Zašto kijamo? 5 uzroka kijanja i kako zaustaviti kijanje 

Zašto kijamo? 5 uzroka kijanja i kako zaustaviti kijanje

Kijanje je univerzalno iskustvo: dosadno i zadovoljavajuće, smešno i sramotno, bučno i ponekad slinavo. Ali, znate li zašto kijamo? Bilo da se radi o alergijama, stranim česticama ili jednostavno prehladi, čitajte dalje da biste istražili zašto se kijanje dešava, kao i odgovore na pitanja o kijanju, od „šta kijanje radi?“ do „zašto zatvaramo oči kada kijemo?“ 

Činjenice o uzrocima kijanja 

Ako se pitate zašto kijamo, na pravom ste mestu. Fizički proces koji izaziva kijanje dešava se kada su nervi u našim sinusima nadraženi. Postoji nekoliko razloga zašto se sinusni nervi pokreću i izazivaju kijanje. Ovi uzroci kijanja su: 

 1. Alergije¹
 2. Začepljenost nosa.
 3. Prisustvo stranih čestica poput prašine, bibera i drugih u nosu
 4. Ako nam se nešto zaglavilo u nosu.
 5. Izlaganje sporama plesni.

Kao zaštitni mehanizam, ovi nervi govore telu da na silu izbaci vazduh kroz nos kako bi ih se rešio. 

Izbegavajte širenje prehlade tako što ćete u džepu držati pakovanje Zewa Softis Soft & Sensitive maramice, kako biste na vreme uhvatili kijanje i curenje nosa.

Zašto kijemo zatvorenih očiju? I druga često postavljena pitanja 

Dobro je znati o uzrocima i mehanizmu kijanja, ali verovatno imate i druga pitanja. Evo nekoliko često postavljanih pitanja i odgovora: 

 • Zašto zatvaramo oči kada kijemo?

Proces kijanja koristi određenu snagu naših tela. Uključuje se mnogo mišićnih grupa, uključujući i one na našem licu. Zbog toga kijanje dovodi do zatvaranja očiju: to je nehotični mišićni odgovor. 

 •  Da li je kijanje zdravo?

Kijanje je prirodna i korisna biološka funkcija i obično ne pruža razlog za brigu. Ako kijate vrlo često ili nekontrolisano, možda ćete želeti lek koji će vam pomoći da prestanete da kijate. U apotekama se mogu nabaviti lekovi za blagu prehladu ili alergije koji vam mogu pomoći da pročistite nos i umirite sinuse. Ako ste zabrinuti zbog pravilnosti kijanja ili ako vas to često ometa, konsultujte se s lekarom za savet. 

 • Šta kijanje čini za nas?

Da li ste primetili slinavi nered koji nekada prati kijanje? Nasilno izbacivanje vazduha iz pluća koji izlazi kroz nos i usta često sa sobom povlači sluz. Ovo je dobro za naša tela, jer sluz može da sadrži strane čestice koje iritiraju unutrašnjost naših nosnih šupljina ili bakterije koje mogu da naškode našem telu². 

 • Zašto se zbog kijanja osećate dobro?

Postoje studije koje sugerišu da kijanje može izazvati oslobađanje endorfina, zbog čega nam ponekad snažno kijanje pruža neobično dobar osećaj³. 

Kakose leči kijavica? 

Svima nam se to desilo. Kijanje izaziva još jedno kijanje koje pokreće još jedno - i čini se da se nikada neće završiti to uzastopno kijanje. Pitate li se kako izgleda lečenje kijavice? Evo nekoliko jednostavnih načina da zaustavite kijanje: 

 1. Izduvajte nos. Pomozite svom prirodnom mehanizmu da izbaci sve neželjene čestice u nosu tako što ćete izduvati nos. Ovo bi moglo biti dovoljno da zaustavite kijanje. Ukoliko vaši mališani još uvijek ne znaju sami izduvati nos, pogledajte ovaj članak kako biste im pomogli.
 2. Obavezno lečite svoje alergije. Od polena do prašine, postoje različiti alergeni koji izazivaju kijanje. Uverite se da znate koji su okidači vaših alergija i tretirajte ih u skladu sa tim.
 3. Pijte puno tečnosti. Ako ste malo prehlađeni, ostanite hidrirani, to bi vam mogli pomoći da prestanete da kijate.
 4. Temeljito očistite svoj dom. Obavezno obrišite prašinu i usisajte da biste izbacili sve grinje koje bi mogle da izazovu iritaciju. Redovno čistite kako vam to ne bi oduzimalo previše vremena.
 5. Investirajte u ovlaživač zraka. Ovo je odličan način da zaustavite kijanje ako je vazduh u vašem domu previše suv – posebno noću.
 6. Operite posteljinu. Koristite toplo pranje (najmanje 60°C) da biste ubili sve neželjene alergene, kao što su grinje. Možda ćete želeti da očistite i jastuke za sofu, zavese i druge tkanine u vašem domu!

Ako često kijanje traje duže od nekoliko nedelja i ne znate šta je uzrok, obratite se svom lekaru za savet kako da prestanete da kijate i identifikujete moguće alergene. Također bi trebalo da kontaktirate lekara ako primetite bilo kakve dodatne simptome kao što su kratak dah i groznica, što može biti indikacija ozbiljnijeg osnovnog stanja kao što je astma⁴.

Kako spriječiti da kijanje zarazi druge? 

Kijanje može biti dobro za vas, ali dok se vaše tijelo rješava ovih bakterija ne zaboravite zaštititi ljude oko sebe od njih. U nastavku su navedeni neki vrhunski savjeti koji će vam omogućiti da zaštitite sve od bakterija dok ne prestanete kijati: 

 • Držanje paketa jakih, ali mekih maramica, kao što su Zewa Softis Soft & Sensitive maramice, pri ruci pomoći će vam da na higijenski način uhvatite kašalj i kijanje.
 • Ne zaboravite pravilno oprati ruke nakon kijanja.
 • Za dodatnu zaštitu, paket antibakterijskih vlažnih maramica je također koristan način za čišćenje ruku i površina.

Kako kijati kada trebate, a jednostavno ne možete! 

Ništa nije više razočaravajuće od osjećaja da se kijavica sve više povećava, samo da se to nikada ne dogodi. Međutim, izazvati kijanje  nije tako lako kao, recimo, zaraziti se zevanjem od nekog drugog! Dok su neki uvereni da gledanje prema jakom svetlu ili čupanje obrvamože pomoći u stimuliranju kijanja, naš savjet je sačekate. Kada kijanje bude spremno, doći će! I svi znamo koliko će biti zadovoljavajuće kada se dogodi. 

Sada znate zašto se kijanje javlja, kako prestati kijati i još malo o nauci koja stoji iza kijanja. Ako ste zabrinuti da nešto nije u redu, obratite se svom lekaru iako generalno nema potrebe da brinete o ovom potpuno prirodnom mehanizmu. 

​​Извори 

¹ “Allergic Rhinitis”, NHS

² Coughs and Sneezes: Their Role in Transmission of Respiratory Viral Infections, Including SARS-CoV-2, National Library of Medicine

³ Correlation of Serum β-Endorphin and the Quality of Life in Allergic Rhinitis, National Library of Medicine

⁴ Phlegm, Mucus and Asthma, Asthma UK 

⁵ Sneeze reflex: facts and fiction, National Library of Medicine

⁶  Sneezing induced by sexual ideation or orgasm: an under-reported phenomenon, National Library of Medicine


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili