Kako da očistiš keramičke pločice u kupatilu sve dok u potpunosti ne zablistaju

fürdőszoba csempe tisztítás hogyan

Pranjem keramičkih pločica sve dok u potpunosti ne zablistaju, celo kupatilo postaje čistije, svetlije i znatno lepše. A poznavanjem postupka kako da temeljno očistiš keramičke pločice, na pločicama više neće biti nakupljene buđi i neće delovati sumorno, što svakako i nije prizor u kome iko uživa. U nastavku navodimo nekoliko jednostavnih načina pomoću kojih pločice u tvom kupatilu mogu da se cakle – od toga kako da temeljno očistiš pod sa keramičkim pločicama, pa sve do uklanjanja buđi iz fuga.

Šta ti je sve potrebno za pranje keramičkih pločica i čišćenje poda sa keramičkim pločicama u kupatilu

Šta je potrebno

 • gumene rukavice
 • stara četkica za zube
 • namensko sredstvo za uklanjanje buđi i plesni (a jedno takvo možeš da napraviš i u svojoj izvedbi mešajući sirće i sodu-bikarbonu)
 • namensko sredstvo za čišćenje pločica u kupatilu (ili opet ono u tvojoj izvedbi dobijeno mešanjem sirćeta i sode-bikarbone)
 • sunđer ili magična krpa
 • izrazito upijajući kuhinjski ubrusi Zewa
 • četka i đubrovnik
 • zoger s pamučnim nitima i kofa
 • sredstvo za čišćenje podova

Pre nego što pristupiš temeljnom čišćenju poda sa keramičkim pločicama, svakako proveri da li si odabrao/odabrala sredstvo za čišćenje koje odgovara tvojim pločicama, kako time ne bi oštetio/oštetila njihov fini sjaj. Većina sredstava za čišćenje može da se koristi i za keramičke pločice, ali, svejedno, predlažemo da korišćeno sredstvo prvo isprobaš na nekoj manjoj površini ne previše uočljive pločice u kupatilu. Čak i sredstva napravljena kod kuće mogu imati štetna dejstva; recimo, zbog sirćeta mermer može da potamni.

Kako da očistiš keramičke pločice: fuge

Ili … koristite sredstvo čišćenje pločica kućne izrade

Najbolji način za čišćenje keramičkih pločica svakako jeste onaj u kome prvo čistiš fuge. U fugama se buđ formira znatno brže nego na samim pločicama, a usled buđi nastaju crne konture sazdane od prljavštine zbog kojih će tvoje kupatilo uvek delovati prljavo, ma koliko da se same pločice sijaju.

 1. Poprskaj namensko sredstvo za čišćenje duž fuga, držeći ga na rastojanju od 5 cm od zida ili poda. Prepusti sredstvu da deluje 10 minuta ili već u skladu sa uputstvom za korišćenje datog preparata.
 2. Ili… umesto toga koristi rastvor za čišćenje napravljen u domaćoj izvedbi. Jednostavno izmešaj sirće i sodu-bikarbonu i četkicom za zube ovaj rastvor dobro utrljaj u fuge, ostavljajući ga da deluje preko noći.
 3. Sunđerom obriši sredstvo za čišćenje, trljajući prema potrebi. Ako sva buđ nije uklonjena, ponovi ovaj postupak još jednom.

Kako da očistiš keramičke pločice: pranje keramičkih pločica

Obrišite sredstvo

Pranje keramičkih pločica je daleko manje naporno od čišćenja fuga.

 1. U sklopu najboljeg načina za čišćenje keramičkih pločica važno je da na početku dobro popariš kupatilo. Na slavini pusti da teče vrela voda sve dok se kupatilo ne ispuni parom. Usled kondenzacije sva prljavština će se razmekšati, što će znatno olakšati proces čišćenja keramičkih pločica.
 2. Keramičke pločice poprskaj odabranim sredstvom za čišćenje i prepusti mu da nekoliko minuta razmekša prljavštinu.
 3. Naneto sredstvo za čišćenje obriši sunđerom ili navlaženim kuhinjskim ubrusom, a zatim pločice uglancaj suvom magičnom krpom sve dok u potpunosti ne zablistaju.

Kuhinjski ubrusi Zewa toliko su snažni kad se navlaže da bez problema mogu da se cede i koriste za ribanje – zbog čega su upravo savršeni za brisanje keramičkih pločica i njihovo glancanje do punog sjaja.

Kako da temeljno očistiš pod sa keramičkim pločicama

Koristite papirni ubrus da uglancate pločice

Čišćenje poda sa keramičkim pločicama u kupatilu odvija se na osnovu sličnog postupka kao i pranje keramičkih pločica na zidu, ali je, svakako, bitno da se prethodno očiste fuge (vidi prethodno izloženi postupak).

 1. Za početak, raščisti pod u kupatilu od svih stvari koje se nalaze na njemu, a onda ga dobro pometi koristeći četku i đubrovnik.
 2. U kofi napravi rastvor za čišćenje, sledeći uputstva za korišćenje odabranog sredstva za čišćenje podova.
 3. Umoči zoger u ovaj rastvor, a zatim prebriši ceo pod, krećući od najudaljenijih krajeva u pravcu vrata od kupatila. Čišćenje poda sa keramičkim pločicama u kupatilu znatno je lakše zogerom s pamučnim nitima nego klasičnim pravougaonim sunđerom, budući da ove niti znatno bolje dopiru do fuga između keramičkih pločica.
 4. Napravi kraći predah. Sačekaj da se rastvor za čišćenje osuši pre nego što pod još jednom prebrišeš sasvim čistom vodom.
 5. Uglancaj pločice krpom ili kuhinjskim ubrusom Zewa. U tome mogu da ti pomognu i klinci. Uostalom, zašto od toga ne biste napravili i malo takmičenje u tome ko će najbolje da uglanca pločice?

Deca su isuviše mala da bi ti pomogla u pranju keramičkih pločica, ali im, svakako, možeš pokazati kako da nakon kupanja ili tuširanja zogerom obrišu vodu s poda. Objasni im da ako pločice budu suve, one će uvek delovati čisto i na njima se nikad neće formirati buđ.

 

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili