Kijavica kod dece: zašto moje dete ima kijavicu?

Un copil strănută pe o bancă în parc iarna

Pored prljavih pelena i neodoljivih dečijih osmeha, kijanje je jedan od sastavnih delova detinjstva. Ali, šta uzrokuje kijavicu kod dece? Pomoći ćemo ti da saznaš da li je kijavica jedan od simptoma gripa kod dece, alergije ili drugih okidača iz okruženja. Takođe, možeš pročitatinaše savete šta da učiniš da olakšaš tegobe svojoj bebi.

Zašto moje dete ima kijavicu?

Kijavica kod dece može biti izazvana upalom ili oticanjem unutrašnjeg dela nosa. To se dešava kada krvni sudovi oteknu, pa se tečnosti nakupljaju u nosu i blokiraju disajne kanale. Natekli krvni sudovi stimulišu žlezde koje luče sluz.

Ali, šta je uzrok svemu ovome? Postoji više razloga koji mogu izazvati kijavicu kod dece, beba i novorođenčadi, pa hajde da ih istražimo.

Uzroci kijavice kod dece

Ovo su potencijalni razlozi zašto tvoje dete ima kijavicu:

 • Infekcija. Uzrok kijavice može biti bakterijska, gljivična ili virusna infekcija. Najčešće je u pitanju virusna infekcija zbog koje se javlja grip ili prehlada kod dece.
 • Alergije. Alergije su učestaliji uzrok kijavice kod starije dece nego kod beba. Kijanje može biti vid alergijske reakcije na polen, čestice prašine, buđ ili mikroskopskih mrlja kože kućnih ljubimaca.
 • Okidači iz okruženja. U njih spadaju nagli pad temperature, udisanje dima, prašine, parfema ili isparavanja farbe. Ukloni okidače iz detetovog okruženja i kijavica će prestati.

Infekcije koje izazivaju kijavicu kod dece

Da li tvoja beba kašlje i kija? Prehlada kod bebe je najčešći uzrok takvih tegoba. Simptomi gripa kod dece obično uključuju:

 • Kijanje.
 • Kašalj.
 • Zapušen nos ili nos koji curi.
 • Bolno grlo.
 • Povišenu temperaturu.
 • Glavobolju.
 • Bol u mišićima.
 • Pritisak u ušima ili glavi.
 • Umor.

Ako dete iskašljava žuti sekret, to je obično znak da ima neku infekciju. Ali, kako da znamo da nije reč o alergiji?

Kijavica kod dece izazvana alergijom

Kada beba kašlje i kija, uglavnom je u pitanju prehlada. Međutim, da li je tako i kod starije dece? Nije uobičajeno da bebe imaju alergije. Dijagonza alergije se obično postavlja kada je dete u školskom uzrastu, mada i predškolski uzrast može pokazivati simptome alergija.

Kako da prepoznam razliku između alergije i prehlade kod dece?

Alergijske reakcije obično ne izazivaju povišenu temperaturu ili bolove kao što je slučaj kod prehlade. Veća je mogućnost da dete koje iskašljava žuti sekret ima virusnu infekciju, jer je sekret kod alergije uglavnom proziran i vodenast. S druge strane, svrab u očima i suzne oči više asociraju na alergiju nego na prehladu kod dece.

Glavna razlika između prehlade i alergije je vreme njenog trajanja. Prehlada ne traje duže od jedne do dve nedelje, dok alergija može trajati mesecima, sve dok je alergen prisutan u vazduhu.

Kijavica: lečenje

Ako je uzrok šmrcanja i kijanja tvog deteta virusna infekcija poput prehlade, onda pokušaj lečenje domaćim lekovima koji inače pomažu kod prehlade: mnogo odmora, tečnosti i maženja. Ako je reč o alergiji, ograniči izlaganje deteta alergenima (neka ostane u kući kada je visoka koncentracija polena u vazduhu).

Koji god da je uzrok, mekane maramice spadaju u najbolje saveznike dece u borbi protiv kijavice. One će pomoći da se zaustavi širenje mikroba kada je reč o virusnoj infekciji, te spasiti tvoje dete od sluzi izazvane alergijom.

Uvek čuvaj pakovanje Zewa Kids maramica pri ruci za brisanje nosa i lica prilikom kijanja. Dizajnirane su tako da budu nežne prema osetljivoj dečijoj koži, a istovremeno i dovoljno jake i izdržljive za ovaj posao.

Sada kada znaš šta sve može da izazove kijavicu kod dece, baci se na posao. Prepoznaj uzrok kijavice tvog deteta i ublaži mu simptome.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili