Kompletan podsetnik o svemu onome što treba da znaš kad u svoj dom dovodiš štene

κουταβι στο σπιτι

Mnoge porodice ne mogu da dočekaju trenutak da u svoj dom dovedu novo štene. Međutim, dovođenje šteneta u dom može doneti brojna iznenađenja – i to ne samo ona prijatna! Od toga da štene ume da žvaće i grize jastuke, pa sve do toga da piški i kaki svuda po tepisima, samo su neke od onih stvari zbog kojih treniranje šteneta za boravak u kući zahteva jako puno strpljenja i prethodnog planiranja. Ako razmišljaš o tome da u svoj dom po prvi put dovedeš štene, u nastavku navodimo sve ono što o tome treba da znaš.

Podsetnik o svemu onome što treba da znaš kad u svoj dom dovodiš štene

1. Posebna korpa ili kutak za štene

Privikavanje šteneta na novi dom nalaže da mu se obezbedi prostor u kome ono može da spava i odmara se. Ako štene tokom dana nameravaš da na nekoliko sati ostavljaš samo, svakako ćeš želeti da naučiš kako da ga navikneš da boravi u prostoru predviđenom za njega. Ako u svojoj korpi ne provodi najveći deo dana, tvoj štene će samo početi da traži svoje utočište na nekom toplom i bezbednom mestu. Kad u svoj dom dovedeš novo štene, od njega očekuj da će šapama i lajanjem poželeti da napipa svoj put do tvog kreveta. Na-vikavanje na korpu ili kutak u kojima štene spava od ključnog su značaja da sve to preduprediš.

2. Hrana i voda

Nakon što u svoj dom dovedeš štene, daj mu hranu na koju je ono naviknuto. Bilo koja no-va vrsta hrane može da uznermiri njegov želudac dovodeći do nezgoda svuda po kući . Ustanovi neku prikladnu uzdignutu površinu na koju ćeš smestiti činije s hranom i vodom za svoje štete, i tik uz njih stavi i pakovanje upijajućih kuhinjskih ubrusa, kao što su Zewa, da njima upiješ svako prolivanje vode ili hrane kad tvoje štene počne halapljivo da jede i pije. Postaraj se da tvoj pas u posudi uvek ima svežu vodu.

Sasvim mali štenci gotovo uvek umeju da naprave nered, zato neka ti pri ruci bude rolna proizvoda Zewa Half Sheet: dovoljna količina izrazito upijajućeg kuhinjskog ubrusa, kojom se štedi nepotrebno rasipanje papira.

3. Igračke

Dok su budni, štenci su puni energije koju je na razne načine potrebno utrošiti. Da sačuvaš svoje lične stvari od svih tih ugriza i glodanja, nabavi veći broj igračaka za pse pre nego što u svoj dom dovedeš štene. Gumene koske za žvakanje naprosto su savršene jer će se njima štene zabavljati, a pri tome će mu pomoći da očuva zdravlje svojih zuba.

4. Ogradice za psa i zabranjena teritorija

Neka tvoje štene odmah nauči koje delove kuće može da istražuje, a koji su za njega za-branjena teritorija. Postavljanje ogradica može da pomogne u tome. Ako imaš sasvim malo dete, može se dogoditi da tvoj mališan štene nikad ne ostavlja na miru. Kad u svoj dom dovedeš novog psa, postavljanje ogradice za pse može sprečiti radoznale dvogodišnjake od toga da štene uznemiravaju dok ono spava ili se odmara.

5. Navikavanje na obavljanje nužde

Kad u svoj dom prvi put dovedeš štene, očekuj da tvoj tepih zadese brojne „nevolje”. Što pre štene navikneš da nuždu obavlja samo onda kad je napolju, svoje tepihe i prostirke ćeš poštedeti daljeg „uznemiravanja”. U svom domu obezbedi dovoljne zalihe izrazito upija-jućih kuhinjskih ubrusa kao što su Zewa, kojima možeš da obrišeš sav taj nered i obavezno se postaraj da dobro usavršiš sve tehnike čišćenja tepiha.

Neka svi članovi porodice budu uključeni u ovaj proces čišćenja. I samo štene je odličan način da svoje mališane naučiš preuzimanju odgovornosti, pri čemu će se štene dodatno zbližiti sa klincima.

Privikavanje šteneta na novi dom zapravo je poduhvat porodičnih razmera. Neka svi ukućani imaju svoj red u njegovom hranjenju, šetanju i čišćenju nereda koje ono pravi za sobom, pa će se i štene s lakoćom navići na sve ukućane.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili