Zadivljujući predlozi za užinu za školarce

Ideje Za Kutije Za Ručak

Pronalaženje inspiracije za svakodnevno osmišljavanje školske užine može predstavljati pravi izazov, a posebno onda kad deca dotrče kući sa opsežnim detaljima o tome šta su sve druga deca u školu donosila za užinu. S druge strane, postoji i nekoliko sasvim jednostavnih načina da se osmisli dečja užina za školu koja će pri tom biti dovoljno impresivna da i druga deca počnu da šire glasine o užini tvoje sopstvene dece. Evo za početak nekoliko sjajnih predloga dečjih užina!

Svi predlozi zdravih dečjih užina započinju dobro uravnoteženim hranljivim namirnicama

Svima nam je poznato koliko je važan zdrav obrok, a posebno onaj koji je deci neophodan da im podari dovoljno energije i koncentracije da mogu da izdrže do kraja školskog dana. Osim toga, svi dobro znamo da je zdrava ishrana upravo ona sa dobro uravnoteženim hranljivim namirnicama. Dakle, ako su ti potrebni predlozi zdravih dečjih užina, svakako ne zaboravi da u dečju užinu uključiš:

 • povrće ili salatu i sveže voće
 • brašnaste ugljene hidrate, kao što su hleb, krompir, pirinač ili testenine
 • proteine, kao što su jaja, riba, meso, mahune, sočivo ili sir
 • neki prilog s malo šećera ili bez njega, kao što su prirodni jogurt ili voćne štanglice (nisu voće, a decu će ipak učiniti srećnim)
 • napitak bez šećera, kao što su voda ili mleko

Ne bi bilo loše da svom mališanu predložiš da ti pomogne da svakoga dana zajedno spakujete užinu za školu. Time, dok je budete zajednom pakovali, možeš da mu objasniš razliku između hranljivih namirnica i zašto je svaka od njih važna, a izbaciš iz užine sve ono što dete zaista ne voli.

Uz ove recepte zdravih užina dovedi stvari do savršenstva

Uobičajen sendvič iz dana u dan zaista ume malo i da dosadi, stoga svoje predloge dečjih užina obogati nekim uzbudljivim alternativama:

 • Sendviči po modelu uradi sâm. Ako se tvojim klincima sendiviči ne dopadaju jer na putu do škole postanu sasvim gnjeckavi, zašto im samo ne obezbediš sastojke, pa neka ih sami naprave u školi. Pravljenje ovakvih sendviča unosi dah svežine i savršen je način da se deca i sama pozabave pripremanjem hrane.
 • Izbaci hleb. Sendvičima u užini podari sasvim novu dimenziju time što ćeš uobičajene kriške hleba zameniti zemičkama sa zrnevljem, kajzericama, kiflama, pletenicama ili tortiljama kako bi sendviči ponovo postali zanimljivi. Za koju god vrstu peciva da se odlučiš, prednost uvek ima ono od integralnog brašna.
 • Izbaci sendvič. Umesto svakodnevnog sendviča, u užinu ubaci testeninu sa svežim paradajzom, ukusnu rižu s povrćem, pileću salatu s kinoom, loptice od pirinča prelivene sirom, punjene uštipke sa sirom ili slaninom.

Gnjeckavi sendviči nikom nisu zabavni, pa je zato komad upijajućeg kuhinjskog ubrusa, kao što je Zewa, suštinski pratilac svake užine. A da bi užina bila carska, odluči se za poseban dizajn Minions.

U svim predlozima dečjih užina voće i povrće su nezaobilazni

U slučaju da tražiš predloge brzih užina koji će dečji obrok podići na najviši nivo, kroz voće, povrće i salatu unesi malo stvaralačke svežine:

 • Štapići od povrća. Hrana u obliku štapića uvek je pravi pogodak, stoga naseckaj malo šargarepe, krastavca i paprike na štapiće, tome dodaj čeri paradajz i brokoli, i pridruži posudicu s kućno napravljenim humusom ili drugim umakom tako da deca unesu sve potrebne hranljive namirnice. 
 • Smrznuto voće. Ovo je savršen način da se u školu ponesu one vrste voća koje loše podnose transport. Deca će uživati u hrskavoj svežini zrnevlja grožđa, malina i drugog bobičastog voća, kad ih budu otkrili u svojim posudama za užinu.
 •  Voćni smutiji. Prepusti se maštovitosti miksajući najrazličitije vrste svežeg voća u blenderu, pa napravi ukusni voćni napitak kome neće odoleti ni oni koji voće uporno zaobilaze.
 • Voćni jogurt. Običnom jogurtu dodaj svežinu ubacujući u njega mešane šumske plodove, kao što su jagode, kupine i borovnice, pa ti ovaj prethodno sasvim običan napitak više nikad neće biti vraćen kući.
 • Izdašne mešane salate. Naseckaj paradajz, krastavac, papriku, brokoli, karfiol ili kupus i napravi zanimljivu raznobojnu salatu, a na kraju u nju dodaj i semenke suncokreta ili bundeve da postigneš dodatan ukus i aromu.

Pomoć dobro dođe: Predlozi za užinu koju možeš praviti zajedno s decom

Pravljenje užine nije rezervisano samo za mamu i tatu! Evo nekoliko ukusnih i jednostavnih dodataka predlozima užina za decu koje možeš praviti zajedno s decom.

 • Voćne štanglice. Umesto šećera upotrebi med, pa napravi ove ukuse voćne štanglice u kućnoj izvedbi. Uz mnošto sporosagorevajućih ugljenih hidrata, one će biti ukusna užina koja će deci održati energiju sve do popodnevnih časova. Prepusti deci mešanje sastojaka – jer ona naprosto obožavaju da mešaju i mese svojim prstima.
 • Mafini s jabukom. Zasladi ih javorovim sirupom i koristi integralno brašno da dobiješ ove mekane i penušave mafine s jabukom koji će biti dočekani s radošću. Tim pre što se još u većem veselju i prave.
 • Kokice u kućnoj verziji. U kokicama kupljenim u trgovini može biti previše maslaca i šećera, pa zašto onda ne bi napravio/napravila svoju verziju koja je sasvim zdrava jer u nju umesto šećera možeš da dodaš malo cimeta i meda.

Pre (i posle) jela lepljive prste obriši vlažnim maramicama. Vlažne maramice Zewa Protect sadrže antibakterijske sastojke i ne ostavljaju lepljiv osećaj na prstima, pa su ruke savršeno sveže i čiste i spremne da dograbe taj sendvič.

I to bi bilo sve: recepti zdravih užina koje klincima nikad neće dosaditi, pa će ih iznova neprekidno tražiti. Uz naše praktične predloge, užinu svoje dece možeš da pretvoriš u pravu pustolovinu, koja je pri tom prste da poližeš.


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

5 sjajnih predloga porodičnih izleta za opuštene sunčane dane

Od ukusnih i mirisnih mafina sve do punjene vekne hleba po uzoru na sendvič (ali mnogo bolje od toga) koji naprosto mame, sve ovo su odlični predlozi čak i za najveće probirljivce kad je reč o hrani.

Ideje Za Piknik

2 zabavne voćne ideje za dečiji rođendan

Tragaš za zdravim voćnim receptom koji može biti hrana za dečiji rođendan? Nastavi čitanje za zabavne voćne zalogaje i ideje za dečiji rođendan.

2 zabavne voćne ideje za dečiji rođendan

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

U potrazi si za brzim i jednostavnim receptima koje deca sama mogu da naprave? Pročitaj u nastavku naša dva ilustrovana recepta u kojima ima pet ili manje sastojaka.

2 sasvim jednostavna recepta za mališane koji u sebi sadrže 5 ili manje sastojaka

Kako da napraviš slano testo za decu

Nekoliko sati lude zabave koje možeš da provedeš sa svojom decom u pravljenju slanog testa. Potraži nadahnuće u našim predlozima za pravljenje slanog testa. Pročitaj u nastavku ovaj sasvim jednostavan

Kako da napraviš slano testo za decu

Šta bi dete trebalo da zna pred polazak u školu?

Potrebno ti je nadahnuće za uređenje dečje sobe? Zašto ne bi napravio/napravila našu urednu policu u obliku monstruma i kutiju za odlaganje stvari u obliku pčelinjeg saća. U nastavku pročitaj uputstva

Polazak U Školu

​​​Kako napraviti držač za olovke - originalno i zabavno!

U ovom sasvim jednostavnom uputstvu pokazujemo kako se pravi držač za olovke samo na osnovu kartonskih tuba toalet papira i nekoliko sitnica. Klikni i saznaj kako da sasvim lako napraviš sam svoju per

​​​Kako napraviti držač za olovke - originalno i zabavno!