Kako kakiti pravilno: saveti za koje niste ni pomislili da su vam potrebni

Kako kakiti pravilno: saveti za koje niste ni pomislili da su vam potrebni

Ovo nije jedno od pitanja koja se obično postavljaju, ali da li znaš kako kakiti na pravilan način? Iako je ova rutina jedna od najredovnijih, iznenadićeš se kada saznaš da možeš da je poboljšaš! Zbog toga smo kreirali ovaj vodič pun saveta za poboljšanje probave.

Ideje o ishrani i kako regulisati probavu

Sigurno već znaš da ono što jedeš bitno utiče na poboljšanje probave, ali od kakvog je ovo zapravo uticaja na tvoj režim ishrane?

Kao i kod drugih stvari, ključ je u umerenosti. Previše ili premalo vlakana (voće, povrće i integralne žitarice) i digestivni stimulansi (poput kafe) mogu dovesti do zatvora, nadutosti ili dijareje. Kafa može imati i suprotan efekat ukoliko se pije u velikim količinama, jer može dovesti do dehidratacije. Dobra probava traži vodu, pa se pobrini da piješ dovoljno tečnosti tokom dana i pokušaj da smanjiš unos kafeina ako patiš od redovnog zatvora.

Ako ti je spora probava jedan od čestih problema ili osećaš ozbiljnu nelagodnost pri odlasku u toalet, posavetuj se sa svojim lekarom. On ti može dati savete o tome kako regulisati probavu na pravi način, koji je najbolji lek za probavu i kako da ublažiš simptome koji te muče.

Kako kakiti pravilno: pravilan položaj kada sediš na klozetskoj šolji

Tokom poslednjih nekoliko godina, vođene su ozbiljne (i ne tako ozbiljne) diskusije o tome da li sedimo pravilno na klozetskoj šolji i kako kakiti pravilno.

Kao i ostala stvorenja, mi kakimo u čučećem položaju – i ovo je pravilan položaj tela prilikom sedenja na klozetskoj šolji. Razlika je u tome da mi ovu radnju obavljamo u kupatilu, gde je moderan dizajn toaleta takav da sedimo pravo i kičma i butine su pod uglom od 90°. To znači da moramo da uložimo više napora kada kakimo.

Pravilan položaj tela prilikom sedenja na klozetskoj šolji je zapravo ugao od 35°, kao kad čučimo na podu. Pošto je malo verovatno da će u dogledno vreme naša kupatila biti dizajnirana na ovaj način, najjednostavniji savet za to kako kakiti pravilno je da se nagneš napred i primakneš grudi kolenima. Stavi svoja stopala na malu stoličicu dok sediš na klozetskoj šolji, tako da ti telo bude pod uglom približnim čučećoj pozi.

Poboljšaj svoje iskustvo u toaletu u potpunosti uz pomoć snažnog i mekog toalet papira. Koristi vlažni toalet papir Zewa Moist Sensitive za postizanje čistog i higijenskog rezultata, jer ćeš se osećati mnogo svežije nego pri korišćenju običnog suvog toalet papira.

Kada si u pokretu i tvoja probava se kreće

Redovna fizička aktivnost poboljšava tvoje zdravlje na svaki način, pa i kada se radi o stolici. Ovo je možda poslednja stvar koju želiš da radiš kada se ne osećaš dobro u svojoj koži, ali malo skakanja, kratko brzo hodanje ili par rastezanja te može vratiti u ravnotežu.

Ukoliko ti se ne sviđa da se malo zagreješ i oznojiš, pokušaj da malo izmasiraš svoj pupak. Stavi uvijen peškir u krilo i nagni se preko njega donjim delom stomaka ili samo masiraj taj deo blagim pritiskom.

Uz ove savete pri ruci, spora probava više neće biti problem.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili