Kako da ukloniš kamenac u svom domu – i to obaviš nežno

O chiuvetă de baie curată, alături un prosop.

Kamenac – onaj dobro poznati beličasti prah koji se skuplja na slavinama, u lavaboima, klozetskoj šolji i praktično svuda gde postoji voda – predstavlja jedan od najvećih izazova pri čišćenju svakog doma i koji pritom donosi priličan nespokoj. Većina uobičajenih pristupa donosi znatno više štete nego koristi, pri čemu kamenac i dalje ostaje, a slavine su priličnoj meri izgrebane. Upravo je zato najbolji način za uklanjanje kamenca onaj koji ti omogućava da to obaviš krajnje nežno.

Srećom, na raspolaganju su tri zaista sjajna i sasvim jednostavna sredstva za uklanjanje kamenca koje svako od nas ima u kući. Ovo ne samo da štedi novac na potencijalno skupim sredstvima za čišćenje, već ove prirodne metode za uklanjanje kamenca takođe pomažu u smanjenju otpada, jer više ne moramo kupovati hemikalije za čišćenje!

Zašto naučiti kako ukloniti kamenac? 

Osim iz estetskih razloga, zašto bi trebalo naučiti kako ukloniti kamenac? Imati malo kamenca po kući - bilo da je u kupatilu ili kuhinji - nije kraj sveta. On se prirodno nakuplja i redovno čišćenje nije uvek naš najviši prioritet. Dakle, ako imaš kamenac u svojoj kući, nema potrebe za brigu! 

Pa zašto bi trebalo da ga se rešimo? Pa, vratiti se kući koja je čista je divan osećaj! Čišćenje kuće - uključujući i kamenac - pokazuje ljudima s kojima živimo da brinemo o njima. 

Još bolje od toga, postoje prirodni načini za uklanjanje kamenca što znači da možemo koristiti manje i potencijalno trošiti manje novca! S tim na umu, evo kako se rešiti kamenca koristeći limun ili sirće. 

Kako da prirodnim putem ukloniš kamenac pomoću limuna 

Nacedite polovinu limuna

Ako tragaš za prirodnim načinom za uklanjanje kamenca, znaj da je u tom slučaju limun tvoj najbolji prijatelj. Bogat kiselinama, limun u sebi sadrži i dodatne sastojke koji će doprineti prijatnom mirisu u tvom kupatilu. 

Kako da ukloniš kamenac sa slavine uz pomoć limuna: 

  • Preseci limun na pola, a zatim u neku posudu iscedi njegov sok. 
  • Papirni ubrus umoči u sok – predlažemo da koristiš papirni ubrus koji je čvrst i kad se navlaži, kao što je Zewa– a zatim taj ubrus postavi preko slavine. 
  • Ubrus natopljen sokom od limuna ostavi da stoji na slavini najmanje sat i po; u međuvremenu možeš da se razonodiš i možda da odigraš neku igru s klincima. 
  • Natopljeni papirni ubrus skloni sa slavine, a ostatke kamenca obriši sasvim novim komadom navlaženog ubrusa; kuhinjski ubrusi Zewa su odličan izbor, budući da su otporni na kvašenje, ribanje i trljanje. 

Vrlo je važno da papirni ubrus bude dobro natopljen sokom od limuna i da prekrije celu površinu na kojoj se nalazi kamenac. Ako papir klizi sa slavine, biće dobro da ga gumicom pritegneš za slavinu. U slučaju vrlo upornih i tvrdih naslaga kamenca, dodatni prirodan način za uklanjanje kamenca sastojao bi se u nežnom utrljavanju sode-bikarbone na području na kome je limunov sok prethodno razmekšao kamenac. Soda-bikarbona ima blago abrazivno dejstvo. 

Kako se rešiti kamenca pomoću sirćeta 

Natopite veliko parče papirnog ubrusa

U slučaju krajnje otpornih naslaga kamenca, verovatno ćeš poželeti da koristiš sirće, budući da je njegov stepen kiselosti znatno veći nego kod limuna. Postupak je u priličnoj meri sličan onome sa limonovim sokom: 

  • Komad jakog kuhinjskog ubrusa potopi u posudu u koju si prethodno nalio/nalila sirće. 
  • Kao i u prethodnom slučaju, kuhinjskim ubrusom koji je prethodno natopljen sirćetom prekrij čitavu slavinu, a po potrebi koristi i gumicu. 
  • Natopljen ubrus ostavi sat i po da deluje, a nakon toga slavinu temeljno isperi; za razliku od limuna, sirće ne poseduje onaj miris za koji bi želeo/želela da se zadrži u tvom kupatilu. 
  • Prema potrebi, slavinu dodatno izribaj sodom-bikarbonom. 
  • Navlaženim papirnim ubrusom obriši sodu-bikarbonu i sav eventualno zaostali kamenac sa slavine. 

Dobar je osećaj praviti manje otpada. Naša ambalaža sa smanjenim CO2* se može reciklirati posle upotrebe, smanjujući tako njen ugljenični otisak. Takođe smo se obavezali da će 100% naše ambalaže biti reciklabilno i da će se do 2025. koristiti 85% obnovljivih ili recikliranih materijala u našoj ambalaži.

Limun i sirće su prilično efikasni i u slučaju čišćenja wc šolje, a toaletni papir je, takođe, idealno sredstvo budući da odmah nakon čišćenja možeš da ga baciš direktno u wc šolju. Toaletni papir Zewa praktično je savršen za to, budući da je izrazito čvrst i dobro upija. Jednostavno ga potopi u sok od limuna ili sirće i stavi preko nakupljenog kamenca. Nakon sat vremena, dovoljno je da pustiš vodu i da četkom oribaš unutrašnjost toaleta.

Namotajte kuhinjski ubrus oko slavine

Ako tražiš više načina za postizanje boljih rezultata a da pritom trošiš manje, pogledaj kako možeš očistiti kuću prirodnim proizvodima. Isto tako, ukoliko želiš prirodna rešenja za čišćenje, na primer, rerne, pogledaj kako napraviti potpuno prirodno sredstvo za čišćenje rerne.

Najbolji način za uklanjanje kamenca 

U slučaju da tražiš sasvim prirodan način za uklanjanje kamenca, ne možeš da pogrešiš kad su u pitanju sirće ili limun. Međutim, svakako najbolji način za uklanjanje kamenca sastoji se u strpljivosti, što znači da prirodnim agensima treba da ostaviš dovoljno vremena da razmekšaju velike naslage kamenca jer će time i pružiti najbolje rezultate.

Postoji nešto posebno zadovoljavajuće u korišćenju predmeta koje već imamo kod kuće za suočavanje sa teškim poslovima čišćenja. Koristili smo samo prirodne proizvode i nismo morali da trošimo novac na skupa sredstva za čišćenje. Do pobede uz limun i sirće!

Podeli zabavu 

Zašto najbolji način za uklanjanje kamenca ne bi pretvorio/pretvorila u krajnje zabavan porodični šampionat? Neka se svaki član porodice naoruža snažnim kuhinjskim ubrusima i nešto sirćeta ili soka od limuna. Slavina u kući ima taman dovoljno, pa takmičenje istoga časa može da počne. Pobednik je onaj čija slavina na kraju besprekorno zablista!

Ako poznaješ nekoga ko se možda muči da obavi teže poslove poput uklanjanja kamenca, zašto im ne ponuditi pomoć? Ti imaš znanje, a oni verovatno imaju sve sastojke kod kuće. Savršen spoj.

*Smanjenje ugljeničnog otiska ambalaže usled korišćenja reciklirane plastike u poređenju sa našom prethodnom ambalažom napravljenom od fosilnih plastičnih materijala, na osnovu procena životnog ciklusa sprovedenih od strane kompanije Essity i verifikovanih od strane treće strane. 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da ukloniš kamenac iz svog omiljenog aparata za kafu i temeljno ga očistiš

Pročitaj tekst u nastavku i saznaj koji je jednostavan način za uklanjanje kamenca iz aparata za kafu pomoću sirćeta, kao i informacije o tome kako da očistiš aparat za kafu bez upotrebe sirćeta.

Curatarea Cafetierei

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

Tvoj čajnik je pun kamenca? Nauči kako ukloniti kamenac iz svog najdražeg kućnog aparata uz naše savete za čišćenje kamenca na prirodan način.

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

5 načina za čišćenje aluminijuma

U nastavku pročitaj uputstvo po modelu korak po korak o tome kako da kod kuće uglancaš aluminijum, obuhvatajući i čišćenje aluminijumskih šerpi, sudopera i baštenskog nameštaja.

ъж в червена риза почиства алуминиев контейнер с жълта кърпа.

Čišćenje rerne: saveti kako očistiti rernu od tvrdokorne masnoće

Potrebni su ti korisni predlozi za čišćenje pećnice ? Pročitaj ovo uputstvo sačinjeno po modelu korak po korak i u njemu saznaj koji je najbolji način da očistiš pećnicu .

Mâini cu mănuși din cauciuc se sprijină de partea de sus a unui cuptor și cu o cârpă curăță cuptorul.

Kako da očistiš indukcionu ploču poput profesionalca

Klikni ovde i saznaj kako da očistiš delove ploče od nerđajućeg čelika , uz informacije o čišćenju električnih i indukcionih ploča – i savete o čišćenju ringli na ploči za kuvanje .

Kak Da Pochistim Indukcionen Kotlon

Kako da u proleće očistiš svoj dom: kompletan vodič

Šta sve treba da se nađe na tvom podsetniku za prolećno čišćenje ? Pročitaj ovaj vodič i saznaj kako se obavlja prolećno čišćenje.

Prolećno Čišćenje