Kako zaustaviti krvarenje iz nosa: uzroci krvarenja iz nosa   

Kako zaustaviti krvarenje iz nosa: uzroci krvarenja iz nosa

Često krvarenje iz nosa? Krv iz nosa obično nije ozbiljan zdravstveni problem, ali može izazvati pomalo paničnu reakciju – i nered! Želimo da vam damo više informacija o tome koji su uzroci krvarenja iz nosa, kakva je povezanost između prehlade i krvarenja iz nosa, te kako postupati kada krene da curi krv iz nosa.  

Što više znaš o tome, lakše će ti se biti pripremiti da te idući put ne iznenadi. Jednom kada usvojiš ove savete, moći ćeš da ih iskoristiš za svako sledeće pucanje kapilara u nosu – kao i da podeliš svoju mudrost sa drugima kako bi i oni brzo rešili taj problem. 

Šta raditi kada ide krv iz nosa? Ukoliko imaš problem sa curenjem krvi iz nosa, ne brini: naši saveti o tome kako zaustaviti krvarenje iz nosa su tu da brzo dovedeš stvari pod kontrolu, izbegneš nered i nastaviš da uživaš u svojim dnevnim aktivnostima. Ukoliko imaš redovna krvarenja iz nosa, neki zdravstveni problem koji utiče na mogućnost zgrušavanja krvi ili jednostavno želiš stručno mišljenje, najbolje je da se obratiš svom porodičnom lekaru za savet. 

Uzroci krvarenja iz nosa 

Kada spominjemo krv iz nosa, uzroci se pojavljuju kao bitno pitanje. Postoje dva glavna tipa curenja krvi iz nosa: anteriorno i posteriorno, odnosno prednje i zadnje.  Oba su uzrokovana pucanje kapilara u nosu. Ovi krvni sudovi su jako slabi i tanki, te lako pucaju, što je razlog zašto curi krv iz nosa, nekim ljudima se često dešava iz jedne ili obe nosnice.  

Razlozi krvarenja iz nosa su mnogobrojni kada se radi o prednjem krvarenju iz nosa (koje dolazi iz prednjeg dela nosne pregrade). Ovo se dešava jer sitni krvni sudovi u tvom nosu pucaju i zbog toga počne da ti curi krv iz nosa1,5. Najčešći​ krv iz nosa uzroci ​ovog tipa su: 

 • Previše snažno izduvavanje nosa.
 • Čačkanje nosa.
 • Unutrašnjost nosa je suviše suva usled temperature vazduha.

Neki razlozi krvarenja iz nosa mogu zahtevati posetu lekaru. Ovo je obično slučaj kada krvarenje dolazi iz dubljeg dela unutrašnjosti nosa (zadnje krvarenje iz nosa)1, a uzrok tome može biti: 

 • Visok krvni pritisak.
 • Slomljen nos ili povreda.
 • Lekovi za razređivanje krvi, poput varfarina.
 • Zdravstvena stanja koja utiči na zgrušavanje krvi ili krvne sudove.

Koji god da su uzroci krvarenja iz nosa, koristi meke Zewa Soft & Sensitive maramice da zaustaviš mlaz krvarenja. One su nežne prema tvojoj koži, a istovremeno i dovoljno snažne da pokupe mlaz krvarenja. Neka ti kutija maramica bude pri ruci da posegneš za njima u svakoj prostoriji.

Kako zaustaviti krv iz nosa: šta ne raditi 

Ukoliko dođe do krvarenja iz nosa, a vi ne znate šta uraditi, pogledajmo prvo šta ne bi trebali raditi. Tokom krvarenja iz nosa trebalo bi da izbegavaš: 

 • Ležanje. Krv može da ispuni vazdušne puteve i oteža disanje.
 • Zabacivanje glave unazad. Krv može tako da se spusti kroz tvoje grlo u stomak što može dovesti do povraćanja.
 • Zatrpavanje nosa maramicama. Može se stvoriti krasta koja se zalepi za maramicu i koja se kida kada povučeš maramicu, što dovodi do više krvarenja 3,5.

Kako zaustaviti krvarenje nosa u 3 koraka 

Iako bi trebali uvek potražiti savet lekara ukoliko niste sigurni šta učiniti, postoje neki jednostavni koraci za zaustavljanje krvarenja iz nosa. Naredni put kada vam se desi, konsultujte se s ovim jednostavim vodičem. Evo kako zaustaviti krvarenje nosa u tri jednostavna koraka4

1. Kako zaustaviti krvarenje iz nosa u sedećem, napred nagnutom položaju

Prvi korak koji je važno napomenuti ukoliko nisi siguran/sigurna šta raditi kada ide krv iz nosa je da sedneš uspravnih leđa i gornji deo tela nagneš napred, a ne nazad. Uspravan položaj i nagnut gornji deo tela smanjuje pritisak u krvnim sudovima u tvom nosu, što pomaže usporavanju krvarenja. Pored toga što će ti ova metoda zaustaviti curenje krvi iz nosa, pomoći će ti i da zaustaviš gutanje krvi. 

2. Zaustavi curenje krvi iz nosa tako što ćeš stegnuti nos

Bilo da je reč o tankom mlazu krvi iz nosa zbog pucanja kapilara u nosu ili pokušavaš da zaustaviš teško krvarenje, ako dobro stegneš nos to će ti umnogome pomoći da zaustaviš mlaz. U uspravnom, sedećem položaju, stegni palcem i kažiprstom meki deo nosa, odmah ispod grebena nosa i zatvori obe nozdrve. Ovo bi trebalo da zaustavi curenje krvi iz nosa, ali ako primetiš da ipak curi malo krvi, pokušaj drugačije da stegneš nos. 

Diši kroz usta i drži nos stegnut pet minuta. Nakon prvog pokušaja pusti nos, obriši ostatke krvi Zewa Deluxe Design maramicama za lice i proveri da li je krvarenje prestalo. 

3. Stegni nos i ponovi

Dva gore navedena koraka su dokazana i testirana načina za brzo zaustavljanje krvi iz nosa, ali ako to ne bude delotvorno zapitaćeš se šta da radiš ako curenje krvi iz nosa još traje? Ukoliko krvarenje nije prestalo, nema mesta panci. Samo ponavljaj postupak, nežno i smireno, dok ne prestane. 

Kada je krvarenje stalo, narednih 24 sata bi trebalo da izbegavaš: 

 • Izduvavanje nosa.
 • Aktivnosti koje iziskuju napor.
 • Podizanje teških stvari ili tegova3.

Kao što smo već pomenuli, krvarenje bi trebalo prestati, alia ko se nastavi duže nego što je predviđeno, budite oprezni I odmah potražite savet lekara. 

Koliko dugo je predugo za krvarenje iz nosa? 

Ukoliko krvarenje iz nosa traje već duži period, trebali biste se zaputiti u najbližu hitnu pomoć. To ne znači nužno da je problem ozbiljan, ali su medicinski stručnjaci ipak u boljoj poziciju da otkriju zašto krvarenje ne prestaje. Tako da, koliko dugo je ustvari predugo za krvarenje iz nosa? I, u kojim situacijama je potrebna hitna pomoć ljekara? 

 • Ukoliko se krvarenje nastavi i traje duže od 20 minuta.
 • Gubitak značajne količine krvi.
 • Ozbiljna povreda je dovela do krvarenja.
 • Boriš se za vazduh.
 • Progutao/progutala si mnogo krvi i zbog toga povraćaš1.

Pored posete službi hitne pomoći, trebalo bi da potražiš savet lekara i ukoliko je u pitanju sledeće: 

 • Dete mlađe od dve godine ima krvarenje.
 • Redovno imaš krvarenja iz nosa.
 • Uzimaš lekove za razređivanje krvi.
 • Imaš simptome anemije – bled izgled, gubitak daha i ubrzan rad srca1.

Kako sprečiti krvarenja iz nosa: 

Iako je veoma dobro znati kako se nositi s krvarenjima iz nosa, postoje I neke stvari kojima ih možeš  I sprečiti. Evo nekih stvari koje možeš učiniti da sprečiš pucanje kapilara u nosu: 

 • Izbegavaj kopanje nosa i održavaj nokte na rukama kratkim.
 • ​​Pobrini se da je vazduh u tvom domu uvek dovoljno vlažan.​
 • ​​Izduvavaj nos ređe i radi to veoma nežno​
 • Nosi štitnik za glavu prilikom obavljanja aktivnosti u kojima bi mogao/mogla povrediti glavu ili nos.
 • Uvek se pridržavaj instrukcija prilikom korišćenja sprejeva za nos – preterano korišćenje istih može izazvati curenje krvi iz nosa2.

Sada znaš šta uzrokuje krvarenja iz nosa I šta raditi kada ide krv iz nosa, pa možeš preduzeti određene mere. Ostani smiren/smirena, prati uputstva korak po korak i sve će se ubrzo srediti. Naravno, ukoliko bude trajalo duže od 20 minuta, odmah potraži medicinsku pomoć. 

Izvori: 

1 Nosebleed, NHS Inform 

2 Nosebleeds, Nationwide Children’s  

3 Nosebleed, NHS 

4 How to Stop a Nosebleed, Healthy Children 

5 RFZO.rs 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili