Kako da očistiš trosed od štofa u samo 6 koraka

Un bărbat aspirând o canapea bej din piele într-un living.

To se dogodilo svakome od nas: u razgovoru se neko i previše uzbudio držeći pun tanjir ili čašu u ruci, i najednom sva ta ruska salata ili sok od borovnice prolili su se preko tvog nameštaja. I ako nema druge, nego već tog istog trenutka moraš da očistiš trosed, samo udahni duboko: uz ovaj vodič od šest koraka na temu kako da očistiš trosed stiže ti sva potrebna pomoć.

1. Pre svega ustanovi koja vrsta štofa je u pitanju

Pre nego što prioneš na čišćenje troseda, na trenutak zastani i prvo proveri o kakvom materijalu je reč. Presvlake pojedinih troseda možeš da skineš i samo ih ubaciš u mašinu za pranje veša. Ako je to upravo tvoj slučaj, problem je već rešen! Važno je da samo poštuješ uputstva za održavanje i stvar je završena. U suprotnom, na tapacirungu troseda bi trebalo da stoji etiketa na kojoj je navedeno o kom materijalu je reč. Na osnovu ovih šifara ustanovićeš koji je najbolji način za čišćenje troseda:

  • WS – mogu da se čiste paročistačima ili deterdžentom za suvo čišćenje
  • S – mogu da se čiste samo deterdžentom za suvo čišćenje
  • W – mogu da se čiste vodom ili parom
  • X – mogu da se čiste jedino usisivačem; bez upotrebe ikakvih tečnosti.

2. Prikupi sva potrebna sredstva za čišćenje

Ako u rezervi imaš sredstvo za čišćenje troseda s lakoćom ćeš rešiti problem u većini vanrednih situacija. Proizvođač nameštaja obično predlaže određenu robnu marku sredstva za čišćenje. Umesto toga, u supermarketima ili u specijalizovanim prodavnicama možeš da kupiš i neko drugo sredstvo ili čak da od tri dela vode i jednog dela sirćeta napraviš svoje sopstveno sredstvo za čišćenje.

I nakon što ustanoviš koje je sredstvo za čišćenje troseda najbolje za tvoj tapacirung, imaj na umu da prvo treba da ga isprobaš na nekoj manjoj i neupadljivoj površini troseda, pre nego što počneš da ga koristiš na celom trosedu – sigurno ne bi voleo/volela da slučajno izblediš štof na svom trosedu!

3. Kod čišćenja troseda važno je da odreaguješ brzo

Iako tokom svakog čišćenja svi volimo da sebi damo malo oduška, u ovom trenutku i nije pravi čas za bilo kakve predahe. Najvažniji prvi korak u sprečavanju nastanka fleke jeste da svu prolivenu tečnost odmah upiješ. Neka ti u tome pomogne snažan i izrazito upijajući kuhinjski ubrus, kao što je Zewa . Nekoliko komada ovog ubrusa nežno stavi preko fleke tako da se sva tečnost u njih u potpunosti upije. Nema potrebe da pritiskaš ili tapkaš po ubrusima – time ćeš zapravo još i više prolivenu tečnost upiti u štof, a to će dodatno otežati kasnije čišćenje troseda.

Čišćenje jastuka od troseda najlakše se obavlja dok je fleka na njemu još uvek pomalo vlažna, ali ne i toliko vlažna da može da se proširi na ostatak jastuka. Nakon što se ova tečnost upije, važno je da reaguješ munjevito.

Neka ti pri ruci bude uvek rolna upijajućih kuhinjskih ubrusa Zewa , tako da u deliću sekunde možeš da dohvatiš komad i da njime sa troseda upiješ svu prolivenu tečnost.

4. Ono što ti treba potraži u svojim kuhinjskim ormarićima

Ako si preskočio/preskočila 2. korak, znaj da i dalje nije sve izgubljeno. U nastavku navodimo nekoliko uobičajenih vrsta mrlja i njima odgovarajući postupak za čišćenje troseda, i to korišćenjem svih onih stvari koje najverovatnije već imaš u svom kuhinjskom ormariću. Za koji god metod da se odlučiš, obavezno sredstvo ispitaj na nekoj manjoj površini.

  • Masnoće – Nakon što upiješ svu masnoću, ugroženo područje prekrij sodom-bikarbonom i ostavi je oko sat vremena da upije ostatak masnoće. Posle toga, sav prah usisaj usisivačem.
  • Mastilo – Komad kuhinjskog ubrusa navlaži s nešto belog sirćeta, pa njime utapkaj fleku sve dok ne nestane. I na ovom mestu kuhinjski ubrusi Zewanaprosto su savršeni, jer opstaju i pri upijanju i trljanju.
  • Crveno vino – Kao i u slučaju masnoće, ugroženo područje prekrij sodom-bikarbonom ili solju i ostavi ih oko sat vremena da upiju tečnost, za zatim prah usisaj usisivačem.
  • Paradajz – Jednu supenu kašiku deterdženta za sudove pomešaj s 500 ml hladne vode, pa zatim komadom kuhinjskog ubrusa utapkaj ovu tečnost na mrlju.

5. Isperi i osuši

U slučaju kad koristiš komercijalno sredstvo za čišćenje važno je da uvek slediš uputstvo za korišćenje sa njegove ambalaže. Međutim, ako koristiš neko od sredstava u kućnoj izvedbi navedenih u 4. koraku, potrebno je da još jednom navlaženim kuhinjskim ubrusom prekriješ mrlju ne bi li time sprečio/sprečila da bilo šta od prethodno navedenog prodre u tapacirung i tako izbledi samu tkaninu.

Nakon čišćenja troseda, najbolje je da trosed ostaviš da se osuši prirodnim putem, pre nego što nastaviš da ga uobičajeno koristiš: nakvašene tkanine privlače prašinu i prljavštinu, pa bi se moglo dogoditi da umesto jedne fleke sad imaš ružnu sivu štraftu.

6. I na kraju… možeš da odahneš!

Mrlje na trosedu mogu da izazovu pravi nespokoj, ali se sasvim lako mogu i ukloniti ukoliko brzo odreaguješ. Postaraj se da svi ukućani znaju kako se postupa s mrljama, pa će u drugoj prilici i neko drugi moći da rešava problem.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili