Kako da čistiš nerđajući čelik – ne ostavljajući pri tome nikakve pruge, mrlje ili ogrebotine

how to clean stainless steel

Nerđajući čelik može biti naša dika i ponos – međutim, samo u slučaju kad se cakli i presijava. Tiganji sa skorelim mrljama, umrljana sudopera i lepljivi kuhinjski aparati nisu nikome nimalo privlačni, ni na oko ni na dodir – pa, ipak, donosimo prilično dobre vesti, jer nudimo način za njihovo bezbedno čišćenje (bez ikakvih ogrebotina i mrlja) i to uz postupak koji je sasvim lak i nepogrešiv.

Bilo da se pitaš kako da očistiš sudoperu od nerđajućeg čelika ili kako da očistiš tiganje od nerđajućeg čelika, znaj da po okonačanju ovog postupka ništa neće moći da pokvari osećaj tvog konačnog zadovoljstva spram količine uklonjenih masnih naslaga. Neka ti u tome pomognu bračni drug ili prijatelj (oni mogu da se posvete ribanju i trljaju, dok ti ispiraš očišćene elemente) i ceo posao će biti okončan za tili čas.

Prvo upoznaj teksturu čelika

Obrišite čelik u smeru vlakana

Drvo nije jedini materijal koji poseduje zrnastu teksturu; isto važi i za nerđajući čelik, što postaje izrazito važno kad je reč o čišćenju nerđajućeg čelika.

 • Dok nastojiš da otkriješ kako da čistiš nerđajući čelik pre svega je važno da odrediš pravac prostiranja njegove teksture. Pogledaj pažljivo površinu svog kuhinjskog aparata, sudopere ili tiganja kako bi ustanovio/ustanovila da li se te tanane linije protežu vertikalno (nagore i nadole) ili poprečno (s jedne na drugu stranu).
 • I premda će pravac protezanja teksture na jednom komadu metala biti uvek identičan, imaj na umu da tekstura na drugim delovima metala koji su naknadno pričvršćeni, poput kvaka, slavina, i ručki, može biti sasvim drugačija.
 • Najbolji rezultati pri pranju nerđajućeg čelika postižu se ako brisanje ide u pravcu prostiranja njegove teksture. Time se tokom procesa čišćenja nerđajućeg čelika sprečava svako zadržavanje čađi ili ostataka hrane ispod njegove površine.

Odaberi materijal koji ti je potreban za čišćenje

Obrišite rastvor za čišćenje

Bilo da je u pitanju čišćenje sudopere od nerđajućeg čelika ili čišćenje tiganja od nerđajućeg čelika, kad god je reč o čišćenju nerđajućeg čelika, na raspolaganju ti su najrazličitija sredstva za čišćenje.

 • Namenski proizvod za čišćenje. Nema spora da je najbolje rešenje da se koristi onaj proizvod koji je namenski predviđen za čišćenje nerđajućeg čelika. Svejedno, imaj na umu da uvek treba pažljivo proučiti uputstvo za njegovo korišćenje, a sâm preparat isprobati na manjoj površini predmeta koji se čisti.
 • Deterdžent za pranje posuđa / tečni deterdžent. Umesto toga, možeš da pomešaš jednu kafenu kašiku deterdženta za pranje posuđa sa oko litar vrele vode iz slavine. Očišćeni predmet svakako isperi čistom vrelom vodom i odmah ga dobro prosuši.
 • Sirće i ulje. Dodatna mogućnost jeste da koristiš sirće iz boce s raspršivačem. Nakon što prskanjem naneseš sirće, dobro ga obriši kuhinjskim ubrusom. I po potrebi uglancaj koristeći sasvim malu količinu ulja.
 • Mineralno ulje. Za uklanjanje otisaka prstiju, nakon čišćenja možeš da koristiš mineralno ulje, time što ćeš ga naneti u sasvim tankom sloju. Izbegavaj sva ona ulja koja se koriste za pripremu hrane, kao što su biljna ulja ili maslinovo ulje.
 • Tkanine za čišćenje. Pamučne tkanine nisu abrazivne pa za sobom neće ostaviti nikakve tragove. Međutim, možeš da koristiš i papirne ubruse koji su dovoljno izdržljivi čak i kad se navlaže, poput kuhinjskih ubrusa Zewa.

Bilo da nameravaš da odstraniš skorelu masnoću sa nerđajućeg čelika ili je u pitanju samo završno glancanje, izrazito upijajući kuhinjski ubrusi Zewa predstavljaju savršeno rešenje. Snažni su čak i onda kad se navlaže, pa mogu da se cede i koriste za trljanje.

 Kako da čistiš nerđajući čelik: objašnjenje postupka

Isperite toplom čistom vodom

Prilikom pranja nerđajućeg čelika postupi na sledeći način:

 1. Za početak, sasvim malu količinu tečnosti za čišćenje nanesi na tkaninu. Njome istrljaj nerđajući čelik u pravcu prostiranja njegove zrnaste teksture. U slučaju skorelih mrlja, veoma pažljivo protrljaj deo po deo.
 2. U slučaju da koristiš namenski proizvod za čišćenje nerđajućeg čelika ili sirće, nanesi ih korišćenjem novog, sasvim čistog i polunavlaženog papirnog ubrusa.
 3. Postupak ispiranja dovrši pranjem nerđajućeg čelika čistom vrelom vodom.
 4. Odmah prosuši opranu površinu čistom tkakninom.
 5. Ceo postupak dovrši glancanjem pomoću papirnog ubrusa. Trljaj u pravcu prostiranja zrnaste teksture čelika, napred-nazad (bilo da je reč o vertikalnom ili horizontalnom prostiranju teksture). Možeš da upotrebiš sasvim suv komad kuhinjskog ubrusa ili da na njega naneseš kap mineralnog ulja. U završnom delu posla mogu da ti pomognu i mališani: najsjajnije izglancan predmet odnosi pobedu!

Budeš li pri čišćenju sudopere od nerđajućeg čelika ili čišćenju tiganja od nerđajućeg čelika sledio/sledila ove korake, garantujemo da ćeš s lakoćom ukloniti svu masnoću, otiske od prstiju i mrlje od vode. I nakon što sve bude gotovo, s ponosom odahni diveći se rezultatima svog blistavog rada!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Saveti za čišćenje stakla na kaminu tako da se naprosto presijava

Otkrij koji je najbolji način da očistiš staklo na peći na drva tako da ono naprosto zablista. Saznaj i to kako da očistiš šporet na drva i da uspešno obaviš čišćenje stakla na ugrađenoj peći na drva.

how to clean wood burner glass

Nema više nikakvih mrlja: kako da pravilno očistiš prozore

Čišćenje prozora unosi tako dramatičnu razliku u stepen osvetljenosti tvog doma. Pročitaj tekst u nastavku i saznaj u pet koraka kako da očistiš prozore tako da na njima nema nikakvih mrlja.

Richtig Fenster putzen

Kako da ukloniš kamenac u svom domu – i to obaviš nežno

Želiš da saznaš kako da se rešiš kamenca? Upoznaj tri sjajna prirodna načina za uklanjanje kamenca sa slavina na labavou i sudoperi.

O chiuvetă de baie curată, alături un prosop.

5 načina za čišćenje aluminijuma

U nastavku pročitaj uputstvo po modelu korak po korak o tome kako da kod kuće uglancaš aluminijum, obuhvatajući i čišćenje aluminijumskih šerpi, sudopera i baštenskog nameštaja.

ъж в червена риза почиства алуминиев контейнер с жълта кърпа.

Čišćenje rerne: saveti kako očistiti rernu od tvrdokorne masnoće

Potrebni su ti korisni predlozi za čišćenje pećnice ? Pročitaj ovo uputstvo sačinjeno po modelu korak po korak i u njemu saznaj koji je najbolji način da očistiš pećnicu .

Mâini cu mănuși din cauciuc se sprijină de partea de sus a unui cuptor și cu o cârpă curăță cuptorul.

Kako da očistiš indukcionu ploču poput profesionalca

Klikni ovde i saznaj kako da očistiš delove ploče od nerđajućeg čelika , uz informacije o čišćenju električnih i indukcionih ploča – i savete o čišćenju ringli na ploči za kuvanje .

Kak Da Pochistim Indukcionen Kotlon