Dijareja: uzroci i lečenje kućnim lekovima 

Dijareja: uzroci i lečenje kućnim lekovima

Nema mnogo gorih situacija od celodnevnog druženja s toaletom sa dijarejom. Ako ste to iskusili u prošlosti ili ako to prolazite sada, već znate koliki danak može uzeti vašem telu. Dobre vesti? Postoje mnogi prirodni lekovi za proliv kod kuće. koji vam mogu pomoći da ublažite uznemireni stomak - bez napuštanja vlastitog doma! 

Želite li da znate kako zaustaviti proliv? Uz ove jednostavne kućne lekove za dijareju, tu smo za vas - i vaše zadnjice. Sledeći put kada vas ili nekog od članova vaše porodice zadesi dijareja, ne brinite - samo isprobajte sledeće savete za šta je dobro za proliv! 

 1. Isprobajte tečnu ishranu kod proliva
 2. Konzumirajte jednostavne obroke.
 3. Koristite jabukovo sirće.
 4. Pijte biljni čaj.

Pre nego što istražimo koji prirodan lek protiv proliva je najbolji , pogledamjo šta je uopšte uzrokuje i koji su najčešći simptomi. Evo nekih od uobičajenih uzroka dijareje1:  

 • Stomačni virus
 • Trovanje hranom
 • Intolerancija ili alergija na hranu
 • Nuspojave lekova
 • Sindrom iritabilnih creva
 • Upalna bolest creva
 • Celijakija
 • Divertikularna bolest debelog creva

Također, pogledajte i neke od najčešćih simptoma dijareje2: 

 • Stomačni grčevi
 • Mučnina i povraćanje
 • Glavobolja
 • Gubitak apetita

Imajte na umu da ako često osećate ove simptome, te ako su oni jakog intenziteta, važno je da kontaktirate svog lekara radi pravilne dijagnoze i lečenja. 

Teško se nositi dijarejom. Jako je neprijatno, a vaše telo može ozbiljno dehidrirati. Srećom, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da sprečite dijareju izazvanu infekcijom. Evo i nekoliko saveta: 

 • Pravilno operite ruke toplom vodom i sapunom nakon odlaska u kupatilo, i pre nego što dođete u kontakt s hranom.
 • Očistite toalet svaki put nakon upotrebe tokom infekcije.
 • Izbegavajte deljenje peškira, pribora za hranu ili drugih stvari koje mogu zaraziti druge.

Sada kada znamo nešto više o tome šta uzrokuje dijareju, koji su simptomi i načine na koje se može dobiti, te načine na koje se može sprečiti, pogledajmo šta pomaže ukoliko ipak dobijete dijareju. 

Pogledajte neke od najefikasnijih mera za lečenje bolova u stomaku i dijareje: 

Šta uraditi kada imate dijareju 

 • Ostanite kod kuće. Važno je da ostanete kod kuće kada imate dijareju, kako ne biste zarazili i druge. Također, nije baš prijatno biti u javnosti kada se nosite sa dijarejom.
 • Pijte puno tečnosti. Dijareja može dovesti do dehidracije, pa je jako važno da vodite računa o unosu vode.
 • Obratite posebnu pažnju na higijenu. Zaista je važno probati izbjeći zarazu i članova porodice. Isprobajte ove savete o higijeni tokom zaraze:

  - Perite posteljinu, peškire i odeću odvojeno od ostalih.

  - Koristite vlažnu toaletnu maramicu za potpunu čistoću.

  - Ne delite s drugima pribor za jelo i ostalo posuđe.

  - Redovno perite ruke—i uvek nakon korišćenja kupatila.

  - Obrišite delove
 • Jedite kada osećate da možete. Koja je pravilna ishrana kod proliva? Znamo da vaš stomak trenutno prolazi kroz mnogo toga. Ali ipak, važno je da nastavite da jedete uravnoteženu i raznovrsnu ishranu kako bi vaše telo imalo dovoljno goriva i hranljivih materija za oporavak.
 • Mnogo se odmarajte!

Zeva Deluxe delicate care  toalet papir pruža dodatnu udobnost kada vam je najpotrebniji. Kombinujte sa Zeva vlažnim toaletnim maramicama  za dodatni osećaj svežine.

4 kućna leka za dijareju 

Sada pogledajmošta zaustavlja proliv uz naša top četiri kućna leka. 

1. Probaj „tečnu dijetu“  

Izbor šta jesti kad imate proliv može biti malo nezgodan. Važno je da pokušaš da jedeš ukoliko možeš, a tečna dijeta može biti privremeni prirodni lek. Dijareja čini tvoj stomak osetljivim, zato moraš biti oprezan/na. Izbegavaj jaku hranu koja bi izazvala dodatnu iritaciju. Ako mislite da još ne možete da jesti čvrstu hranu, pokušajte da jedete supu ili drugu tečnu hranu kojom ćete se hidrirati i unijeti potrebne nutrijente3. 

2. Jedite jednostavne obroke, poput belog pirinča

Zbog svog vezivnog dejstva, kuvani beli pirinač je baš ono što vam je potrebno ako imate osetljiv stomak. Jedite ga u malim količinama bez ikakvih dodataka, sve dok se ne počnete osećati bolje. Također, možete probati i druge lagane obroke, poput krompira, banana i kuvanog povrća4. 

3. Dijareja: lečenje jabukovim sirćetom

Ako te muči dijareja, lek za dijareju iz bakinih kućnih recepata je mešavina jabukovog sirćeta i vode. Pomešaj dve kašičice jabukovog sirćeta sa medom u čaši vode, kako bi napravio/la ovaj prirodni lek. Simptomi dijareje će biti ublaženi zahvaljujući protivupalnim dejstvima ovih sastojaka. Preporučujemo da ovaj napitak piješ 2-3 puta dnevno za najbolje rezultate. 

4. Popij biljni čaj

Ono što piješ jednako je važno kao i ono što jedeš tokom lečenja dijareje. Pored unosa veće količine tečnosti, vode ili mešavine sa jabukovim sirćetom, pomoći će ti i konzumiranje biljnog čaja. Dobar izbor, kao prirodan lek protiv proliva, je čaj od đumbira, kamilice ili zeleni čaj, zato što može imati jako umirujući efekat na tvoj stomak5. 

I eto ga: šta da radite kada imate dijareju i kako da umirite bol u stomaku i lečenje dijareje. Jednom kada znate šta da radite kada imate dijareju, više nećete morati da patite u tišini. Odmarajte se mnogo, budite pažljivi prema stomaku i isprobajte ove kućne lekove da biste brzo stali na noge. I ne zaboravite da kontaktirate svog lekara opšte prakse za tačnu dijagnozu i plan lečenja ako simptomi potraju. 

Izvori

1NHS; Diarrhoea and vomiting 

2NHS inform; Diarrhoea  

3Centers for Disease Control and Prevention; Controlling the Spread of Infections in Evacuation Centers: Disaster Recovery Fact Sheet; Facts for Residents About Diseases that Cause Diarrhea and/or Vomiting 

4Hlebowicz J, et al. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: A pilot study. 

5Srivastava JK, et al. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili