Kako očistiti zlatni nakit i srebro

Καθαρά χρυσά και ασημένια κοσμήματα στο σπίτι

Nakit može izgubiti svoj sjaj s vremenom, ali ponekad je dovoljno samo jedno brzo čišćenje kod kuće da ponovo zablista. Od saveta kako očistiti srebrni nakit pa do najboljih načina za čišćenje zlatnog prstena, ovde ćemo ti pokazati kako očistiti, osušiti i ispolirati nakit da zasija kao nikad pre.

Kako očistiti zlatni nakit i srebro sa dragim kamenjem

Ako tvoj nakit ima nalepljeno drago kamenje, jako je važno da ga ne potapaš u vodu. To se često dešava kada razmišljaš kako očistiti srebrne minđuše. Vruća voda može omekšati lepak.

Takođe, treba izbegavati potapanje u vodu delikatnog dragog kamenja koje je uklješten u nakit (poput smaragda ili oniksa), jer ono ne može dugo ostati na mestu kada je u vodi. Ovo su sigurne metode čišćenja koje možeš da isprobaš:

 • Prebriši nakit. Pomešaj malu količinu blagog sredstva za čišćenje sa mlakom vodom, pokvasi mekan peškir u mešavinu i nežno prebriši nakit.
 • „Isperi“ ga. Navlaži krpu čistom vodom i nežno potapšaj nakit da krpa upije ostatke.
 • Ostavi ga da se osuši. Ostavi nakit da se okapa i osuši na listu upijajućeg Zewa Premium kuhinjskog ubrusa.

Ako tvoj nakit nema zalepljeno ili uklješten delikatno drago kamenje, možeš se poslužiti sledećim metodama za čišćenje zlatnog prstena, srebrnih minđuša i drugog nakita.

Kako očistiti zlatni nakit na lak način

Uz malo uloženog truda i sredstva za čišćenje, lako možeš vratiti sjaj svom zlatnom nakitu. Evo nekih kreativnih „uradi sam“ metoda za čišćenje zlatnog prstena i ostalih dragocenih zlatnih komada:

 • Dodaj nekoliko kapi blagog sredstva za čišćenje u činiju mlake vode. Nežno ih promešaj. Izbegavaj vruću vodu, jer može oštetiti drago kamenje poput opala. S druge strane, nemoj koristiti ni suviše hladnu vodu, jer može stegnuti prljavštinu i otežati njeno skidanje. Možeš koristiti običnu vodu sa česme ili gaziranu bez sode.
 • Potopi nakit. Neka nakit stoji u mešavini 15-30 minuta.
 • Nežno gaoribja mekanom četkicom. Pomeraj četkicu gore-dole. Ako nemaš posebnu četkicu za čišćenje, možeš upotrebiti mekanu, malu četkicu za zube. Imaj na umu da gruba vlakna četkice mogu izgrebati pozlatu, pa ovaj metod koristi za nakit od čistog zlata. Pažljivo očisti sve ćoškove i procepe u nakitu – možda će ti zatrebati i štapići od vate.
 • Isperi pod mlazom vruće vode. Neka mlaz vode bude spor i nežan. Ne zaboravi da staviš poklopac za odvod, kako ti nakit slučajno ne bi ispao u odvod. Za vreme ispiranja nakit možeš držati i u finom, mrežastom, metalnom situ.
 • Obriši nakit papirnim ubrusom i ostavi ga da se osuši na vazduhu. Nemoj da koristiš nakit dok se potpuno ne osuši. Vlaga može izazvati iritaciju na koži.

Kako očistiti srebro – nakit će ponovo zablistati u punom sjaju

Izlaganje srebrnog nakita svetlosti i vazduhu ga čini tamnijim. Ovo se lako može rešiti kada znaš kako očistiti srebrni nakit i vratiti mu izgubljeni sjaj. Sve se svodi na pravilan izbor sredstva za čišćenje. Ako imaš srebrni nakit sa dragim kamenjem, možeš da koristiš gorenavedenu metodu čišćenja – nežno ga izribaj mešavinom tople vode i blagog sredstva za čišćenje, obriši vlažnim peškirom i ostavi da se osuši (ili ga dobro obriši kuhinjskim ubrusom, ako nema zalepljenog kamenja).

Međutim, možeš da koristiš i metodu poliranja srebra. Ovo je najbolja metoda čišćenja za nakit od čistog srebra bez ikakvih dodataka:

 1. Stavi malo sredstva za poliranje na jak kuhinjski ubrus, poput Zewa Premium ubrusa.
 2. Istrljaj komad nakita pokretima gore-dole (ne kružnim pokretima), a povremeno okreni stranu ubrusa da skinutu nečistoću ne vratiš na nakit.
 3. Isperi nakit vrućom vodom.
 4. Obriši ga suvim kuhinjskim ubrusom.

Za dodatni sjaj svog nakita koristi kuhinjske rolne jakog i mekanog ubrusa. Zewa Premium kuhinjske rolne su dovoljno izdržljive i nežne za ovako delikatan posao.

Sada kada znaš kako očistiti zlatni nakit i srebro, možeš da počneš da se raduješ vraćanju izgubljenog sjaja svom dragocenom nakitu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili