Kako neurednu decu naučiti pravilima ponašanja za stolom

Maniri Za Stolom

Učenje dece pravilima ponašanja za stolom jedan je od zaista važnih podsticaja kojim ih upućujemo u svet znatno veće samostalnosti, i to ne samo zbog činjenice jer će time postati i znatno omiljeniji gosti u kućama svojih sopstvenih drugova i drugarica. Sva ta pravila postoje iz tačno utvrđenog razloga, od onih koja imaju veze sa normama društvenog ponašanja, pa sve do pravila o održavanju lične higijene.

Nikako da navikneš svoje dete da ne mrljavi tu hranu u tanjiru i ne prosipa je na sve strane po stolu? Misliš da si i sâm/sama zaboravio/zaboravila popriličan broj tih pravila ponašanja za stolom? Nema razloga za brigu. Ovim spiskom pravila ponašanja dece za stolom obuhvaćeno je baš sve što ona treba da nauče.

Praktičan spisak pravila ponašanja dece za stolom

Deca najbolje uče kad oponašaju druge: tata, mama, starija braća i sestre, svi redom, mogu da pomognu time što će predstavljati dobar uzor.

Učtivo ponašanje dece za stolom

Suština učtivog ponašanja dece za stolom svodi se na to da se ponašaju kao kulturni gosti i da iskazuju poštovanje prema obroku koji je na stolu:

  • Da budu od pomoći: na početku obroka podstakni decu da ti pomognu da postaviš sto i hranu na njega. Po završetku jela, ona sama mogu da se ponude da raščiste sto.
  • Da budu strpljivi: postaraj se da svi članovi porodice dobro znaju da treba da sačekaju sa jelom sve dok svi prisutni ne sednu za sto i dok hrana ne bude poslužena.
  • Da budu dobro društvo: podseti klince da za stolom razgovaraju sa svima podjednako i da sačekaju sa svojim upadicama sve dok drugi na završe s onim što govore.
  • Da budu učtivi: kad deca završe s jelom i samo šmugnu sa stola, podseti ih da od prisutnih za stolom treba da zatraže dopuštenje da se udalje. Podstakni ih da se kuvaru u kući zahvale na obroku, čak i ako jelo baš i nije bilo po njihovoj volji. To se najbolje postiže davanjem dobrog primera: čak i ako je tvoj(a) suprug(a) za obrok napravio/napravila nešto što nije ispalo najbolje, zahvali mu/joj se pred decom za trud koji je uložio/uložila.

Svoju decu još od malena učiš tome kad i kako se kaže molim te i hvala, ali je naprosto neverovatno kako na to zaborave čim su previše uzbuđeni (a posebno onda kad je hrana u igri). Ako im ne polazi za rukom da upamte ova pravila ponašanja za stolom, pomozi im da shvate zašto je važno reći molim te i hvala; time se zahtev pretvara u molbu, pa će i reakcija na to gotovo sigurno biti povoljna, što je situacija u kojoj su svi na dobitku!

Podstakni decu da u džepu odeće drže pakovanje maramica za lice tako da im one budu pri ruci kad treba da izduvaju nos – a posebno onda kad su u gostima kod svojih prijatelja. Maramice Zewa Soft & Sensitive su savršeno rešenje, budući da su jako nežne prema dečjim nosićima.

Učenje dece pravilima ponašanja za stolom kad je reč o korišćenju pribora za jelo

S razvojem najfinijih motoričkih funkcija, tvoji klinci će početi da ovladavaju veštinom korišćenja pribora za jelo. Upoznaj ih sa ovim tako što ćete zajedno od kartona u boji iseći predmete u obliku noža, kašike, viljuške i tanjira, a onda ih pravilno rasporediti na stolu. Iskorišćena kutija od papirnih maramica savršeno može da posluži u tu svrhu. Igrajte se „restorana”, pa zamoli svoje dete da ono bude u ulozi konobara/konobarice i da postavi ovaj kartonski pribor za jelo na stolu.

Pravila lepog ponašanja za stolom kad je reč o urednijem jelu

Pravila ponašanja za stolom jesu važna, međutim, kad su deca sasvim mala, ponekad i sasvim neuredan način jela može doneti više koristi nego štete. Dopuštajući deci da čulno dožive hranu pomažeš im da u vidu zabave uspostave odnos s hranljivim namirnicama, pa su otud manji izgledi da će postati veliki probirljivci kad je reč o ishrani. Zato im dozvoli da se neko vreme igraju s hranom. Čim malo odrastu, možeš postepeno da počneš da ih učiš pravilima ponašanja dece za stolom:

  • Pranje ruku pre i nakon jela: pre nego što uopšte dođu za sto, postaraj se da tvoja deca znaju kako se pravilno peru ruke.
  • Uredno žvakanje zatvorenih usta: poduči decu tome da u usta stavljaju manje zalogaje koje mogu da sažvaću zatvorenih usta. Podseti ih da ne treba da žvaću i pričaju u isto vreme, i da se (ako je moguće) uzdržavaju od podrigivanja.
  • Održavanje čistoće dlanova, rukava i krila: neka za stolom budu pri ruci papirni kuhinjski ubrusi, tako da deca njima mogu da obrišu izmazane ruke i usta. Podseti svoje klince da od drugih zatraže posude iz kojih žele da se posluže, umesto da ustaju i sami pokušavaju da ih dohvate (eto zašto se i rukavi nalaze u ovom koraku :)

Kuhinjski ubrusi dobro dođu za trpezarijskim stolom da se njima prebriše prosuta hrana i proliveno piće, ali mogu da posluže i kao privlačne salvete. Odluči se za ubruse Zewa Extra White ako želiš sto koji deluje čisto i besprekorno.

Pravilno držanje za stolom takođe spada u pravila lepog ponašanja za stolom

Je li zaista tako? Kako deca odrastaju sve ih je lakše ubediti u to da za vreme obroka za stolom treba da sede mirno i ne vrpolje se (i da sve vreme ostanu na stolici), kao i da svoje laktove drže podalje od površine stola. Ipak, naučiti ih tome kako da za stolom sve vreme budu mirna, pravilo je ponašanja koje se najteže savladava.

Ako tvoje dete ustaje, sedi na kolenima na stolici ili na ivici stolice, možda je razlog tome činjenica da mu na toj stolici nije udobno. Ako dok sedi svojim nogama ne može još uvek da dodirne pod, postavi mu stalak za noge ili mu podmetni jastuk iza leđa, tako da uspravno drži kičmu dok sedi na stolici.

Glavna caka u učenju dece pravilima ponašanja za stolom ipak je u tome da se savladavaju jedna po jedna stvar redom, tako da tvoje dete sa zadovoljstvom i radošću može i da isproba neku od tek naučenih veština. Učenje pravilima lepog ponašanja dece za stolom može poprilično da potraje, pa je stoga najvažnije da u pravilima budeš dosledan, budeš strpljiv dok deca pokušavaju da ih usvoje i uvek spreman da im po potrebi pomogneš da ih još i bolje savladaju.

 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

4 saveta za raspored dečijih obaveza

Pročitaj naše predloge o tome kako da napraviš dijagram obaveza za decu i besplatno preuzmi naš dijagram obaveza za decu koji može da se odštampa, a koji će ti pomoći da svoju decu uključiš u obavljan

Plava pozadinska ilustracija s osobom koja vješa odjeću na uže za rublje.

Kako da središ svoju sobu (predlozi za decu!)

Roditelji su izdali svoje naređenje? Ako već moraš da naučiš kako da središ svoju sobu, a da ti pri tome to ne bude dosadno, klikni ovde.

Ilustrirana obitelj oko uredne spavaće sobe podižući ruke u znak proslave sa zvijezdama u pozadini

Šta bi dete trebalo da zna pred polazak u školu?

Potrebno ti je nadahnuće za uređenje dečje sobe? Zašto ne bi napravio/napravila našu urednu policu u obliku monstruma i kutiju za odlaganje stvari u obliku pčelinjeg saća. U nastavku pročitaj uputstva

Polazak U Školu

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

Želiš da doznaš koji je „najbolji uzrast” za navikavanje dečaka na nošu i u čemu se navikavanje dečaka na nošu razlikuje u odnosu na navikavanje kod devojčica? Pročitaj u nastavku naše najvažnije pred

6 najvažnijih predloga za navikavanje dečaka na nošu

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju