Kako da ukloniš kamenac u svom domu – i to obaviš nežno

Cum Sa Indepartezi Calcarul

Kamenac – onaj dobro poznati beličasti prah koji se skuplja na slavinama, u lavaboima, klozetskoj šolji i praktično svuda gde postoji voda – predstavlja jedan od najvećih izazova pri čišćenju svakog doma i koji pritom donosi priličan nespokoj. Većina uobičajenih pristupa donosi znatno više štete nego koristi, pri čemu kamenac i dalje ostaje, a slavine su priličnoj meri izgrebane. Upravo je zato najbolji način za uklanjanje kamenca onaj koji ti omogućava da to obaviš krajnje nežno.

Srećom, na raspolaganju su tri zaista sjajna i sasvim jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca koje svako od nas ima u kući. U nastavku objašnjavamo kako da se rešiš kamenca upotrebom limuna i sirćeta.

Kako da prirodnim putem ukloniš kamenac: pomoću limuna

Nacedite polovinu limuna

Ako tragaš za prirodnim načinom za uklanjanje kamenca, znaj da je u tom slučaju limun tvoj najbolji prijatelj. Bogat kiselinama, limun u sebi sadrži i dodatne sastojke koji će doprineti prijatnom mirisu u tvom kupatilu.

U nastavku objašnjavamo kako da ukloniš kamenac sa slavine uz pomoć limuna:

  • preseci limun na polutke, a zatim u neku posudu iscedi njihov sok;
  • papirni ubrus umoči u ovaj sok – predlažemo da koristiš papirni ubrus koji je snažan i kad se navlaži, kao što je Zewa– a zatim taj ubrus postavi preko slavine;
  • ubrus natopljen sokom od limuna ostavi da stoji na slavini najmanje sat i po; u međuvremenu možeš da se razonodiš i možda da odigraš neku igru s klincima;
  • natopljeni papirni ubrus skloni sa slavine, a ostatke kamenca obriši sasvim novim komadom navlaženog ubrusa; kuhinjski ubrusi Zewa su odličan izbor, budući da su otporni na kvašenje, ribanje i trljanje.

Vrlo je važno da papirni ubrus bude dobro natopljen sokom od limuna i da prekrije celu površinu na kojoj se nalazi kamenac. Ako papir klizi sa slavine, biće dobro da ga gumicom pritegneš za slavinu. U slučaju vrlo upornih i tvrdih naslaga kamenca, dodatni prirodan način za uklanjanje kamenca sastojao bi se u nežnom utrljavanju sode-bikarbone na području na kome je limunov sok prethodno razmekšao kamenac. Soda-bikarbona ima blago abrazivno dejstvo.

Kako se rešiti kamenca: pomoću sirćeta

Natopite veliko parče papirnog ubrusa

U slučaju krajnje otpornih naslaga kamenca, verovatno ćeš poželeti da koristiš sirće, budući da je njegov stepen kiselosti znatno veći neko kod limuna. Postupak je u priličnoj meri sličan onome u kome se upotrebljava sok od limuna:

  • komad snažnog kuhinjskog ubrusa potopi u posudu u koju si prethodno nalio/nalila sirće;
  • kao i u prethodnom slučaju, kuhinjskim ubrusom koji je prethodno natpoljen sirćetom prekrij čitavu slavinu, a po potrebi koristi i gumicu;
  • natopljen ubrus ostavi sat i po da deluje, a nakon toga slavinu temeljno isperi; za razliku od limuna, sirće ne poseduje onaj miris za koji bi želeo/želela da se zadrži u tvom kupatilu;
  • prema potrebi, slavinu dodatno izribaj sodom-bikarbonom;
  • navlaženim papirnim ubrusom obriši sodu-bikarbonu i sav eventualno zaostali kamenac sa slavine.

Limun i sirće su prilično efikasni i u slučaju čišćenja klozetske šolje, a toaletni papir je, takođe, idealno sredstvo budući da odmah nakon čišćenja možeš da ga baciš direktno u klozetsku šolju. Toaletni papir Zewa praktično je savršen za to, budući da je izrazito snažan i dobro upija. Jednostavno ga potopi u sok od limuna ili sirće i stavi preko nakupljenog kamenca. Nakon sat vremena, dovoljno je da pustiš vodu i da četkom oribaš unutrašnjost klozetske školjke.

Namotajte kuhinjski ubrus oko slavine

U slučaju da tražiš sasvim prirodan način za uklanjanje kamenca, ne možeš da pogrešiš kad su u pitanju sirće ili limun. Međutim, svakako najbolji način za uklanjanje kamenca sastoji se u strpljivosti: što znači da prirodnim agensima treba da ostaviš dovoljno vremena da razmekšaju velike naslage kamenca jer će time i pružiti najbolje rezultate.

Zašto najbolji način za uklanjanje kamenca ne bi pretvorio/pretvorila u krajnje zabavan porodični šampionat? Neka se svaki član porodice naoruža snažnim kuhinjskim ubrusima i sa nešto sirćeta ili soka od limuna. Slavina u kući ima taman dovoljno, pa takmičenje istoga časa može da počne. Pobednik je onaj čija slavina na kraju besprekorno zablista!

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili