3 jednostavna načina da za svega nekoliko minuta sterilišeš tegle za džem    

Două fete și o femeie umplând borcane cu dulceață pe o masă plină cu borcane.

Pravljenje domaćeg džema zabavan je način da se provede vreme, a dobijeni rezultat još je i zabavniji – naravno, kad se ceo posao obavi kako treba! Na početku postupka pravljenja džema, prvi korak se sastoji u poznavanju postupka za sterilisanje tegli – pravilno sterilisanje tegli onemogućiće prodor bakterija u tvoje tegle i time očuvati svežinu džema i do godinu dana (ponekad čak i duže od toga!). Među ovim postupcima za sterilisanje tegli za pravljenje džema odaberiji onaj koji ti se najviše dopada i odmah nakon toga možeš da pređeš na onaj daleko zabavniji deo!

Sterilisanje tegli u mikrotalasnoj pećnici

Sterilisanje tegli u mikrotalasnoj pećnici sasvim je jednostavno i, što je najvažnije, ne oduzima previše vremena. Samo sledi korake u nastavku i tvoje tegle biće očas posla sterilisane:

 1. Sa tegli ukloni sve etikete. Ako ti je teško da ih skineš, tegle prethodno potopi u vodu sa sapunicom.
 2. Pre same sterilizacije, u vodi sa sapunicom dobro operi tegle.
 3. Smesti ih u mikrotalasnu pećnicu i podesi jačinu pećnice na 1.000 vati za ciklus od oko 30-45 sekundi.
 4. Nakon toga ih postavi naopačke na komad upijajućeg kuhinjskog ubrusa (kao što je Zewa) da se dobro prosuše.

Iako je sterilisanje tegli u mikrotalasnoj pećnici prilično dobar postupak, u njoj ne možeš da sterilišeš i metalne poklopce. Umesto da na teglama koristiš stare poklopce, možeš da ih zatvoriš voskom ili da kupiš sasvim nove poklopce i tako ih hermetički zatvoriš.

Kako sterilisati tegle u rerni

Postupak sterilisanja tegli u rerni nešto je duži od onog u mirkotalasnoj pećnici, ali je kao takav već vrlo dugo poznat kao jedan od najboljih načina za sterilisanje tegli. Pripremne radnje možeš da obaviš dok se tvoj džem lagano krčka, a do trenutka kad on bude gotov tvoje tegle će već uveliko biti spremne za punjenje. Samo sledi jednostavne korake koje navodimo u nastavku:

 1. Uključi rernu na 130 °C – nikako na više od toga, jer bi staklo moglo da popuca.
 2. Ukloni sve etikete sa tegli (po potrebi potapanjem u vodu sa sapunicom).
 3. Na rešetke u rerni postavi kuhinjski papir u dva sloja i tegle rasporedi po njemu tako da se međusobno ne dodiruju.
 4. Zatvori rernu i podesi merač vremena na 20 minuta.
 5. Sa zaštitnom rukavicom na ruci, izvadi nakon toga tegle iz rerne i poređaj ih na podmetač otporan na toplotu da se prohlade.

I na ovom mestu jedna vrlo važna mera opreza: vreo džem nikad ne nalivaj u sasvim hladnu teglu niti hladan džem u vrelu teglu, jer to može dovesti do pucanja tegle, da ne kažemo do eksplozije u vidu džema svud po kući.

Kako sterilisati tegle u mašini za pranje sudova

Sterilisanje tegli u mašini za pranje sudova verovatno je najjednostavniji od svih postupaka i daje sasvim dobre rezultate ako na mašini imaš posebnu funkciju za ciklus izrazito vrelog ispiranja. Sterilisanje tegli za pravljenje džema na ovaj način sasvim je lako ako se slede ovi koraci:

 1. Prethodno isprazni mašinu za pranje sudova i proveri da li je njena unutrašnjost čista.
 2. Ukloni sve etikete sa tegli (po potrebi potapanjem u vodu sa sapunicom).
 3. Pažljivo smesti prazne tegle i poklopce u mašinu za pranje sudova, starajući se o tome da su bezbedno raspoređeni.
 4. Uključi mašinu za pranje sudova koristeći onaj ciklus brzine pranja koji se završava paralelno sa završetkom kuvanja džema.
 5. Izvadi jednu po jednu teglu iz mašine za pranje sudova i postavi ih na čist upijajući kuhinjski ubrus Zewa da se dobro prosuše.
 6. Nalij džem u tegle i sterilisanim poklopcima ih hermetički zatvori.

Postupak funkcioniše sasvim dobro sa poklopcima koji se navrću na tegle i za tegle sa mehanizmom za zatvaranje. Kad je reč o teglama sa mehanizmom za zatvaranje, sa njih je najbolje ukloniti gumene delove kako bi se i površine koje oni prekrivaju u potpunosti sterilisale.

Ako je teglu s džemom teško otvoriti, na poklopac tegle postavi komad izrazito otpornog kuhinjskog papirnog ubrusa Zewa koji će stvoriti potreban otpor od klizanja ruku po poklopcu – ovim bi tegla trebalo da se otvori kao od šale.

Sad kad znaš sva tri postupka za sterilisanje tegli za pravljenje džema, možeš da odabereš onaj koji je za tebe najjednostavniji. U slučaju da praviš veće količine džema, pa je sami tim potrebno sterilisati i mnoštvo tegli, neka svi ukućani priteknu u pomoć na tvojoj „da oližeš prste proizvodnoj liniji”. Za koji god postupak da se odlučiš: sterilisanje tegli u mikrotalasnoj pećnici, u običnoj rerni ili u mašini za pranje posuđa, svaki od njih garantuje bezbednost džema za konzumiranje i produžava njegovu upotrebnu vrednost.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da očistiš ekran na laptopu, miš i tastaturu

Želiš da se rešiš svih onih brljotina na ekranu od laptopa i svih mrvica u njegovoj tastaturi? U ovom vodiču saznaj koji je najbolji način za čišćenje ekrana na laptopu, miša i tastature.

O femeie ștergând ecranul unui laptop cu o cârpă din microfibră.

Saveti za čišćenje stakla na kaminu tako da se naprosto presijava

Otkrij koji je najbolji način da očistiš staklo na peći na drva tako da ono naprosto zablista. Saznaj i to kako da očistiš šporet na drva i da uspešno obaviš čišćenje stakla na ugrađenoj peći na drva.

how to clean wood burner glass

Nema više nikakvih mrlja: kako da pravilno očistiš prozore

Čišćenje prozora unosi tako dramatičnu razliku u stepen osvetljenosti tvog doma. Pročitaj tekst u nastavku i saznaj u pet koraka kako da očistiš prozore tako da na njima nema nikakvih mrlja.

Richtig Fenster putzen

Kako da čistiš nerđajući čelik – ne ostavljajući pri tome nikakve pruge, mrlje ili ogrebotine

Uz ova sasvim jednostavna uputstva izložena po modelu korak po korak i informacije o sredstvima koja se koriste za pranje nerđajućeg čelika, saznaj kako da čistiš nerđajući čelik.

how to clean stainless steel

Kako da očistiš frižider – očas posla!

Saznaj kako da očistiš hladnjak , kako spolja tako i iznutra, obavljajući taj posao za tili čas, za nešto manje od 30 minuta. Klikni ovde ako si spreman/spremna za ovaj izazov!

καθαρισμοσ ψυγειου

Kako da očistiš kupatilo za svega 30 minuta (ili u nešto kraćem roku)

Uz naše savete o čišćenju kupatila saznaj kako da očistiš kupatilo i to obaviš munjevitom brzinom. Samo sledi korake u planu koji ti nudimo i sređivanje kupatila biće gotovo za manje od 30 minuta.

Bad putzen