Mokrenje u krevet kod dece: čišćenje madraca nakon nezgoda 

Mokrenje u krevet kod dece: čišćenje madraca nakon nezgoda

Uz neizmernu količinu ljubavi koja se rađa uz dete, roditelji se navikavaju i na neizmernu količinu slatkog nereda! Samim tim, učestalo mokrenje kod dece u krevet  je često sastavni dio roditeljskog iskustva i detinjstva – 1 od 10 dece ima poteškoće s dnevnim mokrenjem u krevet, dok je noćno mokrenje jos češće!1 

Ukoliko se dete pomokri u krevet, vaš cilj je da dete što pre ponovo zaspe u čistom krevetu. Tragove urina je lakše očistiti što se pre reaguje, tako da je ključno brzo i efikasno pristupiti čišćenju. Ovaj vodič će vas korak po korak provesti kroz efikasno čišćenje dečijeg dušeka nakon mokrenja.  

Prva stvar: razveselite ih 

Bez sumnje, uklanjanje urina iz kreveta u sred noći nije prijatan posao. Možete se osećati nervozno, umorno i preopterećeno oko toga kako temeljito očistiti dušek što pre, ali je pritom jako važno da se vaše dete ne rastuži i ne posrami jer mu se to dogodilo. To je normalan deo odrastanja i stvari mogu samo postati još gore ako se dete bude previše opteretilo time. Uz to, ukoliko je vaš mališan spreman, pomozite mu da se nauči ​​​​pravilno brisati nakon obavljene nužde uz naš jednostavni vodič. 

Bitno je upamtiti par stvari ukoliko vašu decu dožive sličnu nezgodu: 

 • Utešite ih  i uverite ga niste ljuti, 
 • Podsetite ih da nisu oni krivi, 
 • Zagrlite ih, i pomozite im da se osuše, osveže i obuku čistu odeću. 

Jedan od naših omiljenih saveta kako naučiti dete na noćni odlazak u toalet je da svaku njegovu posetu toaletu učiniš što prijatnijom. Tako dečica neće odgađati ustajanje da mokre u sred noći. Neka ti pri ruci bude toalet papir koji je mekan, debeo i paperjast, poput ​​​​Zewa Deluxe Delicate Care papira i pretvori svoj toalet u udobno, mini prestolje.

Kako očistiti posteljinu i pripremiti krevet za spavanje? 

Što pre se uhvatiš u koštac sa problemom umokrenog dušeka, to ćeš pre da ukloniš mrlje i neprijatan miris urina sa kreveta i posteljine. Proces čišćenja kreveta započni čim primetiš da je došlo do nezgode. Bitno je znati kako neutralisati miris mokraće i kako očistiti dušek od mokraće: 

 1. Raspremi krevet. Skini zaštitnu navlaku sa dušeka, plahte i ostalu posteljinu i stavi ih u veš mašinu na pranje. Ako ima vidljivih mrlja, pre veš mašine ih ručno izribaj uz dodavanje deterdženta ili sredstva za uklanjanje mrlja. 
 2. Zameni posteljinu. Ako imaš sreće da poseduješ vodootporni dušek, dovoljno je samo da zameniš mokru posteljinu novom i odmah možeš da vratiš dete u krevet. Ako nisi te sreće, ne preostaje ti ništa drugo nego da se baciš na čišćenje dušeka. 

Čišćenje madraca 

Ako nemaš vodootporni dušek ili navlaku, prati sledeće korake da tvoj dušek ponovo postane čist i mirisan: 

 1. Koristi drugi krevet. Premesti dete u drugi krevet na spavanje, jer će biti potrebno određeno vreme da se očišćeni dušek dobro osuši.  
 2. Pokupi višak urina sa dušeka. Iskoristi toalet papir koji dobro upija tečnost, ​​​​poput Zewa Deluxe Delicate Care papira, da pokupiš višak urina sa dušeka. Metoda upijanja će sprečiti mrlju da se proširi po dušeku. 
 3. Pospi mrlju sodom bikarbonom da pokupi preostalu vlagu. 
 4. Pripremi rastvor praškastog deterdženta za pranje veša sa vodom, pa našpricaj mrlju dobijenim rastvorom. Umesto toga možeš koristiti i rastvor sirćeta od belog vina sa vodom u razmeri 1:1. 
 5. Ostaviti odabrani rastvor da deluje nekih 5 do 10 minuta. 
 6. Pokupi višak tečnosti papirom kao i ranije, da se što manje vlage zadrži u dušeku, kako bi se sprecili dodatni neugodni mirisi. 
 7. Pospi sodom bikarbonom, ali ovaj put ne samo mrlju nego celu površinu dušeka i ostavi da deluje najmanje 18 sati. Soda bikarbona će isušiti dušek i ukloniti  neprijatan miris urina.3
 8. Usisavanje. Sledeći dan usisaj sodu bikarbonu sa dušeka i iznesi ga na vazduh da se izrači na nekoliko sati, pre nego ponovo namestiš krevet. 

Uzroci dečijeg mokrenja u krevet 

Koliko god da je važno razumeti kako postupiti nakon nocnog mokrenja kod dece, tako je i ključno da se shvati zašto se to uopšte dogodilo. Postoji niz mogućih razloga zašto je vaše dete pomokrilo  krevet: 

 • Neka deca jednostavno trebaju više vremena da se njihova bešika razvije.4
 • Osećaj potrebe za mokrenjem nije uspeo probuditi dete.
 • Konzumacija većih količina tečnosti pre spavanja.
 • Stres u školi ili kod kuće.
 • (Ne)dijagnosticirani medicinski problem.

Ako ste zabrinuti da je razlog mokrenju ozbiljan, ili da bi se problem mogao pogoršati, najbolje je kontaktirati medicinskog stručnjaka kao što je vaš liječnik opšte prakse kako biste pravovremeno reagovali.

Kako izbeći čišćenje nakon mokrenja u krevet 

Koliko god uobičajeno, dečije mokrenje u krevet (i naknadno čišćenje) može biti pomalo zamorno! Preporučeno od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), evo nekoliko jednostavnih stvari koje možete učiniti kod kuće kako biste pomogli svojoj deci da izbegnu nezgode noću5: 

 • Ograničite preterane količine tečnosti  pre spavanja.  
 • Razmislite o postavljanju rasporeda i alarma za noćne odlaske u toalet. Sve dok vaše dijete ne bude u stanju pouzdano reći kada treba da ide u toalet, vaš ljekar opšte prakse može predložiti postavljanje alarma za mokrenje tokom noći. 
 • Potaknite ih na odlazak u toalet pre spavanja. Odlazak u krevet s praznom bešikom može im pomoći da izbjegnu potrebu da mokre tokom noći. 
 • Razmislite o nagrađivanju deteta za napredak!6  To ne znači da ih treba kazniti ukoliko dođe do nezgode, ali sistem nagrađivanja bi im mogao pomoći da krenu u pravom smjeru. Možete ih nagraditi za suhu, prospavanu noć i za odlazak u toalet pre spavanja.  

Možete poduzeti korake da smanjite mogućnost da se vase dete pomokri u krevet, međutim u nekim slucajevima to nije moguće izbjeći . Iako još uvek nisu navikli ustajati usred noći na toalet, možete olakšati i sebi i detetu čišćenje nakon mokrenja u krevet. Preporučujemo koristenje zaštitne vodootporne navlake ispod posteljine, tako da ne morate uklanjati urin iz samog madraca.

Dakle, izvolite!  

Pored pregršt razloga zašto vaše dijete možda mokri krevet, saveta koji će vam pomoći da sprečite da se to dogodi, poslužite se i našim jednostavnim vodičem za čišćenje  madraca nakon mokrenja u krevet ako ipak dođe do nezgoda 

Izvori

1Definition & Facts for Bladder Control Problems & Bedwetting in Children

2Method for removing odor from vinegar, Google Patents

3Preliminary observation on the effect of baking soda volume on controlling odour from discarded organic waste

4Bedwetting: 5 Common Reasons Why Children Wet the Bed, Nationwide Children’s Hospital 

5Bedwetting in children, NHS

6What are the treatment options for bedwetting? National Library of Medicine


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili