5 najboljih lekova za prehladu po preporuci bake (i deke)

Kućni Recepti Za Prehladu

Čudesni lekovi za prehladu i grip, nažalost, ne postoje, ali je jasno da najbolji saveti dolaze od onih koji su to već pregrmeli (i to više puta). Zato se i jesmo obratili bakama i dekama da nam predlože svoje već proverene i osvedočene domaće lekove za običnu prehladu i grip.

Iako za ove domaće lekove za prehladu i grip možda ne postoje naučno utemeljeni dokazi, nama je sasvim dovoljno da verujemo na reč jednoj baki koja smatra da oni daju dobre rezultate.

1. Neka ti maramice budu u svakoj prostoriji

Da li si ikad primetio/primetila kako se u svakoj prostoriji bakine kuće uvek nalazi po jedno pakovanje maramica? To je stoga jer baka vrlo dobro zna da je najbolji domaći lek za prehladu i grip da sebi ublažiš muke od procurelog nosa, a da pri tome ne moraš baš previše da se udaljavaš od svoje fotelje. Ako nastup kijanja i kašlja zaustaviš već u maramici koju zatim baciš u kantu za smeće, time suštinski sprečavaš dalje širenje virusa svuda oko sebe.

Ako osetiš da si na korak od prehlade, neka ti se pakovanje maramica Zewa Menthol nađe u džepu. One u sebi sadrže eukaliptus koji doprinosi olakšanju tegoba kod zapušenih sinusa, a budući da su vrlo mekane sasvim su nežne prema već izmučenom nosu.

2. Beli luk: najbolji lek za prehladu ?

Svi dobro znamo da beli luk može da zastraši vampire, međutim, deka veli da antioksidansi koji se nalaze u belom luku mogu uspešno da se bore i protiv prehlada. Za beli luk se već dugo smatra da je najbolji domaći lek za simptome prehlade , pa ako možeš da podneseš njegov ukus i miris, onda je za tebe sasvim vredan pažnje. Nastoj da pojedeš čen sirovog belog luka, prokuvaj ga u vodi i sebi napravi čaj ili s malo zgnječenog belog luka začini svoje obroke i tako od sebe oteraj svaki vid moguće prehlade.

3. Podupri svoje jastuke

Tvoji baka i deka nisu bez ikakvog razloga podupirali tvoje jastuke dok ležiš. Neki ljudi veruju da je spavanje na dodatnom jastuku jedan od najdelotvornijih domaćih lekova za simptome prehlade , a posebno onda kad ti je nos baš dobro zapušen. Dovoljno odmaranja u kombinaciji s glavom blago uzdignutom na jastuku omogućiće tvom telu da se oporavi podstičući drenažu zapušenih sinusa.

4. Dobri domaći lekovi za prehladu : ništa kao dobar obrok

Često kad nas prehlada uzme pod svoje, poslednje o čemu razmišljamo jeste da pojedemo neki okrepljujući obrok. Međutim, baka je i ovde možda u pravu: izdašan obrok dobro je rešenje. Time što ne jedeš kako treba stanje može dodatno da ti se pogorša, stoga navali i pojedi neke hranljive namernice i time svom telu podari potrebnu snagu. Jasno je da je bakina pileća supa jedan od najboljih okrepljujućih domaćih lekova za prehladu koji sasvim sigurno donosi olakšanje.

5. Stupi u akciju

Svejedno, ne bi svaki bakin domaći lek za običnu prehladu trebalo da uzmeš zdravo za gotovo. Baka ima običaj da ti kaže da treba što pre da „stupiš u akciju”, zato što je i sama izdržljiva i proaktivna, ali bi sebe trebalo da malo poštediš i da izbegavaš izlaganje velikim naporima, a posebno u slučaju ako misliš da imaš grip. Topla kupka ili lagana šetnja po svežem vazduhu mogu da ti pomognu da se vratiš u normalu – pod uslovom da sve vreme piješ dovoljno tečnosti. Međutim, čim ti bude malo bolje, pravi je trenutak da zaista stupiš u pravu akciju; brojni su dokazi da redovne fizičke vežbe jačaju imunitet i time smanjuju izglede da se sledeći put opet razboliš.

Širenje virusa prehlade spreči time što ćeš ruke redovno brisati higijenskim vlažnim maramicama. Vlažne maramice Zewa Protect sadrže antibakterijske sastojke i ne ostavljaju nikakve tragove lepljivosti, što ih čini savršenim izborom za brisanje ruku nakon kijanja ili pre obroka.

Kad te sustignu prehlada i grip najlakše je predati se i prepustiti tome da oni prođu sami od sebe, međutim, uz neke klasične domaće lekove sebi makar možeš da olakšaš tegobe. Ako si u potrazi za dobrim domaćim lekovim za prehladu , poslušaj i isprobaj ono što ti baka i deka poručuju.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili