Reciklaža papira kod kuće i kako prenameniti kućne predmete 

Deda uči dečaka reciklaži u kuhinji.

Pitate se šta da radite sa hrpama papira koji se gomilaju na vašem stolu? Bilo da je reč o romanu koji ste prestali da pišete, stare beleške ili beskrajne formulare, oni ne moraju da završe u vašoj kanti za reciklažu papira. Ako tražite načine za ponovnu upotrebu papira ili prenamenu predmeta za domaćinstvo, umesto da budu bačeni, na pravom ste mestu! Saznajte šta da radite sa iseckanim, starim papirom (ili neseckanim!) i istražite načine da ponovo koristite stvari po kući. A, i kao dodatni bonus naučiti ćete kako reciklirati papir – kod kuće! 

Prva stvar je prva: šta se nalazi u kantama za reciklažu u vašem domaćinstvu?

Mladi dečak zaviruje u kontejner za reciklažu pun novina, žena posmatra.

Staklene flaše, limenke, prazne kutije kartona, plastične flaše... Svi smo upoznati sa onim što ide u kantu za reciklažu, ali je lako pogrešiti. Zaista je važno pravilno odlagati kućni otpad,1 zato pobrinite se da znate šta se može reciklirati, a šta ne. Pročitajte naš jednostavan vodič za reciklaža plastike, reciklaža kartona itd, pa čak i reciklaža starog nameštaja. Tako bili bi sigurni da to radite kako treba i da brinete o planeti! 

Ali šta ako je vaša kanta za reciklažu puna? Postoje li druge upotrebe za novine koje ste već pročitali ili filmove za koje više nemate DVD plejer? Postoje mnogo koristi od ponovne upotrebe umesto recikliranja, pa čitajte dalje o kreativnim načinima za prenamenu predmeta za domaćinstvo u stilu napravi sam: 

 • CD-ovi i DVD-ovi 
 • Stara ambalaža i tegle 
 • Ćebad i odeće 
 • Stari papir, uključujući novine i iseckani papir. 

Brinite o planeti prenamjenom predmeta za domaćinstvo: 

1. CD-ovi i DVD-ovi

U novoj eri striminga, CD-ovi i DVD-ovi možda više nisu toliko bitni kao nekada, a možda ćete ih imate puno po kući, samo skupljajući prašinu. Iako vaša kolekcija DVD-ova može izgledati prilično kul na polici, postoje različiti načini da ponovo koristite CD-ove i DVD-ove: 

 • Pretvorite ih u podmetače. Prenamenite ove kućne predmete tako što ćete koristiti disk kao podloga i isečite komad tkanine oko njega. Zatim zalepite tkaninu na CD ili DVD i eto ga! Elegantan podmetač za vaša pića. Ili neka bude jednostavno i zalepite nekoliko CD-ova jedan na drugom za futuristički izgled. 
 • Koristite ih za izradu mozaika. Holografska boja CD-ova i DVD-ova i način na koji reflektuju svetlost čine ih savršenim materijalom za kreiranje mozaik umetnosti za ukrašavanje vaše kuće! Izrežite CD-ove i DVD-ove koje više ne koristite na komade, izvadite lepak i pustite da vaša kreativnost uradi ostalo! Samo vodite računa da nosite zaštitne rukavice jer uglovi mogu biti oštri. 

2. Stara ambalaža i tegle

Žena sipa sočivo iz papirne kese u teglu, pored ostalih tegli.

Možda je najpraktičnije razmišljati o pronalaženje načina da ponovo koristite stvari po kući kada stružete dno tegle za džem ili ispirete hranu iz kutije za poneti. Verovatno ste tokom vremena nakupili mnogo ambalaže, ali nemojte ih bacati u kontejner za reciklaža plastike i staklo reciklaža! Koristite ih da vam pomognu da organizujete kuću! 

 • Koristite ambalažu kao posudu za čuvanje začina i namirnica. Uzmite svoje staklene posude, označite ih markerom i stavite začine, testenine i ovas u njih da biste organizovali svoje kuhinjske ormare. 
 • Koristite ambalažu kao držače za olovke ili ključeve. Takođe možete da ih ukrasite bojom, šljokicama i bilo čim drugim što vam padne na pamet da dodate boje svojoj kući! 

3. Prenamenite stvari iz vaše garderobe

Bez obzira da li vaš omiljeni džemper ima nekoliko rupa ili vaše najudobnije ćebe više nije dobro za vašu novu sofu, postoje načini za prenamenu stare odeće ili ćebadi oko kuće. 

 • Koristite tkanine za izradu krpa za čišćenje. To je originalan način da ponovo koristite stvari oko kuće i brinete o planeti, dok čistite! Više krpa za čišćenje, manje otpada!  
 • Dajte ga svom ljubimcu! Ili kao dodatno ćebe koje možete dodati u krevet i zagrejati ih, ili kao igračku. U svakom slučaju, svideće im se! 

4. Kako ponovo koristiti stari papir kod kuće</h3

Pitate se šta da radite sa papirom? Možda najsvestraniji od svih, ponovna upotreba papira zavisi od vrste papira sa kojim radite. Evo nekoliko načina kako iskoristiti stare novine za reciklažu papira: 

 • Ukrasni papir. Koristite stare novine da biste poklonu dali elegantan, starinski izgled sledeći put kada planirate da iznenadite svoje prijatelje ili članove porodice! Ovo je održiva ideja za pakovanje poklona koja će sigurno zadovoljiti vaše voljene koje se brine o životnoj sredini. 
 • Pesak za mačke! Neke mačke ne vole zgrudani pesak. To takođe može biti skupo, tako da prenamena starih novina za mačji pesak može dobitna kombinacija i za vaš džep, i za vašu mačku! Jednostavno iscepite novine ili ih isecite na tanke trake pre nego što ih stavite u WC za mačke. 

Dakle, šta da radimo sa iseckanim papirom? Časopisi? Običan A4? Imamo još nekoliko ideja ako se još uvek pitate o samostalnoj reciklaži papira: 

 • Za papir za štampač koji je samo delimično odštampan ili odštampan na jednoj strani: koristite ga kao otpadni papir da zapisujete beleške i crteže umesto da ga bacate pravo u kantu za reciklažu. Jednostavan savet za brigu o planeti! 
 • Koristite papir da postanete kreativni! Deca će rado crtati bilo šta! A ljudi svih uzrasta mogu uživati u popodnevu izrada origamija. Ako želite da napravite izrade od papira poput ukrasi od papira uradi sam pogledajte naš članak o tome kako napraviti cveće od papira. 

Kako reciklirati papir kod kuće

Žena seče papir u obliku lista, dok dvoje dece crta. Čovek se drži za neko lišće

Sada kada ste naučili o nekim načinima ponovnog korišćenja papira, možda ste spremni da se okušate u recikliranje papira kod kuće! Stari papir možete pronaći skoro svuda - posebno ako je vaša kuća dom budućim umetnicima, piscima ili studentima! Papir se prilično brzo akumulira, ali umesto da ga sve bacite u kantu za reciklažu, šta ako možete da naučite kako da napravite reciklirani papir kod kuće? 

Reciklaža papira kod kuće je posebno prikladna ako ne znate šta da radite sa iseckanim papirom, ako imate sklonost prema ručne izrade ili ako tražite laku aktivnost koju možete da obavite sa voljenim osobama, gde svako može da se uključi. I što je najvažnije, recikliranje takođe pomaže u brizi o našoj planeti! 

Evo šta će vam trebati kod kuće za recikliranje papira: 

 • Otpadni papir 
 • Topla voda 
 • Blender 
 • Mrežasti list isečen u pravougaonik 
 • Posuda (treba da vaš mrežasti list može da stane u posudu) 
 • Tkanina 
 • Kuhinjski ubrusi 

Dakle, sledite ove korake da bi napravili kod kuće napravili reciklirani papir: 

 1. Počnite sa usitnjavanjem papira. Novine, kancelarijski papir... Svaki otpadni papir koji možete ga se dočepati! Ako nemate mašinu za uništavanje papira, možete koristiti makaze (ako ste blagoslovljeni strpljenjem!) ili možete da ga iscepate na male komade. Pretvorite to u igru i mala deca bi mogla biti savršena za posao! 
 2. Pomešajte papir sa vodom. Stavite svoje komade papira u blender sa vodom i počnite da mešate. 
 3. Sipajte papirnu kašu u posudu punu vode. Velika plastična kutija je idealna! Nežno mešajte vodu sa kašom da biste je promešali kako treba. 
 4. Stavite mrežasti list u posudu postepeno, od vrha do dna, i pustite da ga papirna vlakna i voda prekriju. 
 5. Polako podignite mrežasti list da bi voda iscurila. Tada trebalo bi na listu da ima sloj papirne kaše. 
 6. Rasporedite papirnu kašu, posebno na ivicama, da biste joj dali oblik koji želite. 
 7. Stavite krpu na mrežasti list i na papirnu kašu koja se nalazi na njim i nežno je pritisnite krpu da biste se oslobodili viška vode. Uklonite krpu. 
 8. Nastavite sa procesom sušenja tako što ćete ga utapkati kuhinjskim ubrusom, sve dok ne osetite da je većina vode apsorbovana. 
 9. Nežno odvojite mrežasti list od osušene papirne kaše, koja bi sada trebalo da izgleda kao novi komad recikliranog papira. 
 10. Pustite da se novi papir osuši preko noći pre nego što ga upotrebite. 

Fokusiranje na reciklažu i ponovnu upotrebu uobičajenih predmeta za domaćinstvo kao što su papir ili stari DVD-ovi ili ćebad je mali gest koji možemo da uradimo iz udobnosti našeg doma, i koji pravi razliku. To je korak ka održivom načinu života koji svi zajedno možemo preduzeti kako bismo doprineli očuvanju životne sredine. Počnite da reciklirate i ponovo koristite svoj papir i svakodnevne predmete za srećniju planetu! 

Izvori:  

1 Gov.uk, “Dispose of household waste”


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili