Muči te iritirajući kašalj? Ovi domaći lekovi za kašalj mogu biti od pomoći

Жінка з дратівливим кашлем намагається пити чай

Suvi, iritirajući kašalj može da utiče na sve sfere tvog života: na posao, porodični život i vreme kada pokušavaš da zaspiš. Bez obzira da li je reč o posledici blaže prehlade ili alergije, svrab i iritacija u grlu će ti sigurno pokvariti raspoloženje. Međutim, jednom kada saznaš koji su to delotvorni domaći lekovi za kašalj, život će ti postati lakši. Ovde ćeš pronaći neke od najboljih lekova koje možeš da isprobaš kod kuće.

Suvi kašalj: prirodni lek za kašalj je med

Med u sirovoj formi sadrži antivirusna i antibakterijska svojstva i može biti jako delotvoran za smirivanje kašlja. Toliko je efikasan da ga čak i stručnjaci preporučuju umesto antibiotika za suvi kašalj. Prirodni lek, koji svako od nas ima u kuhinji, je najbolje servirati u čaši ili šolji vruće vode, u koju je prethodno isceđen limunov sok. Popij ovu mešavinu dva do tri puta dnevno, da se u grlu formira zaštitni sloj i ublaži neprijatan nadražaj.

Inhalacija smiruje kašalj: lek u obliku pare

Med za kašalj koji grebe

Para je jedan od najboljih domaćih lekova za kašalj. Suvi, iritirajući osećaj u grlu se može ublažiti na ovaj način, a pored toga pomaže i u omekšavanju sluzi koja se nakuplja na zidovima grla. Pripremi činiju vruće, ključale vode, prekrij glavu peškirom i udiši paru otprilike pet minuta, kako bi se tvoje nadraženo grlo dovoljno navlažilo. Za još bolje rezultate, dodaj u vodi nekoliko kapi eukaliptusovog ulja.

Kada si u pokretu, stavi nekoliko kapi eukaliptusovog ulja na maramicu da umiriš vazdušne puteve i ublažiš suvi, iritirajući kašalj. Praktično pakovanje, poput Zewa Softis Menthol Breeze maramica, lako stane u svaku torbu. Osim toga, ove maramice su nežne za tvoj nos dok udišeš umirujuću aromu.

Unosi dovoljno vode u svoj organizam

Olakšajte kašalj koji grebe supom

Unos dovoljne količine tečnosti u organizam je jako važan kada te muči suvi kašalj. Hidratacija pomaže telu da se bori sa virusima i alergenima, a voda održava vlažnost grla.

Kada te muči kašalj, prirodni lek naših baka je supa

Čaj od majčine dušice da vam olakša suv kašalj koji grebe

Supa je jedan od starih, proverenih domaćih lekova za kašalj. Pored svih hranjivih stvari koje sadrži, vruća tečnost će jako goditi nadraženom grlu. Dakle, ako imaš upaljeno, bolno grlo zbog koga ti je otežano gutanje, požuri po malo povrća za pripremu laganog, umirujućeg variva.

Čaj od majčine dušice za ublažavanje iritirajućeg kašlja

Majčina dušica može biti moćan lek za smirivanje iritirajućeg kašlja. Ova biljka sadrži antioksidanse, koji pomažu jačanju imuniteta, kao i flavonoide, koji smiruju upale i opuštaju mišiće grla. Za pripremu umirujućeg čaja treba da izmrviš dve čajne kašike majčine dušice, potopiš ih u vruću vodu na 10 minuta i okrepljujući napitak je spreman za piće.

Sada znaš i više nego dovoljno efikasnih domaćih lekova za kašalj, tako da ćeš se sledeći put mnogo brže oporaviti i rešiti tog neprijatnog osećaja u grlu.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili