8 jednostavnih načina kako otpušiti nos 

8 jednostavnih načina kako otpušiti nos

Ništa ne prija više od osećaja kada konačno otpušiš zapušen nos. Prava je šteta što je to obično poslednja stvar koja se desi kada se oporavljaš od prehlade ili gripa. Kako bi se situacija lakše odvijala sledeći put kada ti nos ne dozvoljava da dišeš normalno, probaj ovaj prirodne lekove za zapušen nos. Bilo da je uzrok tvom crvenom, zapušenom nosu prehlada tokom zime, infekcija sinusa ili polenska alergija, ovi saveti ti mogu pomoći. Pitate li se šta je dobro za zapušen nos? Od parenja pod tušem do hrane kao što je đumbir, podelićemo s vama kako prirodno otpušiti nos. 

Jednostavnih načina kako otpušiti nos 

Pre upotrebe bilo kakvog  prirodnog leka zazapušen nos, važno je da znate kako otpušiti nos prirodno i uzrok zapušenog nosa – takođe poznatog kao rinitis – kako biste ga mogli na odgovarajući način lečiti. Ako već duže vreme patite od nazalne kongestije, razgovarajte sa svojim farmaceutom ili porodičnim lekarom za medicinski savet i sigurnost. Rinitis može biti alergičan, nealergijski ili bakterijski. Evo nekoliko stvari koje bi mogle biti uzrok vašeg crvenog zapušenog nosa¹: 

 • Zimska hladnoća
 • Sinusna infekcija
 • Alergije (uključujući polen, perut kućnih ljubimaca i prašinu)
 • Promene životne sredine
 • Stres
 • Droga
 • Prekomerna konzumacija alkohola

Neka ti pakovanje Zewa Softis Menthol Breeze maramica bude pri ruci kada nos počne da se zapušava – one su kreirane tako da štite tvoju kožu od iritacija kada ti je zapušen nos i isto tako su dovoljno jake da podnesu nekoliko dobrih izduvavanja nosa. Zapravo, one su toliko snažne da će ostati čitave i tokom pranja ako slučajno ostanu u džepu!

Zewa Softis Menthol Breeze maramice su tu za tebe i tvoj zapušen nos bez obzira na sve, ali mi ipak nismo medicinski stručnjaci. Uvek potražite stručan savet ako ste zabrinuti zbog stalno zapušenognosa. Naučite kako i vašim najmladjim olakšati izbacivanje sekreta iz nosa uz ovaj članak.

8 načina kako najbrže otpušiti nos

1. Pravac tuširanje

Iako zvuči lako, tuširanje toplom vodom, kupanje u toploj kupki, ili parenje vodom iznad lonca kada osećate zapušenje nosa, zaista pomaže. Toplota i udisanje pare pomaže mreži krvnih sudova u vašem nosu da se prošire i skupe mnogo lakše. A kada su u pitanju sinusi, lek koji donosi toplota je pražnjenje sekreta iz sinusnih kanala2.

Ako ne želite da se tuširate ili kupate, sledite ove korake da biste koristili paru za zapušen nos: 

 • Napunite posudu ključalom vodom. 
 • Dodajte nekoliko kapi ulja eukaliptusa (opciono). 
 • Pokrijte glavu peškirom da zadrži paru. 
 • Držite glavu iznad lonca 3-5 minuta. 
 • Ponavljajte ove korake 2-3 puta dnevno kako bi se vaši nosni prolazi u potpunosti  očistili. 

Bezbednosno upozorenje: Nesreće sa vrućom vodom mogu izazvati ozbiljne opekotine, pa vodite računa da činiju držite na mirnoj površini i vodite računa o maloj deci ili kućnim ljubimcima u blizini.3

2. Investirajte u kvalitetan ovlaživač vazduha

Bilo da koristiš paru iz posude sa kipućom vodom i esencijalnim uljima ili imaš posebno dizajniran ovlaživač vazduha kod kuće, udisanje pare čini čuda za otpušavanje nosnih puteva, ublažavanje simptoma zapušenog nosa i lečenje sinusa.4 Udiši paru nekoliko puta na dan, sve dok ti se nos ne očisti. . Takođe može pomoći u smirivanju suvih očiju i upale grla - drugih simptoma koje često možete imati pored zapušenog nosa. 

Sledeći put kada ti se nos zapuši, probaj jedan (ili nekoliko) prirodni lek za zapušen nos koji možeš napraviti kod kuće da izbaciš sekret iz zapušenog nosa i neka ti pakovanje Zewa Softis Menthol Breeze maramica bude pri ruci da na higijenski način izduvaš nos.

Imajte pri ruci paket maramice za lice Zewa kada vam je nos zapušen – dizajnirani su da zaštite kožu od iritacije, ali su dovoljno jake da izdrže nekoliko pristojnih pokušaja izduvavanja nosa! U stvari, toliko su jake da će čak preživeti pranje ako ih slučajno ostavite u džepu!

Zewa maramice su tu za vaš zapušen nos bez obzira na sve, ali mi nismo medicinski stručnjaci. Uvek potražite stručni savet ako ste zabrinuti zbog dugotrajno začepljenog nosa. 

3. Dobri stari đumbir

Naše bake i deke često govore o dobrim starim vremenima i njihov najbolji prirodni lek za zapušennos je koren đumbira. Ovi jednostavni koraci će ti pokazati zašto je baš đumbir najbolji prirodni lek za zapušennos5: 

 • Dodaj 4-5 listića svežeg đumbira u šolju ključale vode. 
 • Ostavite da deluje 5-10 minuta.  
 • Popij ovu vodu u malim gutljajima čim se ohladi. 
 • Pored toga što će ti pomoći da se rešiš zapušenog nosa, ako piješ đumbirovu vodu ona će učiniti čuda i sa tegobama suvog grla. 

Potopi pamučnu krpicu u đumbirovu vodu i stavi na lice i drži 10 minuta. Toplota, zajedno sa protivupalnim svojstvima đumbira, pomaže sekretu da izađe i otpuši zapušen nos.

4.Uzmi svoju dozu vitamina – posebno vitamina C!

Dodatak vitamina će vam pomoći da podržite vaš prirodni imuni sistem, a imuni sistem vam pomaže da se borite protiv bakterija i virusa koji izazivaju zapušenost nosa6. Evo nekoliko najboljih načina kako vam vitamin C može pomoći da se rešite zapušenog nosa: 

 • Voće uključujući kivi, limun i papaju
 • Povrće uključujući karfiol, spanać i paprike

Ako želite da unesete vitamine bez jedenja sirovog voća i povrća, zašto ne biste umesto toga napravili ukusni smuti ili sok?

5. Ne zaboravite da ostanete hidrirani! 

Kako voda i hidratacija utiče na vaš nos? Jednostavna mehanika! Odabir odgovarajućih napitaka7 ne samo da će vam pomoći da ostanete hidrirani, već će vam pomoći i da se sluz razblaži, tako da ne začepljuje nos i lakše je se otarasiti kada izduvate nos. Najbolja pića koja će vam pomoći da ostanete hidrirani i otpušite zapušen nos su: 

 • Voda
 • Topla pića kao što su limun i med
 • Sveži voćni sokovi

6. Probajte jabukovo sirće

Jabukovo sirće je iznenađujuće efikasan i potpuno prirodan lek za zapušen nos.8 Evo sastojaka koje treba da pomešate za pretposlednju opciju na našoj listi prirodnih lekova za zapušen nos: 

 • 2 kašike jabukovog sirćeta
 • 1 kašika meda
 • 1 šolja tople vode

7. Beli luk

Beli luk ti zvuči savršeno u kombinaciji sa paradajz sosom, ali beli luk je i najbolji prirodni lek za zapušen nos i lečenje sinusa. Smatra se da beli luk pomaže kod retkog sekreta koji blokira nosne puteve i njegova prirodna antibakterijska svojstva smanjuju upalne procese koji doprinose zapušenju disajnih puteva. Dodaj dva samlevena čena belog luka u hranu ili ključalu vodu svakog dana ili, ako se usuđuješ da ga jedeš sirovog, zgnječi beli luk i progutaj ga sa malo meda. 

8. Koristite dekongestive bez recepta

Možete kupiti dekongestive, sprejeve za nos i još mnogo toga u slobodnoj prodaji bez recepta. Uvek pratite uputstva na pakovanju i razgovarajte sa svojim lekarom ili apotekarom ukoliko vam nije jasno: 

 • Kako koristiti sprejeve za nos ili dekongestive,
 • Koliko često koristiti sprejeve za nos ili dekongestive, ili
 • Trebate li izbegavati bilo kakve dekongestive bez recepta, npr. ako ste trudni ili uzimate druge lekove.

Sledeći put kada budete imali zapušen nos, i pitali se kako se rešiti zapušenog nosa i kako otpušiti sinuse isprobajte jedan (ili nekoliko) ovih prirodnih kućnih lekova da ponovo prodišete punim plućima. Držite pri ruci i pakovanje Zewa maramica za lice kako biste uvek mogli higijenski ispuhati nos! 

Izvori 

1Non-allergic rhinitis, NHS

2Steam inhalation, Fife Health & Social Care Partnership, West Suffolk NHS Foundation Trust

3Effectiveness of steam inhalation and nasal irrigation for chronic or recurrent sinus symptoms in primary care: a pragmatic randomized controlled trial, Paul Little, Beth Stuart, Mark Mullee, Tammy Thomas, Sophie Johnson, Gerry Leydon, David Rabago, Samantha Richards-Hall, Ian Williamson, Guiqing Yao, James Raftery, Shihua Zhu, Michael Moore, CMAJ Sep 2016, 188 (13) 940-949; DOI: 10.1503/cmaj.160362

4Effectiveness of humidification, National Library of Medicine

5Ginger extract versus Loratadine in the treatment of allergic rhinitis: a randomized controlled trial, BMC Complementary Medicine and Therapies

6Vitamin C in prevention and treatment of the common cold, National Library of Medicine

7The dos and don’ts of easing cold symptoms, Johns Hopkins Medicine

8Authenticating apple cider vinegar's home remedy claims, National Library of Medicine


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili