Krvarenje iz nosa: razlozi krvarenja iz nosa i kako postupati

Krvarenje iz nosa: razlozi krvarenja iz nosa i kako postupati

Krvarenje iz nosa obično nije ozbiljan zdravstveni problem, ali može izazvati pomalo paničnu reakciju – i nered! Želimo da vam damo više informacija o tome koji su uzroci krvarenja iz nosa, kakva je povezanost između prehlade i krvarenja iz nosa, te kako postupati kada krene da curi krv iz nosa.

Ukoliko imaš redovna krvarenja iz nosa, neki zdravstveni problem koji utiče na mogućnost zgrušavanja krvi ili jednostavno želiš stručno mišljenje, najbolje je da se obratiš svom porodičnom lekaru za savet.

Šta znači krvarenje iz nosa

Stručni medicinski naziv za pojavu krvarenja iz nosa je epistaksa. U većini slučajeva, krvarenje predstavlja prolaznu neprijatnost i samo se zaustavlja u roku od 5 do 10 minuta.
Obično ne dolazi do toliko velikog gubitka krvi koji bi ugrozio zdravlje osobe koja je inače zdrava.

Krvarenje iz nosa se dešava kada krvna žilica u nosu pukne. Sitni kapilari u septumu (čvrsto tkivo između nozdrva koje razdvaja unutrašnjost nosa na dva dela) su jako osetljivi i lako mogu pući. To je razlog zašto počinje da curi krv iz nosa.

Kada su u pitanju uzroci krvarenja iz nosa, ono može biti izavano infekcijom, povredom, alergijskom reakcijom, kopanjem nosa ili guranjem nekog objekta u nozdrvu.

Uzroci krvarenja iz nosa i lečenje

Razlozi krvarenja iz nosa su mnogobrojni kada se radi o prednjem krvarenju iz nosa (koje dolazi iz prednjeg dela nosne pregrade). Ovo se dešava jer sitni krvni sudovi u tvom nosu pucaju i zbog toga počne da ti curi krv iz nosa.1 Najčešći uzroci krvarenja iz nosa ovog tipa su:

Neki razlozi krvarenja iz nosa mogu zahtevati posetu lekaru. Ovo je obično slučaj kada krvarenje dolazi iz dubljeg dela unutrašnjosti nosa (zadnje krvarenje iz nosa2), a uzrok tome može biti:

 • Visok krvni pritisak.
 • Slomljen nos ili povreda.
 • Lekovi za razređivanje krvi, poput varfarina.
 • Zdravstvena stanja koja utiči na zgrušavanje krvi ili krvne sudove.

Koji god da su uzroci krvarenja iz nosa, koristi meke Zewa Soft & Sensitive maramice da zaustaviš mlaz krvarenja. One su nežne prema tvojoj koži, a istovremeno i dovoljno snažne da pokupe mlaz krvarenja. Neka ti kutija maramica bude pri ruci da posegneš za njima u svakoj prostoriji.

Činjenice o krvarenju iz nosa koje niste znali

 1. Krvarenje iz nosa se češće javlja u zimskim mesecima. To se dešava zbog češćih infekcija respiratornog trakta i skoro konstantne upotrebe centralnog grejanja. Ono isušuje i iritira sluznicu.
 2. Najčešći razlozi krvarenja iz nosa kod dece dobi između dve i deset godina su: suv vazduh, prehlade, alergije, te guranje prstiju i stranih objekata u nos.
 3. Odrasle osobe životne dobi između 45 i 65 godina su više izložene riziku da dobiju krvarenje iz nosa od drugih. Razlog je taj što kod starijih i ljudi u srednjem dobu krv više nema sposobnost brzog zgrušavanja. Ove osobe su takođe sklonije konzumiranju lekova koje razređuju krv (npr. upotreba aspirina na dnevnoj bazi), mogu imati problema sa visokim krvnim pritiskom, aterosklerozom (zadebljanje zidova krvih žila) ili krvnim oboljenjima.
 4. Krvarenje iz nosa kod osoba životne dobi ispod 49 godina je češće kod muškaraca nego kod žena – istraživanja su pokazala da estrogen može imati zaštitnu funkciju.
 5. Trudnice su takođe pod većim rizikom da dobiju krvarenje iz nosa. Krvne žile u nosu se šire za vreme trudnoće, što stvara veći pritisak na kapilare raspoređene duž nosa.
 6. Iako veoma retko, pojedini slučajevi krvarenja iz nosa zapravo mogu biti fatalni. Na primer, prilikom napuknuća vaskularnog tumora u sinusima može doći do obilnog krvarenja iz nosa koje vodi u smrt.3

Povezanost između prehlade i krvarenja iz nosa

Može se desiti da imaš krvarenje iz nosa nakon prehlade ili da ti curi krv iz nosa tokom prehlade. Evo objašnjenja zašto curi krv iz nosa u tom slučaju.

Prehlada može da iritira sluznicu nosa, a snažna kijanja mogu povrediti krvne sudove. Kada si prehlađen/prehlađena obično mnogo puta izduvavaš nos. Vaduh je suv tokom hladnih dana – kada se i vrlo lako prehladiš. Suv vazduh isušuje nosne membrane, što izaziva stvaranje krastica koje svrbe i krvare prilikom češanja.3 Svi ovi faktori doprinose krvarenju iz nosa.

Kada si često prehlađen/prehlađena, krvni sudovi u unutrašnjosti nosa postanu toliko nadraženi da ne mogu da se zaleče. Ovo rezultira čestim krvarenjima iz nosa. Ukoliko ti stalno curi krv iz nosa nakon prehlade, porazgovaraj sa svojim lekarom o mogućim načinima lečenja.

Kako postupati kada curi krv iz nosa

Postupaj prema ovom uputstvu u slučaju krvarenja iz nosa:

 1. Sedi ili stani uspravno.
 2. Pritisni nos prstima u delu iznad nozdrva, a ispod koštanog dela nosa.
 3. Nagni se napred.
 4. Diši kroz usta.
 5. Drži nos pritisnut 10 do 15 minuta.
 6. Drži maramicu ispod nosa ukoliko krv kaplje.
 7. Možeš staviti i pakovanje leda na vrh nosa (ili improvizovati sa zamrznutom kesom graška, umotanom u peškirić).4

Šta ne treba raditi

Tokom krvarenja iz nosa trebalo bi da izbegavaš:

 • Ležanje. Krv može da ispuni vazdušne puteve i oteža disanje.
 • Zabacivanje glave unazad.5 Krv može tako da se spusti kroz tvoje grlo u stomak što može dovesti do povraćanja.
 • Zatrpavanje nosa maramicama. Može se stvoriti krasta koja se zalepi za maramicu i koja se kida kada povučeš maramicu, što dovodi do više krvarenja.

Kada je krvarenje stalo, narednih 24 sata bi trebalo da izbegavaš:

 • Izduvavanje nosa.
 • Aktivnosti koje iziskuju napor.
 • Podizanje teških stvari ili tegova.

Kada posetiti lekara

Obično krvarenja iz nosa nisu ozbiljna i mogu biti lečena kod kuće. Ali trebalo bi da posetiš lekara u sledećim slučajevima:

 • Redovno imaš krvarenja iz nosa.
 • Uzimaš lekove za razređivanje krvi, poput varfarina.
 • Boluješ od neke bolesti koja utiče na sposobnost tvoje krvi da se zgrušnjava, kao što je hemofilija.
 • Imaš simptome anemije (gubitak daha, bled izgled i ubrzan rad srca).
 • Dete mlađe od dve godine ima krvarenje iz nosa.3

Kada otići u Službu hitne pomoći

Moraš hitno reagovati i otići u Službu hitne pomoći ukoliko:

 • Imaše poteškoća sa disanjem.
 • Osećaš se malaksalo i imaš vrtoglavicu.
 • Krvarenje iz nosa je previše obilno.
 • Zadobio/zadobila si udarac u glavu.
 • Povraćao/povraćala si jer si progutao/progutala veliku količinu krvi.
 • Krvarenje iz nosa traje više od 10 do 15 minuta.3

Oporavak nakon krvarenja iz nosa

Kada prestane da ti curi krv iz nosa, trebalo bi da se držiš sledećih saveta za smanjenje rizika od ponovnog krvarenja i raznih infekcija6:

 • Izbegavaj izduvavanje ili kopanje nosa, podizanje teškog tereta, zahtevne treninge, ležanje na leđima, te konzumiranje alkohola ili toplih napitaka u naredna 24 časa.
 • Ne kidaj krastice koje su se formirale u nosu. Možda ti izazivaju neprijatan osećaj, ali su veoma koristan deo tvog oporavka.
 • Ukoliko imaš potrebu da kijaš, pokušaj to da učiniš otvorenih usta. Na taj način ćeš smanjiti pritisak u nosu.
 • Izbegavaj ljude koji kašlju ili imaju prehladu.

Sada znaš koji su to uzroci krvarenja iz nosa i zašto može da ti curi krv iz nosa kada imaš prehladu, pa sledeći put kada ti se to desi imaćeš sve potrebne informacije.

Reference

1 Nacionalni centar za biotehnološke informacije, "Epistaksa prednjeg dela nosnog septuma"
2 Američki časopis za neuroradiologiju, "Endovaskularno lečenje epistakse"
3 Cleveland Clinic, "Krvarenje iz nosa" (Epistaksa)
4 Zdravlje uha, nosa i grla, "Američka akademija za otolaringologiju – Hirurgija glave i vrata; Krvarenja iz nosa"
5 Nursing 2021, "Krvarenja iz nosa"
6 NHS Inform, "Nosebleed"


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili