Čišćenje tableta: Kako očistiti ekran? 

Kako Da Očistite Ekran Ipada

Tableti koje koristimo moraju mnogo toga da istrpe, od bezbrojnih sati provedenih na društvenim mrežama, preko raznih korisnih pretraživanja, sve do brojnih igrica koje na njima igramo u časovima razonode. ​I između lepljivih mrlja od malih prstiju i slučajnih mrlja od grickalice, nije iznenađenje kada ne možete više da vidite ekran nakon što vam je dete vratilo tablet. ​ 

Stoga ne treba da čudi ako se u nekom trenutku zapitaš kako da očistiš ekran ili displej na ajpadu i ukloniš sve te mrlje i otiske prstiju nagomilane na njemu. Verovatno se pitaš i koji je najbolji način da dezinfikuješ tablet – ekran naročito, posebno ako se tvoji klinci često igraju na njemu. 

Mnogi ljudi zanemare činjenicu da, pored čišćenja tableta od virusa softvera, tablet moramo i fizički očistiti. Ništa lakše nego da naučiš kako da očistiš ajpad, tako da na njegovom ekranu više nema svih tih dosadnih mrlja i mikroba. U vodiču koji sledi navodimo sve ono što treba da znaš o čišćenju tableta i čišćenju ekrana. 

Kako da očistiš ekran na tabletu i očas posla se rešiš svih tih mrlja na njemu 

Ekran na tabletu je prekriven posebno projektovanim slojem koji odbija masnoće, olakšavajući time njegovo čišćenje, pa se zato i najbolji način da očistiš ekran na ajpadu sastoji u tome da naprosto samo obrišeš sve te mrlje koje su svuda na njemu. Preporučuje se korišćenje mekane tkanine koja za sobom ne ostavlja dlačice i to bez upotrebe jakih hemijskih supstanci koje mogu da oštete upravo taj zaštitni sloj na ekranu1. 

Nemaš pri ruci nikakvu mekanu tkaninu? Nikakav problem – sasvim mekana maramica Zewa lakoćom će obrisati sve te mrlje ili otiske pristiju.

Kako očistiti ekran na tabletu kod kuće 

Ako si u potrazi za najboljim načinom da očistiš ekran na tabletu i time ga istovremeno dezinfikuješ, najbolji način jeste da koristiš posebne maramice za brisanje ekrana. Proizvođači tablet uređaja obično predlažu robne marke za koje smatraju da su najbolje za njihov proizvod i koje ne oštećuju zaštitni sloj na samom ekranu. I dok čistiš ekran, svakako ne izostavi i sve te dugmiće, futrolu, zadnji deo tableta i svu drugu opremu koju koristiš uz tablet, jer je i ona sasvim sigurno prilično zaprljana! 

Korišćenje posebnih maramica za brisanje ekrana sasvim sigurno predstavlja popriličan izdatak. Srećom, tu je i mnogo pristupačnije rešenje. Evo kako da odradiš čišćenje tableta:  

 1. Sasvim malu bocu s raspršivačem napola napuni običnom vodom, a u ostatak nalij obično sirće. 
 2. Dobijeni rastvor našpricaj na tkaninu da je sasvim blago navlažiš 
 3. Zatim detaljno obriši svoj ajpad. 

Dovoljno je da ovaj postupak obaviš jednom sedmično i tvoj skupoceni tablet biće savršeno čist, a opet sasvim bezbedan. 

Imaj na umu da razne tečnosti i tablet uređaji, kao i njihovi ekrani, nisu baš najbolji ortaci, stoga nipošto ovim rastvorom ne prskaj po samom uređaju, već isključivo po tkanini kojom ga brišeš!

Pored maramica za čišćenje ekrana i displeja, kao i pored domaćih sprejeva, postoje druga sredstva i načini zaštite ekrana i tableta: 

 • UV svetlo: 

UV svetlo je odlična alternativa redovnom čišćenju tableta. Uz emitovanje određene talasne dužine svetlosti, UV svetlo prodire u ćelijske zidove bakterija i virusa, tako ih eliminišući. Jednostavno okrećući tablet izložite svaku stranu svetlu ravnomerno, i vaš tablet će biti temeljito dezinficiran. 

 • Zaštitna futrola: 

Pored zaštite vašeg tableta od pada, posebne zaštitne futrole mogu vaš uređaj sačuvati i od mikroba. ​Oni mogu radikalno smanjiti mikrobe, osim što čuvaju vaš uređaj bezbednim protiv oštećenja od pada, ali su skuplji od standardnih futrola. ​Međutim, i standardne futrole mogu pomoći, jer štite ekran tableta svojim izdignutim ivicama. 

 • Antimikrobna zaštita za ekran: 

Kako vaši prsti redovno dolaze u kontakt ne samo s vašim tabletom – nego i s licem, hranom, telefonom, raznim površinama – razumljivo je da ekran ima tendenciju da akumulira mnogo bakterija. Srećom, postoji rešenje koji efikasno štiti i od klica i drugih mikroorganizama2. Posebni zaštitnici ekrana imaju dodatna antimikrobna svojstva koja pomažu tablet održati čistim, a štite i od fizičkog oštećenja. 

Osnovni saveti za čišćenje tableta 

I dok razmišljaš kako da očistiš ekran na svom ajpadu, ne zaboravi da postoje i znatno jednostavnija rešenja od samog čišćenja.  

 • ​​Kupi zaštitnu foliju i da stavi je na ekran odmah nakon obavljenog čišćenja tableta, što će znatno pojednostaviti svako dalje održavanje. ​Može biti antimikrobni,  kao što je gore pomenuto, ali i standardni zaštitnik ekrana takođe može pomoći. ​I budući da na samoj foliji nema oleophobic sloja (​oleofobni sloj​ je stručni izraz za zaštitni sloj koji odbija masnoću), imaćeš i znatno veće mogućnosti na raspolaganju za njeno čišćenje.​ 
 • Nastoj da svoj tablet koristiš samo onda kad su ti ruke potpuno čiste. I svoje mališane poduči ovoj higijenskoj navici, pa ćeš imati znatno manje briga u pogledu prečestog čišćenja ekrana na ajpadu! 
 • ​​Koristi krpu od mikrovlakana. Čišćenje tableta ne može biti jednostavnije i efikasnije uz upotrebu krpe od mikrovlakana. Verovatno već i imate neku od ovih krpica koja se nalazi kao besplatan dodatak uz telefone, tablete, naočare i druge proizvode.
 • ​​​​​​Kupite posebno sredstvo namenjeno za čišćenje ekrana. Za posebno tvrdokorne mrlje,​ ili​​ ​​​slučajno izlivanje nečeg lepljivog na tableta za vreme ručka, ​ukoliko domaći rastvori ne mogu pomoći, specijalizovana sredstva za čišćenje ekrana su bolja opcija za bezbedno održavanje. Jednostavno nanesite malu količinu sredstva na krpicu i njome lagano očistite ekran.​​​ ​Primetićete ​​razliku, a i istovremeno​​ ne​​ ​​dolazi do oštećenja oleofobne prevlake tablete.​​​​​ 
 • Izbegavajte grube materijale i jake hemikalije. Papirni proizvodi poput salveta mogu biti previše grubi za ekrane i mogu izazvati ogrebotine i oštećenja. Umesto toga, koristiti meke krpice ukoliko nemate krpe od mikrovlakana. Pored toga, nemojte koristiti uobičajena sredstva za čišćenje s abrazivnim svojstvima kako ne biste oštetitili zaštitni sloj ekrana. 

I eto ga – sada znate kako bezbedno očistiti ekran tableta pomoću našeg vodiča i efikasnih saveta. Koristite ih uz vaše najmilije kako biste svi uživali u higijeni vaših tableta! 

Ukoliko se pitate da li se čišćenje ekrana tableta razlikuje od čišćenja ekrana mobitela, zašto ne biste pogledali kako da očistite vaš ajfon u pokretu


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Kako da očistiš ekran na laptopu, miš i tastaturu

Želiš da se rešiš svih onih brljotina na ekranu od laptopa i svih mrvica u njegovoj tastaturi? U ovom vodiču saznaj koji je najbolji način za čišćenje ekrana na laptopu, miša i tastature.

O femeie ștergând ecranul unui laptop cu o cârpă din microfibră.

Kako da očistiš iPhone – i to sasvim bezbedno

U ovom tekstu pokazujemo kako da očistiš svoj iPhone – i to sasvim bezbedno. Za dodatne informacije klikni ovde.

Čist Iphone

Kako da očistiš keramičke pločice u kupatilu sve dok u potpunosti ne zablistaju

Želiš da znaš kako da očistiš keramičke pločice u kupatilu i povratiš im onaj prvobitni sjaj? U ovom vodiču ti pokazujemo kako da očistiš fuge i obaviš temeljno čišćenje poda sa keramičkim pločicama.

fürdőszoba csempe tisztítás hogyan

Kako da očistiš frižider – očas posla!

Saznaj kako da očistiš hladnjak , kako spolja tako i iznutra, obavljajući taj posao za tili čas, za nešto manje od 30 minuta. Klikni ovde ako si spreman/spremna za ovaj izazov!

καθαρισμοσ ψυγειου

Kako da očistiš kupatilo za svega 30 minuta (ili u nešto kraćem roku)

Uz naše savete o čišćenju kupatila saznaj kako da očistiš kupatilo i to obaviš munjevitom brzinom. Samo sledi korake u planu koji ti nudimo i sređivanje kupatila biće gotovo za manje od 30 minuta.

Bad putzen

Kako se čisti mašina za pranje veša u 5 koraka

U ovih 5 jednostavnih koraka saznaj kojim sredstvom možeš da čistiš mašinu za pranje veša. Upoznaj neke od najboljih načina čišćenja mašine za pranje veša, kad je reč o njenim delovima, unutrašnjosti

Kako Da Ocistite Masinu Za Pranje Vesa