Kako kakiti pravilno: 4 saveta kako regulisati probavu! 

Црианца сорриндо сентада но васо санитарио но банхеиро.

Ovo nije jedno od pitanja koja se obično postavljaju, ali da li znaš kako kakiti na pravilan način? Iako je ova rutina jedna od najredovnijih, iznenadićeš se kada saznaš da možeš da je poboljšaš! Pročitaj ova 4 saveta za kako regulisati probavu. 

 • Kako kakiti kad ne ​​možeš
 • Najbolje ideje o ishrani za bolju probavu
 • Pravilno držanje tokom pražnjenja creva
 • Kako vam vežbanje može pomoći da kakite

Kako rešiti problem sa zatvorom:  saveti za bolju probavu 

Problem sa zatvorom nikada nije prijatan. Ne samo da vam može biti veoma neprijatno, već može dovesti i do ozbiljnijih komplikacija ¹ ako se ne leči. Uz savetovanje s medicinskim radnikom, možda ćete moći da probate laksative, ali ako želite prirodnije rešenje, isprobajte ove savete da biste postigli bolju i zdraviju probavu: 

 • Pijte voćni sok. Bilo da je u pitanju čaša soka od pomorandže ili kašičica limunovog soka razblaženog u šolji tople vode, određeno voće je puno vitamina C, koji može pomoći da se sadržaj vode pokrene u creva. Ovo može omekšati izmet i potencijalno olakšati izbacivanje ².
 • Probajte suve šljive. Verovatno ste već čuli za ovo, jer su ovo sušeno voće jedan od najpopularnijih prirodnih lekova za zatvor. Suve šljive sadrže sorbitol koji deluje kao prirodni laksativ³.
 • Uzmite malo aloe vere. Ovaj bi vas mogao šokirati, ali verujte nam, funkcioniše. Osim što je antioksidans sa antibakterijskim svojstvima, aloe vera je zapravo i iznenađujuće efikasan prirodni laksativ⁴

Ako već dugo imate problem sa zatvorom, obavezno razgovarajte sa svojim farmaceutom ili porodičnim lekarom. Oni vam mogu ponuditi savet i podršku, kako bi vam pomogli da vratite probavu na pravi put.

Ideje o ishrani i kako regulisati probavu 

Sigurno već znaš da ono što jedeš bitno utiče na poboljšanje probave, ali od kakvog je ovo zapravo uticaja na tvoj režim ishrane? Evo nekoliko jednostavnih promena koje možete da unesete u svoju ishranu pre nego što vam pokažemo kako regulisati probavu: 

 • Održavajte uravnoteženu ishranu sa puno vlakana.5 Najbolji izvori vlakana su oraš asti plodovi (kao što su orasi, indijski oraščići i kikiriki), pasulj, sočivo, voće (kao što su avokado i jabuka), integralne žitarice (kao što su hleb i testenine od celog zrna) i smeđi pirinač.
 • Pijte puno vode da ostanete hidrirani. Za zdravu probavu potrebna je voda, zato održavajte hidrataciju tokom dana i pokušajte da smanjite unos kofeina ako patite od redovnog zatvora5
 • Smanjite unos masne hrane. Čips, hamburgeri, brza hrana i druga masna hrana mogu dovesti do neprijatnih bolova u stomaku i otežati održavanje zdrave probave6 te uzrokovati problem sa zatvorom.
 • Dobro je i da izbegavate i određena pića. Kafa može izazvati problem sa zatvorom7 ako se pije u velikim količinama jer može dovesti do dehidracije. Slično, gazirana pića takođe mogu imati štetne efekte8 zbog toga što se osećate naduveno i stvaraju gasove.

Kao i kod drugih stvari, ključ je u umerenosti. Previše ili premalo vlakana (voće, povrće i integralne žitarice) i digestivni stimulansi (poput kafe) mogu dovesti do zatvora, nadutosti ili dijareje.

Ako ti je spora probava jedan od čestih problema ili osećaš ozbiljnu nelagodnost pri odlasku u toalet, posavetuj se sa svojim lekarom. On ti može dati savete o tome kako regulisati probavu na pravi način, koji je najbolji lek za probavu i kako da ublažiš simptome koji te muče. 

Kako kakiti pravilno: pravilan položaj kada sediš na klozetskoj šolji 

Tokom poslednjih nekoliko godina, vođene su ozbiljne (i ne tako ozbiljne) diskusije o tome da li sedimo pravilno na klozetskoj šolji i kako kakiti pravilno. Kao i ostala stvorenja, mi kakimo u čučećem položaju – i ovo je pravilan položaj tela9  prilikom sedenja na klozetskoj šolji. Postoji, naime, par razlika koje nas dele od bolje probave: 

 • Razlika je u tome da mi ovu radnju obavljamo sedeći, tako da sedimo pravo i kičma i butine su pod uglom od 90°. 
 • Razlika je i u tome da mi ovu radnju obavljamo u toaletu, gde moramo više da se naprežemo kada kakimo. 
 • Verovali ili ne, postoje bolji načini... 

Pravilan položaj tela prilikom sedenja na klozetskoj šolji je zapravo ugao od 35°, kao kad čučimo na podu.Pošto je malo verovatno da će u dogledno vreme naša kupatila biti dizajnirana na ovaj način, najjednostavniji saveti za to kako kakiti pravilno su:  

 1. Nagni se napred dok sediš. 
 2.  Primakni grudi kolenima.
 3. Stavi svoja stopala na malu stoličicu dok sediš na klozetskoj šolji, tako da ti telo bude pod uglom približnim čučećoj pozi. 

Na umu imaj i svoje mališane, pa pogledaj kako i njih naučiti pravilnom korištenju klozetskoj šolje uz još jedan od naših vodiča. 

Poboljšaj svoje iskustvo u toaletu u potpunosti uz pomoć snažnog i mekog toalet papira. Koristi vlažni toalet papir Zewa Moist Sensitive  za postizanje čistog i higijenskog rezultata, jer ćeš se osećati mnogo svežije nego pri korišćenju običnog suvog toalet papira.

Kada si u pokretu i tvoja probava se kreće 

Redovna fizička aktivnost poboljšava tvoje zdravlje na svaki način, pa i kada se radi o stolici. Od smanjenja rizika od bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetesa10, do pomoći vašem mentalnom zdravlju11, nije tajna da redovno vežbanje poboljšava vaše zdravlje na skoro svaki način – a zdravlje creva nije izuzetak. Možda je to poslednja stvar koju želite da radite kada se ne osećate, ali evo nekoliko ideja koje će vam pomoći kada je u pitanju ispravan odlazak u toalet:

 • Nekoliko nama svima poznatih jumping jacks, ili zvezdanih/lepeza skokova
 • Malo trčanja
 • Blago istezanje

Ako vam nije do znojenja, pokušajte da brzo masirate pupak. Lezite na prednji deo sa umotanim peškirom ispod donjeg stomaka i lagano se pomerajte napred i nazad, ili samo masirajte to područje prstima, nežno pritiskajući.

I to je to! Sa ova četiri jednostavna saveta i trika pokazali smo vam sve što nikada niste znali da trebate da znate o tome kako kakiti pravilno. Uz ove trikove u rukavu, uvek ćete biti na dobrom putu da postignete bolju probavu. A, ukoliko pak imate suprotan problem, pogledajte i nas vodič o lečenju dijareje. 

Izvori 

1Constipations, NHS

2Fruit Juice in Infants, Children, and Adolescents: Current Recommendations, National Library of Medicine

3Review of efficacy and safety of laxatives use in geriatrics, National Library of Medicine

4Evaluation of the Nutritional and Metabolic Effects of Aloe vera, National Library of Medicine

5Eating, Diet, & Nutrition for Constipation, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases

6Good foods to help your digestion, NHS

7Effects of Coffee and Its Components on the Gastrointestinal Tract and the Brain-Gut Axis, National Library of Medicine

8Carbonated beverages and gastrointestinal system, National Library of Medicine

9Healthy Bowel, NHS

10Exercise health benefits, NHS

11Exercise and Mental Health: Many reasons to move, National Library of Medicine


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

10 saveta za održavanje intimne higijene kod žena

Potrebni su ti saveti za žene u pogledu higijene, za tebe lično ili za tvoje dete? Nudimo informacije o ženskoj brizi i nezi za žene svih životnih dobi. Klikni ovde!

Higijena Žene

6 pravila lične higijene za decu

Šta tvoja deca treba da znaju o ličnoj higijeni? Pročitaj u nastavku šest važnih predloga za dečju ličnu higijenu i kako tvoja deca kroz zabavu mogu da ih usvoje.

Lična Higijena

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

Navikavanje na nošu može biti donekle složen proces, ali će izrazita roditeljska strpljivost i nekoliko caka na kraju doneti dobre rezultate. Na ovom mestu saznaj kako da decu navikneš na nošu!

Kada i kako započeti proces navikavanja na nošu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?

Postoji li uopšte „dobar” uzrast za navikavanje na nošu? Zewa daje odgovor na sva tvoja pitanja o tome kako da znaš kad je tvoje dete u pravom uzrastu kad treba započeti navikavanje na nošu.

Koji je pravi uzrast kad treba započeti navikavanje na nošu?