6 priče za spavanje za decu koje će im pomoći da dobro spavaju 

Radosna devojka i žena zajedno čitaju knjigu na krevetu.

Slatki snovi! Vreme za spavanje je posebno vreme da pokažete svojoj deci da vam je stalo. Čitanje priče za laku noć za decu je odličan trenutak povezivanja i način da se osigura da deca mirno odlete u zemlju snova. Ali pronalaženje prave dečije priče za spavanje može biti izazov. Evo izbora od 6 priče za decu za laku noć koje će umiriti vaše mališane da spavaju. 

U ovom članku prikupili smo ideje za priče za laku noć koje će vašoj deci garantovati miran noćni odmor. Neki su klasici, drugi su novi biseri, ali svi obećavaju slatki snovi dok mališani tonu u san. 

Evo naše liste priča za laku noć: 

  1. Grozon, Džulija Donaldson, ilustrovao Aksel Šefler (1999) 
  2. Čarli i fabrika čokolade, Roald Dal (1964) 
  3. Zlatokosa i tri medveda, Robert Sauti (1837) 
  4. Hari Poter i kamen filozofa, Dž.K. Rouling (1997) 
  5. Biberče, narodna bajka (1870) 
  6. Mali princ, Antoan de Sent Egziperi (1943) 

Pokušajte da čitate deci svako veče u isto vreme da biste napravili rutinu za spavanje koja će im pomoći da dobro spavaju.

Zašto je san važan za decu?

Muškarac čita dvoje male dece, jedno sa svake njegove strane, u krevetu. Jedno dete i muškarac se smeškaju.

Dobar san je od suštinskog značaja za sve, posebno za decu jer pomaže njihovom fizičkom, emocionalnom, socijalnom i mentalnom razvoju. Nedovoljno spavanje ili dobar noćni san može uticati na njihovo raspoloženje i sposobnost da pamte, analiziraju i uče informacije.1,2

Ključno je da se mališani dobro odmore kako bi sledećeg dana bili spremni da se suoče sa velikim svetom. Čitanje priča za laku noć je dobar način da im pomognete da mirno zaspu. 

Nastavite da čitate ovaj članak da biste otkrili naš izbor priče za decu za laku noć! 

Klasične priče za spavanje za decu 

Za dete je čitanje priče za laku noć od strane roditelja ili bake i dede svakodnevna uspomena koju će nositi sa sobom u odraslo doba, kao podsetnik da su bili voljeni i negovani. Da li želite da počnete da čitate detetu, ali se mučite da pronađete pravu priču za laku noć? Ne možete pogrešiti sa klasikom! Bez daljeg odlaganja, evo nekih klasičnih kratkih priča za laku noć koje svi znamo i volimo!

1. Grozon, Džulija Donaldson, ilustrovao Aksel Šefler (1999)

Ova kratka priča za laku noć govori o mišu koji vara svoje grabljivce kako ne bi bio pojeden. Deca će biti željna da saznaju šta se dešava kada miš naiđe na lisicu, sovu, zmiju i dugo očekivanog Grufala. Ovaj tip smešne priče za laku noć savršena je za stvaranje dobre navike za spavanje kod dece. Ostaviće ih dobro raspoložene, srećne što su ušuškane u krevet sa vašom pažnjom i ljubalju zamišljajući da idu u avanture sa svojim novim prijateljima iz životinjskog sveta.

2. Čarli i fabrika čokolade, Roald Dal (1964)

Ima li boljeg načina da svojim mališanima kažete „laku noć“ i da im pokažete da vam je stalo nego da im pročitate priču Roalda Dala? Roald Dal je jedan od najomiljenijih autora knjiga za decu, a Čarli i fabrika čokolade je omiljeni čitaocima. Fabrika čokolade Vilija Vonke će pokrenuti maštu vaše dece dok tonu u san, sa najslađim, najčokoladnijim snovima.

3. Zlatokosa i tri medveda, Robert Sauti (1837)

Nekada davno... nema bolje magične čarolije od ove dve male reči da bi uspavali i poslali dete u zemlju snova, svet u kome se sve bajke ostvaruju! Zlatokosa i tri medveda je sjajna bajka za laku noć da biste obratili trenutak pažnje na malu decu. Pospanost Zlatokose dok se pomera da nađe udobnijeg položaja u krevetu dečjeg medveda je zarazna, i ubrzo, i vaš mališan će mirno hrkati! 

Još ideja za priče za laku noć

Ne samo da im čitanje priča za laku noć pokazuje da vam je stalo do njih i da im pomažete da bolje spavaju noću, već bi im čak moglo pomoći da se raduju vremenu za spavanje – umesto da ga se plaše! Da li tražite originalnije ideje za čitanje priča za laku noć, kako biste stvorili naviku za spavanje koja odgovara željama vaše dece? Čuvamo vam leđa!

4. Hari Poter i kamen filozofa, Dž.K. Rouling (1997)

Neki od vas možda traže priču za laku noć smeštenu u magični svet u koji želite pobeći i zaspati. Priče o čarobnjacima i magičnim stvorenjima navući će vaše male ljubitelje fantazije, a Hari Poter i kamen filozofa Dž.K. Roulinga je očigledan izbor! 

Nikada nismo prestari za dobru priču za laku noć. Hari Poter i kamen filozofa je takođe pogodan za decu svih uzrasta, od veoma ranog do srednjeg i kasnog detinjstva, kao i za odrasle! 

Za decu koja uče ili već znaju da čitaju, neka čitaju dijaloge za jedan lik, dok vi čitate za drugi. To će učiniti priču interaktivnijom i predstavlja iskustvo povezivanja koje će oni pamtiti!

5. Biberče, narodna bajka

Biberče je narodna bajka za laku noć i priča za decu i govori o malom dečaku koji je rođen veličine biberovog zrna. Biberče, mali dečak, ali hrabar i neustrašiv junak, odlazi na put i suočava se sa opasnim preprekama kako bi pomogao prelepoj princezi koja je u nevolji. 

Bajka podstiče moć ljubavi, hrabrost i upornost. Dok završite čitanje priče, vaš mali junaci će verovatno biti veoma umorni od velike avanture i spremni za zasluženi noćni san. 

Uvek je dobro držati maramice na noćnom ormariću za neočekivano šmrcanje u noći!

6. Mali princ, Antoan de Sent Egziperi (1943)

Ova novela francuskog autora Antoana de Sent Egziperija savršena je priča za laku noć da svoju decu umirite i pošaljete u zemlju snova! 

Ova usrdna priča o putovanju, mašti, ljubavi i prijateljstvu će dirnuti vašu decu i razgovarati sa vašim unutrašnjim detetom. Ova smirujuća priča za spavanje će verovatno ostaviti osmeh na licu vaše dece dok tonu u san, a možda i naterati ih da proliju nekoliko iskrenih suza – zato uvek imajte pri ruci pakovanje maramice spremno da ih osuši! Naše papirne maramice su mekane i ljubazne prema osetljivoj koži dece, kako bi im pružili najbolju negu.

7. Bonus priče pre spavanja za čitanje: vaš izbor!</h3

Nema boljeg načina da pokrenete maštu kod mališana nego da im pročitate priču za laku noć. To je takođe odličan način da provedete kvalitetno vreme sa njima, a da pritom budete sigurni da bolje spavaju noću. 

Da zaključimo ovu listu, zašto im ne biste pročitali svoje omiljene priče za laku noć u odrastanju, onu koju su vam čitali vaši roditelji, i njihovi bake i deke? Bilo da su to smešne priče za laku noć ili priče za mirno spavanje, sigurno će uživati. Ništa ne čini da se neko oseća više paženim nego da zaspi uz priče koje ga podsećaju na njegove voljene! Ili, da podstaknete svoju maštu, zašto ne izmišljate sopstvene priče! 

Svako zaslužuje dobar san i da se oseća paženim, zbog čega smo napravili ovu listu priča koje će vam pomoći zaspati. Garantovano će učiniti da se onaj ko ih čita – dete ili ne – oseća paženim i spreman za miran san. 

Sada kada imate listu sjajnih ideja za priče za laku noć, jedino što vam preostaje je da se ušuškate u krevet i počnete čitati! Čitanje detetu, bilo da je dete vašeg prijatelja, vaš nećak ili nećaka, unuk ili nečeg drugog, priča za laku noć je jedno od onih ključnih uspomena koje će ih verovatno dugo pamtiti. Na kraju krajeva, priča za laku noć je više od reči; to je brižni gest koji osigurava da vaša deca mirno spavaju, znajući da su voljena. Hajde da spavanje bude vreme nege i slatkih snova. 

Izvori: 

1 Centar za psihoterapiju Dr Višić 

2 Centar za dečiju psihologiju 


Da li je ovaj članak bio od koristi?Hvala za povratnu informaciju!
Ili

Srodni članci

Sprovođenje načela održivosti kad je reč o deci:kako decu naučiti da budu više naklonjena životnoj sredini

Uz naše predloge možeš da učiniš proces reciklaže poučnim i krajnje zabavnim za decu. Ovde potraži brojne aktivnosti za decu u pogledu održivosti.

Мама и папа учаи ребенка перерабатывать, распаковывая еду из переработанной упаковки на кухне

5 neočekivanih stavki koje treba da se nađu na tvom spisku za porodilište

Spakovana torba za bolnicu za porođaj je od ključne pomoći za novopečene mame. Naš spisak za porodilište sadrži sve što će ti biti potrebno.

5 neočekivanih stavki koje treba da se nađu na tvom spisku za porodilište

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Uz ovih 5 saveta na temu kako naviknuti dete da noću koristi nošu, tvoj mališan će potpuno suv dočekati jutro, a ti kao roditelj možeš konačno da odahneš od noćnog menjanja pelena. Klilni ovde.

5 korisnih predloga za noćno navikavanje na nošu i klozetsku šolju

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Pitaš se da li je tvoje dete spremno za prelazak s noše na klozetsku šolju? Pročitaj sve ove korisne predloge za navikavanje na klozetsku šolju koje su sastavili naši stručnjaci.

Prelazak s noše na klozetsku šolju: 7 najvažnijih saveta

Kako da uspostaviš savršenu jutarnju rutinu za odlazak u školu

Da li tvoja jutarnja rutina za odlazak u školu uvek završava time što svi članovi porodice na kraju iz kuće izleću u poslednji čas? Pročitaj savete koje nudimo i saznaj kako da uspostaviš savršenu jut

Kako da uspostaviš savršenu jutarnju rutinu za odlazak u školu

4 saveta za raspored dečijih obaveza

Pročitaj naše predloge o tome kako da napraviš dijagram obaveza za decu i besplatno preuzmi naš dijagram obaveza za decu koji može da se odštampa, a koji će ti pomoći da svoju decu uključiš u obavljan

Plava pozadinska ilustracija s osobom koja vješa odjeću na uže za rublje.