Kako ublažiti tegobe i otpušiti zapušen nos

Kako ublažiti tegobe i otpušiti zapušen nos

Ništa ne prija više od osećaja kada konačno otpušiš zapušen nos. Prava je šteta što je to obično poslednja stvar koja se desi kada se oporavljaš od prehlade ili gripa. Kako bi se situacija lakše odvijala sledeći put kada ti nos ne dozvoljava da dišeš normalno, probaj ovaj prirodni lek za zapušen nos. Bilo da je uzrok tvom crvenom, zapušenom nosu prehlada tokom zime, infekcija sinusa ili polenska alergija, ovi saveti ti mogu pomoći.

Neka ti pakovanje Zewa Softis Menthol Breeze maramica bude pri ruci kada nos počne da se zapušava – one su kreirane tako da štite tvoju kožu od iritacija kada ti je zapušen nos i isto tako su dovoljno jake da podnesu nekoliko dobrih izduvavanja nosa. Zapravo, one su toliko snažne da će ostati čitave i tokom pranja ako slučajno ostanu u džepu!

Zewa Softis Menthol Breeze maramice su tu za tebe i tvoj zapušen nos bez obzira na sve, ali mi ipak nismo medicinski stručnjaci. Uvek potraži stručan savet ukoliko te brine konstantno zapušen nos.

1. Pravac tuširanje

Iako zvuči lako, tuširanje toplom vodom ili kupanje u toploj kupki zaista pomaže da se zapušenje nosa olakša.1 Toplota pomaže mreži krvnih sudova u nosu da se prošire i skupe mnogo lakše. A kada su u pitanju sinusi, lek koji donosi toplota je pražnjenje sekreta iz sinusnih kanala.

2. Isprobaj tople obloge za otpušavanje zapušenog nosa 

Kada već pričamo o toploti, stavljanje toplih obloga je odlična ideja za ciljano delovanje.2  To se dešava jer toplota pomaže da se nosne šupljine otvore. Ona takođe smiruje upalu u nosu i olakšava pritisak koji možeš osećati u sinusima i čelu.

Sve što treba da učiniš jeste da natopiš ručnik toplom vodom, iscediš višak vode, uredno ga smotaš i nežno položiš preko nosa i čela. Osiguraj se da ti ručnik ne sklizne sa lica tako što ćeš se blago nagnuti unazad dok ovo radiš. Ne preporučuje se da potpuno legneš, jer će ti u uspravnijem položaju i gravitacija pomoći kod oslobađanja zapušenog nosa od sluzi.

3. Dobri stari đumbir

Naše bake i deke često govore o dobrim starim vremenima i njihov najbolji prirodni lek za zapušen nos je koren đumbira. Dodaj 4-5 listića svežeg đumbira u šolju ključale vode i ostavite da deluje 5-10 minuta. Popij ovu vodu u malim gutljajima čim se ohladi ili potopi pamučnu tkaninu u đumbirovu vodu i stavi na lice i drži 10 minuta. Toplota, zajedno sa protivupalnim svojstvima đumbira3, pomaže sekretu da izađe i otpuši zapušen nos.4 Ako piješ đumbirovu vodu ona će učiniti čuda i sa tegobama suvog grla.

4. Hidriraj se da otpušiš zapušen nos

Kako unos vode utiče na tvoj nos? Stvar je u prirodi procesa. Voda, topli napici i sokovi pomažu kod retkog sekreta, tako da on ne postane gust i tako se lakše izbaci prilikom izduvavanja nosa. Oni takođe olakšavaju pritisak u sinusima. To može ublažiti upalu, što će uveliko oslabiti neprijatne simptome koje osećaš.5

Topli napici  mogu biti najučinkovitiji prirodni lek za zapušen nos, jer se istovremeno inhaliraš dok ih piješ. Pristavi vodu – možda je baš sada pravi trenutak za jedan umirujući čaj od mente?

5. Čaj od mente 

Ukoliko je tvoj crveni, začepljeni nos rezultat zapušenih sinusa, savetujemo ti da se okreneš prirodnom i učinkovitom delovanju mente. Mentol je glavni aktivni sastojak ove biljke i odličan je za otvaranje disajnih puteva, kao i za čišćenje sluzi prilikom interakcije sa receptorima u nosu.6

Neverovatnu moć čaja od nane ćeš najbolje iskoristiti dok udišeš paru vrućeg napitka i istovremeno ga piješ i hidriraš svoj organizam, što će takođe dovesti do olakšanja simptoma zapušenog nosa.7 U čaj možeš dodati i nekoliko kapi esencijalnog ulja od mente da pojačaš efekat…   

6. Para i ovlaživač vazduha

Bilo da koristiš paru iz posude sa kipućom vodom i esencijalnim uljima ili imaš posebno dizajniran ovlaživač vazduha kod kuće, udisanje pare čini čuda za otpušavanje nosnih puteva, ublažavanje simptoma zapušenog nosa i lečenje sinusa.

Kod ovlaživača vazduha, voda se u uređaju pretvara u vlagu koja ispunjava vazduh i podiže nivo vlažnosti u prostoriji. Ovo pomaže otpušavanje zapušenog nosa jer se sluz u sinusima razređuje, a vlaga deluje umirujuće na iritaciju i upaljeno tkivo i krvne žile u nosu. Najbolje od svega je što za ovo dejstvo samo treba da udišeš vazduh u prostoriji gde se ovlaživač nalazi.8

Ukoliko ne poseduješ ovlaživač vazduha, ne brini, i dalje možeš iskoristiti benefite pare za otpušavanje nosa. Za ovu „uradi sam“ verziju potrebno je samo da zagreješ vodu do ključanja, a zatim je istreseš u posudu. Stavi ručnik preko glave i nagni se nad posudu tako da je ručnik prekrije. Polako udiši paru kroz nos i ona će otpušiti nosne šupljine. Vodi računa da se ne približavaš pari previše, jer se možeš opeći. Možeš dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja od mente u vodu i kombinovati etanol sa moćnim dejstvom pare. 

Koji god metod da izabereš, potrebno je da udišeš paru nekoliko puta na dan dok ti se nos ne očisti.

7. Beli luk

Beli luk ti zvuči savršeno u kombinaciji sa paradajz sosom, ali beli luk je i najbolji prirodni lek za zapušen nos i lečenje sinusa. Smatra se da beli luk pomaže kod retkog sekreta koji blokira nosne puteve i njegova prirodna antibakterijska svojstva smanjuju upalne procese koji doprinose zapušenju disajnih puteva. Dodaj dva samlevena čena belog luka u hranu ili ključalu vodu svakog dana ili, ako se usuđuješ da ga jedeš sirovog, zgnječi beli luk i progutaj ga sa malo meda.9

Sledeći put kada ti se nos zapuši, probaj jedan (ili nekoliko) prirodni lek za zapušen nos koji možeš napraviti kod kuće da izbaciš sekret iz zapušenog nosa i neka ti pakovanje Zewa Softis Menthol Breeze maramica bude pri ruci da na higijenski način izduvaš nos.

Reference: 

1 “Topički nazalni dekongestivi”, Nos, Nacionalni institut za izvrsnost u zdravstvu i nezi
2 “Sinusitis”, NHS Inform; 2020
3 Mashhadi NS, Ghiasvand R, Askari G, Hariri M, Darvishi L, Mofid MR. “Antioksidativni i antiinflamatorni efekti đumbira na zdravlje i fizičku aktivnost: pregled trenutnih dokaza,” Int J Prev Med. 2013;4 (Suppl 1):S36-S42.
4 “Kako otpušiti zapušen nos” (Medicinski provereno), Healthline; 2019
5 “Top 7 vrsta esencijalnog ulja za kongestiju sinusa” (Medicinski provereno), Medical News Today; 2019
6 “7 prirodnih lekova za tretiranje kongestije” (Medicinski provereno), Everyday Health; 2017
7 Saketkhoo K, Januszkiewicz A, Sackner MA. “Efekti konzumiranja vruće vode, hladne vode i kokošije supe na kretanje nazalnog sekreta i prepreke u nazalnom protoku vazduha.” Grudni koš. 1978 Oct;74(4):408-10. doi: 10.1378/chest.74.4.408. PMID: 359266.
8 “Pravilno korišćenje ovlaživača vazduha za sinusitis” (Medicinski provereno), Everyday Health; 2021
9 “Alergijski rinitis: 6 biljnih lekova koje treba isprobati”, Sinus & Allergy Wellness Clinic; 2019


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili