Kako da opereš automobil kao pravi profesionalac

Kako Da Operete Auto

Dostizanjem te besprekorne čistoće ne samo da ćeš izgledati kao pravi profesionalac u očima svog četvorotočkaša, već čišćenje automobila u sopstvenoj režiji može predstavljati i izvor neizmerne zabave za celu porodicu ¬– a posebno po lepom danu.

I ako to opsežno pranje i čišćenje neprekidno odlažeš jer ni sâm/sama nisi siguran/sigurna odakle uopšte da kreneš, uz ovaj opsežan vodič s lakoćom ćeš naučiti kako da opereš automobil i podariš svom četvorotočkašu besprekorni sjaj.

Kako da opereš automobil:

Šta je potrebno

 • Kofa i sunđer
 • Šampon za pranje automobila
 • Sredstvo za čišćenje točkova
 • Četka
 • Magična krpa ili krpa od jelenske kože
 • Sredstvo za poliranje i blaznice
 • Sredstvo za čišćenje stakla
 • Kuhinjski ubrusi Zewa

Svakako najvažniji među korisnim predlozima za čišćenje automobila odnosi se na činjenicu da izbor korišćenog sredstva mora odgovarati lakirnom premazu tvog automobila, kao i samim točkovima. Uostalom, zašto ne bi potražio/potražila i neko sredstvo koje je naklonjeno životnoj sredini? Izborom netoksičnog sredstva s vrlo malo hemikalija u sebi učinićeš dvostruku korist – svom automobilu, baš kao i životnoj sredini.

Korisni predlozi za čišćenje automobila: Kako da očistiš spoljašnji deo automobila

 1. Mlazom vode iz creva prvo speri svu prljavštinu s automobila. Ako su ti klinci dovoljno veliki prepusti ovaj deo njima i ne sekiraj se previše ako se na kraju sve pretvori u međusobno prskanje vodom – i to je deo zabavnog pranja automobila.
 2. Koristeći kofu i sunđer prvo dobro nasapunjaj auto. U kofu s toplom vodom nalij šampon za pranje automobila, poštujući uputstvo s deklaracije preparata za pranje. Krećući od gornjeg dela automobila nadole, pokretima odozgo-nadole prvo dobro nasapunjaj celu površinu automobila.
 3. Kako da očistiš točkove automobila: napravi poseban rastvor koristeći profesionalno sredstvo za čišćenje točkova po sopstvenom izboru. Uz pomoć četke u prostoru između pločica kočnica i točkova očisti nakupljenu prašinu i sa samih točkova sastruži skorele ostatke blata.
 4. Još jednom angažuj klince za novo tuširanje automobila. Objasni im da je tuširanje gotovo kad na automobilu više nema mehurića.
 5. Osuši automobil. Kako bi sprečio/sprečila nastanak onih ružnih fleka od vode, svakom od klinaca daj po krpu od jelenske kože ili magičnu krpu, pa nek se međusobno takmiče čija će strana automobila na kraju najviše zablistati.
 6. Uglancaj auto. Na blaznicu nanesi sasvim malu količinu sredstva za poliranje, pa je pokretima odozgo-nadole nanesi na površinu karoserije automobila. I pošto naneseš nekoliko tanjih slojeva ovog sredstva, ponovo pokretima odozgo-nadole magičnom krpom uglancaj celu površinu karoserije.
 7. Očisti prozorska stakla. Na prozorska stakla naprskaj sredstvo za čišćenje prozora (ili rastvor od 50% destilovanog belog sirćeta i vode), a zatim papirnim ubrusima obriši stakla jer time nestaju svi tragovi pri sušenju. 

Papirni ubrusi Zewa ostaju celi čak i kad se navlaže, pa ćeš uz njih obrisati stakla prozora ne ostavljajući pri tome ni najmanje komadiće hartije.

Kako da očistiš unutrašnjost automobila: 

Šta je potrebno

 • Sredstvo za čišćenje platnenih patosnica
 • Ručni usisivač
 • Četka
 • Sredstvo za čišćenje stakla
 • Kuhinjski ubrusi Zewa

Korisni predlozi za brigu o automobilu – kad je reč o čišćenju unutrašnjosti

 1. Otvori sva vrata automobila da svoje vozilo dobro provetriš.
 2. Izvadi gumene patosnice iz automobila i sa njih dobro protresi prašinu. Neka ostanu napolju sve dok ne završiš kompletno čišćenje.
 3. Sakupi sve smeće sa sedišta. Neka te ne iznenadi šta ćeš tu sve pronaći. I klinci ti mogu pomoći u tome – baš tako će najbolje ustanoviti da sva ta pakovanja od čokoladica i bombona ne odlaze na čudesne načine sa tog mesta!
 4. Papirnim ubrusom prethodno navlaženim sredstvom za čišćenje automobila obriši komandnu tablu, volan i sve druge čvrste površine.
 5. Detaljno usisaj podove i sedišta. Ako želiš da saznaš kako da očistiš unutrašnjost automobila i to više nego detaljno, biće najbolje da koristiš razne uzane dodatke za ručni usisivač jer jedino tako možeš da usisaš prašinu i sa teško pristupačnih mesta.
 6. Uz pomoć sredstva za čišćenje patosnica i četke s platnenih patosnica očisti sve mrlje, ali patosnice nemoj kvasiti previše jer se i one na kraju moraju u potpunosti osušiti.
 7. Kako da očistiš prozore sa unutrašnje strane automobila. Sledi isti postupak kao i za spoljne delove prozora: koristeći na kraju papirne ubruse kako bi sa stakla obrisao/obrisala sve tragove sredstva za čišćenje ili sirćetnog rastvora.

Uz ove korisne predloge za brigu o automobilu, čišćenje automobila u sopstvenoj režiji obavlja se brzo i postaje krajnje zabavno, a naročito onda ako u njemu učestvuje cela porodica.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Šta poneti na kampovanje

Šta poneti na kampovanje sa porodicom? Prati naš spisak za kampovanje, štrikliraj stvari koje su ti potrebne i uživaj na svom sledećem izletu u prirodi.

Šta poneti na kampovanje

3 baštenske aktivnosti za mališane pomoću kojih upoznaju prirodu i svet oko sebe

Tražiš inspiraciju za određene baštenske aktivnosti za decu? Navodimo nekoliko predloga baštenskih aktivnosti za mališane od kojih zajednički možete da krenete. Klikni ovde i saznaj sve o tome.

Ilustrovana deca u bašti zalivaju biljke

Ideje za roštilj  i roštiljanje uz 12 najboljih saveta

Pročitaj savete o tome kako da postaneš stručnjak za roštilj. Uz ove praktične ideje za roštilj za početnike i iskusne, svaki tvoj roštilj će biti odličan.

Ideje za roštilj  i roštiljanje uz 12 najboljih saveta

Saveti za čišćenje stakla na kaminu tako da se naprosto presijava

Otkrij koji je najbolji način da očistiš staklo na peći na drva tako da ono naprosto zablista. Saznaj i to kako da očistiš šporet na drva i da uspešno obaviš čišćenje stakla na ugrađenoj peći na drva.

how to clean wood burner glass

Kako da očistiš ekran na laptopu, miš i tastaturu

Želiš da se rešiš svih onih brljotina na ekranu od laptopa i svih mrvica u njegovoj tastaturi? U ovom vodiču saznaj koji je najbolji način za čišćenje ekrana na laptopu, miša i tastature.

O femeie ștergând ecranul unui laptop cu o cârpă din microfibră.

Kako da očistiš srebrninu tako da u njoj praktično možeš da se ogledaš

Nameravaš da za neku posebnu priliku koristiš svoj srebrni escajg? Lako je naučiti kako da očistiš srebrni escajg i to bez upotrebe bilo kakvih toksičnih materija. Klikni ovde i saznaj sve što treba o

Cum Sa Cureti Argintaria