Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Šta raditi kada ide krv iz nosa? Ukoliko imaš problem sa curenjem krvi iz nosa, ne brini: naši saveti o tome kako zaustaviti krvarenje iz nosa su tu da brzo dovedeš stvari pod kontrolu, izbegneš nered i nastaviš da uživaš u svojim dnevnim aktivnostima.

Uvek je dobro znati šta pomaže kod curenja krvi iz nosa. Jednom kada usvojiš ove savete, moći ćeš da ih iskoristiš za svako sledeće pucanje kapilara u nosu – kao i da podeliš svoju mudrost sa drugima kako bi i oni brzo rešili taj problem.

Važno: Ukoliko si u nedoumici, uvek potraži stručni savet lekara. Na kraju ovog članka možeš pronaći uputstva u kojim situacijama je neophodno potražiti medicinsku pomoć.

Šta znači kada ti ide krv iz nosa?

Krvarenje iz nosa može izgledati zastrašujuće, ali se obično može lečiti kod kuće i ne predstavlja znak nekog težeg oboljenja.

Epistaksa (krvarenje iz nosa) je česta pojava curenja krvi iz nosa. Za vreme krvarenja, krv može curiti iz jedne nozdrve ili iz obe. Krvarenje može biti obilnije ili slabije, a njegovo trajanje može biti od nekoliko sekundi do 15 minuta ili duže.

Većina ljudi se sretne sa krvarenjem iz nosa bar jednom u životu. Curenje krvi iz nosa se češće javlja kod dece nego kod odraslih1. U većini slučajeva krv iz nosa se zaustavlja direktnim pritiskom na nos, ali ponekad je potrebna lekarska intervencija.

1. Kako zaustaviti krvarenje iz nosa u sedećem, napred nagnutom položaju

Prvi korak koji je važno napomenuti ukoliko nisi siguran/sigurna šta raditi kada ide krv iz nosa je da sedneš uspravnih leđa i gornji deo tela nagneš napred, a ne nazad. Uspravan položaj i nagnut gornji deo tela smanjuje pritisak u krvnim sudovima u tvom nosu, što pomaže usporavanju krvarenja. Pored toga što će ti ova metoda zaustaviti curenje krvi iz nosa, pomoći će ti i da zaustaviš gutanje krvi.

Neka ti pakovanje Zewa Deluxe Design maramica bude pri ruci za lakše hitne slučajeve poput krvarenja iz nosa. One su nežne prema tvojoj koži, ali i dovoljno jake da upiju krv. One su zapravo toliko jake da će ostati čitave i pri pranju u mašini za veš.

2. Zaustavi curenje krvi iz nosa tako što ćeš stegnuti nos

Bilo da je reč o tankom mlazu krvi iz nosa zbog pucanja kapilara u nosu ili pokušavaš da zaustaviš teško krvarenje, ako dobro stegneš nos to će ti umnogome pomoći da zaustaviš mlaz. U uspravnom, sedećem položaju, stegni palcem i kažiprstom meki deo nosa, odmah ispod grebena nosa i zatvori obe nozdrve. Ovo bi trebalo da zaustavi curenje krvi iz nosa, ali ako primetiš da ipak curi malo krvi, pokušaj drugačije da stegneš nos.2

Diši kroz usta i drži nos stegnut pet minuta. Nakon prvog pokušaja pusti nos, obriši ostatke krvi Zewa Deluxe Design maramicama za lice i proveri da li je krvarenje prestalo.

3. Stegni nos i ponovi

Dva gore navedena koraka su dokazana i testirana načina za brzo zaustavljanje krvi iz nosa, ali ako to ne bude delotvorno zapitaćeš se šta da radiš ako curenje krvi iz nosa još traje? Ukoliko krvarenje nije prestalo, nema mesta panci. Samo ponavljaj postupak, nežno i smireno, dok ne prestane.

4. Kako zaustaviti krvarenje iz nosa ledom

Takođe, krv iz nosa možeš zaustaviti tako što ćeš staviti pakovanje leda ili zamrznutog povrća preko nosa – to će skupiti krvne sudove i usporiti krvarenje. Ponovi postupak za 15 minuta i proveri ponovo da li je krvarenje prestalo.

Prevencija curenja krvi iz nosa

Stvari koje možeš učiniti da sprečiš pucanje kapilara u nosu3:

 • Izbegavaj kopanje nosa i održavaj nokte na rukama kratkim.
 • Izduvavaj nos ređe i radi to veoma nežno.
 • Pobrini se da je vazduh u tvom domu uvek dovoljno vlažan.
 • Nosi štitnik za glavu prilikom obavljanja aktivnosti u kojima bi mogao/mogla povrediti glavu ili nos.
 • Uvek se pridržavaj instrukcija prilikom korišćenja sprejeva za nos – preterano korišćenje istih može izazvati curenje krvi iz nosa.

Kada potražiti savet lekara

Ukoliko se krvarenje nastavi i traje duže od 20 minuta, trebalo bi da se javiš službi hitne pomoći. Lekari su ipak stručniji da odrede šta pomaže kod krvi iz nosa koja ne prestaje da curi. Oni će prvo izvršiti detaljan fizički pregled i odrediti dijagnozu krvarenja iz nosa. Ukoliko je izgubljena velika količina krvi ili se utvdi da je reč o težem oboljenju koje uzrokuje curenje krvi iz nosa, uslediće analiza uzoraka krvi. Pored slučaja da curenje krvi iz nosa traje predugo, trebalo bi posetiti Hitnu pomoć i u sledećim situacijama:

 • Gubitak značajne količine krvi.
 • Ozbiljna povreda je dovela do krvarenja.
 • Boriš se za vazduh.
 • Progutao/progutala si mnogo krvi i zbog toga povraćaš.

Pored posete službi hitne pomoći, trebalo bi da potražiš savet lekara i ukoliko je u pitanju sledeće:

 • Dete mlađe od dve godine ima krvarenje.
 • Redovno imaš krvarenja iz nosa.
 • Uzimaš lekove za razređivanje krvi.
 • Imaš simptome anemije – bled izgled, gubitak daha i ubrzan rad srca.

Šta očekivati prilikom posete Službi hitne pomoći

 • Fizički pregled i moguću analizu uzorka krvi.
 • Dobićeš medicinske kapi za nos kako bi se zaustavilo curenje krvi iz nosa.
 • Lekar bi mogao uvući gazu u tvoj nos kako bi izazvao pritisak na oštećene kapilare i zaustavio krvarenje.
 • Oštećeni kapilar može biti kauterizovan. Ova procedura podrazumeva da se kapilar sprži hemijski ili električnim uređajem. Pre ove metode pacijentu se daje lokalna anestezija, pa nećeš osetiti nikakve bolove.
 • U retkim slučajevima, neophodno je da se krvarenje zaustavi hirurškim zahvatom.4

Kada je neophodna hirurška intervencija u slučaju curenja krvi iz nosa

Zadnje krvarenje iz nosa (u zadnjem delu nosa) i krvarenje koje ne reaguje na nehirurške zahvate ponekad mora da se tretira hirurški. Blago invazivnom operacijom se može izolovati i zalečiti oštećeni kapilar koji uzrokuje curenje krvi iz nosa. Na taj način se krvarenje zaustavlja.

Hirurška procedura počinje umetanjem endoskopske cevi u nozdrve. Cilj ovog postupka je da se pronađu i tretiraju arterije koje izazivaju problem sa krvarenjem. Endoskopska operacija može biti obavljena bez rezova i neželjenih ožiljaka. Bol prilikom operacije je obično blaga i pacijenti se brzo oporave nakon ovog zahvata.4

Sada znaš šta raditi kada ide krv iz nosa, pa možeš preduzeti određene mere. Ostani smiren/smirena, prati uputstva korak po korak i sve će se ubrzo srediti.

Reference

1 Carle.Org, "Nosebleed (epistaxis)"

2 Centar za Sluh i Govor, "Kako da zaustavite krvarenje iz nosa?"

3 NHS, "Nosebleed" 

4 Yale Medicine, "Epistaxis"


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili