6 potpuno prirodnih proizvoda za čišćenje (ali ne i za dezinfekciju) kuće

6 potpuno prirodnih proizvoda za čišćenje (ali ne i za dezinfekciju) kuće

Jaki rastvori za čišćenje često dolaze u bocama jarkih i drečavih boja koje lako dospevaju u ruke mališane, što je jedan od osnovnih razloga zbog kojih mnogi roditelji više vole da koriste sasvim prirodne proizvode za čišćenje. Spravljanje sopstvenih prirodnih sredstava za čišćenje ne samo da je bezbedno i uviđavno prema životnoj sredini, već time možeš da ostvariš i znatne finansijske uštede. Pogledajmo sada kako možeš da napraviš prirodna sredstva za čišćenje i za šta ona mogu da se koriste.

1. Višenamenska prirodna sredstva za čišćenje

Kad je reč o pravljenju prirodnih sredstava za čišćenje domaćinstva potrebno nam je, pre svega, nešto što možemo višenamenski da koristimo. Sledi spisak svega onoga što će ti biti potrebno:

Šta je potrebno

 • 1 supena kašika sode-bikarbone
 • pola limuna
 • četvrtina šolje belog sirćeta
 • 1 l vrele vode

Izmešaj sve ove sastojke i dobićeš jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje napravljenih kod kuće i koja uopšte postoje, a možeš da ga koristiš za brisanje svih površina i nameštaja u svom domu. Zato je najbolje da napraviš što veću količinu ovog rastvora, da njime napuniš boce sa raspršivačem, pa svi ukućani mogu da se uključe u čišćenje porodičnog doma.

2. Sredstva za čiščenje odeće po modelu uradi sam

Potapanje isflekane odeće u vrelu sapunicu jedan je od poteza za kojim najčešće posežemo, međutim, da li si znala/znao da je korišćenje prirodnih rastvora za čišćenje podjednako dobar pristup kad je reč o uklanjanju mrlja i trenutnom čišćenju isflekane odeće? Sve što ti je potrebno jeste:

Šta je potrebno

 • ½ kafene kašike sode-bikarbone
 • pola čaše vode
 • sok od 1 limuna

Sodu-bikarbonu i vodu izmešaj tako da načiniš pastu, pa nju zatim utrljaj na ugrožene površine odeće. Preko toga nalij i sasvim malo soka od limuna i eto tebi brzopoteznog i sasvim praktičnog rastvora za čišćenje, koji pri tome i divno miriše!

3. Prirodni rastvori za čišćenje: za pećnicu

Preparati koji se koriste za čišćenje gareži i prljavštine u pećnici najvećim delom su zasnovani na hemijskim sastojcima, dok je kombinacija sode-bikarbone i sirćeta jedan od najboljih prirodnih proizvoda za čišćenje uz koje će tvoja pećnica da zablista. Sledi spisak onoga što ti je u tu svrhu potrebno:

Šta je potrebno

 • pola šolje sode-bikarbone
 • ¾ kafene kašičice vode
 • belo sirće, po potrebi

Izmešaj vodu i sodu-bikarbonu, praveći pastu koju ćeš naneti po unutrašnjosti pećnice, a zatim je ostavi da deluje preko noći. Zatim s malo sirćeta poprskaj pećnicu, pa njime obriši pastu visokoupijajućim kuhinjskim ubrusom, kao što je Zewa , koji je dovoljno snažan za ribanje čak i onda kad se nakvasi. Završnim prskanjem dovrši proces čišćenja pećnice , pa je uglancaj sve do završnog sjaja.

4. Sredstvo za čišćenje stakla

Da li ti se ikad dogodilo da kreneš da brišeš i čistiš svoje prozore i ogledala, i da na kraju ustanoviš da na njima ima više mrlja nego što ih je bilo na početku? Nema razloga ni za kakvu brigu, jer ovaj rastvor se pravi sasvim jednostavno, a dobijeni rezultat biće krajnje impresivan. Da napraviš prirodne rastvore za čišćenje stakla potrebni su ti:

Šta je potrebno

 • kora od jednog limuna
 • cela flaša sirćeta
 • voda

Koru od limuna potopi u sirće, pa je pusti da u njemu odstoji najmanje nedelju dana, a zatim procedi dobijenu smešu. Ovako dobijen rastvor limuna izmešaj s vodom u jednakim razmerama, nalij rastvor u bocu s raspršivačem i brisanje već može da počne. Postaraj se da na kraju prozore obrišeš sasvim čistim komadom kuhinjskog ubrusa i tako sa njih ukloniš baš sve pruge i mrlje.

5. Sredstvo za čišćenje poda

Pojedina sredstva za čišćenje ostavljaju lepljiv trag na keramičkim pločicama, a vrlo često u sebi zadrže i nepoželjne hemijske komponente. Ali ne i ovo koje ti predlažemo! Sačinjeno je od svega dva sastojka i premda ne predstavlja prirodno dezinfekciono sredstvo, savršeno je višenamensko sredstvo za čišćenje podova u tvojoj kuhinji, baš kao i u kupatilu . Sve što ti je za njega potrebno jesu:

Šta je potrebno

 • belo sirće
 • voda

Izmešaj ova dva sastojka u jednakim razmerama, pa se baci na brisanje podova sve dok ne zablistaju u svom punom sjaju. Korišćeno sredstvo za čišćenje isperi sa poda čistom vodom, a zatim podove prosuši snažnim papirnim ubrusima, kao što su Zewa , što posebno savetujemo ako mališani trčkaraju po klizavom podu.

6. Sredstvo za čišćenje toaleta

Čišćenje toaleta spada u jedan od najomraženijih poslova, pri čemu će ga smrad varikine i ostalih sredstava za čišćenje učiniti još i više nepoželjnim. Međutim, uz ova jednostavna prirodna sredstva za čišćenje domaćinstva ceo taj posao biće obavljen uz minimum glavobolje. Potrebni su ti:

Šta je potrebno

 • pola šolje sode-bikarbone
 • šolja belog sirćeta
 • pola kafene kašičice esencijalnog ulja

Izmešaj sve ove sastojke, pa ih ulij u bocu s raspršivačem. Poprskaj rastvorom sve površine oko klozetske šolje i ostavi ga da deluje nekoliko minuta. U rastvoru su objedinjena svojstva prirodnih dezinfekcionih sredstava, a korišćeno esencijalno ulje uneće poseban dah svežine u tvoj toalet.

Nakon što sâm/sama napraviš ova prirodna sredstva za čišćenje, sastojke ove čudesne formule otkrij svom partneru i drugim ukućanima, pa će ih i sami koristiti kad dođe njihov red za čišćenje u kući.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili