Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

Kako ukloniti kamenac iz čajnika pomoću sirćeta

Ako želiš da spremiš zdrav obrok ili topli napitak, kipuća voda za pripremu mora da bude čista, sveža i bez kamenca. To znači da trebaš čist čajnik u kome ćeš prokuvati vodu. Dakle, moraš da naučiš kako očistiti kamenac iz svog čajnika – a mi smo tu da ti pomognemo našim korisnim savetima. 228 Results

Kamenac: neprijatelj broj 1 svakog čajnika

Pitaš se zašto je čišćenje kamenca iz čajnika tako važno? Često ti se desi da odgodiš njegovo čišćenje za sledeću upotrebu. Međutim, na taj način kamenac se taloži u čajniku i može da onesposobi grejač. Brzo ćeš primetiti tragove i fleke od kamenca i sa vanjske strane. Zato, prioni što pre na uklanjanje kamenca iznutra i spolja, kako bi tvoj čajnik ponovo zablistao i bolje radio.

Kako očistiti kamenac iz čajnika?

Kamenac čvrsto prianja za površine, pa će biti teško ostrugati ga ručno. Možeš oštetiti površinu ili slomiti čajnik. Umesto toga, potreban ti je prirodan način na koji ćeš omekšati kamenac. Sastojci iz kuhinje, poput limunovog soka i sirćeta, su jednostavna prirodna rešenja za uklanjanje kamenca.

Saveti za čišćenje kamenca: kako ukloniti kamenac sa čajnika pomoću sirćeta

Sirće je odlična blaga kiselina za sve vrste čišćenja u kući. Upotrebi ga za tretiranje tvrdokornog kamenca na čajniku bez mnogo napora.

  1. Napuni ¾ čajnika jednakim količinama vode i alkoholnog sirćeta.
  2. Zatvori poklopac i pusti da proključa.
  3. Isperi ga nekoliko puta da ukloniš kamenac koji se odvojio.
  4. Napuni čajnik samo vodom i pusti da proključa, a zatim ga ponovo dobro isperi da potpuno ukloniš miris i ukus sirćeta (sigurno ne želiš čaj sa ukusom sirćeta).

Ako se negde nataložio deblji sloj kamenca, te delove moraš temeljnije da očistiš. Natopi izdržljivi Zewa Premium kuhinjski ubrus sirćetom i omotaj ga oko delova koji imaju više kamenca. Ostavi da deluje jedan sat i posle toga bi trebalo samo da ga obrišeš.

Ne podnosiš sirće baš najbolje? Čišćenje kamenca se može izvesti i uz pomoć limunske kiseline. Umesto sirćeta i vode, napuni ¾ čajnika običnom vodom i sokom od pola limuna. Možda će biti potrebno da ova mešavina proključa nekoliko puta da bi se kamenac odvojio u potpunosti, ali će na kraju tvoj čajnik biti čist i mirisaće na limun. Ako ne želiš da se aroma limuna pomeša sa tvojim napitkom, onda samo isperi čajnik i prokuvaj čistu vodu u njemu par puta pre sledeće upotrebe.

Kako ukloniti kamenac sa spoljašnje strane čajnika

Sada je tvoja prokuvana voda čista i sveža, pa možeš prionuti na čišćenje spoljašnje strane čajnika. Kao i ranije, natopi izdržljive komade Zewa Premium kuhinjskog ubrusa sirćetom i ostavi ih na čajniku da omekšaju nakupljeni kalcijum karbonat (kamenac). Nakon nešto više od sat vremena delovanja, samo obriši ostatke. Uzmi čist i suv kuhinjski ubrus da posušiš spoljašnju stranu i ispoliraš preostale tragove, ako ih ima.

Za ovakav posao ti je potreban jedan zaista snažan kuhinjski ubrus. Zewa Premium kuhinjski ubrus se neće raspasti nakon potapanja u sirće. Njegovi listovi su izuzetno upijajući, što znači da će efikasno zadržati sirće na površinama čajnika koje je zahvatio kamenac.

Sada kada znaš tajnu jednostavnog i uspešnog čišćenja kamenca, vreme je za uklanjanje kamenca iz tvog čajnika i zasluženi odmor uz šoljicu sveže skuvanog čaja (ili kafe).


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili