Kako da očistiš srebrninu tako da u njoj praktično možeš da se ogledaš

Cum Sa Cureti Argintaria

Tvoj svakodnevni porodični obrok srebrnina za svega nekoliko sekundi može pretvoriti u pravu raskošnu gozbu… pod uslovom da ona zaista blista. I budući da je reč o priboru koji ne koristimo baš svakodnevno, srebrni escajg vrlo lako može da potamni, delujući sumorno, neprivlačno, pa čak i grubo. Svejedno, nije nužno da čišćenje srebrnine pre posebnih prilika ili događaja bude baš toliko mukotrpan posao. Potrebno je svega nekoliko jednostavnih koraka, u čijoj realizaciji mogu uzeti učešće svi članovi porodice.

Dakle, koji je najbolji način za čišćenje srebrnine, a da pri tome ne koristiš sredstva za glancanje neprijatnog mirisa? U ovom vodiču pokazaćemo ti kako da kod svoje kuće uglancaš srebrninu, i to sve uz pomoć svih onih sastojaka koje već imaš u svom domu.

Za decu čišćenje srebrnine može biti sasvim lak i zabavan posao. U krajnjoj liniji, ima li ičeg lepšeg i zabavnijeg nego kad nešto što je prethodno bilo tamno najednom zablista svojim punim sjajem? A kad dođeš do faze glancanja i poliranja, svojim klincima možeš da se obratiš za pomoć. Čitav ovaj proces s lakoćom može da se pretvori u pravo pravcato takmičenje – čiji će escajg na kraju najviše da zablista. Budete li radili u timu, ceo posao će biti završen za tili čas.

Kako da očistiš srebrni escajg pomoću aluminijumske folije

Ovaj sasvim jednostavan način da očistiš srebrninu ne zahteva gotovo nikakav napor – nešto proključale vode, malo mešanja i malo strpljivog čekanja. Dakle, evo šta ti je sve potrebno:

Šta je potrebno

  • aluminijumska folija
  • staklena ili aluminijumska posuda za pečenje
  • 240 ml ključale vode
  • 1 supena kašika sode-bikarbone
  • 2 supene kašike morske soli
  • 120 ml belog sirćeta
  • kuhinjski ubrusi Zewa za poliranje
  • kuhinjska hvataljka (kako prstima ne bi doticao/doticala vrelu vodu)

Ako u radu koristiš vatrostalnu staklenu posudu, na njeno dno postavi komad aluminijumske folije. U električno kuvalo sipaj vodu da proključa. I dok čekaš, u vatrostalnoj posudi pomešaj so i sodu-bikarbonu. Preko toga nalij potrebnu količinu sirćeta – ali pažljivo, jer će ono naglo početi da šišti i penuša – a zatim, nakon što je penušanje sasvim prestalo, ubaci sav srebrni escajg, nastojeći da svaki komad dodiruje alumunijumsku foliju.

Preko toga nalij proključalu vodu. Međusobno pomešani, ovi sastojci će ukloniti tamne površine s tvog escajga i one će sada preći na aluminijumsku foliju. Ostavi svoj escajg naduže 5 minuta u ovoj smeši, a zatim kuhinjskim hvataljkama izvadi jedan po jedan komad escajga. I na kraju, kad se sav escajg sasvim dobro prohladi, komadom kuhinjskog ubrusa dobro ga uglancaj, otklanjajući time sa njega sve eventualne mrlje.

Kad dođe do sušenja i glancanja escajga, neka ti pri ruci budu snažni i upijajući kuhinjski ubrusi, kao što su Zewa, budući da oni ostaju otporni u svim mogućim okolnostima. Kad je reč o nežnim i fino izrezbarenim komadima escajga, koristi mekane papirne maramice Zewa.

Kako da očistiš srebrninu pomoću sode-bikarbone ili paste za zube

Ako na raspolaganju imaš znatno više vremena, za čišćenje srebrnine možeš da koristiš i samo običnu sodu-bikarbonu. Preko escajga sipaj izdašnu količinu sode-bikarbone, prekrivajući svaki njegov deo, pa je ostavi da na njemu odstoji između 30 i 60 minuta. Nakon što si siguran/sigurna da su svi tamni delovi u potpunosti iščezli, koristeći komad kuhinjskog ubrusa dobro uglancaj sav escajg.

Osim toga, od sode-bikarbone i vode možeš da napraviš pastu ili možeš da upotrebiš tubu uobičajene bele paste za zube. Komadom kuhinjskog ubrusa nanesi pastu po površini svakog komada escajga. Nakon toga ukloni ovu pastu komadom sasvim čistog kuhinjskog ubrusa, pa dobro isperi i pažljivo prosuši escajg. Dakle, eto ga sad tu pred tobom – dok blista u svom punom sjaju baš kao da je sasvim nov!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da čistiš nerđajući čelik – ne ostavljajući pri tome nikakve pruge, mrlje ili ogrebotine

Uz ova sasvim jednostavna uputstva izložena po modelu korak po korak i informacije o sredstvima koja se koriste za pranje nerđajućeg čelika, saznaj kako da čistiš nerđajući čelik.

how to clean stainless steel

Kako da ukloniš kamenac u svom domu – i to obaviš nežno

Želiš da saznaš kako da se rešiš kamenca? Upoznaj tri sjajna prirodna načina za uklanjanje kamenca sa slavina na labavou i sudoperi.

O chiuvetă de baie curată, alături un prosop.

Kako očistiti zlatni nakit i sve o čišćenju srebra

Vrati izgubljeni sjaj zlatnom i srebrnom nakitu. Klikni ovde da naučiš kako očistiti srebrni nakit i koji je najbolji način za čišćenje zlatnog prstena.

Καθαρά χρυσά και ασημένια κοσμήματα στο σπίτι

5 načina za čišćenje aluminijuma

U nastavku pročitaj uputstvo po modelu korak po korak o tome kako da kod kuće uglancaš aluminijum, obuhvatajući i čišćenje aluminijumskih šerpi, sudopera i baštenskog nameštaja.

ъж в червена риза почиства алуминиев контейнер с жълта кърпа.

Čišćenje rerne: saveti kako očistiti rernu od tvrdokorne masnoće

Potrebni su ti korisni predlozi za čišćenje pećnice ? Pročitaj ovo uputstvo sačinjeno po modelu korak po korak i u njemu saznaj koji je najbolji način da očistiš pećnicu .

Mâini cu mănuși din cauciuc se sprijină de partea de sus a unui cuptor și cu o cârpă curăță cuptorul.

Kako da očistiš indukcionu ploču poput profesionalca

Klikni ovde i saznaj kako da očistiš delove ploče od nerđajućeg čelika , uz informacije o čišćenju električnih i indukcionih ploča – i savete o čišćenju ringli na ploči za kuvanje .

Kak Da Pochistim Indukcionen Kotlon