Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Šta raditi kada ide krv iz nosa? Sama činjenica da imaš curenje krvi iz nosa može biti zabrinjavajuća, ali obično nema razloga za brigu. Ako znaš kako da je brzo zaustaviš, to je dovoljno da zadržiš pribranost, a čim imaš predstavu o tome kako zaustaviti krvarenje iz nosa, manje su šanse da ćeš se uspaničiti. Iako je preporuka da uvek potražiš stručan medicinski savet ako nisi siguran/sigurna, postoji nekoliko koraka koje možeš da preduzmeš da zaustaviš curenje krvi iz nosa. Sledeći put kada ti se dogodi pucanje kapilara u nosu, probaj da pratiš naša uputstva korak po korak da zaustaviš mlaz krvi.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa u sedećem, napred nagnutom položaju

Prvi korak koji je važno napomenuti kada se radi o tome šta raditi kada ide krv iz nosa je da sedneš uspravnih leđa i gornji deo tela nagneš napred, a ne nazad. Uspravan položaj i nagnut gornji deo tela smanjuje pritisak u krvnim sudovima u tvom nosu, što pomaže usporavanju krvarenja. Pored toga što će ti ova metoda zaustaviti curenje krvi iz nosa, pomoći će ti i da zaustaviš gutanje krvi.

Neka ti pakovanje Zewa Deluxe Design maramica bude pri ruci za lakše hitne slučajeve poput krvarenja iz nosa. One su nežne prema tvojoj koži, ali i dovoljno jake da upiju krv. One su zapravo toliko jake da će ostati čitave i pri pranju u mašini za veš.

Zaustavi curenje krvi iz nosa tako što ćeš stegnuti nos

Bilo da je reč o tankom mlazu krvi iz nosa zbog pucanja kapilara u nosu ili pokušavaš da zaustaviš teško krvarenje, ako dobro stegneš nos to će ti umnogome pomoći da zaustaviš mlaz. U uspravnom, sedećem položaju, stegni palcem i kažiprstom meki deo nosa, odmah ispod grebena nosa i zatvori obe nozdrve. Ovo bi trebalo da zaustavi curenje krvi iz nosa, ali ako primetiš da ipak curi malo krvi, pokušaj drugačije da stegneš nos.

Diši kroz usta i drži nos stegnut pet minuta. Nakon prvog pokušaja pusti nos, obriši ostatke krvi Zewa Deluxe Design maramicama za lice i proveri da li je krvarenje prestalo.

Diši kroz usta i drži nos stegnut pet minuta. Nakon prvog pokušaja pusti nos, obriši ostatke krvi Zewa Deluxe Design maramicama za lice i proveri da li je krvarenje prestalo.

Stegni nos i ponovi

Dva gore navedena koraka su dokazana i testirana načina za brzo zaustavljanje krvi iz nosa, ali ako to ne bude delotvorno zapitaćeš se šta da radiš ako curenje krvi iz nosa još traje? Ukoliko krvarenje nije prestalo, nema mesta panci, samo ponovi postupak.

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa ledom

Takođe, krv iz nosa možeš zaustaviti tako što ćeš staviti pakovanje leda ili zamrznutog povrća preko nosa – to će skupiti krvne sudove i usporiti krvarenje. Ponovi postupak za 15 minuta i proveri ponovo da li je krvarenje prestalo.

Kada potražiti savet lekara

Ukoliko se krvarenje nastavi, trebalo bi da se javiš službi hitne pomoći. To još uvek ne znači da je u pitanju nešto ozbiljno, ali su lekari ipak stručniji da odrede šta pomaže kod krvi iz nosa koja ne prestaje da curi. Pored slučaja da curenje krvi iz nosa traje više od 20 minuta, trebalo bi posetiti hitnu pomoć i u sledećim slučajevima:

  • Gubitak značajne količine krvi.
  • Ozbiljna povreda je dovela do krvarenja.
  • Boriš se za vazduh.
  • Progutao/progutala si mnogo krvi i zbog toga povraćaš.

Pored posete službi hitne pomoći, trebalo bi da potražiš savet lekara i ukoliko je u pitanju sledeće:

  • Dete mlađe od dve godine ima krvarenje.
  • Redovno imaš krvarenja iz nosa.
  • Uzimaš lekove za razređivanje krvi.
  • Imaš simptome anemije – bled izgled, gubitak daha i ubrzan rad srca.

Sada znaš šta raditi kada ide krv iz nosa, pa možeš preduzeti određene mere. Ostani smiren/smirena, prati uputstva korak po korak i sve će se ubrzo srediti.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili