Kako da očistiš ekran na laptopu, miš i tastaturu

O femeie ștergând ecranul unui laptop cu o cârpă din microfibră.

Svi mi pomalo smo zavisni od svih tih svojih elektronskih uređaja i naprava, što je i razlog zbog čega se na njih prolivaju razni napici i počesto su prekriveni masnoćama i mrljama – da ne pominjemo i sve bacile koji dolaze u paketu s tim. Od toga kako da očistiš miš, pa sve do informacija o tome šta ti je potrebno za čišćenje ekrana na laptopu, u ovom sve-obuhvatnom vodiču saznaćeš kako da očistiš ekran na laptopu, miš i tastaturu.

Šta ti je potrebno za čišćenje ekrana na laptopu, miša i tastature

Bilo da želiš da saznaš kako da očistiš svoj miš, ekran na laptopu ili njegovu tastaturu, ovo je ono što će ti biti neophodno za obavljanje tog posla.

  • sredstvo za čišćenje ekrana od laptopa
  • magična krpa
  • papirne maramice Zewa
  • vakuumsko sredstvo za čišćenje prašine (ili štapići za čišćenje ušiju)
  • mali odvijač

Pre nego što kreneš s čišćenjem laptopa, tastature ili bilo kog dela svog računara, pre svega dobro proveri da li je u njemu prekinuto električno napajanje odnosno da li je urešaj isključen.

Kako da očistiš ekran na laptopu

Već si se i navikao/navikla da ono što se prikazuje na ekranu tvog računara posmatraš kroz mrežu brojnih fleka i tragova prašine? Došao je čas za čišćenje ekrana! Najbolji način za čišćenje ekrana na laptopu sastoji se u korišćenju namenskog sredstva predviđenog za čišćenje ekrana kojim se lako brišu sve mrlje i prašina.

Naprskaj ili nanesi ovo sredstvo na mekanu magičnu krpu. Kružnim pokretima od gornjeg levog ugla ekrana magičnom krpom nežno istrljaj celu površinu ekrana, jer ćeš tako najbolje izbeći ostavljanje bilo kakvih tragova pri čišćenju.

Kako da očistiš tastaturu na laptopu

Tastatura na laptopu pravo je utočište za sve mrvice od hrane i poneku fleku od kafe, a istovremeno i površina koja se najčešće dotiče u gotovo svakom domu. Zato je važno da redovno čistiš tastaturu na laptopu.

Da bi očistio tastaturu na laptopu, koristi kuhinjski ubrus navlažen nekim sredstvom za čišćenje koje je bezbedno po računar, pa pristupi brisanju vrhova tastera i kućišta same tastature. Postaraj se da vlaga ne dospe u unutrašnjost tastera jer bi time mogao/mogla da oštetiš računar.

Ako se mučiš da dospeš u prostor između samih tastera, koristi vakuumsko sredstvo za čišćenje prašine ili štapiće za čišćenje ušiju, jer se njima lako dolazi i do teško pristupačnih delova tastature.

Uvek se odluči za papirne maramice, kao što su Zewa , jer su one podjednako mekane i snažne. Dovoljno su mekane da budu nežne prema elektronskoj opremi, a opet i dovoljno otporne da izdrže svako brisanje i ribanje, čak i onda kad se nak-vase.

Kako da očistiš miš

Da bio očistio miš od računara, za početak ga isključi iz laptopa, ako je za njega povezan ka-blom. Na isti način kao što čistiš tastaturu na laptopu, i u ovom slučaju koristi mekanu pa-pirnu maramicu koja je navlažena sredstvom za čišćenje miša, pa sa miša ukloni svu prašinu i skorelu prljavštinu. Za čišćenje prašine u otvorima miša i kuglice koja se nalazi u njegovom podnožju (ako je reč o modelu s kuglicom) koristi vakuumsko sredstvo za čišćenje prašine.

Dakle, upravo si saznao/saznala kako da očistiš miš. I premda si sasvim dobro očistio/očistila njegov spoljni deo, tasteri na mišu su i dalje pomalo lepljivi. Verovatno su se prašina i prljavština skorili između njih, stoga miš okreni bočno i duvanjem kroz pukotine oslobodi eventualno zaostalu prašinu.

Ako ti to ne polazi za rukom, pomoću odvijača otvori donji deo miša. Podigni poklopac i pomoću štapića za čišćenje ušiju ili vakuumskog sredstva za čiščenje prašine dobro očisti i unutrašnji deo tastera miša. Pre nego što ga ponovo sastaviš i priključiš na svoj računar, sačekaj da se miš u potpunosti osuši. Ovim je očišćen miš od računara.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Čišćenje tableta: Kako očistiti ekran?

Da li je ekran tvog tableta prekriven masnim i lepljivim otiscima prstiju? Ukoliko tražiš najbolji način da očistiš ekran na ajpadu, klikni ovde i doznaj sve dodatne informacije o tome.

Kako Da Očistite Ekran Ipada

Kako da očistiš iPhone – i to sasvim bezbedno

U ovom tekstu pokazujemo kako da očistiš svoj iPhone – i to sasvim bezbedno. Za dodatne informacije klikni ovde.

Čist Iphone

3 jednostavna načina da za svega nekoliko minuta sterilišeš tegle za džem

Upoznaj 3 sasvim jednostavna postupka za sterilisanje tegli za pravljenje džema, uključujući sterilisanje tegli u rerni, u mikrotalasnoj pećnici, kao i u mašini za pranje posuđa.

Două fete și o femeie umplând borcane cu dulceață pe o masă plină cu borcane.

Kako da očistiš keramičke pločice u kupatilu sve dok u potpunosti ne zablistaju

Želiš da znaš kako da očistiš keramičke pločice u kupatilu i povratiš im onaj prvobitni sjaj? U ovom vodiču ti pokazujemo kako da očistiš fuge i obaviš temeljno čišćenje poda sa keramičkim pločicama.

fürdőszoba csempe tisztítás hogyan

Saveti za čišćenje stakla na kaminu tako da se naprosto presijava

Otkrij koji je najbolji način da očistiš staklo na peći na drva tako da ono naprosto zablista. Saznaj i to kako da očistiš šporet na drva i da uspešno obaviš čišćenje stakla na ugrađenoj peći na drva.

how to clean wood burner glass

Nema više nikakvih mrlja: kako da pravilno očistiš prozore

Čišćenje prozora unosi tako dramatičnu razliku u stepen osvetljenosti tvog doma. Pročitaj tekst u nastavku i saznaj u pet koraka kako da očistiš prozore tako da na njima nema nikakvih mrlja.

Richtig Fenster putzen