10 prirodnih rešenja kako otpušiti nos i sinuse 

10 prirodnih rešenja kako otpušiti nos i sinuse

Začepljenost, otežano disanje i bolovi u nosu - da, to definitivno zvuči kao da imaš zapušen nos. Lek postoji, bez brige. Mi smo tu da ti pomognemo. Kada je u pitanju oporavak od prehlade, malo brige o sebi i neki efikasni kućni lekovi mogu mnogo pomoći. Bez obzira da li patite od prehlade ili alergije, začepljenost nosa nije prijatno iskustvo. Postoji veliki broj medikamenata koji ti mogu pomoći kod zapušenog nosa (uz konsultacije sa lekarom). Međutim, postoji i prirodan način da se izboriš sa ovim problemom. Donosimo ti spisak saveta za to kako otpušiti nos i sinuse lečenjem na prirodan način i kod kuće: 

Ako patite od začepljenog nosa i drugih upornih simptoma, uvek je najbolje da se konsultujete sa svojim lekarom opšte prakse za medicinski savet i podršku.

Šta uzrokuje zapušen nos 

Poznavanje prirodnih načina kako izlečiti zapušen nos je korisno, ali je dobra ideja prvo znati šta je uzrok začepljenosti nosa. Evo nekoliko potencijalnih uzroka zapušenog nosa i sinusa: 

 • Prehlada, grip i drugi virusi 
 • Suv vazduh 
 • Alergije (kao što su prašina, alegija na pelud i perut kućnih ljubimaca) 
 • Hormonske promene 
 • Medicinska stanja kao što je hipotireoza 
 • Lekovi kao što su beta blokatori, antiinflamatorni lekovi i kontracepcijske pilule 

Pogledajte i naše super korisne vodiče kako se izboritis prehladom, alergijom na pelud i alergijom na kućne ljubimce! 

Ne zaboravite:  Ako ste zabrinuti da bi vaš zapušen nos mogao biti uzrokovan nečim drugim osim obične prehlade, uvek razgovarajte sa svojim farmaceutom ili drugim medicinskim stručnjakom pre nego što počnete, prestanete ili promenite bilo koji lek.

10 prirodnih načina kako izlečiti zapušen nos 

Postoji mnogo lekova koji mogu pomoći kod kongestije. Ali i prirodni lekovi za začepljen nos takođe mogu da reše vaš problem!Takođe možete naučiti kako otpušiti nos bez kapi! Dakle, bez obzira da li želite da uštedite novac ili jednostavno izbegavate da izlazite napolje kada ste bolesni, isprobajte sledeće prirodne načine da otpušite nos: 

1. Iskoristi inhalaciju vodenom parom. Sve što treba da uradiš je da napuniš posudu vrelom vodom, nagneš se nad nju i prekriješ glavu peškirom. Inhalacija vodenom parom će pomoći da se razbije sluz i raščiste disajni putevi, što će ti doneti veliko olakšanje.2Za još bolji efekat, u vodu dodaj par kapi ulja eukaliptusa.3

Bezbednosno upozorenje: Nesreće sa toplom vodom mogu izazvati ozbiljne opekotine, pa vodite računa da činiju držite na mirnoj površini i vodite računa o maloj deci ili kućnim ljubimcima u blizini.14

2. Investirajte u ovlaživač vazduha. Vlaga koju u vazduh dodaje ovlaživač dobro pomaže u uklanjanju     nazalne kongestije.4Ne samo da može da umiri probleme s nosom, već može i da ublaži suve oči i grlo. Pravilno inhaliranje može mnogo pomoći! 

3. Tople obloge. Tople obloge su odličan način da oslobodiš disajne kanale i olakšaš pritisak.5Jednostavno potopi peškir u vruću vodu, a zatim njime prekrij svoj nos. Ovo je jedan od najnežnijih kućnih recepata za problem kako otpušiti nosi sinuse i deluje jako umirujuće. 

4.     Hidriraj se. Od ublažavanja bolnog grla, sprečavanja dehidracije, pa čak i do pomoći u ublažavanju zapušenosti nosa, ostati hidriran je važniji nego ikad kada se osećate loše.6Voda je najbolji izbor za hidriranje. Međutim, i čaj sa medom i limunom, sokovi ili elektrolitski sportski napici takođe mogu utoliti žeđ i pomoći u borbi sa zapušenim nosom. 

5. Ne zaboravi kvalitetno se hraniti!Nutritivna hrana će opskrbiti tvoje telo neophodnim vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C.7Voćni napici i tople supice su odlična ideja za unos vitamina, osećaj sitosti i potrebnu energiju. 

6. Nemojte praviti velike promene u svojoj ishrani. Baš kao i kada ste dobro, uravnotežena i raznovrsna ishrana vam može pomoći da obezbedite esencijalne hranljive materije kako biste bili jaki kada ste prehlađeni.8 

7. Đumbir. Zbog svojih protivupalnih svojstava, đumbir je jedan od najboljih lekova za zapušen nos.9 Samo treba da nasečeš malo đumbirovog korena i prokuvaš ga u vodi. Zatim tu vodu možeš da konzumiraš kao čaj ili da njom natopiš peškir za oblogu.  

8. Isprobajte slanu vodu. Slana voda je odličan način da razredite sluz koja uzrokuje zapušenost nosa, omogućavajući da se lakše izbaci.10 Najbolji deo je da vam treba samo so i voda – stvari koje većina domaćinstava uvek ima.11

9. Izbegavajte izlaske na hladan vazduh. Hladan vazduh može pogoršati nazalnu kongestiju. Vaše telo reaguje na hladan, suv vazduh izazivanjem većeg lučenja sluzi.12 A više sluzi je ono što vam najmanje treba! 

10. Odmaraj se. Verovatno najvažnija stvar koju treba da uradiš kada se osećaš loše jeste da se odmaraš. San i odmor pomaže tvom telu da se izbori sa zapušenim nosom.13 Zato zapušen nos može da ti posluži kao izgovor za kvalitetan odmor i relaksaciju. Ako glavu prilikom ležanja držiš na uzvišenju, to ti može pomoći da otpušiš svoj nos.  

Izlaziš napolje? Ponesi sa sobom i pakovanje Zewa Softis Menthol Breeze maramica, da uhvatiš sve klice virusa prilikom izduvavanja nosa.​​I maramice možeš malo natopiti uljem eukaliptusa, da pročistiš disajne kanale još brže.3

Kada potražiti profesionalnu pomoć za kongestiju nosa i sinusa 

Dok su kućni lekovi odlična ideja za neke situacije, zapušen nos može biti znak nečeg ozbiljnijeg. Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju, te potražiti stručni medicinski savet: 

 • Vaš nos je neprekidno začepljen više od 5 dana.
 • Imate poteškoća sa disanjem (ovo se odnosi na disanje na usta ili na nos).
 • Primetili ste nove ili dodatne simptome uključujući zelenu sluz ili stezanje u grudima.
 • Imate bol u glavi ili ušima.
 • Imate groznicu.

Zapušen nos je definitivno razlog da se zabrineš i vodiš više računa o svom zdravlju. Postoji mnogo prirodnih načina kako otpušiti zapušen nos i sinuse kojima možeš da olakšaš simptome. Sada kada ih znaš, problem zapušenog nosa ćeš rešiti mnogo brže nego ranije. 

Izvori

1Non-allergic rhinitis, NHS

2Effectiveness of steam inhalation and nasal irrigation for chronic or recurrent sinus symptoms in primary care: a pragmatic randomized controlled trial, Paul Little, Beth Stuart, Mark Mullee, Tammy Thomas, Sophie Johnson, Gerry Leydon, David Rabago, Samantha Richards-Hall, Ian Williamson, Guiqing Yao, James Raftery, Shihua Zhu, Michael Moore. CMAJ Sep 2016, 188 (13) 940-949; DOI: 10.1503/cmaj.160362.

3The effects of camphor, eucalyptus and menthol vapour on nasal resistance to airflow and nasal sensation’

4Effectiveness of humidification, National Library of Medicine

510 tips for getting rid of a stuffy nose, Medical News Today

6The dos and don’ts of easing cold symptoms, Johns Hopkins Medicine

7Vitamin C in prevention and treatment of the common cold, National Library of Medicine

8Nutrition and Immunity – be careful of myths and false promises, British Nutrition Foundation

9Ginger extract versus Loratadine in the treatment of allergic rhinitis: a randomized controlled trial, BMC Complementary Medicine and Therapies

10Nasal congestion, Patient Info

11Non-allergic rhinitis, NHS

12A Study of the Mechanism and Treatment of Rhinorrhea and Sneezing, Sage Journals

13 ‘Managing your condition’, Colds and Nasal Congestion, Notting Area Prescribing Committee NHS

14 Effectiveness of steam inhalation and nasal irrigation for chronic or recurrent sinus symptoms in primary care: a pragmatic randomized controlled trial. Paul Little, Beth Stuart, Mark Mullee, Tammy Thomas, Sophie Johnson, Gerry Leydon, David Rabago, Samantha Richards-Hall, Ian Williamson, Guiqing Yao, James Raftery, Shihua Zhu, Michael Moore. CMAJ Sep 2016, 188 (13) 940-949; DOI: 10.1503/cmaj.160362


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili