Kako zaustaviti kijanje?

Kako zaustaviti kijanje?

Kijanje nam istovremeno i smeta i donosi olakšanje, može biti zabavno i posramljujuće, bučno i ponekad grozno – i ovaj fenomen je nešto što nam se dešava skoro svaki dan. Ali da li znaš zašto kijamo i kako lečiti kijanje? Pogađate, postoji biološko objašnjenje, a ti si na pravom mestu da saznaš sve detalje.

Dakle, šta se dešava kada kijamo i zašto sklapamo oči pri kijanju? Uz ovaj sveobuhvatni vodič postaćeš stručnjak za kijanje.

Često kijanje: Uzroci i prirodni proces

Fizički proces koji pokreće kijanje se odvija kada su nervi u sinusima nadraženi. Organizam odgovara na to tako što snažno izbacuje vazduh kroz nos kako bi ga očistio. Ovaj sinusni nerv se aktivira kada imamo alergije, zapušenje nosa ili strano telo, kao da nam prašina golica nos.

Zašto sklapamo oči kada kijamo? Ceo proces zahteva određenu snagu od našeg organizma, tako da se mnogo grupa mišića aktivira, uključujuči i mišiće lica. Zbog toga kijanje dovodi do toga da se naše oči zatvore – to je jedan nevoljni odgovor naših mišića.

Izbegni prenošenje prehlade na nekog drugog i neka ti u svakom trenutku pri ruci budu mekane Zewa Soft & Sensitive maramice! One su nežne prema tvojoj koži i dovoljno jake da zadrže bacile.

Šta mi dobijamo čestim kijanjem?

Kijanje podrazumeva snažno izbacivanje vazduha iz pluća koji izlazi kroz nos i usta. Kada ovaj vazduh izađe, sa sobom nosi i sekret. To je dobro, jer sekret može sadržati strana tela koja iritiraju unutrašnost nosa ili bakterije koje mogu da naškode našem organizmu. Važno je održavati higijenu i sprečiti širenje bakterija na druge ljude tako što pri ruci imaš pakovanje snažnih, a mekanih Zewa Soft & Sensitive maramica.

Dokazano je da kijanje izaziva otpuštanje endorfina, zbog čega nam jako kijanje ponekad pruža neobičnu dozu zadovoljstva. Dakle, za momentalno popravljanje raspoloženja, dovoljno je da znaš kako da kijaš!

Kako kijati?

Ništa nas ne može više razočarati nego kad osećamo da se kijanje priprema, a nikako da se desi. Ako želiš da pokreneš kijanje sam, pokušaj da zagolicaš unutrašnjost nozdrva! Nekome gledanje u sunce pomaže da pokrene kijanje.

Da li je kijanje zdravo?

Ako je tvoj problem nekontrolisano i često kijanje, možda želiš da saznaš više o leku koji ti može odgovoriti na pitanje kako zaustaviti kijanje. Prodavnice zdrave hrane i apoteke imaju na stanju neki prirodni lek za kijanje i curenje nosa usled blage prehlade i alergije, koji ti može pomoći da očistiš nos i umiriš sinuse. Ukoliko često kijanje traje više od nekoliko nedelja, i ne znaš uzrok, a prirodni lek za kijanje ne pomaže, posavetuj se sa svojim lekarom koji ti može reći kako lečiti kijanje i otkriti moguće izazivače alergije.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili