5 načina da se suočiš s alergijama na prašinu

Lekovi Za Alergiju Na Prašinu

Zatičeš li sebe kako šmrcaš i kijaš iz razloga koje nisi u stanju da objasniš? Nije vreme polenske groznice, nisi prehlađen/prehlađena, a jedini kućni ljubimac u tvom životu bio je neki tamo pravokrilni insekt još kad ti je bilo 10 godina. Moguće je da imaš alergiju na kućnu prašinu. 

Svejedno, imamo dobre vesti budući da postoji mnoštvo domaćih lekova za alergiju na prašinu, baš kao i načina da se u tvojoj kući smanji broj prisutnih alergena. Čitanjem naših pet najboljih saveta za lečenje simptoma alergije na prašinu, možeš ne samo bolje brinuti o sebi, već i deljenjem  novo otkrivene mudrosti sa drugima, možeš bolje brinuti i o njima. Imajući to na umu, evo pet najboljih lekova protiv alergije na prašinu. 

Ako se bilo koji od simptoma alergije na prašinu nastavi nakon što isprobaš ove metode, obavezno se obrati svom lekaru radi saveta.

1. Izleči simptome alergije na prašinu

Dust Allergy Symptoms

I dok pokušavaš da ustanoviš koji su glavni uzročnici tvoje alergije na kućnu prašinu, važno je da se pre svega pobrineš za sebe. Svakako prvi korak u tome jeste da se obratiš lekaru, a naročito u slučaju kad misliš da imaš astmu. Međutim, i brojni lekovi za alergiju na prašinu, koji se u vidu antihistamina mogu bez recepta kupiti u apoteci, mogu ti podjednako pomoći da se rešiš svoje alergijske reakcije na prašinu.

Na kratke staze možeš da koristiš slani rastvor u vidu spreja za nos i time ublažiš taj osećaj zapušenosti u svom nosu i grlu. Ako prečesto izduvavaš svoj nos, nastoj da ti pri ruci uvek budu mekane i snažne papirne maramice kao što su Zewa.

Prašina je zastupljena u svakoj prostoriji u tvom domu, zato neka ti u svakoj od njih bude po jedna kutija mekanih papirnih maramica Zewa tako da ne moraš svaki čas da ideš iz prostorije u prostoriju samo da bi izduvao/izduvala svoj nos. A upravo zbog svojih dizajnerskih rešenja, ova pakovanja će se sasvim dobro uklopiti u svakom delu tvog doma.

2. Oslobodi se kućnih grinja

Remove Dust Mites

Da li si znao/znala da je alergija na kućne grinje jedan od najčešćih uzročnika astme? Kućne grinje prisutne su i u najčistijim domovima. Izrazito im pogoduju temperature veće od 21 stepena Celzijusa i vlažna klima – a to je, svakako, prilično loša vest i u našoj zemlji gde preovlađuje centralno grejanje i prilično vlažna klima. Srećom, mogu se kupiti sprejevi protiv kućnih grinja i ultrazvučni priključci koji u korenu zaustavljaju najezdu ovih alergena.

Mekane prostirke i nameštaj predstavljaju savršene neseobine za prilično skromne kućne grinje, pa je jedan od najjednostavnijih domaćih lekova za alergiju na prašinu upravo taj da nabaviš posteljinu (prekrivače) za jastuke i dušeke koja suzbija nastanak kućnih grinja. I premda se na ovaj način nećeš rešiti onih grinja koje su već prisutne u jastucima i dušecima, makar ćeš sprečiti nastanak novih grinja, a kontak s njima svesti na najmanju moguću meru.

3. Reši se vlage u svom domu

Open windows

U istoj meri u kojoj dodatno pogoršavaju simptome alergije na kućne grinje, domovi u kojima je prisutna vlaga naprosto su pravo utočište za spore plesni i gljivica, koje takođe obitavaju u prašini izazivajući kijanje i šmrcanje. A da bi se rešio/rešila vlage koja možda izaziva tvoju alergiju na kućnu prašinu, redovno otvaraj sve prozore u stanu i provetravaj sve prostorije u njemu.

Postaraj se da u tvom domu bude dovoljno toplo tako da sva eventualna vlaga može da ispari. Sobnu temperaturu najbolje je podesiti između 18 i 20 stepeni, jer će na takvoj temperaturi tebi biti dovoljno prijatno, a njome nećeš podsticati nastanak novih grinja. A ako ti baš ništa od svega ovoga ne pođe za rukom, rešenje je da kupiš uređaj koji u stanu eliminiše suvišnu vlagu.

4. Održavaj čistoću svog doma

Wipe dust off surfaces

Malo je verovatno da ćeš se u potpunosti rešiti svih kućnih grinja, ali redovnim održavanjem čistoće doma svakako se mogu kontrolisati simptomi alergije na prašinu. Čišćenjem se rešavaš i onih mikroskopskih čestica kao što su perut s ljudske kože, niti tkanina i pamuka, mrvica hrane i ko zna čega sve još, što sve zajedno može da bude okidač za alergijske reakcije na prašinu.

Važno je da usisivačem usisaš prašinu s tepiha i tapacirunga na nameštaju, iako usisivanje samo po sebi možda nije dovoljno. Krevetninu, uključujući jastučnice i (ako je moguće) zavese potrebno je često prati. A dok čistiš i pospremaš po kući najbolje je da nosiš masku na licu koja će te zaštititi od čestica prašine prisutnih u vazduhu – ili neka ti u pomoć priskoči i taj posao obavi neko od ukućana ko nije alergičan na prašinu.

Kada pretvorimo male radnje - poput brisanja prašine i održavanja kuće urednom - u navike, čuvamo sebe i druge, a nismo ni svesni. To zvuči kao pobeda.

Sa čvrstih površina prašinu obriši prethodno navlaženim kuhinjskim ubrusima, kao što su Zewa, koji su dovoljno snažni čak i kad se navlaže. Ovi ubrusi će ti pomoći da dopreš i do najnepristupačnijih uglova gde se prašina nakuplja, a zbog svoje izrazito bele boje uvek će ti ukazati na potrebu za dodatnim brisanjem i čišćenjem.

5. Opsežne intervencije

swap carpets for hard floors

Ako si vlasnik stana ili kuće gde živiš i prošlo je neko vreme od poslednjeg renoviranja, možda možeš da razmisliš o nekim ozbiljnijim lekovima protiv alergije na prašinu. Tepisi su glavni krivac kada je reč o zadržavanju grinja i drugih iritanata, pa ako te alergija stvarno muči, možda bi trebalo razmisliti o tvrdim podovima umesto tepiha.

Zamena tepiha može biti skupa, međutim, ako njihova zamena nije tvoj glavni prioritet, prvo ih dobro očisti. Pored temeljnog četkanja i usisavanja, možeš napraviti sopstveno potpuno prirodno sredstvo za čišćenje tepiha kako bi se tepisi osvežili.

Uklanjanje simptoma alergije na prašinu je timski rad 

Znamo da usvajanje pozitivnih higijenskih navika može pomoći da se oslobodimo simptoma alergije na prašinu, kako sebi tako i drugima. Ali jesi li znala/znao da su navike poput brisanja površina i čišćenja takođe timski rad?

Ohrabri članove domaćinstva da zajedno radite na raspodeli zadataka – deljenjem pokazujemo da nam je stalo. Na primer, možete implementirati sistem za kućne poslove ili tabelu zadataka gde svako ima svoj redosled u različitim čišćenjima. Tako niko neće sam biti zadužen za čišćenje. Korišćenje boja ili dozvoljavanje mlađima da oboje tabelu može učiniti stvari još zanimljivijim.

Nadamo se da su ti ovi saveti donekle pomogli da se rešiš muka izazivanih alergijom na kućnu prašinu. Ako simptomi alergije na prašinu i dalje ne popuštaju i zbog njih ne možeš da obavljaš svoje redovne životne aktivnosti, svakako se obavezno obrati lekaru.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili