastvora sjajan je način da im se povrati njihov prvobitni sjaj.  Također, čistoća kuhinjskog pribora je osnovni dio kuhinjske higijene. 

Šta je potrebno 

 • Voda 
 • 1 supena kašika soka od limuna ili belog sirćeta 
 • Kuhinjski ubrusi Zewa (Zewa ne će se raspasti čak i uz temeljno ribanje!) 

Pratite ove korake da naučiš kako očistiti zagorelo posuđe: 

 1.  Iz posude ukloni sve ostatke hrane. 
 2.  Potrebnu količinu soka od limuna ili belog sirćeta pomešaj s dovoljno vode, pa stavi posudu na grejnu ploču da voda prokuva u narednih desetak minuta (zajedno sa ostalim kuhinjskim priborom, ako u šerpi ima dovoljno mesta). 
 3.  Nakon što se u šerpi voda zagreje, dovoljno je malo upornog ribanja sa kuhinjskim ubrusomi sav posao biće dovršen. 

Želiš li da saznaš  kako očistiti tiganj spolja ? Za spoljne delove šerpe, uzmi neko blago polirajuće sredstvo i utrljaj ih suvim komadom kuhinjskog ubrusa sve dok ne dobiju željeni sjaj. 

3. Kako da očistiš baštenski nameštaj i druge predmete od aluminijuma 

Kad je reč o čišćenja aluminijuma u bašti, najvažnije je da to obaviš tokom dana koji nije ni previše topao, a ni suviše hladan.  

Šta je potrebno 

Kako ispolirati aluminijumski nameštaj i ostalu opremu: 

 1. Spoljni nameštaj od aluminijuma dobro očisti deterdžentom i toplom vodom,  
 2. Nakon toga, možeš da pristupiš mešanju sirćeta i vode kako bi napravio/napravila rastvor predviđen za poliranje. Pomešaj jednake količine vode i sirćeta.  
 3. Zatim pomoću žičanog sunđera pređi na ribanje metalnih površina.  
 4. I na kraju, crevom dobro isperi sav metalni nameštaj kako bi sa njega uklonio/uklonila sav zaostali rastvor sirćeta. 

I nakon što se nameštaj dobro prosuši, na njega možeš da naneseš neko sredstvo za poliranje (može da posluži čak i sredstvo za poliranje automobila) da dostigneš taj izuzetan sjaj.

4. Kako skinuti oksidaciju sa aluminijuma

Aluminijum ima tendenciju da oksidira kako vreme prolazi, što dovodi do tog dosadnog, kredastog izgleda. Ako ste iskusili ovo sa svojim kućnim predmetima, verovatno se pitate kako skinuti oksidaciju sa aluminijuma. Na sreću, možete vratiti lep, jasan izgled sa pravim znanjem – i popularnim sosom. Da, tako je, samo treba da ponovo otvorite kuhinjski ormar i iznesete kečap – još jednu kiselinu. Evo šta će vam trebati da naučite kako očistiti oksidaciju sa aluminijuma: 

 • Paradajz kečap 
 • Meka krpa 
 • Voda 
 • Zewa kuhinjski papir 

A evo kako skinuti oksidaciju sa aluminijuma: 

 1. Pokrijte predmet tankim slojem kečapa. 
 2. Ostavite 15-20 minuta. 
 3. Upotrijebite meku krpu da snažno trljate aluminijum. 
 4. Odmah nakon toga isperite vodom (u suprotnom možete da dobijete mrlje i pruge). 
 5. Ispolirajte komadom kuhinjskog papira Zewa da se potpuno osuši i pokaže sjaj. 

Zabavna činjenica: Kečap je iznenađujuće dobro i efektivno sredstvo za čišćenje srebrnog pribora! 

5. Kako da kod kuće uglancaš aluminijum 

Čišćenjem aluminijumskih šerpi, sudopera i metalnih delova baštenskog nameštaja donekle češ im povratiti prvobitni sjaj, međutim, ako želiš da doznaš kako vratiti sjaj aluminiju i kako da ti predmeti od aluminijuma zasijaju, potrebno je i malo glancanja. Kako ispolirati aluminijum: 

 • Kad je reč o manjim komadima dovoljno je da ih poprskaš namenskim sprejem za poliranje aluminijuma ili sa malo kalijum-bitartrata, pa neka klinci komadom kuhinjskog ubrusa obave završno poliranje.  
 • Kad je reč o znatno većim površinama ili aluminijumskim pločama, najbolje rezultate ćeš postići buffer turpijom – ali obavezno stavi zaštitne naočare. 

Iako ovim korisnim predlozima pokazujemo kako da očistiš  zagorelo posuđe, sudopere i baštenski nameštaj, možeš ih primeniti i na bilo koju drugu aluminijumsku površinu. U kući imaš mnogo toga za čišćenje? Okupi sve članove porodice, pa se bacite na serijsko čišćenje predmeta od aluminijuma. Neće proći mnogo, a vaš dom će zasijati punim sjajem! Pogledajte i naš vodič o čišćenju kuće za celu porodicu! 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili