Četiri održiva vlakna: slama, bambus, konoplja i liocel materijal

Četiri održiva vlakna: slama, bambus, konoplja i liocel materijal

Korišćenje alternativnih vlakana je odličan način za diversifikaciju materijala koje koristimo i smanjenje uticaja na životnu sredinu na planeti. Ali ovo je relativno nova oblast inovacija i hvatanje u koštac sa različitim vrstama dostupnih alternativnih vlakana u početku može biti zastrašujuće. Šta su obnovljivi materijali? Da li su bambusova vlakna održiva? A šta je liocel?

Dalje ćemo govoriti o 4 alternativna vlakna koja se koriste kao ekološki materijali i su materijali koji se mogu reciklirati:

  1. Slama i pšenična slama 
  2. Bambusova vlakna 
  3. Liocel i 
  4. Konoplja materijal 

Naša lista je dobar početak. Otkrijte ovde četiri obnovljiva, održiva vlakna –kao bambusova vlakna i pšenična slama –i u šta se mogu pretvoriti.

Prednosti upotrebe vlakana koja se mogu reciklirati:

Mnogi naši proizvodi od tkivnog papira sadrže obnovljiva vlakna, kao što su sveža vlakna na bazi drveta, reciklirana i alternativna vlakna. Dakle, pre nego što detaljno pregledamo sva četiri alternativna vlakna i za šta se mogu koristiti, pogledajmo prednosti korišćenja recikliranih vlakana tkiva u našim proizvodima:

  • Sveža vlakna na bazi drveta nude snagu i izdržljivost zbog svoje duže dužine. 
  • Reciklirana vlakna i materijali koji se mogu reciklirati donose ekološke prednosti ponovnom upotrebom materijala i smanjenjem otpada. 
  • Kombinovana upotreba ovih odgovorno dobijenih svežih i recikliranih vlakana znači da je Zewa u stanju da smanji svoj uticaj na životnu sredinu bez ugrožavanja kvaliteta toalet papira koji poznajete i volite. 

Četiri alternativna vlakna: prednosti i upotreba

1. Slama i pšenična slama 

Šta je slama? I da li je slama održiva? Slama ima ekološku prednost što je nusproizvod gajenja useva, što znači da nema potrebe da se odvaja zemljište za uzgoj slame.

Dakle, za šta se koristi slama? Materijal od slame se može koristiti za razne stvari, iako se obično koristi za izolaciju, pakovanje, malčiranje i pletenje korpe.

Slama je održivo vlakno za koje smo veoma zainteresovani u kompaniji Zewa. Počeli smo da ugrađujemo materijal od pšenične slame u naš toaletni papir, što je rezultiralo mekim, jakim papirom sa manjim ugljeničnim otiskom od papira napravljenog isključivo od drvene pulpe. Naša slama takođe ima dodatnu prednost jer je vlakno efikasnog izvora – pšenica se već uzgaja za ishranu (mi koristimo nusproizvod ovoga), tako da nema potrebe da se ulažu dodatni resursi u njenu proizvodnju.

Kroz naš jedinstveni proizvodni proces u Nemačkoj, u mogućnosti smo da pravimo naše pouzdane proizvode od slame – bez kompromisa po mekoći, belini ili ukupnom kvalitetu papira. ​Isprobajte ih sami!

2. Bambusova vlakna 

Sledeće alternativno vlakno na našoj listi je bambus. Bambusova vlakna su brzorastuća biljka iz porodice trava koja se može koristiti za izradu raznih stvari, uključujući podove, posteljinu, odeću, štapiće za jelo, papir i nameštaj.

Dakle, znamo da brzo raste, ali da li je bambus materijal održiv? Neobrađeni bambus je odličan, održiv materijal koji se može proizvesti bez hemijskih đubriva ili pesticida i dobar je u apsorpciji ugljen-dioksida.

Ako želite da budete sigurni da je proizvod od bambusa napravljen od održivih vlakana, možete proveriti da li je proizvod sertifikovan od strane FSC-a.

3. Liocel 

Liocel prirodni materijal je popularan alternativni resurs. Ali šta je liocel? Pa, to je vrsta rajona koji je razvijen kao prihvatljivija alternativa viskozi. Proizvodnja liocela ne uključuje ugljen-disulfid, što znači da je sigurniji i čistiji od viskoze za proizvodnju.

Materijal liocel se malo razlikuje od ostalih održivih vlakana na ovoj stranici jer je to vlakno koje je obrađeno na određeni način, a ne vlakno koje je napravljeno od određenog materijala. Na primer, bambusov liocel je vrsta liocela napravljenog od bambusa.

Češće, liocel materijal je napravljen od drvene celuloze. Međutim, drvo koje se koristi za proizvodnju liocela često dolazi od drveća eukaliptusa, koje brzo raste i može uspevati čak i na siromašnom zemljištu, što znači da eukaliptus koji se uzgaja za proizvodnju liocela ne mora nužno da zauzima zemljište koje bi se moglo koristiti u druge svrhe.

Sada znamo šta je liocel materijal i od čega se pravi, ali za šta se koristi liocel? Pošto je čistiji, često se koristi u odeći, posteljini, peškirima i zavojima.

4. Konoplje 

Konoplje je vrsta kanabisa koja sadrži nizak nivo THC-a, što znači da se ne može preraditi u lek. Konoplja materijal se može koristiti za pravljenje užeta, boja, odeće i, što je možda najinteresantnije, obnovljive, biorazgradive plastike.

Dakle, koje su prednosti konoplja? Pa, ima ih mnogo: prilagodljiv je, brzo raste, apsorbuje velike količine ugljen-dioksida i zahteva manje vode i zemlje od pamuka.

Raznolikost u održivim vlaknima

Postoji mnogo različitih održivih vlakana na raspolaganju, ali važno je zapamtiti da cilj nije pronaći ‘najodrživije’ vlakno i prestati sa sadnjom bilo čega drugog. Različiti usevi imaju različite prednosti.

Diverzifikacijom naših vlakana, možemo smanjiti našu zavisnost od jednog određenog materijala, i svi možemo uživati u prednostima naprednih, raznovrsnih useva. U kompaniji Zewa, odlučili smo da kreiramo proizvode od slamnatih vlakana zbog njihove prirode brzog rasta i činjenice da je resursno efikasan. Osim toga, naš jedinstveni proizvodni proces nam omogućava da održimo isti kvalitet i belinu koju ste upoznali i voleli – i tako svi pobeđuju!

Ako želite da saznate više o održivoj potrošnji, pogledajte naš članak o tome ako smanjiti potrošnju plastike kod kuće.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili