Nema više nikakvih mrlja: kako da pravilno očistiš prozore

Richtig Fenster putzen

Da li ti se dogodilo da provedeš 10 minuta čisteći prozor i da na kraju ustanoviš da na njemu ima znatno više mrlja nego što ih je bilo na samom početku? I uprkos velikom uloženom naporu, ovakve mrlje je nezgodno izbeći, tako da nisi jedini/jedina koji/koja se pita kako da očistiš prozore tako da na njima nema nikakvih mrlja. Od toga koja sredstva da koristiš za čišćenje prozora, pa sve do načina kako da opereš prozore koji su izrazito masni, u našem uputstvu koji čini pet praktičnih i korisnih predloga za čišćenje prozora pronaći ćeš sve što je potrebno da tvoji prozori u kratkom roku zablistaju u svom punom sjaju.

1. Pripremi se za čišćenje prozora

Pripremite prozore za čišćenje

Čišćenje prozora spada u onu vrstu poslova za koje se često dogodi da ih potpuno zanemarimo. Međutim, i sasvim mala prljavština utiče na količinu svetlosti koja osvetljava tvoj dom, stoga se potrudi da ih iznutra i spolja očistiš makar nekoliko puta godišnje, a čak i češće ako živiš u blizini prometnih saobraćajnica.

Ali, pre svega, najvažnije stvari: neka ti u pomoć priskoče svi ukućani. Što je više učesnika posao će biti daleko zabavniji. Pored toga, pribavi i sva potrebna sredstva. U nastavku navodimo koja sredstva da koristiš za čišćenje prozora:

Šta je potrebno

  • suvu četku
  • kofu s vrelom sapunicom ili sprej za čišćenje prozora
  • veliki sunđer
  • gumu za sušenje prozora
  • jelensku kožu ili magičnu krpu
  • kuhinjske ubruse Zewa

Bilo da je reč o uklanjanju masnih mrlja, trljanju ili glancanju, upijajući kuhinjski ubrusi Zewa savršeno su rešenje za obavljanje posla – dovoljno su snažni čak i za ceđenje i trljanje.

2. Pripremi prozore za čišćenje

Operite prozore

Najbolji način za čišćenje prozora bez ikakvih mrlja jeste onaj koji se odvija tokom oblačnog dana, budući da direktna sunčeva svetlost prebrzo isušuje prozorska okna ostavljajući za sobom ružne pruge. Pripremi svaki prozor za čišćenje time što ćeš u stranu skloniti zavesu ili spustiti roletnu, a zatim ukloni i sve eventualne predmete sa prozorskog simsa. Zatim uzmi suvu četku i njome obriši sve uglove okna prozora i kućišta roletni, uklanjajući time svu prašinu i prljavštinu.

Komadom kuhinjskog ubrusa obriši sve uočljive masne mrlje i otiske prstiju, a zatim ga baci u kantu za smeće. U ovom trenutku kuhinjski ubrus je poželjniji izbor budući da onemogućava prenos masnoće na krpe ili sunđere (koje se naknadno razmazuju i na druge površine prozora).

3. Kako da opereš prozore

Uklonite svu preostalu vodu

U nastavku obriši prozorski sims, a onda sunđerom natopljenim u sapinicu ili sprejom za čišćenje speri svu prljavštinu sa prozorskih stakala. Suvišnu vodu ukloni gumom za sušenje prozora, polazeći od vrha stakla nadole, u pokretima koji podsećaju na latinično slovo S (jer oni daju najbolje rezultate). Nakon svakog ciklusa sušenja, gornji deo gume za sušenje prozora prebriši kuhinjskim ubrusom kako se prljavština ne bi vraćala na prozor.

4. Ukloni svu zaostalu vodu

Suvom krpom ukloni i svu zaostalu tečnost sa prozora. Čini to manjim kružnim pokretima ili potezima odozgo nadole, sve dok staklo ne bude u potpunosti čisto. Osim toga, krpom obriši i okvir prozora i podnožje prozorskog simsa ispod koga se možda podlila tečnost tokom čišćenja prozora. Na kraju sve temeljno prosuši komadom kuhinjskog ubrusa.

Ako si u potrazi za korisnim predlozima za čišćenje prozora koji počivaju na sasvim prirodnim rešenjima, znaj da rastvori na bazi sirćeta i limunovog soka mogu s lakoćom da uklone sve masnoće i pruge s prozora. Limunov sok i sirće nalij u izvesnu količinu vode, umoči krpu u ovaj rastvor, a zatim obriši svoje prozore.

5. Glancanjem do punog sjaja

Najbolji način za čišćenje prozora bez ikakvih mrlja svodi se na temeljno glancanje. Neka ti u tome pomogne neko od ukućana (bračni partner, klinci koji su dovoljno veliki ili neko od prijatelja), pa uz nekoliko magičnih krpa organizujte takmičenje u najbolje uglancanom prozoru.

Sad kad znaš kako da očistiš prozore tako da na njima nema nikakvih mrlja, nema razloga da tvoji prozori već sa prvim zracima jutarnjeg sunca ne zablistaju u svom punom sjaju, što će doneti nenadmašan osećaj svetline u tvom domu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Saveti za čišćenje stakla na kaminu tako da se naprosto presijava

Otkrij koji je najbolji način da očistiš staklo na peći na drva tako da ono naprosto zablista. Saznaj i to kako da očistiš šporet na drva i da uspešno obaviš čišćenje stakla na ugrađenoj peći na drva.

how to clean wood burner glass

Kako da čistiš nerđajući čelik – ne ostavljajući pri tome nikakve pruge, mrlje ili ogrebotine

Uz ova sasvim jednostavna uputstva izložena po modelu korak po korak i informacije o sredstvima koja se koriste za pranje nerđajućeg čelika, saznaj kako da čistiš nerđajući čelik.

how to clean stainless steel

Kako da očistiš ekran na laptopu, miš i tastaturu

Želiš da se rešiš svih onih brljotina na ekranu od laptopa i svih mrvica u njegovoj tastaturi? U ovom vodiču saznaj koji je najbolji način za čišćenje ekrana na laptopu, miša i tastature.

O femeie ștergând ecranul unui laptop cu o cârpă din microfibră.

3 jednostavna načina da za svega nekoliko minuta sterilišeš tegle za džem

Upoznaj 3 sasvim jednostavna postupka za sterilisanje tegli za pravljenje džema, uključujući sterilisanje tegli u rerni, u mikrotalasnoj pećnici, kao i u mašini za pranje posuđa.

Două fete și o femeie umplând borcane cu dulceață pe o masă plină cu borcane.

Kako da opereš automobil kao pravi profesionalac

Želiš da saznaš kako da očistiš automobil i to sasvim detaljno, i unutra i spolja? Na ovom mestu je sve što treba da znaš – od poliranja do usisavanja sedišta. Za dodatne informacije klikni ovde.

Kako Da Operete Auto

Kako da očistiš srebrninu tako da u njoj praktično možeš da se ogledaš

Nameravaš da za neku posebnu priliku koristiš svoj srebrni escajg? Lako je naučiti kako da očistiš srebrni escajg i to bez upotrebe bilo kakvih toksičnih materija. Klikni ovde i saznaj sve što treba o

Cum Sa Cureti Argintaria