Brisanje prašine u kući (kako da vam ništa ne promakne)

Brisanje prašine u kući (kako da vam ništa ne promakne)

Grudvice prašine nisu tako zabavne kao što to ime govori. Ako se brisanje prašine ne obavlja redovno, mogu se pojaviti potencijalni problemi – naročito prašina koja se skuplja na teško dostupnim mestima i zanemarenim površinama. Ako ne brišete prašinu na pravi način, ne samo da će prostorija delovati prljavo, već se nameštaj, uređaji i instalacije mogu izgrebati. Nepravilno brisanje prašine može biti naročito štetno za osobe sa poteškoćama sa disanjem i alergijama. Zato zgrabite svoju opremu za brisanje prašine i pogledajte naše najbolje savete za sređivanje kuće i brisanje prašine.

Koliko često je potrebno brisanje prašine?

Pre nego što pređemo na naše savete, hajde da odgovorimo na pitanje koje svi žele prvo da postave: koliko često je potrebno brisanje prašine? Prva stvar koju je potrebno uzeti u obzir je da li imaš u svom domu nekoga sa alergijom ili bolestima disajnih organa. Ukoliko imaš, potrebno je da brišeš prašinu svake nedelje ili svake druge nedelje.

Ukoliko nemate u kući takvu osobu, jednom u dve nedelje je potrebno da obrišete prašinu sa elektronskih uređaja, nameštaja i ostalih mesta koja su prašini omiljena. Ipak, možeš ostaviti ostale površine neobrisane do mesec dana, u zavisnosti od toga koliko ti smetaju.

Tvoj plan za lako čišćenje doma

1. Pripremi opremu za brisanje pre nego što prioneš na brisanje prašine

Pre nego što započneš brisanje prašine ili usisavanje, unapred pripremi sve što ti može zatrebati jer će to tvoj posao učiniti mnogo lakšim. Brisanje prašine često zahteva nešto više od jedne krpe od mikrofibera, naročito za tanke slojeve prašine, ali ako je prašina uporna, natopićeš krpu u toplu vodu. Pored toga, najbolje je da pripremiš svoj nameštaj za poliranje i pripremiš sve za usisavanje i za temeljno čišćenje doma.

Kuhinjski ubrusi Zewa Wisch&Weg Original su sjajan pomoćnik za lako brisanje prašine – oni su snažni kada su natopljeni i idealni za skupljanje prašine u teško dostupnim ćoškovima.

2. Pravi način za brisanje prašine

Potrebno je da imaš na umu dve stvari kada želiš pravilno da obrišeš prašinu:

  • Sa čišćenjem kreni odozgo nadole
  • Redosled sređivanja svake od prostorija

Čišćenje doma odozgo nadole je metod kojim ćeš uvek svlačiti prašinu na donje površine, koje potom možeš dalje očistiti brisanjem prašine ili usisavanjem. Takođe, za maksimalno efikasno sređivanje kuće, koncentriši se na celokupnu sekciju jedne prostorije (odozgo nadole) pre nego što kreneš da se vrtiš u krug. Počni od ćoškova plafona i svlači prašinu do poda. Ne zaboravi da je na tom putu brisanje prašine sa zidova isto tako važno.

Brisanje prašine sa zanemarenih površina

Postoji nekoliko površina i stvari u kući koje privlače prašinu i koje je lako prevideti. Podsećamo na nekoliko takvih mesta koja možeš proveriti:

  • Police. Kada brišeš prašinu odozgo nadole i skidaš je sa zidova, skloni stvari sa polica i njih dobro obriši.
  • Ramovi za slike. Obriši prašinu ne samo sa gornjeg dela rama, već i sa bočne i prednje strane. Deo iza uređaja. Samo zato što je verovatno ne vidiš, ne znači da se prašina neće skupljati svuda gde ima prostora iza tvojih kućnih uređaja.
  • Meke igračke. Mnogo mekih igračaka zrači statičkim elektricitetom, za koji se prašina rado lepi. Stoga, ako imaš mališane u kući (ili nekoga ko nije tako mali, ali voli mekane igračke) pobrini se da redovno prebrišeš i mede.
  • Otvori i ventilatori. Iako možeš koristiti pajalicu kako bi očistio/očistila neki otvor ili ventilator, dodatak mekane četke na tvom usisivaču će možda bolje obaviti posao.
  • Površina ispod kreveta. Veći deo svog života provodimo u krevetu, tako da ne treba da nas čudi što se prašina skuplja ispod njega. Pomeri krevet, dobro ga usisaj i prebriši oko ugaonih ploča.

I to bi bili naši najbolji saveti za brisanje prašine i sređivanje kuće. Uzmi u ruke svoju opremu za brisanje prašine (i svoje Zewa Softis Menthol Breeze maramice da obrišeš nos u slučaju kijanja koje izaziva brisanje prašine) i stupi u akciju!


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili