Mokrenje u krevet kod dece: kako očistiti dušek od mokraće

Mokrenje u krevet kod dece: kako očistiti dušek od mokraće

Mokrenje u krevet kod dece je deo svakog detinjstva i roditeljstva. Ako je dete umokrilo krevet, prioritet je da ga što brže vratiš na spavanje u čistu posteljinu. Što duže stoje, mrlje i miris mokraće će biti teži za uklanjanje. Zato je najbolje ukloniti ih što pre.

Pogledaj naš korak po korak vodič da saznaš kako očistiti krevet u slučaju učestalog mokrenja kod dece. Pomoći će ti da obaviš taj posao što je brže moguće, kako bi se i ti i tvoje dete brzo vratili odmoru i preko potrebnom snu.

Najpre uteši i oraspoloži svoje dete

Bez sumnje, čišćenje dušeka od mokraće u sred noći nije prijatan posao. Možeš se osećati nervozno, umorno i preopterećeno oko toga kako očistiti dušek od mokraće što pre, ali je pritom jako važno da se tvoje dete ne rastuži i ne posrami što mu se to dogodilo. To je normalan deo odrastanja i stvari mogu samo postati još gore ako se dete bude previše opteretilo time.

Jedan od naših omiljenih saveta kako naučiti dete na noćni odlazak u toalet je da svaku njegovu posetu toaletu učiniš što prijatnijom. Tako dečica neće odgađati ustajanje da mokre u sred noći. Neka ti pri ruci bude toalet papir koji je mekan, debeo i paperjast, poput Zewa Deluxe Delicate Care papira i pretvori svoj toalet u udobno mini kraljevstvo mekoće.

Kako očistiti krevet od mokraće

Što pre se uhvatiš u koštac sa problemom umokrenog dušeka, to ćeš pre da ukloniš mrlje i miris urina sa kreveta i posteljine. Proces čišćenja kreveta započni čim primetiš da se dete umokrilo.

  1. Raspremi krevet. Skini zaštitnu navlaku sa dušeka, plahte i ostalu posteljinu i stavi ih u veš mašinu na pranje. Ako ima vidljivih mrlja, pre veš mašine ih ručno izribaj uz dodavanje deterdženta ili sredstva za uklanjanje mrlja.
  2. Zameni posteljinu. Ako imaš sreće da poseduješ vodootporni dušek, dovoljno je samo da zameniš prljavu posteljinu novom i odmah možeš da vratiš dete u krevet. Ako nisi te sreće, ne preostaje ti ništa drugo nego da se baciš na čišćenje dušeka.

Čišćenje dušeka za spavanje

Ako nemaš vodootporni dušek ili navlaku, prati sledeće korake da tvoj dušek ponovo postane čist i mirisan:

  1. Koristi drugi krevet. Premesti dete u drugi krevet na spavanje, jer će biti potrebno određeno vreme da se očišćeni dušek dobro osuši.
  2. Pokupi višak urina sa dušeka. Iskoristi toalet papir koji dobro upija tečnost, poput Zewa Deluxe Delicate Care papira, da pokupiš višak urina sa dušeka. Metoda upijanja je dobra, jer će sprečiti mrlju da se proširi po dušeku.
  3. Pospi mrlju sodom bikarbonom da pokupi preostalu vlagu.
  4. Razmuti biološki praškasti deterdžent za pranje veša sa vodom, pa našpricaj mrlju dobijenim rastvorom. Umesto toga možeš koristiti i rastvor sirćeta od belog vina sa vodom u razmeri 1:1.
  5. Ostaviti da deluje nekih 5 do 10 minuta.
  6. Pokupi višak tečnosti papirom kao i ranije, da se što manje vlage zadrži u dušeku.
  7. Pospi sodom bikarbonom, ali ovaj put ne samo mrlju nego celu površinu dušeka i ostavi da deluje najmanje 18 sati. Soda bikarbona će isušiti dušek i ukloniti miris urina.
  8. Usisavanje. Sledeći dan usisaj sodu bikarbonu sa dušeka i iznesi ga na vazduh da se izrači na nekoliko sati, pre nego ponovo namestiš krevet.

Učestalo mokrenje kod dece je problem koji traje određeno vreme. Zato, dok se dete ne navikne na odlazak u toalet u sred noći, možeš sebi olakšati čišćenje dušeka za spavanje tako što ćeš ga zaštititi vodootpornom navlakom. Onda nećeš morati da ga detaljno čistiš baš svaki put.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili