Žuti sekret iz nosa: šta to znači?

Žuti sekret iz nosa: šta to znači?

Naše telo može da reaguje na bolest na jako čudne i zanimljive načine. Tako ćemo, na primer, ponekad primetiti sekret interesantnog izgleda u svom nosu. Verovatno bi ti bilo neprijatno da nekom prijatelju postaviš pitanje tipa: „Šta znači ako mi curi žuti sekret iz nosa?“ Ne brini, zato smo mi tu da sa tobom uronimo u ovu lepljivu temu. Saznaj na šta ukazuje žuti sekret iz nosa kod odraslih i šta da učiniš po tom pitanju.

Zašto se pojavljuju sline u nosu i zašto su žute ili providne?

Hajde da prvo savladamo osnovne stvari o slinama u nosu. Žuta je samo jedna od čitavog spektra boja u kojima se može javiti sekret. On može biti providan, beo ili zelen. Verovali ili ne, zadužen je za nekoliko važnih funkcija.

Sekret u nosu služi da ovlaži i zagreje vazduh koji udišemo i tako ga učini ugodnijim za disanje. On, takođe, služi kao prva linija obrane tako što zadržava sve nepoželjne posetioce u našem nosu. Da bi sprečio da se razbolimo, sekret zadržava alergene, bakterije i viruse, kako ih ne bismo uneli u organizam.

Dok obavlja ove dužnosti, dešava se da promeni boju. Zato nam ponekad curi žuti sekret iz nosa.

Na svom noćnom ormariću uvek drži pakovanje Zewa Softis Menthol Breeze maramica. Vrlo je verovatno da će ti ujutru zatrebati da se rešiš žutog sekreta iz nosa. One su dovoljno jake, ali i nežne prema tvojoj koži.

Šta znači curenje žutog sekreta iz nosa?

Žuti sekret iz nosa kod odraslih može da bude znak da se tvoje telo bori sa patogenom (u patogene spada sve što može izazvati određenu bolest, poput bakterija ili virusa prehlade). Zato možeš primetiti žuti sekret iz nosa kada se prehladiš.

Tvoje pametne sline u nosu zarobljavaju uljeze koji mogu izazvati bolest, dok imuni sistem šalje konjicu belih krvnih zrnaca da ih uništi.

Zašto sekret menja boju?

Interesantno je da se boja sekreta ne menja zbog samih klica virusa i bakterija u nosu kod odraslih. Ona se zapravo menja zbog delovanja belih krvnih zrnaca. To se dešava jer određene vrste belih krvnih zrnaca sadrže enzime u boji. Veća koncentracija tih enzima menja boju sekreta u žutu ili ako je koncentracija još veća u zelenu boju.

To je i razlog zašto se sline u nosu mogu promeniti iz zelene u žutu boju za vreme prehlade. Kada se ujutru pojavi žuti sekret iz nosa kod odraslih, znači da je sekret duže vreme bio zadržan u tvom nosu. Bela krvna zrnca su ga preko noći obojila u jaču boju.

Sekret iz nosa: lečenje

Pošto je žuti sekret iz nosa znak da se tvoje telo bori sa infekcijom, možeš mu pomoći tako što ćeš redovno izduvavati nos koristeći nežnu Zewa Softis Menthol Breeze maramicu. Rešićeš se otpada iz nosa i olakšati svoje disanje. Žuti sekret i bakterije u nosu kod odraslih su takođe dobar razlog da se dovoljno odmaraš, kako bi se tvoje telo regenerisalo i ozdravilo. Pored toga, obavezno vodi računa o tome da piješ dovoljno tečnosti. Dakle, za sekret iz nosa lečenje koje podrazumeva odmor i dovoljan unos tečnosti je dovoljno da ti bude bolje.

Sada znaš kako i zašto nastaje žuti sekret iz nosa. Ukoliko se ne osećaš dobro i brineš zbog svojih simptoma, uvek je najbolje da se što pre obratiš lekaru za pomoć.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili