Bronhitis kod dece i odraslih: simptomi, dijagnoza i saveti

Мати допомагає дочці висякатися за допомогою паперової серветки

Kašalj nije nimalo prijatna pojava, ali ako se razvije u bronhitis, to može biti jako uznemiravajuće. Dobra vest je da jednom kada naučiš dovoljno o tome, nećeš više imati razloga za brigu – saznaj kako izlečiti bronhitis i šta da učiniš kako bi se osećao/la bolje. Odgovorićemo ti na dva ključna pitanja: „Šta je to brohnitis kod dece i odraslih?“ i „Koji su njegovi uzroci?“ Osvrnućemo se na bronhitis i trudnoću, te predstaviti nekoliko saveta kako da se osećaš bolje.

Šta je to bronhitis?

Jednostavno rečeno, bronhitis je izazovniji oblik običnog kašlja. Prema definiciji, bronhitis je „zapaljensko oboljenje sluzokože disajnih puteva (bronhija), praćeno kašljem i iskašljavanjem manje ili veće količine gustog sekreta“.

Rezultat toga je da telo počinje da stvara više sluzi, a zatim pokušava da je se reši pojačanim kašljem. Bronhitis kod dece i odraslih može biti akutni (u trajanju od najviše tri nedelje) ili hronični (može trajati tri ili nekoliko meseci u toku godine, tokom perioda dužeg od dve godine).

Čuvaj pakovanje Zewa Soft & Sensitive maramica u blizini da se osećaš prijatnije tokom bronhitisa. One su dovoljno jake da „uhvate“ mikrobe, a istovremeno nežne prema tvojoj koži – idealan saveznik u borbi protiv bronhitisa.

Šta uzrokuje bronhitis kod dece i odraslih?

Bronhitis se može javiti iz više razloga – glavni uzrok pojave bolesti su čestice bakterija ili virusa, koje ulaze u naš organizam i izazivaju iritaciju brohnijalnih cevi.

Bronhitis: simptomi kod dece i odraslih

Simptomi bronhitisa mogu da uključuju:

 • Otežano disanje
 • Slabljenje organizma
 • Pritisak u predelu sinusa
 • Bol u grudima
 • Uporni kašalj

Pre nego što pređemo na savete koji ti mogu pomoći da se osećaš bolje, osvrnimo se i na lečenje bronhitisa tokom trudnoće.

Kako izlečiti bronhitis tokom trudnoće

Lečenje bronhitisa tokom trudnoće zahteva veći oprez. To je zato što, kod nekih budućih mama, brohnitis tokom trudnoće može prerasti u drugo respiratorno stanje, poput upale pluća.

Većina respiratornih bolesti nije visokog rizika za trudnoću, ali postoji mogućnost da se osećate nelagodnije nego pre. Ukoliko imate neke sumnje, najbolje je pozvati doktora. Shodno tome, buduće majke bi trebalo da odmah potraže hitno medicinsko lečenje, ako dobiju bronhitis i imaju neki od ovih simptoma:

 • Temperatura iznad 38°C
 • Iskašljavanje krvi
 • Nedostatak vazduha – kratak dah
 • Bol u grudima

Bronhitis i upala pluća: lečenje

Postoji puno efikasnih tretmana za lečenje bronhitisa koji će ti pomoći da otkloniš nelagodu, kao što su:

 • Lekovi protiv kašlja. Pošto želiš da izbaciš višak sluzi, lekovi protiv kašlja ti mogu pomoći da se ublaži bol i ubrza izbacivanje sluzi.
 • Antizapaljenski tretmani. Ovo je naročito dobro za hronično stanje.
 • Antibiotici. Uslovljeni su posetom lekaru i biće ti propisani samo u slučaju dijagnostifikovane bakterijske infekcije.

Uvek se posavetuj sa svojim farmaceutom pre uzimanja bilo kog leka sa police, a ukoliko je reč o trudnici, prethodna konsultacija sa lekarom je obavezna.

Kućni lekovi za bronhitis

Dok su tretmani „bez recepta“ kao i prepisane medicinske terapije neophodne za lečenje bronhitisa kod dece i odraslih, postoji nekoliko kućnih lekova koje možeš da isprobaš i olakšaš simptome. To uključuje sledeće savete:

 • Unosi dosta tečnosti. Najbolje su bistre tečnosti, izbegavaj kofein i alkohol.
 • Koristi ovlaživače. Dodatna vlaga može „podmazati“ vazdušne puteve i učiniti da se osećaš ugodnije.
 • Izbegavaj iritacije. Drži se podalje od duvanskog dima, zagađenja u saobraćaju i drugih izvora alergija, kako ne bi pogoršao/la svoje stanje.
 • Inhaliraj se. Duboko udiši vodenu paru iz vruće vode u posudi ili ispod tuša, to može pomoći da ti se višak sluzi otpusti i da je brže izbaciš. Takođe, može ti pomoći da očistiš svoje disajne puteve i olakšaš disanje.
 • Odmaraj. Što više vremena posvećuješ odmoru svog tela, brže ćeš se oporaviti!

Od definicije, uzroka i kućnih lekova, pa sve do toga kako izlečiti bronhitis tokom trudnoće, sada imaš mnogo jasniju sliku o ovom stanju i možeš pomoći svom organizmu da se lakše izbori sa njim.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili